Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez ZbyszekChaosu » piątek, 16 gru 2016, 16:26

Słyszałem, że Malcolm dowiadywał się o możliwość startu różnych załóg na różnych oponach, ale że dostał zgodę na zbieranie w ten sposób punktów to jestem zaskoczony. Trochę szkoda, bo zmniejsza to liczbę aut fabrycznych. Co do Mikkelsena to jego manager podobno nabrał wody w usta więc raczej nie ma poważnych rozmów z Dmackiem czy Citroenem. Pewnie skończy się tak, że Evans zostanie w M-Sporcie a w trakcie sezonu dojdzie jeszcze Ostberg w pół prywatnej Fieście w barwach Adapty (nie zdobywający punktów dla producenta).
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez stachniak14 » piątek, 16 gru 2016, 16:38

Motorsport Island dał info, że Mads w fiescie wrc 2016 na Monte....
Paweł Stachniuk
stachniak14
A6

Postprzez miszczu140000 » piątek, 16 gru 2016, 18:19

otsberg w aucie 2017 na twiterze ktoś wrzucił :wink:
miszczu140000
N3

Postprzez DonCorrado » piątek, 16 gru 2016, 18:30

Malcolm ma wzięcie jak nigdy tylko brakuje mu aut :D
Guzik mnie to obchodzi, ale jeżeli Citroen pozwolił by na skład Ogier - Tanak - Mikkelsen to bardzo by to było nie roztropne wg mnie. Powinni brać Mikkelsena, bo w zespole mają Meek'a i dwóch gości pokroju Evansa którzy co prawda przynajmniej nie płaczą jak brytyjczyk tylko siedzą cicho, ale czy kiedyś osiągnął poziom Andreasa to nie wiadomo.
DonCorrado
A6

Postprzez maciotacio » piątek, 16 gru 2016, 18:35

Sam Ostberg wrzucił potwierdzenie, że pojedzie większość rund WRC w 2017 specu. Czyli pewnie tak ja spekulowano, jak dostatnie auto od Malcolma to pojedzie w teamie Adapta, a resztę starą Fiestą.

Skład Citroena jest mocno kontrowersyjny i tylko oni sami wiedzą dlaczego taki wybrali. Ale jak się patrzy na to jaką rakietą jest C3 na asfalcie to może im wystarczyć. I pewnie nie jeden kierowca pozazdrości Lefebvre czy Breenowi takiej maszyny.
https://www.youtube.com/watch?v=1DXjuhGcAYg&feature=youtu.be
maciotacio
N2

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 16 gru 2016, 20:05

Mikkelsen w DMACKu to byloby rownie interesujace, co i rozczarowujace. Watpliwe, aby Andreas dysponujac DMACKowa Fiesta mogl robic takie wyniki jak w ostatnich latach. Poza tym prawdopodobnie placilby za starty, a jako kierowca VW byl jednym z najlepiej zarabiajacych norweskich sportowcow. Mimo wszystko dosc interesujaco byloby go zobaczyc w Fiescie. Idealnie widzialbym go jednak w Citroenie zamiast Lefebvre. Byc moze drzwi otworza sie w 2018 roku. Pewne jest, ze krajobraz VW diametralnie sie zmieni w przyszlym roku i juz nie moge sie doczekac.

A Evans uwazam, ze jest troche niedoceniany. Zgadzam sie, nie wyglada na to, by byl to kierowca na miare McRae czy Burnsa, ale nie mial zbytnio szansy rozwinac skrzydel. Ja dalbym mu szanse i jakis dwuletni program w solidnym samochodzie. O Mikkelsenie swego czasu tez wielu by nie pomyslalo, ze wygra rajdy i bedzie w czolowej trojce mistrzostw swiata.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Yrtat » piątek, 16 gru 2016, 20:40

Yrtat
A5

Postprzez maciotacio » piątek, 16 gru 2016, 21:18

Uważam, że mówienie o Evansie, że nie dostał szansy na pokazanie się jest trochę nie w porządku. Nie jeden kierowca by mu pozazdrościł. Gość miał możliwość przejechać dwa pełniutkie sezony w MŚ wraz ze sporym programem testowym i w tym okresie nie pokazał niczego nadzwyczajnego. Okej, na pierwszy sezon nie ma co patrzeć, bo każdy musi poznać najpierw auto, potem rajdy. Ale już w drugim nie było widać żadnej poprawy. Jestem w stanie sobie przypomnieć tylko podium na skróconej Korsyce i jakieś szczęśliwe podium w Meksyku albo Argentynie, gdzie nawet Prokop przyjechał za nim. Tempo na szutrze mocno przeciętne, na plus na pewno asfalty i dojeżdżalność, a kiedy Wilson poprosił o mocne czasy w TOP3 pod koniec ubiegłego sezonu nie był w stanie tego dostarczyć. Dopiero potem jeszcze się skarżył, że nie mógł w stanie pokazać swojego potencjału.

Ale pewnie dostatnie jeszcze szansę, bo Andreas pojedzie Monte w R5-ce.
maciotacio
N2

Postprzez corados » piątek, 16 gru 2016, 21:21

Szkoda Andreasa wynikami w zakończonym sezonie nie zasłużył na brak miejsca w nowym aucie WRC,ale taki los zgotował mu los, może później załapie się na starty Fiestą w jakimś prywatnym teamie typu Adapta. Nawet jeśli ten rok będzie przejściowy to stawiam że będzie pierwszym do zastąpienia Hanninen'a, Breen'a czy Latvali w przyszłym. Umiejętności przynajmniej od tych dwóch pierwszych,ma na pewno większe.
corados
A6

Postprzez maciotacio » piątek, 16 gru 2016, 22:18

Trzeba poczekać jeszcze z oficjalnym ogłoszeniem ze strony Mikkelsena. Auto można zawsze zmienić, ale na liście trzeba być :wink:
maciotacio
N2

Postprzez speedyzxz » sobota, 17 gru 2016, 00:05

Auto można podmienić, ale chyba w klasie tylko :)
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez voytec » sobota, 17 gru 2016, 09:26

OFF, ale dokończę. (jakby coś, przenieś to proszę żółtodziobie do właściwszego miejsca)

woytek napisał(a):Może ktoś jednoznacznie potwierdzić, że Kajto jechał na Barbórce Fiestą R5+ z silnikiem od Focusa WRC? Trochę to dziwne.... ???

Nie ma możliwości prostego przebudowania ("przełożenia", P&P, etc.) Fiesty R5 na odrębny spec wykorzystujący silnik z Focusa WRC (bazowy Duratec).

WRCfan napisał(a):R5+ ma turbosprężarkę z Focusa WRC. Silnik jest 1.6, tak jak w regularnej R5.

To drugie tak, pierwsze niezupełnie. Owszem, układ doładowania z ALSem typu by-pass jest konstrukcyjnie zbieżny z WuRCem, zwężka 34mm również, natomiast turbosprężarka nie jest referencyjnie identyczna do tej w np. w/w Focusie WRC.
Niemniej.., istnieje dwulitrowa wersja Fiesty R5 o dodat. oznaczeniu 2Ltr, z silnikiem zbudowanym w M-Sport'cie według podobnych kryteriów, co regularny spec 1.6, który to też jest z resztą oparty o blok 2.0 EcoBoost (bo modyfikowany 1.6 z wersji ST był testowany wyłącznie w pierwszym prototypie). Ta nadwymiarowa pojemnościowo R5-ka powstała z myślą o "tańszej" klasie OPEN (gł. pod rajdy w Ameryce Pn., bo i pomysł wyszedł od K.Blocka), jak R5+ nie ma homologacji FIA, ale jest od niej mocniejsza/szybsza i.. jakoś rynku toto nie zawojowało (pojedyncze starty w Stanach i GB).

Shaitan napisał(a): Potwierdził to Richard Millener (druga po Wilsonie osoba w M-Sporcie).

Oj, jak widać Rich ma prasę lepszą niż to się ma (póki co) faktycznie :wink:
voytec
N3

Postprzez kij » sobota, 17 gru 2016, 12:10

maciotacio napisał(a):Skład Citroena jest mocno kontrowersyjny i tylko oni sami wiedzą dlaczego taki wybrali. Ale jak się patrzy na to jaką rakietą jest C3 na asfalcie to może im wystarczyć. I pewnie nie jeden kierowca pozazdrości Lefebvre czy Breenowi takiej maszyny.
https://www.youtube.com/watch?v=1DXjuhGcAYg&feature=youtu.be

Idą jak Malcolm w 2003 kiedy zmontowali prędkie autko, a zatrudnili "budżetowych" szoferów i w 2005 podobnie, wzięli Gardemistera i Krestę (który płacił zdaje się) a fundusze pompowali w nowego Focusa 2006.

Cytryna ma teraz Meekka, któremu pewnie kokosów nie płacą, Breena i Lefebvra, którzy szczęśliwi są, że Pana Boga za nogi złapali. Kris bez presji pokazał że prędko powozić potrafi, wprawdzie przy sprzyjających warunkach, ale jeśli faktycznie maszynę zmontowali prędką, to może zadziałać ten komplet, zwłaszcza, że upalała maszynę cały rok. Breen w sumie chyba lepiej się prezentował we WRCu niż w R5. Lefebvre na razie mocniejszy w gębie jest ;)
kij
N3

Postprzez piotrg » sobota, 17 gru 2016, 14:44

Ja cały czas jakoś nie mogę zaakceptować tego Yarisa :), jak patrze na ten tył... :roll: , taka popierdółka zrobiona na prędce przez pana mietka w blaszanym garażu :P . Jakiś taki za mały, za krótki jakoś nie wieżę w to auto, już widzę jak podskakuje i nie chce kleić do drogi :). I to że ogier się przejechał i podziękował za to auto, 10 mln kontraktu rocznego i 5 letnie plany producenta i wybrał do tej pory teoretycznie najsłabsze auto w stawce nie napawają mnie optymizmem.
Za to na to auto jak patrzę to wszystko mi pasuje :) https://www.youtube.com/watch?v=Z33dj9riZvM
Kupić amerykańca w dieslu to jak pójść do prostytutki żeby się całować ...
piotrg
N3

Postprzez Mateos » sobota, 17 gru 2016, 15:50

piotrg napisał(a):Ja cały czas jakoś nie mogę zaakceptować tego Yarisa :), jak patrze na ten tył... :roll: , taka popierdółka zrobiona na prędce przez pana mietka w blaszanym garażu :P . Jakiś taki za mały, za krótki jakoś nie wieżę w to auto, już widzę jak podskakuje i nie chce kleić do drogi :)

Ale moim zdaniem jape drze zdecydowanie najlepiej :D
Mateos
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata