LOTOS 73. Rajd Polski 2016

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 73. Rajd Polski 2016

Postprzez Tomek K » środa, 18 maja 2016, 23:51

żółtodziób napisał(a):
Tomek K napisał(a):W skrócie - nie byłoby problemu z zapłaceniem za karnet, gdyby szanowni organizatorzy jak zwykle nie grali po swojemu i ordynarnie robili szarego kibica w ciula. Jestem w stanie z pamięci podać od razu miejsca i dojazdy, gdzie zablokowanie drogi X km wcześniej jest tylko i wyłącznie ZŁĄ WOLĄ organizatora. I to jest ewenement w skali świata.

Problem w tym, że owo świadczenie polegające na robieniu w ciula jest wzajemne. Tylko po obu stronach dominuje kalizm. Jak organizator "nie wywiązać się" z tego co powinien zrobić to dobrze, ale jak "zły kibic nie zapłacić organizator za bilet" to źleeee... W drugą stronę jednak działa to identycznie. "Jak organizator nie zapewnić mi tego czego oczekuję" to źleeee, ale jak "ja organizatora stuknąć na 150 PLN" to dobrze... Ja absolutnie nie rozgrzeszam organizatora, i uważam,że zwalanie winy na kibiców w momencie kiedy samemu się grubo nie ogarnęło i znaczną część sprowokowało do kombinowania jak koń pod górkę to teraz można mieć pretensje tylko do siebie. Ale na pewno nie było by takiej gadki gdyby nie takie a nie inne kombinacje ze strony kibiców. Wiem,że to co mówię teraz jest bardzo niepopularne, bo przecież PZM jest ten zły a wszyscy inni to tylko jasna strona mocy. PZM oczywiście jest zły i rozumiem irytację coniektórych osób. Rozumiem,że po iluś razach postanowili w ten sposób pokazać fakera, chociaż ja sam wolę pokazać fakera poprzez nie przyjeżdżanie na rajd. Ale ci którzy cwaniaczą za każdym razem w taki sam sposób i za każdym razem wynajdują inne usprawiedliwienie, żeby za nic nie płacić to też nie za bardzo odbiegają poziomem moralności od PZM. No i też działają na szkodę rajdu. Po pierwsze dostarczają całego pakietu wymówek organizatorowi, a po drugie jak taka lamusów widzi, że można za nic nie płacić i oglądać na dziko to potem idą, stają byle gdzie, bo niby skąd mają wiedzieć skoro motorsport znają tylko z telewizora no i robią już faktyczny chlew, z rozjeżdżaniem pól quadami włącznie. Krótkowzroczność panowie...

Upraszczasz i to sporo. Po pierwsze, ja nie odnosiłem się w tym momencie akurat do cen, choć te uważam, że nie są małe, ja na polskie warunki, i nie ma co przeliczać, że to 25-35 Euro itd, w zależności od pakietu.
Chcesz mi powiedzieć, że jak nagle wszyscy zaczną kupować karnety, to w cudowny sposób organizatorzy zapewnią ludzki dojazd na odcinek. Spójrz na mapy, tam tych znaków zakazu jest napieprzone więcej niż podczas wizyty Obamy w europejskich miastach :lol: I tak jak podkreślam, w niektórych, czy nawet w większości przypadków jest to polski, bzdurny wymysł, bo spokojnie można wpuścić ludzi bliżej odcinka. Nie neguję tego, że mają oferte VIP, ale kompletnie nie potrafią tej oferty przygotować, a spokojnie można to zrobić bez szkody dla zwykłego kibica. Co broni przygotować wspólny plac dla wszystkich aut, a dla VIPOW wydzielic miejsca niemal przy samej tasmie, tak by prosto z aut weszli do przeznaczonej dla nich strefy, z cateringiem i najlepszym widokiem na zakręt/hopę. Tak to w sporej ilości rajdów funkcjonuje, podobno jeżdzą i się uczą, choć słabo to widać. W Estonii byli, na Finlandii też. Efektów brak... Chyba tylko ceny z tamtych krajów.
Te PW powinny być przygotowane tak by kibic CHCIAŁ tam pojechać. By wiedział, że tam będzie elegancki dojazd, miejsce na auto i w miarę ciekawe miejsce. Ale ile to można wałkować - na sławnym skrzyżowaniu Kakaristo na Ouninpohji zbiera się tyle ludzi co połowa wszystkich zebranych na całym Polskim. I jakoś nie ma blokad, jest wielki parking, taśmy minimum, a widoczność dla każdego perfekcyjna. Dla Vipów też.
Ale u nas jak zwykle będzie wieeeeeelkie zaskoczenie, jak to, skąd ludzie w lasach :lol: Z kosmosu przylecieli. Pomijam fakt, że jeżdzą po tych oesach pół wiosny i nie są w stanie wyłapać hopy na Rosochackich albo uważają, że ludzie są idiotami. W zamian za to przygotują PW z "ogromną" hopą, gdzie nawet Ogier się niemal nie odrywa:)
Wysnuwania ciągu przyczynowo - skutkowego, że gdy grupki raczej ogarniętych w temacie kibiców (bo tacy mają na tyle wiedzy, zapału i chęci) porobią sobie obozy w odludnych miejscach, z ominięciem PW i karnetów, ale z poszanowaniem cudzej własności, spowodują napływ debili na quadach rozjeżdżających wszystko w okolicy nie będę szerzej rozwijał, bo trąci absurdem i podejściem w stylu: jak 20 kibiców rozrabiało na meczu wyjazdowym w mieście Y, to zamkniemy ich domowy stadion na 30 tysiecy w mieście X.
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez Mad Max » czwartek, 19 maja 2016, 10:01

Widzę że dalej kręcimy się w kółko.
Tomek K Popieram... choć dziwię się że jeszcze Ci się chce tłumaczyć rzeczy oczywiste w innych krajach które u nas są nie do ogarnięcia i pojęcia.
Dziwię się też że co poniektórzy nie potrafią zrozumieć że wszędzie na świecie część kupuje karnet (zazwyczaj tacy co latają między odcinkami) a część tych karnetów nie kupuje (najczęściej tacy co siedzą na dupie przez cały dzień w jednym miejscu) - a u nas jak kupisz karnet to jesteś prawdziwy kibic a jak nie to oszust i krętacz. Kibice za 150 to chamstwo i pospólstwo więc trzeba ich trzymać krótko za morde w PW... za to VIP za 600 to pełna kulturka i prawdziwi fanatycy więc oni mogą dojeżdżać gdzie chcą i na pewno będą stać w dozwolonych miejscach więc im żadne PW nie są do niczego potrzebne, dziwi mnie też że niektórzy dalej nie potrafią spojrzeć na mapę i zauważyć że organizacja jest tak zrobiona żeby sprzedać jak najwięcej VIPów

żółtodziób napisał(a):Teraz piszą, że gdyby karnet był po 100 złotych to by poszli, ale prawda jest taka, że nawet gdyby był po 50 to by coś wymyślili,żeby uzasadnić to,że go i tak nie kupią.
Absolutnie się z tym nie zgodzę - pisałem o tym wielokrotnie że w początkach Polskiego na Mazurach karnety za dwa dni oglądania był po 50pln i kupowali prawie wszyscy (sam mam tych plastikowych pamiątek kilka z tamtych czasów - z RP2009 również), a wiesz dlaczego kupowali ?? bo do odcinków można było dojeżdżać praktycznie każdą drogą, więc po co kombinować łażenie po polach jak można dojechać było pod sam odcinek. W obecnej wersji rajdu zobaczenie 4 odcinków w ciągu dnia jest prawie nie realne - no chyba że masz kondycje Korzeniowskiego połączona z tempem Bolta - kiedyś 4 odcinki to na spokojnie i bez spinki.
Ktoś bardzo ładnie napisał że logiem tego rajdu powinna być blokada i zakaz wjazdu.

Niniejszym nie zamierzam już brać udziału w dyskusji na ten temat, od trzech lat piszemy w kółko to samo i nic się nie zmieniło (prawie nic)... mi się już znudziło powtarzanie tego samego... za to o miejscówkach chętnie pogadam.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez posejdon » czwartek, 19 maja 2016, 10:51

Mad Max napisał(a):organizacja jest tak zrobiona żeby sprzedać jak najwięcej VIPów

Proste. Żeby w ogóle obejrzeć rajd w sensownych warunkach (tzn. tak jak każdy inny) trzeba zostać VIPem czyli zapłacić 599 zł. Kupno karnetu za 149 jest kompletnie nieopłacalne. To jest taka cegiełka, którą dorzucamy organizatorowi nie dostając w zamian nic. I tak trzeba do ciekawej miejscówki dymać z buta średnio dwa klocki, a za parking (o ile będzie miejsce) albo tor - dodatkowo zabulić. No chyba, że kupimy sobie Golda. Tylko, że jego cena to już 68 ojro i jest jak najbardziej na europejskim poziomie więc proszę nie mówić, żeby sobie sprawdzać po ile to inni kupują i że u nas tak tanio. W innych krajach nie ma po prostu takich biednych biletów nie uprawniających do niczego.

Na marginesie to w ogóle jak jest z tymi parkingami? Wyczuwam tu lekki farmazon. W FAQ na stronie rajdu piszą, że "Nalepka parkingowa oraz mapa parkingów dla kibiców dodawana jest bezpłatnie (! :lol: !) do Rally Pass." Do którego Rally Pass? Jeśli można spytać. Ktoś mógłby pomyśleć po przeczytaniu tych słów, że do każdego. A może sama nalepka o niczym jeszcze nie świadczy i na wjeździe trzeba pokazać karnecik. A czy jak w aucie mam czterech pasażerów to każdy z nich musi mieć upoważnienie do przejazdu przez blokadę (kuźwa jak na wojnie :lol: )?
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez seal » czwartek, 19 maja 2016, 11:14

Rozmowa i gdybania na temat rajdu zamykają się w obrębie forum.
Jeżeli ktoś ma pomysł na usprawnienie, wyprostowanie kwestii organizacyjnych to może warto pisać na maila lub profil twitterowy/facebookowy,
może z tego wyniknąć korzyść obopólna. Nie ma co trzymać głowy schowanej w piasek, jeśli chcemy zmian na lepsze.
seal
A5

Postprzez karluum » czwartek, 19 maja 2016, 11:28

Przyszło mi do głowy, że te strefy kibica to mogą bezpieczeństwo pogorszyć bo jak auto wpadnie w taką grupę ludzi... Ech szkoda mówić.
Druga sprawa taka, że jak na odcinku nie ma kibiców to potem są takie akcje jak z Kajtem - 15 minut wyciągania z rowu bo nie ma kto pomóc :)
karluum
A5

Postprzez Mad Max » czwartek, 19 maja 2016, 11:38

seal napisał(a):Rozmowa i gdybania na temat rajdu zamykają się w obrębie forum.
Jeżeli ktoś ma pomysł na usprawnienie, wyprostowanie kwestii organizacyjnych to może warto pisać na maila lub profil twitterowy/facebookowy,
może z tego wyniknąć korzyść obopólna. Nie ma co trzymać głowy schowanej w piasek, jeśli chcemy zmian na lepsze.
Myślisz że nikt z ich strony nie zagląda na największe rajdowe forum w tym kraju ?? ja myślę że zaglądają. (choć myślę że bardzo duża część dyskusji przeniosła się na priv i różne FB)

karluum napisał(a):Przyszło mi do głowy, że te strefy kibica to mogą bezpieczeństwo pogorszyć bo jak auto wpadnie w taką grupę ludzi... Ech szkoda mówić.
Nie no karluum teraz to trochę popłynąłeś, nie popadajmy ze skrajności w skrajność i w absurd, no i przecież jaśnie szanowna Pani Delegat ds. Bezpieczeństwa Michèle Mouton musiał im tam wszystko zatwierdzić i zaklepać, a poza tym to chyba te blokady o których cały czas mówimy mają również poprawić bezpieczeństwo bo za każdym razem słyszę taki tekst jak ktoś publicznie się na ich temat wypowiada :wink: :wink: :wink:
karluum napisał(a):Druga sprawa taka, że jak na odcinku nie ma kibiców to potem są takie akcje jak z Kajtem - 15 minut wyciągania z rowu bo nie ma kto pomóc :)
To najmniejsze piwo, jedna fura w tą czy w tamtą co to za różnica - gorzej jak by się powtórzyła sytuacja z Tanakiem z Meksyku albo tego typu hardkorowe sytuacje... ale na pewno się nie zdarzą wiec nie ma się o co martwić.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez daryush » czwartek, 19 maja 2016, 11:56

posejdon napisał(a):A może sama nalepka o niczym jeszcze nie świadczy i na wjeździe trzeba pokazać karnecik. A czy jak w aucie mam czterech pasażerów to każdy z nich musi mieć upoważnienie do przejazdu przez blokadę (kuźwa jak na wojnie :lol: )?

Bingo! Wiem, że napisałeś to trochę w klimacie żartu, ale... tak właśnie jest... Pisałem rok rocznie w tej sprawie pytanie do organizatora i tak - naklejka parkingowa upoważnia do wjazdu na parking, ale nie ma opcji, że masz samą naklejkę, jedziesz na parking i potem bez karnetu idziesz w miejsce, które nie jest PW (bo karnety uprawniają do wejścia do PW). Jedyną opcja skorzystania z parkingu jest a) Posiadanie naklejki parkingowej i b) Wszystkie osoby w samochodzie mają karnet.
daryush
N2

Postprzez żółtodziób » czwartek, 19 maja 2016, 12:27

Tomek K napisał(a):
Upraszczasz i to sporo.

Nic nie upraszczam. Sprawa płacenia jest prosta, tylko Ty specjalnie wyszukujesz milion powodów, żeby nie płacić.

Po pierwsze, ja nie odnosiłem się w tym momencie akurat do cen, choć te uważam, że nie są małe, ja na polskie warunki, i nie ma co przeliczać, że to 25-35 Euro itd, w zależności od pakietu.
Chcesz mi powiedzieć, że jak nagle wszyscy zaczną kupować karnety, to w cudowny sposób organizatorzy zapewnią ludzki dojazd na odcinek.

Nie. Chcę powiedzieć,że nawet jak zapewnią ludzki dojazd na odcinek i dobre miejscówki to i tak większość tych którzy nie płacą nie będzie płacić w dalszym ciągu. Możemy się przerzucać argumentami i udawać że tak nie jest, podkładać pod to dowolną ideologię, ale szanujmy się i bądźmy poważni.

Spójrz na mapy, tam tych znaków zakazu jest napieprzone więcej niż podczas wizyty Obamy w europejskich miastach :lol: I tak jak podkreślam, w niektórych, czy nawet w większości przypadków jest to polski, bzdurny wymysł, bo spokojnie można wpuścić ludzi bliżej odcinka.

I co to ma wspólnego z tekstami typu "nigdy nie płaciłem i nie zamierzam płacić? Pewnie, że dali ciała na całej linii, ale jeśli jest tak źle to po prostu nie oglądaj. Takie jest moje zdanie przynajmniej. Taki układ jest czysty - nie dajesz się rolować, ale sam też nie rolujesz nikogo.

Te PW powinny być przygotowane tak by kibic CHCIAŁ tam pojechać. By wiedział, że tam będzie elegancki dojazd, miejsce na auto i w miarę ciekawe miejsce.

I tutaj się zgadzam. Rzeczywiście tak powinno być i tak nie jest bo organizator ma wszystko w głębokim poważaniu. Problem w tym,ze to jest dla większości tylko wymówka. Taka sama wymówka jak dla Witkowskiego zwalanie winy na kibiców za to ze RP dostał żółtą kartkę.

seal napisał(a):Rozmowa i gdybania na temat rajdu zamykają się w obrębie forum.

Szanujmy swoją inteligencję. 2,5 roku temu, kiedy zmienił się dyrektor RP jego ludzie zaglądali na to forum, dostali ode mnie nawet szczegółowe uwagi na PW. Po słomianym zapale przyszedł czas na prozę życia i urwała się zarówno aktywność jednego z tych panów na tym forum jak i odpowiedzi na moje maile, większość postulatów została nie uwzględniona do dziś. Po pierwsze jak by chcieli to by sami zajrzeli. Na to forum i na SIP, nie zostało przecież tego wiele. Po drugie nawet jak się dowiedzą, że coś wymaga poprawy to i tak nic dla nich z tego nie wynika. Można się wystarać nawet o osobistą audiencję u W i wszystko co w ten sposób uzyskasz to najwyżej "lubię cię Rysiu" : https://www.youtube.com/watch?v=VQopO2jF6HU . Tak było zawsze i zadziwiające jest,że zawsze znajdą się tacy, którzy będą wierzyć w ich dobre intencje. Po trzecie i najważniejsze - skoro tyle mówimy o tym, że sprzedawanie biletów to sprzedawanie produktu i nie jest w porządku i nie jest w porządku częstowanie się tym produktem po cwaniacku za darmo to trzeba być też konsekwentnym - jeśli chce się sprzedać produkt drogi to samemu trzeba zadbać,żeby jego jakość korespondowała z ceną. Każdy szanujący się producent najpierw za własną kasę rozpoznaje rynek, albo za własną kasę zleca komuś badania, potem na tej podstawie i na własne ryzyko opracowuje i wdraża produkt, który jeśli mimo wszystko nie spełni oczekiwań okazuje się klapą. Nie widzę powodu, żeby organizatora RP traktować inaczej. Niech sam się zapyta jakie kibice mają oczekiwania i spróbuje wyjść im na przeciw jeśli chce sprzedać te karnety. Nic takiego się nie dzieje i dlatego tym bardziej nie będę robił z siebie idioty na ich facebookowych profilach. Niech lepiej przyjmą do wiadomości,ze nikomu nie robią łaski, a już na pewno nie za takie pieniądze. Jak tak dalej będą mieć kibiców w głębokim poważaniu to w końcu zostaną im same cwaniaki, które jeżdżą oglądać za darmo i sami będą sobie winni. Nie oznacza, to,ze ja rozgrzeszam owych cwanikaów, chodzi o to,że cwaniaki będą zawsze, a to ile uda się zebrać kasy z karnetów zależy wyłącznie od tego co taki rajd będzie miał dla kibica do zaoferowania. Jak dla mnie jedna i druga strona tego sporu powinna zacząć rachunek sumienia od siebie, ale najwyraźniej nikt nie ma ochoty zacząć pierwszy.
żółtodziób
A8

Postprzez @luki rally@ » czwartek, 19 maja 2016, 14:17

żółtodziób napisał(a):
@luki rally@ napisał(a):Jeżeli chodzi o Rajd Polski to tak. Kupuję bilet za 149 pln. Interesuję mnie tylko jeden dzień i jeden oes, np. Stare Juchy,spodobał mi się tylko Pw 20 z zaproponowanych przez organizatora. Podjeżdżam na parking. Jestem z dzieckiem,więc 20 minut przed żeby za szybko się nie znudziło. I co?? Dojście na Pw 20 to najbliżej 2.7 kilometra,przychodzę a tu pięć rzędów przede mną ludu i widzę, ale kurz po rajdówce. Jeżeli nie mam zagwarantowanego odpowiedniego punktu widzenia,to za co takie pieniądze ?

Jeśli jedziesz z dzieckiem to tym bardziej nie włóczysz się po lasach i polach na dziko. To po pierwsze. Po drugie jak masz zagwarantowane miejsce gdzieś z tyłu na meczu to też bez lornetki nie podchodź do tematu. Zarzut,że nie masz miejsca na PW jest absurdalny - tego nie gwarantuje żaden organizator żadnego rajdu, a nie tylko RP jest płatny. Taki charakter tego sportu, jak się nie podoba to nie oglądaj. Czekam jeszcze aż ktoś napisze,że nie będzie płacił bo samochody WRC nie są takie fajne jak były dawniej... Sorry, ale to właśnie jest szukanie sobie wymówek.

I tu Panie Żółtodziób,moim skromnym zdaniem nie ma masz racji, bo przykład z ubiegłego roku,gdzie wszędzie zakazy,a my orientując się w terenie i umiejąc dokładnie czytać mapy(nie organizatora oczywiście), dojechaliśmy drogą pod sam oes mimo że wszędzie było poblokowane(zawoził nas sam gospodarz,z więlką przyjemnością,twierdząc ży my nie będziemy chodzić po 5 km). Więc było dużo szybciej i mimo pól i lasów dużo wygodniej nawet z dzieckiem,niż ich "superowe" parkingi.Pierwsze.Drugie,lornetki nie używałem nigdy mimo że bilet był o połowę tańszy,a do tego wszystko było jak na tacy. Jeżeli ktoś mi wylatuję z takimi cenami, to przepraszam, ale ja żądam coś w zamian. Inne są moje wymagania jeżeli płace 20 a inne jeżeli płacę 500pln. A tu jest tak że nie płacąc nic mam 6 razy lepsze miejsca niż oni mi sugerują.Więc mówienie nie pasuje nie oglądaj jest nie na miejscu,ponieważ mi wszystko pasuje w tym rajdzie poza chorą ceną za bilet.I tym że nie pojedziesz przykrości organizatorom na pewno nie zrobisz- co najwyżej sobie,że Cię ominą świetny rajd. :)
@luki rally@
N3

Postprzez żółtodziób » czwartek, 19 maja 2016, 14:36

Najpierw wyliczasz wszystkie niedociagnięcia, a na koniec mówisz, że ominie mnie świetny rajd. Wyjaśnij mi gdzie tutaj jest jakiś sens. Mówisz też,że nie przyjeżdżając przykrości organizatorom nie zrobię? Zrobię taką samą przykrość jak przyjeżdżając i nie kupując karnetu. Dla nich ważny jest wpływ do kasy, a powód ich nie interesuje aż tak bardzo. Tyle,że jak pojawi się cała masa dzikich kibiców to Wiciu znowu będzie miał piękną wymówkę, że cały problem stanowią właśnie oni, a organizator oczywiście jest święty.

To co piszesz o dzieciach to wyjątek od reguły. Ja bym w życiu nie zabrał dziecka na rajd bez kupowania mu karnetu z założeniem,że będzie razem ze mną dymać przez pola przeskakując między pastuchami pod napięciem. Kupiłbym na pewno karnet, a jeżeli zdarzyła by się raz czy drugi taka opcja, że jakiś rolnik wpuścił by nas na swoje pole i nie trzeba by było dymać 3 km (zadne 5 km jakie sugerujesz.. czekam aż pojawi się ktoś, kto napisze,że musiał 20 km lecieć z buta hehe) to bym z tego skorzystał. Tak zresztą robiłem. Kupowałem karnet, starałem się wybierać PW, ale jeśli dojazd był utrudniony i pojawiała się możliwość skrócenia sobie marszobiegu to też tak robiłem. Ale zakładać,że tak będę robił za każdym razem i wciągać w to dziecko to już jest brak wyobraźni. A jeśli mam być w ogóle szczery to zabieranie dziecka na taki RP jaki jest to też brak wyobraźni. Jak dla mnie w ogóle nie ma o tym mowy, więc proponuję nie tworzyć jakichś wielopiętrowych dowodów z powoływaniem się na dzieci.
żółtodziób
A8

Postprzez @luki rally@ » czwartek, 19 maja 2016, 15:02

żółtodziób napisał(a):Najpierw wyliczasz wszystkie niedociagnięcia, a na koniec mówisz, że ominie mnie świetny rajd. Wyjaśnij mi gdzie tutaj jest jakiś sens. Mówisz też,że nie przyjeżdżając przykrości organizatorom nie zrobię? Zrobię taką samą przykrość jak przyjeżdżając i nie kupując karnetu. Dla nich ważny jest wpływ do kasy, a powód ich nie interesuje aż tak bardzo. Tyle,że jak pojawi się cała masa dzikich kibiców to Wiciu znowu będzie miał piękną wymówkę, że cały problem stanowią właśnie oni, a organizator oczywiście jest święty.

To co piszesz o dzieciach to wyjątek od reguły. Ja bym w życiu nie zabrał dziecka na rajd bez kupowania mu karnetu z założeniem,że będzie razem ze mną dymać przez pola przeskakując między pastuchami pod napięciem. Kupiłbym na pewno karnet, a jeżeli zdarzyła by się raz czy drugi taka opcja, że jakiś rolnik wpuścił by nas na swoje pole i nie trzeba by było dymać 3 km (zadne 5 km jakie sugerujesz.. czekam aż pojawi się ktoś, kto napisze,że musiał 20 km lecieć z buta hehe) to bym z tego skorzystał. Tak zresztą robiłem. Kupowałem karnet, starałem się wybierać PW, ale jeśli dojazd był utrudniony i pojawiała się możliwość skrócenia sobie marszobiegu to też tak robiłem. Ale zakładać,że tak będę robił za każdym razem i wciągać w to dziecko to już jest brak wyobraźni. A jeśli mam być w ogóle szczery to zabieranie dziecka na taki RP jaki jest to też brak wyobraźni. Jak dla mnie w ogóle nie ma o tym mowy, więc proponuję nie tworzyć jakichś wielopiętrowych dowodów z powoływaniem się na dzieci.

Oczywiście że świetny pod względem sportowym i ogólnie widowiska.A nie pasują mi tylko ceny karnetów , parkingi oraz PW. Tyle że ja mam inne a Ty masz inne podejście. Dwa lata pod rząd był to bezstresowy i niezwykle przyjemny wypad dla wszystkich nie korzystając z żadnych biletów. I dlatego mówię że nie kupię za tyle kasy. Kropka. Teraz można pogadać o ciekawych miejscach tylko.
@luki rally@
N3

Postprzez stachniak14 » czwartek, 19 maja 2016, 15:48

A ja dopowiem swoje dwa groszę...

Dwa lata temu kupiłem przed rajdem, 150 zł zapłacone, nikt mnie ani razu nie sprawdził bo dojazdy i tak wyszukałem swoje, ale rajd mi się udał bo plan zrealizowany, miejscówki fajne. Zapłaciłem i nie czułem się frajerem bo rajd był dzięki temu genialny. Inna sprawa, że jestem w stanie poczuć rozgoryczenie wszystkich, którzy zapłacili, dymali 3 km na słabe miejscówki i stali w piątym rzędzie....

Zaciekawił mnie inny fakt - rok temu wygrałem VIPy - dwa karnety i co? Ani jednej blokady nie ominąłem :shock: Plakietka służyła jedynie dla lansu bo wjazd na odcinki był tylko dla "vip hospitality" :) wszystkie blokady jakie spotkałem pozwalały wjechać jedynie ekstra vipom i tutaj już mi się śmiać chciało :) Rajd się udał, miejsca mega - oczywiście poza PW.

To czy rajd się udał zależy od miejscówek - zaplanujcie je dobrze to i 150zł nie zaboli :) Poza tym trochę czasu nad mapami i można znaleźć zwykłe dojazdy, bez blokad, dla normalnego samochodu.
Paweł Stachniuk
stachniak14
A6

Postprzez karluum » czwartek, 19 maja 2016, 16:24

stachniaku ale to się fajnie pisze w perspektywie wyjazdu pojedynczej osoby. Jeżeli chcesz jechać na rajd w formie rodzinnej 2+2 to za karnety robi się 600 złotych. To już jest spora kwota. 15 letni koń z buta może iść od parkingu do na odcinek te 3 km ale na przykład 6 latek? Pisałem już tu - jakbym na pakiet VIP mógł wziąć jedną dorosłą osobę + dwoje dzieci to być może bym zaryzykował kupno takiego karnetu a tak... 500+450 - 950 PLN :)
Wszystko zależy od miejscówek, ale zawsze możesz mieć tydzień czasu przeznaczyć na rajd by objechać drogi i poszukać jakiś miejscówek. Plus dojazd do nich.
Nie chce mi się kombinować, stać mnie na ten wyjazd ale uznałem, że wydam te pieniądze w inny sposób, bo to co organizator mi proponuje nie odpowiada mi.
karluum
A5

Postprzez carabella4wrc » czwartek, 19 maja 2016, 17:00

Wchodze w kazdy dzien w ten dzial i nie moge wyjsc z podziwu, ile czasu zajmuje walkowanie tego samego tematu bez jakiegokolwiek swiatelka w tunelu.
Wybor i tak nalezy do kazdego z osobna. Chcesz placic ? Plac!. Nie chcesz, ok, nie plac.
Polska to specyficzny kraj i u nas jak juz ktos wspomnial wczesniej rzeczy, i zjawiska, ktore w innym krajach sa standardem i kazdy je rozumie sa u nas tematem wciaz niepojetym.
Prawda jest taka, ze gdyby bilet kosztowal 50 zl na 3 dni to i tak duza ilosc kibicow by tych biletow nie kupila, czemu ? A bo znaja objazdy, bo wola za 50 zl kupic skrzynke tyskiego w biedronce albo wydac na inne smieci. W uproszczeniu - Polak w pigulce.
Za przyklad posluza patelnie Walmiskie na Swidnickim. Kilka lat temu gdzie wejscie na oes (chyba tak to mozna nazwac w RSMP) kosztowalo 10-20 zl bylem swiadkiem kazdego roku jak kibice zapieprzali lasami od gory jak i polami miejscowych aby miec za free... 20zl...
Ja kupie bilet, i moi znajomi rowniez. Choc ja nie mialem okazji byc na Polskim w ostatnich latach, z roznych osobistych powodow to natomiast moi znajomi byli i znajac teren nie widza problemu z wydaniem 200zl za pakiet Silver. Wole czuc sie bezpieczniej (potraktowac to radze luzno) i pewniej majac to badziewie na szyji jadac 700km w jedna strone. Ponadto, nie chce osmieszyc siebie i innych gdy ktos mnie zlapie na tym lece na dziko przez lasy a co najwazniejsze, nie chce zazenowac siebie w oczach kibicow za granicy pokazujac im na wlasnej osobie jak pokonuje pola, i inne objazdy aby miec za free to za co oni mieli placic. Opinii Cebulandii i tak nigdy sie juz nie uratuje, ale chociaz ja staram sie dla samego siebie czuc sie z tym lepiej. To jest moje osobiste odczucie, wiec traktowac to luzno...

Sorry za brak polskich znakow, ale pisze z nie polskiej klawiatury.
"...yes, you win less but gain a lot."
carabella4wrc

Postprzez żółtodziób » czwartek, 19 maja 2016, 18:11

@ karluum - większość pisze z perspektywy jednej osoby. Oczywiście,że masz rację z tym,że dla 4 -osobowej rodziny takie karnety to masakra i organizator absolutnie nie pomyślał o takich przypadkach a pomyśleć powinien. Niemniej jednak 95% ludzi jeździ nie rodzinnie a z paczką kumpli i w tych przypadkach sprawa rozbija się o 150 złotych, do których to 150 PLN dorabiają dzikie teorie, podczas gdy wyjaśnienie jest proste - nie płacą bo są w stanie obejrzeć wszystko za darmo bez żadnych konsekwencji i to jest tak naprawdę jedyny powód.

@ stachniak14 - 100% racji. Rozumiem rozgoryczenie ludzi, którzy zapłacili i się rozczarowali. Ludzi z karnetami VIP zapieprzających razem ze mną kilka km przez pola spotykałem sam i to rzeczywiście jest grubo nie halo. Dlatego tych grup ludzi nie potępiam absolutnie - ktoś ich zrobił kilka razy w balona, więc teraz się postawili. Rozumiem to, choć ja bym na ich miejscu nie przyjechał na rajd. Natomiast jeśli ktoś nie płaci z zasady to nie jst to fair moim zdaniem. Jeszcze pół biedy jeśli ktoś oficjalnie przyzna, że zawsze tak oglądał rajdy i organizator po prostu nie ma nic do zaoferowania chcących oglądać rajdy w ten sposób. Znów pewnie sam bym dla możliwości spojrzenia w lustro bez ryzyka,że gość po drugiej stronie na mnie napluje raczej bym kupił ten karnet, ale prawdą jest też,że organizator powinien rozpoznać jacy ludzie przyjeżdżają na rajd i do każdego wyjść ze stosowną ofertą. To co budzi moje politowanie to szukanie tłumaczeń, że "gdyby coś tam coś tam to bym zapłacił". Część może faktycznie tak kalkuluje, ale dla większości którzy tak mówią to jest tylko wymówka. Ja uważam, że jeśli ktoś jedzie sam lub z kolegami to od wydatku 150 PLN nikomu korona z głowy nie spadnie. I jak sam zauważyłeś - zapłaciłeś i nie masz poczucia, że się sfrajerzyłeś. Ja też zapłaciłem i też nie mam poczucia, że jestem frajerem, mimo,że karnetów nikt nie sprawdzał poza Mikołajkami. Taka była cena, tyle zapłaciłem, dostałem w zamian widowisko, które mi się podobało. Może i przepłaciłem, ale nie zamierzam tego rozkminiać. Tak samo jak nie zamierzam rozkminiać czy przepłaciłem za blender w Euro RTV, który się spalił niedługo po tym jak przeleciała na niego gwarancja. Taki lajf,że nie zawsze dostaje się to, czego się oczekiwało. Więcej nie kupię żadnego AGD Philipsa (historia z blenderem jest jak najbardziej prawdziwa), na rajd też mogę nie jechać jeśli uważam, że to straszna lipa. Na pewno jednak nie zamierzam na coś takiego ciągnąć nikogo kto nie jest świadom jak to wygląda, ani np. dzieci.
żółtodziób
A8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata