Starty Kubicy w Rajdach

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Re: Starty Kubicy w Rajdach

Postprzez adamlen » czwartek, 12 lis 2015, 08:50

No chyba wiarygodne. Jak czytam Mattona to mi się czasem wydaje, że ma On jakiś żal do Kubicy albo do Lotosu za odrzucenie oferty w 2013 roku.

Został M-Sport jako jedyna jeszcze nie zdementowana opcja, ale mało prawdopodobna. Kubica sam otwarcie mówił, że nie ma szans na fabrykę w 2016 więc nie ma się co nastawiać. Będzie super jeśli się uda wystartować z 7-8 rund w dobrze przygotowanym aucie i raczej będzie to Fiesta, którą zespół zna i którą po prostu kupili. Do tego starty w serii wyścigowej i obstawiam DTM.
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez maciotacio » czwartek, 12 lis 2015, 15:11

Też coraz bardziej skłaniam się ku opcji łączenia obydwu serii. Co z tego, że każdy zachwala Roberta jak nikt nie jest w stanie mu zapewnić fabrycznego auta. Niestety brakuję kilku bezproblemowych rajdów z solidnym wynikiem na mecie. Jak jeszcze rok temu uważałem, że RK nie jest gotowy na fabrykę tak teraz, myślę odwrotnie.

Jestem niezmiernie ciekaw jak RK to rozegra, czy zostanie dalej przy Fieście i startach w RKWRT czy może dogada się z Citroenem i PH Sport, na znacznie mniej rajdów ale w końcu będzie mógł skupić się tylko na jeździe. W końcu sam Matton zdaję się to zasugerował w powyższym wywiadzie.
maciotacio
N2

Postprzez djkubas » czwartek, 12 lis 2015, 15:59

Zgadzam sie z maciotacio.

Matton - do RK przynieś trilon euro a będziesz zadowolony :)

Nie ma chyba innej opcji niż łączenie serii przy czym czy na 6 -7 rajdów jest sens a prowadzić swój zespół ? Koszty stałe na pewno są ogromne. RK dawno juz móił że nie ma opcji wynajmowania auta.

Więc może uda się dogadać / zebrać fundusze PH Sport na przyszły rok.
1982
djkubas

Postprzez Shaitan » czwartek, 12 lis 2015, 17:10

maciotacio napisał(a):Jestem niezmiernie ciekaw jak RK to rozegra, czy zostanie dalej przy Fieście i startach w RKWRT czy może dogada się z Citroenem i PH Sport, na znacznie mniej rajdów ale w końcu będzie mógł skupić się tylko na jeździe. W końcu sam Matton zdaję się to zasugerował w powyższym wywiadzie.

Również odnoszę wrażenie, że Matton między wierszami stara się powiedzieć, iż jest szansa na DS3 w najnowszym specu z PH Sport. Jeśli taka opcja jest, to Robert ją na pewno bierze pod uwagę, tego możemy być pewni. Czy wybierze? To już zależy od kilku czynników...
Kolejny sezon nie może być ukierunkowany już na naukę. Oczywiście bez względu na format przyszłorocznych startów rajdowych Roberta, to proces nauki ciągle będzie trwał, ale nie będzie, albo powiem ostrzej - nie może być priorytetem. Nadrzędnym celem dla Roberta powinno być "pokazanie się", "zrobienie kilku wyników", "dowiezienie" kilka razy tego czego w tym sezonie z przeróżnych względów się nie udało. Do tego aby się to udało osiągnąć potrzeba w skrócie solidnej i doświadczonej ekipy, konkurencyjnego i dobrze przygotowanego samochodu oraz optymalnego przygotowania do pasujących Robertowi eliminacji. 5-8 rajdów z PH Sport w nowej specyfikacji DS3 z pełnym programem testów przed każdym rajdem byłoby moim zdaniem szansą bardzo optymalną dla Roberta na to, by przekonać zespoły do powierzenia mu fotela fabrycznego w 2017 roku.
Shaitan
N3

Postprzez DonCorrado » czwartek, 12 lis 2015, 20:01

Nie bedzie hajsu, nie bedzie DSa, a hajsu nie bedzie ...
DonCorrado
A6

Postprzez maciotacio » czwartek, 12 lis 2015, 21:36

Aż człowiekowi po prostu robi smutno jak się czyta takie wywiady jak te. Ostatnio prawie każdy ma podobny schemat. :(
http://eurosport.onet.pl/motorowe/rajdy ... lko/xvk9nw
maciotacio
N2

Postprzez viper » czwartek, 12 lis 2015, 21:58

DonCorrado napisał(a):Nie bedzie hajsu, nie bedzie DSa, a hajsu nie bedzie ...

To tak delikatnie powiedziane o ile wogole go biora pod uwage. Po za tym citroen palcem nie kiwnie jezeli kubica bedzie jezdzil w dtm mercedesem, bo jaki w tym bedzie mial interes jezeli on bedzie promowal inna marke. Przeciez to sie kupy nie trzyma. Jezeli przeszedl by do wtcc citroena to inna gatka ale tak to to chyba mozna pomazyc o citroenie.
viper
S2000

Postprzez DonCorrado » czwartek, 12 lis 2015, 22:00

Fakt ten Mercedes DTM bruzdzi, natomiast jezeli Kubica mialby sobie finansowac starty - sponsor, to logiczne jest ze z braku dobrych CV chetnie by mu dali DS, a noż za rok juz beda lepsze wyniki i go wezma do fabryki, kto by nie chcial zeby za obcy hajs mu sie przyszly kierowca nie objezdzal?
DonCorrado
A6

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 12 lis 2015, 23:58

Sam nie wiem dlaczego jestescie juz tak prawie pewni Kubicy w DTM. Osobiscie nie sadze, ze tam pojdzie. Prawdopodobnie jedynym kierowca, ktory moze odejsc z Mercedesa w DTM jest Pascal Wehrlein (a i to nie jest pewne), a w razie jego odejscia, zastapi go Esteban Ocon. Tak wiec nie wiem, czy jest miejsce dla RK w Mercedesie DTM, chociaz z dwoch kierowcow by sie znalazlo, ktorych mozna by wymienic, ale poki co to nigdzie nie widzialem przypuszczen ze Kubica pojdzie do DTM. A Wy piszecie jakby to bylo prawie pewne.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez adamlen » piątek, 13 lis 2015, 09:01

Pewne nie jest ale najbardziej prawdopodobne. Natomiast cały czas są głosy, że Kubica w DTM będzie się nudził i wygrywał za koleją każdy wyścig. Trzeba być nie poprawnym optymistą, żeby tak myśleć. Z pewnością walczyłby o pojedyncze wygrane, ale w skali sezonu nie wiem czy w 1 roku startów zdobył by tak łatwo mistrza. Już Loeb miał wszystkich porozstawiać w WTCC. Może być przecież równie dobrze tak, że BMW i AUDI zbudują lepsze auta, chociaż z tego co obserwuję, nie ma między nimi wielkich różnic i zwycięzcy często się zmieniają. Obecnie podobno BMW ma minimalną przewagę szybkości.
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez jacko » piątek, 13 lis 2015, 10:20

adamlen napisał(a):(...)Już Loeb miał wszystkich porozstawiać w WTCC. (...)

to co napisales byloby prawidlowe ale w kontekscie jego (Loeba) powrotu do rajdow, w kontekscie RK niestety nie ma za bardzo sensu

starty w DTM + asfaltowe rundy w DS3 wrc od ph sport to bylaby swietna opcja, w ostatnich latach mistrzem DTM byl Paul di Resta, w F1 nie zrobil oszalamiajacej kariery, nawet na podium chyba nigdy nie byl, w kazdym razie jego wystepy tam bardzo by podniosly frekwencje.
jacko
A5

Postprzez woocasch » piątek, 13 lis 2015, 11:45

jacko napisał(a):w ostatnich latach mistrzem DTM byl Paul di Resta, w F1 nie zrobil oszalamiajacej kariery, nawet na podium chyba nigdy nie byl

Po pierwsze Paul di Resta mistrzem DTM to był chyba tylko raz, w 2010 roku. A przykłady kierowców z DTM przechodzących do F1 i w drugą stronę można mnożyć. David Coulthard czy Mika Häkkinen po zakończeniu kariery w F1 przeszli do DTM, co prawda nie tak od razu bo każdy miał jakąś tam przerwę w startach i jakoś w DTM nie zrobili oszałamiającego wyniku. Häkkinen wygrał w ciągu trzech lat tylko 3 wyścigi. Z najnowszej historii DTM, Timo Glock nie miał przerwy między F1 a DTM, a wygrał w 3 lata tylko dwa wyścigi.
Chcę w ten sposób tylko zaznaczyć i powiedzieć, że każda seria wyścigowa charakteryzuje się swoją specyfiką i mogłoby się okazać, że RK wcale nie wygrywa seryjnie. Zresztą DTM jest ciekawą serią, gdzie mistrz z danego roku, rok później może nic nie wygrać i przy całej sympatii do RK to początki mogłyby być ciężkie.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Mad Max » piątek, 13 lis 2015, 12:53

woocash Myśle że przeświadczenie kolegów o tym że Robert będzie w DTMach lał wszystkich jak chciał jest oparte tylko i wyłącznie na podstawie jednego testu takiego auta i porównań jakie wtedy były
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez woocasch » piątek, 13 lis 2015, 13:06

Aż dziw bierze, że ktoś może wysnuwać jakieś wnioski po jednych testach, gdzie sezon to 18 wyścigów, samochody są dość wyrównane i zwycięzcy zmieniają się z wyścigu na wyścig. To jest seria, gdzie w jeden weekend możesz być w czołówce, a dwa tygodnie później walczysz ledwo o top 10.
To może jak już sobie gdybamy i wróżymy z fusów, to połączymy rajdy z wyścigami i RK wyląduje w WRX, Solberg ma podobno DSy do sprzedania ;)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez jacko » piątek, 13 lis 2015, 13:19

woocasch napisał(a):
jacko napisał(a):w ostatnich latach mistrzem DTM byl Paul di Resta, w F1 nie zrobil oszalamiajacej kariery, nawet na podium chyba nigdy nie byl

Po pierwsze Paul di Resta mistrzem DTM to był chyba tylko raz, w 2010 roku. A przykłady kierowców z DTM przechodzących do F1 i w drugą stronę można mnożyć. David Coulthard czy Mika Häkkinen po zakończeniu kariery w F1 przeszli do DTM, co prawda nie tak od razu bo każdy miał jakąś tam przerwę w startach i jakoś w DTM nie zrobili oszałamiającego wyniku. Häkkinen wygrał w ciągu trzech lat tylko 3 wyścigi. Z najnowszej historii DTM, Timo Glock nie miał przerwy między F1 a DTM, a wygrał w 3 lata tylko dwa wyścigi.
Chcę w ten sposób tylko zaznaczyć i powiedzieć, że każda seria wyścigowa charakteryzuje się swoją specyfiką i mogłoby się okazać, że RK wcale nie wygrywa seryjnie. Zresztą DTM jest ciekawą serią, gdzie mistrz z danego roku, rok później może nic nie wygrać i przy całej sympatii do RK to początki mogłyby być ciężkie.

no a gdzie ja napisałem ze di resta był mistrzem wiecej niz raz ? :) bylo wielu ale jak patrze to w XXI wieku tylko on byl majstrem w DTM, byl jeszcze Paffett ale ten w F1 byl tylko kierowca testowym i nic wiecej,

nikt sie nie podnieca, ze bedzie tam seryjnie wygrywal czy zdobedzie od razu majstra przewrazliwieni jestescie :) ale ciekaw jestem jak sobie poradzi, na pewno zle nie bedzie, ale teraz tylko mozna sobie zaparzyc herbatke i w ten sposob powrozyc :) w kazdym razie na pewno bedzie mial fure, ktore nie bedzie sie rozpadala co wyscig i zespol, ktory sie wszystkim zajmie a ten sie skupi na prowadzeniu auta
jacko
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum ogólne