Starty Kubicy w Rajdach

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Re: Starty Kubicy w Rajdach

Postprzez ryjas » sobota, 31 paź 2015, 11:51

Tego nikt nie wie. Kajto nigdy nie jechał w aucie WRC. To jest problem. Prokop jechał ale to też niewiele znaczy, bo do limitu się nigdy nie zbliżył.
Ja bym Kajta chętnie zobaczył w rajdzie Polski w WRC, ale obawiam się że jazda w wynajętej Fieście niewiele nam powie. Z kolei pełen sezon w WRC2 dałby pojęcie na ile konkurencyjny jest Kajto w porównaniu do większej ilości kierowców z całego świata a nie tylko z Europy (i tez w nieco okrojonym składzie)
ryjas
N3

Postprzez viper » sobota, 31 paź 2015, 14:30

ryjas napisał(a):Tego nikt nie wie. Kajto nigdy nie jechał w aucie WRC. To jest problem. Prokop jechał ale to też niewiele znaczy, bo do limitu się nigdy nie zbliżył.
Ja bym Kajta chętnie zobaczył w rajdzie Polski w WRC, ale obawiam się że jazda w wynajętej Fieście niewiele nam powie. Z kolei pełen sezon w WRC2 dałby pojęcie na ile konkurencyjny jest Kajto w porównaniu do większej ilości kierowców z całego świata a nie tylko z Europy (i tez w nieco okrojonym składzie)

A ja wlasnie chcialbym zeby jechal w prywatnej. Wtedy bylo by porownanie do wszystkich prywaciazy wlacznie z awaryjnoscia auta.
Dani napisał(a):Tylko co Kajto może zaprezentować w WRC? Co najwyżej tempo Prokopa.

W mistrzostwach euro tez mial nic nie prezentowac, bo nie znal tras. Z reszta chetnie bym, sie przekonal czy mial by tempo prokopowe czy nie. ja uwazam ze z prokopem z pewnoscia by wygral ale to tylko moje zdanie.
viper
S2000

Postprzez Glaniu » sobota, 31 paź 2015, 14:57

Wygrywania OSów bym sie nie spodziewał , ale Prokopa by klepał jestem pewien ;-)
Glaniu
N3

Postprzez Mariusz » sobota, 31 paź 2015, 16:10

Kajto to mega szybki kierowca, ale w porownaniu do Prokopa brakuje mu dwoch rzeczy: zerowe doswiadczenie na trasach WRC i brak doswiadczenia w samochodzie WRC. Popatrzcie na wystepy Breena jak daleko byl za Martinem. To nie jest takie hop siup.
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez Dani » sobota, 31 paź 2015, 16:52

Mariusz napisał(a):Kajto to mega szybki kierowca, ale w porownaniu do Prokopa brakuje mu dwoch rzeczy: zerowe doswiadczenie na trasach WRC i brak doswiadczenia w samochodzie WRC. Popatrzcie na wystepy Breena jak daleko byl za Martinem. To nie jest takie hop siup.

Dokładnie. Skoro Breen dostawał bęcki od Prokopa, to dlaczego nie Kajto? Jeżeli Breen nie miał problemów z autem, to był regularnie szybszy od Kajta jeśli chodzi o tempo.
Dani
N3

Postprzez Shaitan » sobota, 31 paź 2015, 17:04

Myślę, że wielu z was mogłoby się rozczarować. Zobaczcie sobie na przykład na występy Breena ostatnio samochodem WRC. W Rajdzie Finlandi w zeszłym roku miał stratę na oesach na poziomie samochodu RC2. Do wypadku Prokopa przegrał z nim 9 na 10 oesów! A nie był to pierwszy start Craiga WuRCem
Czy na prawdę sądzicie, że Kajto byłby "od kopa" szybszy od Breena? A jeśli tak, to dużo szybszy? Czołówka WRC to wściekłe konie, a Prokop bardzo poprawił swoje tempo na przestrzeni lat. Druga sprawa, to przeniesienie prędkości z niższych kategorii do WRC, to nie jest wcale prosta i automatyczna sprawa. Nie każdemu może się to udać i zawsze wymaga to czasu. Spójrzmy na przykład na Nassera, jeśli chodzi o samochody klasy RC2 to ścisła czołówka. Jak było w WRC każdy wie, podejścia do najlepszych nie było.
Kajto jest fantastyczny i wierzę, że po kilku startach byłby w stanie regularnie jeździć na poziomie straty 1s/km.
Shaitan
N3

Postprzez Dani » sobota, 31 paź 2015, 17:09

Pełna zgoda z Shaitanem.
Kajto super gość, fantastyczny zawodnik. Napewno w WRC jakieś punkty by zdobywał, ale jeśli chodzi o tempo, to o top10 może tylko pomarzyć.
Dani
N3

Postprzez Mad Max » sobota, 31 paź 2015, 17:39

Dani napisał(a):Kajto super gość, fantastyczny zawodnik. Napewno w WRC jakieś punkty by zdobywał, ale jeśli chodzi o tempo, to o top10 może tylko pomarzyć.
Ja podobne podejście miałem przed Polskim 2013, tez twierdziłem że przesiadka z Imprezy do Fiesty R5 na jeden rajd w dodatku szutrowy to był błąd... jak było każdy wie.
Kajto w WuRCu i TOP10 ?? moim zdaniem więcej niż prawdopodobne, ja wiem że WRC to nie ERC, ale przed pierwszym sezonem w ERC też każdy mówił że ERC to nie RSMP, jeśli w drugim pełnym sezonie startów w ERC i do tego drugi sezon w aucie R5 zdobywa się Mistrza Europy to o czymś to świadczy, więc nie skreślacie go od razu, na chwile obecną to wróżenie z fusów więc możemy sobie gdybać, jednym słowem dajmy sobie z tym spokój.
Inna sprawa jest taka że Kajto w WRC to jazda dla samej jazdy i nawet jeśli były by wyniki to ze względu na wiek raczej na fabrykę marne szanse dlatego myślę że w przyszłym roku Kajta i Jarka zobaczmy w WRC2 bo tam mają szansę zdobyć tytuł, może nie przy pierwszym podejściu ale szansa jest znacznie większa niż w królewskiej kategorii.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez viper » sobota, 31 paź 2015, 18:08

Mad Max napisał(a):
Dani napisał(a):Kajto super gość, fantastyczny zawodnik. Napewno w WRC jakieś punkty by zdobywał, ale jeśli chodzi o tempo, to o top10 może tylko pomarzyć.
Ja podobne podejście miałem przed Polskim 2013, tez twierdziłem że przesiadka z Imprezy do Fiesty R5 na jeden rajd w dodatku szutrowy to był błąd... jak było każdy wie.
Kajto w WuRCu i TOP10 ?? moim zdaniem więcej niż prawdopodobne, ja wiem że WRC to nie ERC, ale przed pierwszym sezonem w ERC też każdy mówił że ERC to nie RSMP, jeśli w drugim pełnym sezonie startów w ERC i do tego drugi sezon w aucie R5 zdobywa się Mistrza Europy to o czymś to świadczy, więc nie skreślacie go od razu, na chwile obecną to wróżenie z fusów więc możemy sobie gdybać, jednym słowem dajmy sobie z tym spokój.
Inna sprawa jest taka że Kajto w WRC to jazda dla samej jazdy i nawet jeśli były by wyniki to ze względu na wiek raczej na fabrykę marne szanse dlatego myślę że w przyszłym roku Kajta i Jarka zobaczmy w WRC2 bo tam mają szansę zdobyć tytuł, może nie przy pierwszym podejściu ale szansa jest znacznie większa niż w królewskiej kategorii.

Dokladnie mam podobne zdanie.
viper
S2000

Postprzez Mariusz » sobota, 31 paź 2015, 18:38

@Mad Max, nikt przecież nie skreśla Kajetana, bo każdy rozsądny wie jaki on jest świetny. Ja myślę po prostu, że szkoda byłoby marnować jego talent i doświadczenie w WRC gdzie zakładając że jeździłby tak jak dotychczas jeździ, czyli konsekwentnie do mety w swoim bardzo szybkim tempie, byłby trochę niewidoczny na tle fabrycznych załóg. A przecież sponsorom chodzi o to żeby ich auto były jak najczęściej pokazywane, a prywaciarzy w WRC pokazują tylko jak wydzwonią albo zrobią jakiś mega czas na odcinkach. Dlatego też myśle, że Robert akurat się dobrze wpisuje w założonia marketingowe partnerów/sponsorów. Nie jest moją rolą przypisywać gdzie kto ma jeździć, ale Kajto spokojnie móglby przyszły rok w ERC bronić tytułu i byłoby to dobre dla sponsorów oraz i myśle, że również dla jego osobistych wyzwań.
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez viper » sobota, 31 paź 2015, 18:51

Mariusz napisał(a):@Mad Max, nikt przecież nie skreśla Kajetana, bo każdy rozsądny wie jaki on jest świetny. Ja myślę po prostu, że szkoda byłoby marnować jego talent i doświadczenie w WRC gdzie zakładając że jeździłby tak jak dotychczas jeździ, czyli konsekwentnie do mety w swoim bardzo szybkim tempie, byłby trochę niewidoczny na tle fabrycznych załóg. A przecież sponsorom chodzi o to żeby ich auto były jak najczęściej pokazywane, a prywaciarzy w WRC pokazują tylko jak wydzwonią albo zrobią jakiś mega czas na odcinkach. Dlatego też myśle, że Robert akurat się dobrze wpisuje w założonia marketingowe partnerów/sponsorów. Nie jest moją rolą przypisywać gdzie kto ma jeździć, ale Kajto spokojnie móglby przyszły rok w ERC bronić tytułu i byłoby to dobre dla sponsorów oraz i myśle, że również dla jego osobistych wyzwań.

Mowisz ze nie widoczny ale jezdzil by w szybkim tempie :D . Cos tu nie pasuje. Kazdy szybki jest widoczny. Natomiast jak go tv pokaze to inna sprawa. Ja boje sie tylko o to ze jego wiek niestety jest troche za wysoki na to zeby ktos chcialby dac mu szanse na zbieranie doswiadczenia, bo min. 3 lata trzeba by zakladac za nim mozna by oczekiwac wynikow. Czy jest wart tego ? Hm ciezko powiedziec. Porownanie do kubicy w tym sensie nie ma racji bytu bo kubiza po pierwsze dysponowal wlasnymi finansami a po drugie byl duzo bardziej znany. Kajetanowicz idzie do przodu ale bardzo malymi kroczkami. Mowie o kategoriach a nie o umiejtnosciach. No ale mozna by dac mu szanse. Teraz wrc2 czy wrc bo sezon w wrc2 kolejny rok w plecy, a sezon wrc to kasa na potege.
viper
S2000

Postprzez lukasz64fj » sobota, 31 paź 2015, 22:04

Kubica W WRC jeżdzi dwa lata a ty juz po roku oczekiwałeś wyników, viper ale ty ... głupty
Zarno
lukasz64fj

Postprzez lukasz64fj » sobota, 31 paź 2015, 22:05

pewnie zaraz mnie zbanują bo to jedna klika ... z tym!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Zarno
lukasz64fj

Postprzez viper » sobota, 31 paź 2015, 22:13

lukasz64fj napisał(a):Kubica W WRC jeżdzi dwa lata a ty juz po roku oczekiwałeś wyników, viper ale ty ... głupty

Mylisz dwie rzeczy podstawowe. Bez mety nie ma wyniku. Ja nie oczekuje wyniku ale mety, bo na tej podstawie mozna cos wnioskowac. To nie glupoty to fakty, bo to ze prokop jest ciulaczem punktow wiesz z tego ze dojezdza do mety. Dla kubicy to jest najwiekszym problemem, bo rajd ma 300 km oesowych a nie 20. Kompletnie nie rozumiesz na czym polegaja rajdy. Kubica ma tak na oko 20 startow w wrc ( nie chce mi sie liczyc dokladnie ) i policz ile razy byl na mecie. Mowie oczywiscie fizycznie a nie dzieki zielonemu stolikowi tzn. Rally2. Potem pogadamy o wynikach choc w tej kwestii wiele za pewne nie bedzie do powiedzenia. Krotko mowiac bez mety nie ma wyniku, a reszta to dodatek i statystyka.
viper
S2000

Postprzez lukasz64fj » sobota, 31 paź 2015, 22:44

chłopie o co ci chodzi bo nie kumam, dla ciebie wynik to minimum podium, a w prywatnym aucie to niemozliwe, więc nie pozostaje nic innego jak cisnąć dla frajdy a nie dla vipera,
Zarno
lukasz64fj

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum ogólne