Moderator: SebaSTI
Bad-i napisał(a):viper napisał(a):Bad-i napisał(a):Kit carow czy innych wynalazkow jest conajmniej 3-4 (nie wliczajac M3)
Gdzie ale kokrety i kto miałby tym startowac.
1. Hankiewicz Clio s1600 - 2.0 clio zbudowane na pakiecie i body od s1600
2. Lisowski - Peugeot 306 kit car/maxi
3. Kołdej - Clio Maxi
4. Lenartowicz - Megane Maxi zbudowane tak jak Clio Hankiewicza (byl zainteresowany)
5. Kowalczyk - Saxo Kit car - zaleznie od regulaminu
To jest tak na szybko z glowy, dodatkowo jest kilka M3 ktore pewnie moga byc fajniej dlubniete tak samo jak Abarth Halickiego.
Podsumowujac, przeczytalem powyzsze i nie widze zadnego konkretnego argumentu przeciw tej klasie.
Mialo wcale nie byc OPEN2wd, czyli lekka reka dzialacze odrzucaja kilka fajnych rajdowek?
K.M. napisał(a):
Na początek nieco statystyki:
http://www.pzm.com.pl/rajdy/2014/koncowa/Open%202WD.pdf - w całym sezonie wystartowały 2 samochody w 1 rajdzie !!!
to są suche fakty, niestety nie stawiają inicjatorów powołania Open 2WD na specjalnie mocnej pozycji w negocjacjach z GKSS, tym bardziej dziwię się, że powstał taki artykuł w momencie jak sprawa była dogadana w 90% (z tego co ja wiem ale nie mam pełnej wiedzy).
K.M.
K.M. napisał(a):Rzeczywiście jest problem z Kit Carem o pojemności 2000 ale z tego co wiem ten problem jest nie tylko w Polsce (względy bezpieczeństwa).
K.M.
K.M. napisał(a):Zgadzam się, że każdy samochód jest cenny dla kibiców i organizatora i mam szczerą nadzieję, że jak już to zamieszanie zakończy się szczęśliwym finałem to zobaczymy te obiecane samochody na trasie.
K.M.
K.M. napisał(a):Klasyfikacja w 2WD. Szczerze, ja zupełnie tego nie rozumiem dlaczego BMW z silnikiem 3.2 ma konkurować w 2WD z np. z Saxo lub sarszym modelem Civic'a Ogólnie nie rozumiem nastawienia części osób ale może jestem zbyt mało postępowyRajdy to sport, w każdym innym sporcie gdzie jest używana jakiś sprzęt jest wprowadzona jego unifikacja. Daje to możliwość w miarę sprawiedliwego konkurowania, piszę w miarę bo zawsze się znajdzie ktoś kto ma lepsze buty, bardziej celną broń lub lepiej zbudowaną łódkę regatową. Ale pokażcie mi proszę inny sport poza rajdami gdzie przychodzi zawodnik i mówi " ten model oszczepu który zatwierdziliście to jest kiepski i za drogi, ja zrobię własny z rury kanalizacyjnej i do środka wsadzę silniczek z modelu rakiety, a jak będzie za kiepski to nawet 3 takie silniczki. Czy mogę startować w zawodach z innymi i liczyć się w klasyfikacji ?" Niestety wszystko co jest proponowane w klasach Open jest przykładem podejścia na zasadzie, ja coś zrobię a teraz dostosujcie do tego przepisy. Oczywiście, że trzeba się takimi sprawami zajmować ale przy całym szacunku dla osób, które forsują te pomysły - dlaczego ma to być kosztem większości. Dla jasności, piszę o zaliczeniu Open 2WD do klasyfikacji "normalnej" ośki.
K.M.
viper napisał(a):Ja przeciw klasie tez nie jestem tylko nauczony doświadczeniem z klasami rwd n4- jestem zwolennikiem najpierw zawodnicy którzy chcą startowac majac czym a potem twórzmy klasy. Ci zawodnicy ktorych wymieniłeś zaden z nich nie jezdzi dzisiaj systematycznie w 6 rajdach i nie jest wiadome czy bedzie jezdzil systematycznie. Po za tym czy mamy aż tyle m3 zeby robic dwie klasy w ktorych to auto moze startowac. Przecież to bez sens.
K.M. napisał(a):Szanowny rundi. Skoro jesteśmy publicznie po nazwisku to miej tyle odwagi aby swoje teksty podpisać swoim nazwiskiem a nie tylko podawać moje. Nie twierdzę, że jestem nieomylny ale mam pewną zasadę. Nie dyskutuję z osobami które piszą teksty o poziomie zaprezentowanym pod artykułem http://rajdy24.pl/problemy-z-utworzeniem-open-2wd/ Tego typu reakcje niczemu nie służą a na 100% nie służą poprawie sytuacji w polskich rajdach. Na wiele tematów które poruszyłeś już dziś odpisałem. Niestety nie mogę dalej tego robić w tym momencie bo mam swoją pracę a rajdy to moja pasja a nie źródło utrzymania. Nie odniosę się też do sprawy rozmów z GKSS bo nie mam pełnej wiedzy a jak czegoś nie jestem pewny to tego publicznie nie rozgłaszam i myślę, że wprowadzenie tej zasady dużo by nam wszystkim ułatwiło. Czasami jak czytam teorie spiskowe jakie się pojawiają na tym forum to dochodzę do wniosku, że Macierewicz mógł by się w sprawie tworzenia kolejnych teorii dotyczącej katastrofy w Smoleńsku sporo od niektórych z Was nauczyć.
Może tak na szybko odpowiem tylko na poruszoną sprawę:
- jaki problem z klasyfikowaniem skoro RGT są ? Czy one mają pojemność 1.6 ?![]()
![]()
Przepraszam, czy kolega pisze na poważnie o klasyfikowaniu RGT w 2WD czy to jakiś żart. Twór zwany RGT był przez jakiś czas praktycznie martwy, teraz FIA za uszy wciąga to do WRC i ME ale polecam lekturę regulaminu:
WYMAGANIA DODATKOWE DLA SAMOCHODÓW ZGŁOSZONYCH DO MISTRZOSTW FIA ERC3 (czyli ośka).
Wszystkie samochody muszą być zgodne z przepisami FIA zał. J 2015 dla:
- Samochodów 2WD Grupy R (zgodne z art. 260 i art. 260D).
- Samochodów 2WD, o pojemności powyżej 2000cc Grupy N (obecne N4).
tak samo w WRC jest oddzielna klasyfikacja RGT na koniec sezonu. Ale czy kolejny raz musimy coś udowadniać posługując się półprawdami i niedopowiedzeniami ? Ale może niech wypowiedzą się zawodnicy startujący "normalnymi" 2WD. Jeśli im nie przeszkadza rywalizowanie z BMW M3 lub domowej roboty Kit Car'em Clio 2.0 które powstanie w ramach bardzo mało restrykcyjnego regulaminu technicznego Open 2WD to ja nic do tego nie mam. Ja tu tylko próbuję zachować jakieś resztki zdrowego rozsądku.
Przemilczę też sprawę nabijania kasy producentom nowych samochodów bo chyba kolega nie czytał regulaminu RSMP 2015. Polecam lekturę części dotyczącej dopuszczonych samochodów a potem możemy podyskutować.
K.M.
Bad-i napisał(a):viper napisał(a):Ja przeciw klasie tez nie jestem tylko nauczony doświadczeniem z klasami rwd n4- jestem zwolennikiem najpierw zawodnicy którzy chcą startowac majac czym a potem twórzmy klasy. Ci zawodnicy ktorych wymieniłeś zaden z nich nie jezdzi dzisiaj systematycznie w 6 rajdach i nie jest wiadome czy bedzie jezdzil systematycznie. Po za tym czy mamy aż tyle m3 zeby robic dwie klasy w ktorych to auto moze startowac. Przecież to bez sens.
Jezeli nie jestes przeciw to czemu negujesz ten pomysl, nadal nie widze zadnego zasadnego agrumentu czemu taka klasa nie powinna powstac. Co wiecej, piszesz ze zawodnicy nie przejechali jeszcze systematycznie 6 rajdow - to ja pytam czy musza? Ile musisz przejechac rajdow zeby byc wartosciowym zawodnikiem dla PZM?
Zasada utworzenia klasy OPEN 2wd miala polegac na tym zeby nie rozbijac juz nic na dwie grupy tylko polaczyc wszystko lacznie z M3 (taka chec wyrazili zawodnicy wlasnie starujacy w M3).
Zadam na koniec jedno pytanie i chyba zakoncze dyskusje na forum; (z tego co pamietam mowiles ze startujesz i tym bardziej dziwi mnie fakt ze jestes przeciwny wiekszej ilosci aut)
- jaki jest problem w tym zeby dodatkowo jezdzilo nawet jedno auto? zawodnik placi wpisowe a roboty przy nim jest tyle samo co przy innych. Gdybym ja decydowal to bym walczyl o kazdego chetnego ktory chce startowac w RSMP, tym bardziej ze zlikwidowano RPP.
viper napisał(a):W praktyce klasa astra w pod koniec sezonu juz nie istniała.
Kramar napisał(a):viper napisał(a):W praktyce klasa astra w pod koniec sezonu juz nie istniała.
Kłamiesz!!
w Opel Cup na Rajdzie Dolnośląskim wystartowało 7 lub 8 załóg.
Pozwolisz, że odniosę się merytorycznie do zadanych pytań a nie do tekstów o statusie PZM i o tym ile kadencji pełni swoją funkcję prezes PZM. Szczerze - to akurat mnie nie interesuje i nie widzę najmniejszego związku z Open 2WD.
Tylko czy aby to osiągnąć trzeba w taki sposób to nagłaśniać psując przy okazji i tak nie najlepsze "stosunki" na linii zawodnicy a PZM ? Zgadzam się, że każdy samochód jest cenny dla kibiców i organizatora i mam szczerą nadzieję, że jak już to zamieszanie zakończy się szczęśliwym finałem to zobaczymy te obiecane samochody na trasie
Zaden zawodnik chcący sie rozwijać czy uczyć nie bedzie kupował kitkarow. Chodzi o to ze powoływanie klas i regulaminów musi mieć rowniez jakis sens.
Wiec ja ci zadam pytam. Powiedz mi co zrobic z obecna klasa w ktorej m3 startowały, bo ja rozumiem ze mozna sie zastanawiać nad tym zeby kitkary wrzucić do klasy HR. Natomiast nie rozumie zeby pod kilka kitkarow z kierowcami którzy nie wiadomo jakie maja gwarancje startu powoływać sztuczny regulamin w ktory na sile szuka sie innych aut z innych klas po to zeby wyglądało ze jest duże zainteresowanie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 13 gości