Barbórka Warszawska

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Barbórka Warszawska

Postprzez Mad Max » wtorek, 9 gru 2014, 11:14

Nikt nikogo nie wyrzuci z PZM za konkurencyjną imprezę, niby na jakiej podstawie ?? Przecież "szoł" w Wawie jest poza oficjalnymi kalendarzami i jest to bardziej impreza towarzyska, poza tym o ile pamiętam to swego czasu w Olsztynie i Lublinie też były robione imprezy w podobnym formacie i jakoś problemu nie było... tylko poza RallyMasters to jakoś nie zauważyłem żeby ktokolwiek się kwapił do czegoś takiego, a AK Polski raczej nie zacznie robić Barbórki w Zamościu skoro ma wszystko w Wawie pod nosem... no i tradycja zobowiązuje... szkoda tylko że ta tradycja z roku na rok jest zatruwana i nieuchronnie prowadzi do jej śmierci.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Booogi » wtorek, 9 gru 2014, 11:56

Opinia stałego bywalca Barbórki:
- w tym roku pierwszy raz sam psioczyłem na pokazy, może dlatego, że przyszedłem o 17 zająć dobre miejsce. Plan na przyszły rok: odpuścić Karową lub przyjść na ostatnie dwie godziny
- pozostałe odcinki się bronią, biorąc pod uwagę, że w mieście gdzie mieszkam mogę zobaczyć ponad 40 czterołapów z ogarniającymi kierowcami to duży plus tego formatu
- mam wrażenie, że uczestnicy tego forum, nazwijmy naszą grupę kibicami znającymi się, nie decydują o sukcesie komercyjnym Rajdu Barbórka, więc nasze opinie nie muszą być wyznacznikiem dla organizatorów. Wiem, że oni sami bywają na tym forum i od dawna siedzą w rajdach, to nie są ludzie z pierwszej łapanki. I tutaj pojawia się kwestia oczekiwania vs rzeczywistość. Udany komercyjnie rajd w Warszawie ma trafić w gusta gawiedzi, niekoniecznie znawców z forum, my musimy sami sobie znaleźć w tym smaczki warte 60 zł za karnet. A jak format show dla gawiedzi się nie obroni (póki co widać broni się) bo gawiedź zwyczajnie nie przyjdzie, wtedy zyska poziom sportowy.
- To jest tak jak z producentem i klientem, klient chce kupić jak najtaniej, dostać dobrą jakość, fajne opakowanie i jeszcze widzieć uśmiechniętego sprzedawcę; producent chce sprzedać jak najdrożej i wydać jak najmniej. Interesy są jak widać sprzeczne, a jak kupujemy towar przeznaczony dla mas na pewno przepłacimy i będziemy niezadowoleni z jakości. Barbórka jest wydarzeniem, które ma się opłacać, a będzie się opłacać jeśli trafi do mas, a nie garstki zajawkowiczów. Wniosek taki, że organizator chce zarobić, a my oczekujemy atrakcji za 2 zł.
- wspomnę jeszcze o kierowcach - oni też narzekają od lat, że drogo, że bez sensu, itd, itp. Ale jakoś nie brakuje chętnych do startu, co najwyżej jedni przechodzą do obozu niezadowolonych i olewają Barbórkę, ale przychodzi nowy narybek, którego kusi prestiż imprezy. I tak to się kręci.
- od lat wałkujemy temat medialności rajdów, jakie wnioski? otóż Barbórka to jest właśnie ten utęskniony medialny format rajdu, o którym marzą wszyscy, ale nie zdają sobie sprawy, że to już nie będzie rajd nastawiony na sport, tylko na show. Wtedy będziemy tu lamentować jak to kiedyś było biednie, ale jednak lepiej, bo jako zerówki jeździły rajdówki a nie driftowozy, a na odcinku stało się na polu lokalnego rolnika, a nie siedziało na trybunie.

pozdrawiam
Janusz na zawsze w naszej pamięci...[ ' ]
Booogi
A5

Postprzez TITISE » wtorek, 9 gru 2014, 12:47

Czy ktoś wie co za przygłup komentował Bemowo i Karową ? Totalne nieporozumienie organizatorów wystawiać takiego amatora..
TITISE
N3

Postprzez Sebekrally » wtorek, 9 gru 2014, 14:07

Booogi napisał(a):- mam wrażenie, że uczestnicy tego forum, nazwijmy naszą grupę kibicami znającymi się, nie decydują o sukcesie komercyjnym Rajdu Barbórka, więc nasze opinie nie muszą być wyznacznikiem dla organizatorów. Wiem, że oni sami bywają na tym forum i od dawna siedzą w rajdach, to nie są ludzie z pierwszej łapanki. I tutaj pojawia się kwestia oczekiwania vs rzeczywistość. Udany komercyjnie rajd w Warszawie ma trafić w gusta gawiedzi, niekoniecznie znawców z forum, my musimy sami sobie znaleźć w tym smaczki warte 60 zł za karnet. A jak format show dla gawiedzi się nie obroni (póki co widać broni się) bo gawiedź zwyczajnie nie przyjdzie, wtedy zyska poziom sportowy.
pozdrawiam

Nie do końca, oglądałem relacje z Karowej z ojcem który jest osobą postronną interesuje się motoryzacją ale rajdy nie są jego konikiem. Po przejazdach drifterów ciężarówek pokazówek musiałem mu tłumaczyć że to nie na czas, "to po co?" żeby zrobić show "Nuda" Rusza Tomaszek ojciec z niedowierzaniem "to już na czas?" Tak. Poszedł zrobić kawę wrócił zobaczył jak się chłopaki meczą w ośkach popatrzał jeszcze ze 2 auta i powiedział że jednak pójdzie z mamą na spacer... Ten obecny format jest fajny dla małolatów którzy lubią spalić kapetona, a na paliwo biorą kasę od mamy.
Sebekrally
A5

Postprzez scooby14444 » wtorek, 9 gru 2014, 14:35

Ogromnym minusem relacji w telewizji było prawie całkowite wyciszenie dźwięku rajdówek. To jeden z najważniejszych składowych dobrych transmisji motorsportu. Szkoda, że realizatorzy o tym nie wiedzą...

Od strony sportowej, Kajto to klasa sama w sobie. Przejechał karową idealnie. Za nim jest przepaść jeżeli chodzi o samą technikę operowania rajdówką. Świetnie technicznie pojechał także Ratajczyk, który startował na karowej pierwszy raz. 95% zawodników z rsmp, mogło by się od niego tylko uczyć....
scooby14444
N3

Postprzez jaczylibodzio » wtorek, 9 gru 2014, 16:10

scooby14444 napisał(a):Ogromnym minusem relacji w telewizji było prawie całkowite wyciszenie dźwięku rajdówek.

...bo było słychać pajacowanie komentatorów.
"No bo po co mi hamulce jak mam wycieraczki? oO"
jaczylibodzio
N3

Postprzez Banan » wtorek, 9 gru 2014, 21:45

Mic_123 napisał(a):RoC podobna impreza tylko na swiatowym poziomie byla przeciez raz na Wyspach Kanaryjskich, raz w Paryzu itp. W jednym miejscu nie ma co sie kisic, zwlaszcza ze w roznych miejscach, ciekawi ludzie moga miec ciekawe pomysly na format rajdu.

Odkąd Race of Champions wyprowadziło się z Wysp Kanaryjskich na stadiony, to już nie to samo. Więc może nie kombinujcie z innymi miastami, bo nie wyobrażam sobie zakończenia sezonu bez Karowej - nawet jeśli nie ma ona klimatu jak dawniej, to beczka we Wrocławiu, Gdańsku czy Krakowie nie będzie już tą samą beczką.

PS. Ale ze mnie spamer - 5555 postów... :)
http://www.bielawadrift.pl Bielawa Drift TEAM "...jedna pasja, jeden team"
Banan
A8

Postprzez viper » wtorek, 9 gru 2014, 23:55

scooby14444 napisał(a):95% zawodników z rsmp, mogło by się od niego tylko uczyć....

Zaproś tego pana do rsmp i zobaczymy kto kogo bedzie uczył :D . Ja ci gwarantuje ze twoje zdziwienie bedzie bardzo duże jeżeli zakładasz ze wynik z barbórki przełoży sie na wynik w rsmp.
viper
S2000

Postprzez Witcher1990 » środa, 10 gru 2014, 09:14

można gdzieś obejrzeć powtókę z karowej? w live na tvp sport widziałem tylko drifterów :(
Witcher1990
A6

Postprzez wiechu100 » środa, 10 gru 2014, 09:43

wiechu100
N3

Postprzez kremer » środa, 10 gru 2014, 15:08

Po OS6 na Karowej powinni jechać:

1.Szeja 2.Typa 3.Pieniążek 4.Foltyn B 5.Hankiewicz
Pojechali:
1.Szeja 2.T.Foltyn 3.Hankiewicz 4.B.Foltyn 5.zaproszony Typa

No tak już wiadomo. Gratulujemy Fair Play i sprzedawania ściem.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez jubell » środa, 10 gru 2014, 16:28

Booogi napisał(a):- od lat wałkujemy temat medialności rajdów, jakie wnioski? otóż Barbórka to jest właśnie ten utęskniony medialny format rajdu, o którym marzą wszyscy, ale nie zdają sobie sprawy, że to już nie będzie rajd nastawiony na sport, tylko na show. Wtedy będziemy tu lamentować jak to kiedyś było biednie, ale jednak lepiej, bo jako zerówki jeździły rajdówki a nie driftowozy, a na odcinku stało się na polu lokalnego rolnika, a nie siedziało na trybunie.

Tak właśnie na każdym kroku jest ten temat wałkowany. Ale jak bym się temu tematowi nie przyglądał, to nie jestem w stanie dopatrzyć się tego specjalnego pierwiastka medialności tego rajdu. Ekipy z prasy branżowej są te same jak na każdej dowolnej rundzie RSMP, materiały przez nich tworzone są prezentowane dokładnie na tych samych portalach co zwykle i tej samej formie. Nic więcej, nic mniej.

Telewizja. Tu własnie powinien się rozwinąć wątek medialności, ale ... :
PKT 12 Regulaminu przyznawania akredytacji: "Operatorzy kamer stacji telewizyjnych oraz portali internetowych muszą okazać zgodę TVP Sport na filmowanie, a redakcje na emisję materiału. O taką zgodę należy wystąpić pod adres e-mailowy: marek.oblacinski@tvp.pl"
Już na dzień dobry organizator zadbał o to, aby utrudnić innym stacjom telewizyjnym relacjonowanie wydarzenia. Tak, pewnie można ubiegać się o zgodę, pewnie taka zgoda zostanie wydana, ale jak znam życie będzie to na max kilku sekundową migawkę w wiadomościach sportowych i pewnie z akcentem na konkretne załogi. Na porządną relację np. w TVN Turbo z konkretnym komentarzem i ujęciami z całego dnia nie ma co liczyć. A to była by właśnie ta medialność, której oczekiwałby każdy kibic, sponsorzy i załogi. Ale nie, PZM podpisuje gówniane umowy na realizacje transmisji telewizyjnych z organizowanych przez nich rajdów, i później mamy 3 minutowe "kroniki" z każdego rajdu po Wiadomościach, i raz w roku relację LIVE z Karowej, ze słabym komentarzem, praktycznie bez "pure engine sound", i z wywiadami na mecie w czasie kiedy następna załoga kręci beczkę.

A czy to jest rajd dla kibiców? :) Każdy kto był i widział jak są położone strefy kibica, jaki jest komfort dotarcia do nich i oglądania rajdu przez te kilka godzin, i ile ich jest, to sam sobie może odpowiedzieć.
www.jubell.net
jubell

Postprzez gabrally » środa, 10 gru 2014, 22:30

Radek Bielecki o Barbórce (i wykluczeniu)
http://rajdy24.pl/radek-bielecki-o-barb ... kluczeniu/
Coraz częściej zastanawiam się, czemu zamiast rajdów nie wybrałem szachów. Na przykład. ;)
gabrally
N4

Postprzez piotrg » czwartek, 11 gru 2014, 00:45

gabrally napisał(a):Radek Bielecki o Barbórce (i wykluczeniu)
http://rajdy24.pl/radek-bielecki-o-barb ... kluczeniu/

" Zastanawiam się tylko, czy w tego typu imprezach, pomiędzy paragrafami można znaleźć jeszcze człowieka? "

Dobre pytanie Radka Bieleckiego, zawodnicy wiecznie narzekają na atmosferę w rsmp i jacy to organizatorzy (pzm) zawsze drobiazgowi i nieludzcy a teraz sami nasrali w swoje gniazdo postępując jak ostatnie świnie ,wiążąc przy okazji ręce organizatorom. Bo skoro był protest to musieli złamać dane słowo i działać jak regulamin nakazuje. Powinniśmy tym zawodnikom za rok na Barbórce pokazać na trasie to co jeden z kibiców w tym sezonie pokazał Grzybowi na odcinku jak przejeżdżał koło niego.
Kupić amerykańca w dieslu to jak pójść do prostytutki żeby się całować ...
piotrg
N3

Postprzez uxon » czwartek, 11 gru 2014, 11:30

O co chodzi z Grzybem?
uxon
N1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP