Rajd Sardynii

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Sardynii

Postprzez Kit_Car » sobota, 3 maja 2014, 18:57

A jak Cię nikt nie zabierze to co? Nie wiem, może się uda, nie kraczę że nie. Ale ja raczej liczę na siebie, ewentualnie na znajomych, na obcych nie bardzo.
Kit_Car
N2

Postprzez kremer » niedziela, 4 maja 2014, 14:45

Wynajem aut na Sardynii jest tani. Poszukaj dobrych opcji. Jeśli nie to wpisz sardegna bus connections w panu google i coś ogarniesz :)
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez snurky » sobota, 10 maja 2014, 17:11

Kolego Kit_Car wiesz jak to mówią: Jest ryzyko jest zabawa ;) a tak bardziej serio rozważam każdą opcję wyjazdu. oczywiście wolałbym jechać ze znajomymi ale mało kto z nich sie interesuje rajdami. proste że najlepiej byłoby pojechać samochodem ale wiadomo jakie są koszty. są jeszcze samoloty i autobusy, koszt mniejszy ale trzeba sie dobrze zorganizować żeby połapać połączenia (wynająć auto itp) i wiedzieć gdzie szukać. tak jak napisałem na początku nigdy nie byłem na MS a zawsze marzyłem żeby pojechać na sardynie albo grecje. dlatego dołączyłem sie do tego postu żeby dostać jakieś wskazówki od kolegów którzy już byli i mogą coś podpowiedzieć. oczywiście z góry za każdą jedną dziękuje (w tym miejscu ukłony i podziękowania do kolegi kremer). chyba że jest na tym forum ktoś kto ma wolne miejsce i można by było się dołączyć to ja sie bardzo chętnie piszę i oczywiście dokładam ;) Opcję autostopu zacząłem rozważać po prostu z braku nadmiernej kasy i znajomych, choć taka przygoda sama w sobie też mi od dawna chodziła po głowie ;)
snurky

Postprzez wrc1600 » sobota, 10 maja 2014, 18:52

Jedyne sensowne rozwiazane to samolot, wypozyczalnia, mozna zoszczedzic na noclegu w koncu w czerwcu bedzie tam goraco. Najtansza opcja samolot/auto na dzisiaj to jakies 800zl. Nie moge sobie wyobrazic logistycznie komunikacji ani stopa na WRC gdzie jest harmonogram czasowy, trzeba dojechac z i na lotnisko bez spóznienia, dotrzec na oesy i nocleg, wypadaloby zobaczyc service park i mete itd. W dodatku w tym roku rajd odbywa sie praktycznie na calej wyspie i trzeba madrze to zaplanowac zeby duzo zobaczyc a nie spedzac czasu na drodze.
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez snurky » poniedziałek, 12 maja 2014, 15:33

Tak wiem że ciężko odlądać rajd bez auta ;) i po samym rajdzie nie myślałem autostopem sie bujać;) ostatecznie zdecydowałem sie faktycznie na samolot i auto na czas trwania rajdu a potem może samą wyspę autostopem zwiedzę sie zobaczy jeszcze ;) macie może jakieś namiary na wypożyczalnie aut? I właśnie kolego jak to [quote="wrc1600"] madrze to zaplanowac zeby duzo zobaczyc a nie spedzac czasu na drodze.[/qutoe] ? jakieś podpowiedzi?
snurky

Postprzez wrc1600 » poniedziałek, 12 maja 2014, 20:38

W tym roku troche to wszystko sie "rozlazlo" po wyspie wiec mozna sie zastanowic na sensem super os w czwartek, zwlaszcza ze to tylko ponad kilometr po asfalcie po zmroku i ponad 200km jazdy do piatkowych odcinków. Z doswiadczenia wiem ze z poziomu kibica na miejskich prologach niewiele widac bo sa tlumy a trasa ogrodzona siatka czy innym badzieiwm które zaslania trase. Moze lepiej przeznaczyc czwartek na zwiedzanie i zaliczenie serwisu przed prologiem. Piatek jest bardzo kompaktowy, odcinki blisko, duzo ciekawych miejsc, remote service w Budduso, do wyboru do koloru :) Sobota dziwnie w tym roku bo rano 2 odcinki i kilka godzin przerwy do póznego popludnia wiec mozna wykorzystac na zobaczenie czegos ciekawego czy plazowanie bo do Alghero nie machyba sensu nabijac kilometry miedzy petlami. Monte Lerno slynna hopa poza tym odcinek ponad 50 km wiec mozna wybierac w miejscówkach. Niedziela w innej czesci wyspy i dosyc blisko serwisu i mety wiec mozna zobaczyc sporo. Co do atrakcji to najlepiej poszperac w przewodnikach bo kazdy lubi co innego a i bez przewodnika mozna zobaczyc mase ciekwych miejsc.
Co do auta to mozna zerknac w porównywarke holidayautos albo na stronie lini lotniczej moga miec dobre ceny, warto pomyslec o wykupieniu pelnego ubezpieczenia na miejscu w wypozyczalni (nie przy rezerwacji w internecie) naprawde warto bo moze uchronic przed sporymi klopotami i wydatkami. Naprawde wiem o czym pisze :)
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez DonCorrado » wtorek, 13 maja 2014, 01:43

snurky napisał(a):Tak wiem że ciężko odlądać rajd bez auta ;) i po samym rajdzie nie myślałem autostopem sie bujać;) ostatecznie zdecydowałem sie faktycznie na samolot i auto na czas trwania rajdu a potem może samą wyspę autostopem zwiedzę sie zobaczy jeszcze ;) macie może jakieś namiary na wypożyczalnie aut? I właśnie kolego jak to
wrc1600 napisał(a): madrze to zaplanowac zeby duzo zobaczyc a nie spedzac czasu na drodze.[/qutoe] ? jakieś podpowiedzi?

Poszukaj w odpowiednich działach na forum fly4free. Zastanawiałem się nad Sardynią i nad samochodem tam, a tez nigdy nie brałem, i bardzo dużo informacji tam było o wypożyczniu jak i o wypozyczaniu na samej Sardyni.
DonCorrado
A6

Postprzez karol92 » środa, 14 maja 2014, 08:31

Snurky, mam podobny plan co do wyjazdu tylko z tym autem problem bo też żaden ze znajomych się nie zdecydował na coś takiego, odezwij się na pw może uda się coś wymyślić wspólnie.
www.rallymedia.com.pl
karol92

Postprzez jacko » poniedziałek, 2 cze 2014, 09:26

http://www.rallyitaliasardegna.com/publ ... IA_ing.pdf

lista startowa wyglada imponujaco, grupa RC1 i RC2 to ponad 50 aut na 57 wszystkich (wsrod R5 fiesta peugeot a nawet citroen), na karkonoskim RC2 to bodajze 10 aut.. az chce sie zostac obejrzec cala liste, ptaszek w R2 bedzie mial jednego rywala!
jacko
A5

Postprzez Matthias Schmidt » poniedziałek, 2 cze 2014, 22:31

Lista wyglada rzeczywiscie bardzo mocno. Jestem tez ciekaw przebiegu rajdu. Teoretycznie w ciemno mozna obstawic, ze Ogier wygra, ale Argentyna pokazala, ze moze u Latvali cos drgnelo i tym razem rowniez bedzie blisko. A zwlaszcza, ze przecieranie drogi w Sardynii do latwych zadan nie nalezy, a Ogier jedzie jako pierwszy...
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez żółtek » czwartek, 5 cze 2014, 08:52

Zaczęło się :)

Obrazek
żółtek
N1

Postprzez Dani » czwartek, 5 cze 2014, 08:54

Ekhmm zaczynam się bać, wiadomo to jest tylko Shakedown, ale ostatnio wygrywali go chyba tylko topowi kierowcy, a RK najczęściej go kończył pod koniec dziesiątki, a tu proszę.
Dani
N3

Postprzez ZbyszekChaosu » czwartek, 5 cze 2014, 09:19

Zdaje się, że Ogier zaczyna testowy a Kubica kończy- jeden odkurza a drugi ma już trasę czystą. Nie ma co się nakręcać skoro między tymi Panami jest tylko 0,1s w tych warunkach.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Dani » czwartek, 5 cze 2014, 09:25

Drugi przejazd jechali w identycznych warunkach, a prędkość tkwi w tym, że to nowy nieznajomy nikomu odcinek.
Dani
N3

Postprzez ZbyszekChaosu » czwartek, 5 cze 2014, 09:42

Dani napisał(a):Drugi przejazd jechali w identycznych warunkach, a prędkość tkwi w tym, że to nowy nieznajomy nikomu odcinek.

Myślisz, że nie robi już różnicy czy po trasie przejedzie 15 aut czy 30?
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata