Michał Kościuszko

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Michał Kościuszko

Postprzez jarexcc » poniedziałek, 21 paź 2013, 08:59

rallyfan1985 napisał(a):No i wreszcie spełni się główny postulat tego forum. Kościuszko musi odejść!!!

co według Ciebie znaczy Kościuszko musie odejść... czyli co... bo takie hasła pokazują Twoje kompleksy i chamskie podejście do drugiego człowieka...

ja nie jestem fanem Michała... ale kibicuje jemu jak każdemu zawodnikowi w Polski.... i jak będzie jeździł, będę mu kibicował.... gdziekolwiek, czymkolwiek i za jakiekolwiek pieniądze... nie mi nie Tobie zaglądać mu do "portfela" jego marzeń i ambicji... ja wolę jego ambicje nawet jeżeli są za wysokie na umiejętności....niż siedzenie dużej grupy dobrych zawodników w domach...

Jeżeli Kościuszko zdecydowałby się na RSMP co wydaje się być mało realne patrząc na właśnie takich ludzi jak Ty.... ( mam nadzieje że Ciebie to on ma w 4 literach i Twoje zdanie) to jestem pewien i nie tylko ja że byłbym głównym kandydatem do tytułu Mistrza Polski

nie oszukujmy się TOP 3 w naszym kraju to w tej chwili
1. Kajto
2. Kościuszko
3. Chuchała

nie liczę Kubicy bo on w Polsce poza Rajdem Polski nie pojawi się nigdy....
jarexcc
A5

Postprzez Domson » poniedziałek, 21 paź 2013, 09:11

Nie no, mozna kogos nie lubic , nie kibicować, ale odrazu zyczyc najgorszego czyli żeby przestał jeździć to już chamówa :cry:

Może nie ma skilla najwyższych lotów na czołowke WRC, ale zawsze to fajniej jak będą dwie polskie załogi w WRC niż jedna
Domson
A6

Postprzez adamlen » poniedziałek, 21 paź 2013, 09:54

Panowie chyba nie wyczuli ironii w poście rallyfan1985

Poniekąd słusznej, bo to co dzieje się na forum od pewnego czasu na temat Michała to już przegięcie.
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez posejdon » poniedziałek, 21 paź 2013, 10:19

jarexcc napisał(a): ja wolę jego ambicje nawet jeżeli są za wysokie na umiejętności....niż siedzenie dużej grupy dobrych zawodników w domach...

No tutaj to Cię poniosło. Niech sobie Michaił jeździ - przecież nie można mu zabronić. Nie można też zaprzeczyć, że jednak, na tle naszego podwórka, jest szybki. Tutaj zgoda. Ale to, że "duża grupa dobrych zawodników siedzi w domach" nie jest zazwyczaj spowodowane tym, że im się nie chce. Po prostu, mimo najszczerszych chęci, w tym kraju ciężko zorganizować im jakieś konkretne fundusze na starty. Tym bardziej (tutaj sarkazm/aluzja - a co?) jak się nie ma dzianych starych.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez rallyfan1985 » poniedziałek, 21 paź 2013, 10:37

adamlen napisał(a):Panowie chyba nie wyczuli ironii w poście rallyfan1985

Poniekąd słusznej, bo to co dzieje się na forum od pewnego czasu na temat Michała to już przegięcie.

Dokładnie ;-)
rallyfan1985

Postprzez jarexcc » poniedziałek, 21 paź 2013, 10:51

posejdon napisał(a):utaj zgoda. Ale to, że "duża grupa dobrych zawodników siedzi w domach" nie jest zazwyczaj spowodowane tym, że im się nie chce. Po prostu, mimo najszczerszych chęci, w tym kraju ciężko zorganizować im jakieś konkretne fundusze na starty. Tym bardziej (tutaj sarkazm/aluzja - a co?) jak się nie ma dzianych starych.

jest grupa zawodników która swoją kasę ma.... ale swojej wydawać nie chce...ja ich nie chcę wymieniać.... bo to i tak nic nie zmieni....

przykład nie wymienię z imienia i nazwiska popatrz na ten autograf z boku..., albo zawodnik który na dolnośląski przygotował "proto"... ileż tych nazwisk kierowców mniej niż 35 lat można by było wymienić.... nawet gdyby ich nie było stać na TOP samochód... dlaczego nie spróbowali jak Michał Bębenek...
jarexcc
A5

Postprzez MSG Racing » poniedziałek, 21 paź 2013, 11:05

jarexcc napisał(a):
posejdon napisał(a):utaj zgoda. Ale to, że "duża grupa dobrych zawodników siedzi w domach" nie jest zazwyczaj spowodowane tym, że im się nie chce. Po prostu, mimo najszczerszych chęci, w tym kraju ciężko zorganizować im jakieś konkretne fundusze na starty. Tym bardziej (tutaj sarkazm/aluzja - a co?) jak się nie ma dzianych starych.

jest grupa zawodników która swoją kasę ma.... ale swojej wydawać nie chce...ja ich nie chcę wymieniać.... bo to i tak nic nie zmieni....

przykład nie wymienię z imienia i nazwiska popatrz na ten autograf z boku..., albo zawodnik który na dolnośląski przygotował "proto"... ileż tych nazwisk kierowców mniej niż 35 lat można by było wymienić.... nawet gdyby ich nie było stać na TOP samochód... dlaczego nie spróbowali jak Michał Bębenek...

I tu jest sedno tego problemu. No ale jak nie chcą to siedzą w domu i narzekają.
Albo zajęli się czymś innym gdzie wyszaleć się można i nie ma dziwacznych pomysłów panów z PZM.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez kremer » poniedziałek, 21 paź 2013, 11:16

tak dla ścisłości Jarek -> Paweł Dytko to rocznik 1977 , Sztuka 1976 więc oni są w wieku przed emerytalnym rajdowo :)

Ile Kościuszko jechał już rajdów w tym roku ? Może wypełnił wymóg, aby FIA nie rzuciła na niego kary z Lotosem się rozszedł i koniec tematu. Pisałem i cytowałem regulaminy na wiosnę, ale nie pamiętam. Niech sobie szuka czegoś na 2014. Jego romans z firmą Lotos to ewenement w skali kraju. Chyba tylko Hołek miał dłużej z Orlenem.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez jarexcc » poniedziałek, 21 paź 2013, 11:18

kremer napisał(a):tak dla ścisłości Jarek -> Paweł Dytko to rocznik 1977 , Sztuka 1976 więc oni są w wieku przed emerytalnym rajdowo

Ile Kościuszko jechał już rajdów w tym roku ? Może wypełnił wymóg, aby FIA nie rzuciła na niego kary z Lotosem się rozszedł i koniec tematu. Pisałem i cytowałem regulaminy na wiosnę, ale nie pamiętam. Niech sobie szuka czegoś na 2014. Jego romans z firmą Lotos to ewenement w skali kraju. Chyba tylko Hołek miał dłużej z Orlenem.

Michał Sołowow 1962r i jak poganiał młodych na Polskim..., tu nie chodzi o wiek ale chęci jak się ma kasę....ale cóż niektórzy ... jak wiemy...

Kajto 3 lata młodszy od Sztuki i wszyscy chcemy go na szczycie...
jarexcc
A5

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 21 paź 2013, 11:49

adamlen napisał(a):Panowie chyba nie wyczuli ironii w poście rallyfan1985

Ale mimo wszystko jest pewna nadzieja - ludzie już oficjalnie piszą, że jazda po Juniorze przekracza granice dobrego smaku i w zasadzie wszystkiego. Junior startuje - źle. Junior nie startuje - też źle bo się boi. Junior ma kiepskie auto - źle bo głupio wybrał. Junior ma lepsze auto - źle , bo i tak nie wykorzysta jego możliwości. Takie teksty latały już na początku sezonu, był "jechany" za wszystko co zrobił. To prawda, że jest jaki jest, że się przechwala, kreśli nierealistyczne wizje i ma niezdrowy stosunek do krytyki swojej osoby, ale ta krytyka też już się zrobiła niezdrowa. Niech sobie jeździ, robi swoje, jak coś palnie niedorzecznego można to obśmiać raz czy drugi, ale nie robić z tego podstawy do takiego hejtu jaki momentami ma miejsce. W tym kraju czy swię to komuś podoba czy nie, jest bardzo niewielu lepszych kierowców. Ranking nie wygląda może dokłdnie tak, jak pisze jarekxc, ale wiele się nie różni. Robiąc polewkę z poziomu Kościuszki tak naprawdę niechcący robi się polewkę z poziomu prawie wszystkich polskich zawodników. To prawda, ten poziom jest niski, aleto nie ich wina. Nie ma tutaj warunkow, żeby wykształcić lepszego kierowcę. Jedyny Kubica tylko dlatego jest jaki jest,ze rodzice przytomnie zdecydowali, żby posłać go do Włoch. żeby było śmieszniej to nie esyny taki przypadek w polskim sporcie w ogóle:

http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/69 ... l?cookie=1

Tutaj tak samo, gdyby nie mega odwaga i poświęcenie rodziców to by nic z tego nie było. Gdzieś też czytałem, ze jeden z pierwszych trenerów powiedział,że z chłopaka nic nie będzie i mają go zabierać z jego grupy. W tym kraju cały sport jest taki a nie inny, bo niekompetentni są ludzie, którzy tworzą ten system. Władze krajowe, "ministra" od sportu i jej aferalny poprzednik, władze lokalne - to jest tylko część problemu. Druga częsć to związki i ich międzynarodowi zwierzchnicy, którzy bronią swoich lokalnych nieudaczników. Nawet jeśli znajdzie się ktoś odważny, kto chce zrobić porządek z PZPZNem to zaraz szczeka jakaś PIPA czy i nna UEFA i nie można nic z tym zrobić. Zawodnicy robią co mogą - jeśli się komuś udaje to jest to absolutny wyjątek od reguły i z reguły jest to okupione jakimś mega ryzykiem. Każdemu więc należy się szacunek, bez względu na to co wygaduje i jak uprawia swój PR. Jeśli ktoś uważa,że to nie takie trudne to dlaczego sam nie załatwi sobie R5 albo S2000 i nie wystartuje i nie pokaże wszystkim, że można w takich warunkach jeździć o wiele lepiej. Ano dlatego, ze nie można. Na Bouffiera przez 3 lata nie było żadnego kozaka i to pomimo,że nasi teoretycznie znają te trasy. Tłumaczenia jakie były wtedy też były komiczne. Przypomnę tym co nie pamiętają - jak się pojawiły pierwsze S2000 to wszyscy mówili,ze na tych trasach S2000 jest wolniejsze od N4 bo nie ma turbo i w ogóle coś-tam-coś-tam. Bouffier jak wygrał Peugeotem 207 mistrzostwa obalił te tezy, ale w to miejsce pojawiły się teorie, że był testowym i zna to auto na wylot i dlatego jeździ nim lepiej niż moze cała reszta. Tyle,ze w kolejnym sezonie wygał Lancerem. Polskie rajdy leżą i kwiczą. Kierowcy na WRC nigdy nie mieliśmy (nie liczę tutaj Kubicy) nie mamy też kierowcy na ERC, a RSMP nasi wygrywają tylko dopóki nie pojawi się ktoś z zagranicy. I tak było od zawsze, nawet jak stary, asfaltowy Polak był rundą ERC to wystarczyło, że przyjechał jakiś Campos, Lundgaard czy nawet Pedersoli, czyli zadna tam światowa czołówka a i wątpliwe czy światowa druga liga - nasi nie mieli wiele do gadania. Wyjątkiem był może Hołowczyc, ale cóż, wyjątek nie stanowi o regule, tylko ją potwierdza. Morał z tego taki,ze uderzacie coniektórzy panowie pod niewłaściwy adres. Młodzian się miota i przechwala, ale to nie jest problem, z którego wynika ogólnie niski poziom naszych rajdów. W tymk kraju cała masa ludzi się przechwala, Wojewódzki że jest perkusistą i dziennikarzem (co nie umie się nawet posługiwać językiem angielskim), każdy jeden rząd, że dobrze rządzi i nawet Owsiak (z całym szacunkiem do wszystkiego dobrego co z jego działalności wynika - tego mu nie ujmuję, to są duże sprawy, ale facet mimo, że wcale nie zbiera najwięcej kasy ze wszystkich organizacji charytatywnych robi wokół siebie zdecydowanie najwięcej szumu i mówi młodym ludziom co mają myśleć i robić - na pewno się wiele osób na takie coś oburzy, ale takie są własnie fakty, tylko jedni je przyjmują jak leci a inni mają z tym problem). Jeden przechwalający się Kościuszko ani nie zawyża ani nie zaniża tutaj średniej krajowej. Za to przydałoby się tę całą energię traconą na jazdę po Kościuszcze przenieść na konstruktywną krytykę tych, którzy spowodowali rozkład polskiego motorsportu i kompletnie nie mają pomysłu jak to zmienić. Gdyby w Polsce sytuacja była zdrowa, gdyby rajdy miały odpowiedni medialny rozgłos, gdyby byli sponsorzy to by nawet nikt nie miał "problemu" z Kościuszką. Niech by sobie miał WRC czy R5, jak by dostał porządny łomot od innych to by pewnie nawet koneksje ojca nie pomogły i by stracił miejsce w zespole. Albo wręcz przeciwnie, może mając lepsze warunki zrobiłby równie duże postępy jak inni i też by był w czołówce. Na pewno nie byłoby dyskusji "co by było gdyby ktoś inny dostał takie samo auto". Zła jest sytuacja, a nie jesen chwalipięta, któremu się poszczęściło bardziej niż innym, trzeba walczyć z sytuacją a nie z Kościuszką, tyle, że to o wiele trudniejsze.
żółtodziób
A8

Postprzez ZbyszekChaosu » poniedziałek, 21 paź 2013, 12:00

Pan Sobiesław miał zdaję się 66 lat, gdy o mało co nie wygrał N-ki na WRC Safari :D
Wracając do tematu- rajdów Kościuszko z Lotosem musieli przejechać min. 7 w WRC i tyle zrobili. Powinno być 7 rajdów nominowanych na początku sezonu + to na co jeszcze masz kasę. Pytanie czy GB był nominowany.
Lotos prawdopodobnie straci Kubice, jeśli jeszcze wywaliliby Michała to kto miałby dla nich jeździć? Chuchała odchodzi z Subaru? Brajan zmienia paszport? Innych rozsądnych kandydatur nie widzę a sam Kajto to jednak trochę za mało. Jak by nie patrzeć Kościuszko jest dużo bardziej medialny, więcej go widać w tv czy słychać go w radio.
Dla mnie najbardziej prawdopodobny powód dla którego Michał możenie wystartować w Walii to zdrowie. W Mikołajkach pojechał dla sponsora i Kibiców, teraz musi myśleć o zdrowiu na przyszły sezon.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Domson » poniedziałek, 21 paź 2013, 12:02

Jednak nie jedzie z powodu nie wyleczenia kontuzji. Info od Sokoła.

ps.~żółt weż stosuj jakąś stylizację tekstu jak piszesz, bo Twoje posty są tak długie czasami, że ciężko się aż czyta :mrgreen:
Domson
A6

Postprzez karluum » poniedziałek, 21 paź 2013, 12:10

A ja mu nie kibicuje, nie kibicuje zawodnikowi wożącemu się. Ściągnę tu na siebie gromy, ale tak dla mnie jest. Były pojedyncze sukcesy, pojedyncze rajdy, gdzie pokazał szybkość, ale generalnie gdy spojrzymy na czasy to jest tak średnio. Weźmy takie narciarskie porównanie - Kubica to Małysz, a Kościuszko to taki Tomisław Tajner albo Robert Mateja.
Niech mierzy siły na zamiary, na WRC w aucie WRC jest za wolny, być może alternatywą byłyby ERC, gdzie mógłby powalczyć o jakiś rozsądny wynik. Na WRC jest za słaby.
Ja wolę kierowcę walczącego o czołówkę w trochę "słabszej serii" a nie wlokącego się w tyle. Nie każdy będzie mistrzem świata.
A w WRC skończyło się mydlenie oczu, przyszedł Kubica, który pokazał co to znaczy topowa jazda, profesjonalne podejście do obowiązków.
karluum
A5

Postprzez ZbyszekChaosu » poniedziałek, 21 paź 2013, 12:16

Od Sokoła na FB:
Kościuszko: „Moja kontuzja okazała się groźniejsza w skutkach, niż mogło się to wydawać na początku. Pewnych rzeczy nie można przyspieszyć i tak właśnie jest z procesem zrastania się złamanego kręgu. Potrzebny jest czas. Teraz jazda rajdówką mogłaby się skończyć naprawdę źle. Zdecydowanie wolałbym przygotowywać się do startu w Walii, niż leczyć kontuzję. Start ze złamanym kręgiem w Rajdzie Polski był dla mnie bardzo trudną decyzją, którą musiałem podjąć sam. Nie dopuszczałem do siebie myśli, że mnie tam nie będzie. Kontuzja kręgosłupa, która pogłębiła się po tym starcie uniemożliwia mi udział w rajdach przez najbliższe trzy miesiące. Zgodnie z diagnozą lekarzy oraz zespołu rehabilitacyjnego pełną sprawność sportową powinienem osiągnąć na przełomie roku. Pomimo dużej pracy, pełnego zaangażowania mojego i Maćka ten sezon nie układał się po mojej myśli. Awarie i kontuzja pokrzyżowały nam plany, dlatego tym bardziej chciałbym podziękować Grupie Lotos oraz marce Red Bull za okazane wsparcie i wiarę we mnie. Już nie raz pokonywaliśmy trudności, tak będzie i tym razem. Jestem pewny, że w styczniu będę w stu procentach gotowy do walki”.

Czyli mówiąc krótko d..a :(

@karluum
Możesz mi podać kilka nazwisk kierowców którzy jeżdżąc samochodem nie z fabryki walczyli o najwyższe laury w WRC? W tym sezonie takich nie ma, ale może wcześniej tacy jeździli?
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Domson » poniedziałek, 21 paź 2013, 12:18

Akurat fura jest fabryczna, obsługiwana przez M-Sport. No chyba, że mi powiesz że M-Sport kit wciska klientom :mrgreen:
Domson
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata