Rajd Polski 2013

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski 2013

Postprzez Zajcev » wtorek, 17 wrz 2013, 12:51

no myślę, że Sołowow na pewno chce się podlizać sponsorom i organizatorom :lol:
Zajcev
N4

Postprzez piotrg » wtorek, 17 wrz 2013, 14:57

Witcher1990 napisał(a):W 2009r rajd był w czerwcu i nie pamiętam żeby padało. W niedziele było gorąco i nic nie było widać na SSS przez kurz. Obecnie wrześniowy termin wynika z zaleceń zielonych, czerwiec to miesiąc lęgowy jakiś tam ptaków i przełożono na wrzesień. No w każdym razie chodzi o ekologię, termin w wakacje był nie do przyjęcia.

Tak czytam troszkę tego tematu i generalnie każdy pisze to samo. Wielka szkoda, że ktoś kto ma odmienne zdanie o Kubicy od razu zostaje besztany z błotem. Szkoda, że już nie można mieć własnego zdania tylko należy mówić i pisać tak jak inni bo zaraz wyskoczy ktoś z cebulakiem, Polaczkiem, Polaczkowatością itp.
Dla mnie takim właśnie cebulactwem i polaczkowatością jest to co się teraz tutaj dzieje na tym forum- masa hejtu, wyzwisk, narzekania i obrzucania blotem wszystkich dookoła. W 2009r byłem zadowolony z wizyty na Mazurach, w tym roku w ostatniej chwili nie wypaliło i nie mogłem pojechać. Natomiast gdybym był i wrócił rozczarowany to nie pokazywałbym swojej natury narzekając i hejtując wszystko robiąc to tutaj tylko pisałbym mejle, listy, petycje, podania do ogranizatorów, PZMu i innych żeby wyrazić swoje niezadowolenie. Bo jeśli ludzie nie wezmą się za takie inicjatywy to nic się w tym kraju nie zmieni. gdyby każda z osób które tutaj piszą wysłala mejla do organizatorów to już byłoby coś. Ale nie, wszyscy wolą narzekać, wyzywać się i hejtować na forum jakby to coś miało pomóc. To jest właśnie polaczkowatość i cebulactwo, takie to proste dużo gadać/pisać i nic nie robić. Szkoda, wielka szkoda ale taki naród.
Kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci we mnie kamień. Czekam na hejt.

W 2009 z soboty na niedziele lało całą noc !, szukałem miejscówki przed os Tros w nocy i zagrzebałem się w lesie że po traktor musiałem iśc do miesccowego bo na oesie rzeka dosłownie płyneła i we dwójke niemogliśmy się z tamtąd wydostać :D
Kupić amerykańca w dieslu to jak pójść do prostytutki żeby się całować ...
piotrg
N3

Postprzez ToKu » wtorek, 17 wrz 2013, 18:10

Byłem, widziałem, relacja wkrótce (mam nadzieję). Póki co:

http://www.olsztyn.sport.pl/sport-olszt ... LokOlszTxt

podsumowanie: dobrze, że było źle, bo następnym razem może być tylko lepiej! W 2009 błota na serwisie dyrektor najwyraźniej nie widział! Inaczej znałby już ten jeden punkt do poprawienia...
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez ZbyszekChaosu » wtorek, 17 wrz 2013, 21:02

woocasch napisał(a):
viper napisał(a):nie no serwis na trawie to patologia, aż mnie dziwi ze ktos na to wpadł na tym poziomie. Jak kolego chcesz ubic piasek. To tak jak byś z plastiku chciał zrobić metal. Można oczywiście go wyruwnywac ale koleiny czy błoto bedą naturalne.

Nie jestem inżynierem budownictwa ani drogownictwa, więc nie dam Ci dokładnego przepisu co trzeba zrobić, ale przecież istnieją metody zagęszczania podłoża, więc gdyby zapytać kogoś biegłego w tym temacie coś zapewne by doradził. A na początek to trzeba zaniechać używania dróg dojazdowych do pól jako trasy odcinków specjalnych, nie tędy droga. Zresztą Hołek wypowiadał się w tym temacie, w 2009 większość tras szła po trwardym szutrze, a część po polach, w tym roku proporcje były odwrotne. I on też, co prawda już po rajdzie, ale też skrytykował organizatorów i doradził im zobaczenie jak to się robi na świecie :)

Co prawda inżyniera jeszcze nie mam ale w zawodzie już pracuje ;)
"Piasek" tak jak każde kruszywo da się ubić i to bardzo dobrze, jakby nie patrzeć to na domy w których mieszkamy też stoją na takim podłożu i jakoś nie zapadają się po deszczu :P Mówiąc już jednak poważnie, to jeśli to faktycznie jest piach, bez gliny, bez humusu to wystarczy nawieść jakiegoś grubszego kruszywa (a nawet i gruzu) i wszystko ładnie ubić. Trzeba tylko o odpływie wody pamiętać bo błota nie będzie ale kałuże mogą stać ;) Najlepiej by było gdyby organizatorzy wspólnie z samorządowcami co roku remontowali w ten sposób choćby jeden OS przed rajdem. Za 10 lat było by już z czego wybierać do konfigurowania nowych tras.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez jacko » środa, 18 wrz 2013, 15:02

Kod: Zaznacz cały
To najgorszy Rajd Polski w mojej karierze – uczciwi, rzetelni zawodnicy raczej nie powiedzą o nim wiele dobrego.

http://wrc.net.pl/przetrwali-rzez-niewiniatek/

no tak ale to tylko kubica narzekal :)
jacko
A5

Postprzez G.R.E.G » środa, 18 wrz 2013, 17:27

to jednak byly plastykowe karnety?
0:12 http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ar2FE#t=14
Moje Produkcje http://rallymovies.xt.pl
To nie był five minus - Lechu K. :D
G.R.E.G
N2

Postprzez wojtek bulski » środa, 18 wrz 2013, 17:31

Zapraszam ;)

http://rallyphotos.pl/rajdy-2013/70-rajd-polski/

Obrazek

po raz 100...za duże zdjęcie_SebaSTI
http://www.rallyphotos.pl Obrazek
wojtek bulski

Postprzez Stig » środa, 18 wrz 2013, 17:32

G.R.E.G napisał(a):to jednak byly plastykowe karnety?

Były. Bilety zakupione przez internet lub w Empiku należało wymienić na pakiety, w których skład (w zależności od wersji pakietu) wchodziły m.in. karnety, informator, nalepka parkingowa, smycz.
"Bo po to jest warto na polu tym stać | I moknąć w deszczu, i w słońcu się grzać, | Włazić w pokrzywy i przez błoto brnąć, | By ujrzeć na szutrze bok"
Stig
N2

Postprzez Agrest » środa, 18 wrz 2013, 17:39

Kilka słów ode mnie na temat rajdu, był to mój 4 polski ale pierwszy we wrześniu . Gdyby pogoda nie spłatała figli to było by fajnie, ale cóż jesteśmy w takiej a nie innej strefie klimatycznej. O ile pewnie z odcinkami nie dało się nic zrobić w takich warunkach o tyle z serwisem już coś można było pomyśleć ( patrz 2009 , uczmy się na błędach ) ale włodarze naszych rajdów maja to gdzieś, byle się nachapać a jakoś to będzie. Chociaż jeśli chodzi o odcinki to też mozna było inaczej skonfigurować, z tego co wiem tą są tam mniej kopne drogi, ale leśnictwo duzo sobie życzy.

Jeśli chodzi o termin wrześniowy to chyba nie do końca jest on przez ekologów, tylko według mnie przez miejscowych rolników ( moje zdanie ) . Wszystkie uprawy w fazie dojrzewania a tu wpadaj na rajdzik pany na kładach, krosach i ich to wali że ktoś haruje od rana do nocy żeby coś posiać coś posadzić a tu wpada taki jaśnie wielmożny pan i robi orke ze wszystkiego co mu na drodze stanie.

Co do samego rajdu, warunki na pewno mega trudne.
Kajto - jak dla mnie zaskoczenie na duży plus, spodziewałem sie że bedzie szybki ale nie aż tak i byłem niemal pewien że fiesta ze Zlina się popsuje ale jednak dała rady.

Bufi - klasa sama w sobie

Kopecky - obstawiałem ze bedzie walczył o wygraną, ale z czasem stwierdziłem że raczej bedzie jechał szybko ale spokojnie, w końcu dla niego ważniejsze były punkty w ERC niz sama wygrana, ewentualnie czyhanie na błedy innych.

Hołek - szybko miło dla oka ale nie oszukujmy sie najlepsze lata w rajdach płaskich ma juz za sobą

Stanik - szybko, ale z jednego startu w roku fajerwerków nie będzie

Kangur - młody gniewny

Breen - spodziewałem sie wiecej, może inny pilot zrobił swoje

Sołek - całkiem dobrze i pachniało niezłym wynikiem

Ancian - podobnie jak Kangur młody gniewny

Kubica - szybka agresywna jazda , szkoda że nie pojechał drugiego dnia, gdyby nie koło myśle ze spokojnie jechałby po wygraną

Kościuszko - szybko ale spodziewałem się więcej, nie wiem czy awaria na prawde była czy tylko była tłumaczeniem z powodu kręgosłupa no ale powiedzmy że w tym roku jest usprawiedliwiony. Przynajmniej nie rozbił fury i nie było głupich tłumaczeń.

Reszta polskiej stawki no coment . Przykre to ale ten rajd pokazuje jak silną mamy ligę . Kajto jedyny z czołowki MP bije sie o wygraną a reszta daleki z tyłu . Występ Hołka Stanika czy Sołowowa pokazuje jak daleko nasi są z tyłu. Myślę że nasi mistrzowie mają się nad czym zastanawiać.
BO KIBICE DOCENIĄ GDY DRIVER STARA SIĘ,
KIEDY IDZIESZ PEŁNA DZIDĄ TO POKOCHAJĄ CIĘ !!! :)
Agrest
A5

Postprzez d-z rallyfans » środa, 18 wrz 2013, 20:21

Tłumaczenie Dyrektora Bartosia na temat warunków w parku serwisowym i nie tylko, niestety zero skruchy, pewnie nic się zmieni
http://eurosport.onet.pl/motorowe/organ ... bicy/ln747
d-z rallyfans
A5

Postprzez jacko » środa, 18 wrz 2013, 20:34

d-z rallyfans napisał(a):Tłumaczenie Dyrektora Bartosia na temat warunków w parku serwisowym i nie tylko, niestety zero skruchy, pewnie nic się zmieni

szkoda, ze jesli przez tak niekompetentnych ludzi możemy stracić rajd WRC, jak napisalem pare postow wyzej nie tylko kubica otwarcie przyznaje, ze organizatorzy nie podołali zadaniu.. najlepiej poziom organizacji obrazuje poniższy filmik z rajdu:
https://www.youtube.com/watch?v=iMIH6CzJ_W8
może PZM wymaga przewietrzenia jak ostatnio PZPN w postaci Bońka ?
jacko
A5

Postprzez rallyfan2 » środa, 18 wrz 2013, 20:45

d-z rallyfans napisał(a):Tłumaczenie Dyrektora Bartosia na temat warunków w parku serwisowym i nie tylko, niestety zero skruchy, pewnie nic się zmieni

Sytuacja jak w PZPN ale czego sie spodziewac jak dyrektorem rajdu zostaje gosc przez to ze ma ojca wysoko postawionego w FIA. Tzw zawod syn A przygotowania zero. - Część parku serwisowego była na twardym terenie, na parkingu hotelowym. Ale ze względu na kibiców chcieliśmy największe teamy ustawić w otwartym terenie, żeby był do nich łatwy dostęp. Teren był przygotowany do odprowadzenie wody na miarę środków, którymi dysponujemy. Ale nie spodziewaliśmy się aż takich opadów - mówi Tomasz Bartoś. Szkoda ze nie powiedzial ze jeszcze do rajdu dolozyli :lol:
rallyfan2
A6

Postprzez maciotacio » środa, 18 wrz 2013, 21:09

Ciekawe info od Skody, chyba nie było
W informacji prasowej Skody czytamy, że Rajd Polski oglądało 200 tysięcy kibiców.
Źródło

Ciekawe ilu kupiło bilety ? Pewnie niezła sumka wyszła, ale w końcu trzeba było pokryć koszty związane z transmisją live w Eurosporcie
maciotacio
N2

Postprzez Miko » środa, 18 wrz 2013, 21:23

Team Deputa.
Miko
N3

Postprzez djescape » środa, 18 wrz 2013, 22:09

Miko napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=01CG27jS2ro&feature=c4-overview&list=UU1e18sYsN8J3tejaorsXQ5Q
Co to się tam dzieje?

Osz kurde... jakby tam 4WD jechało to mielibyśmy piękną tragedię... dobrze że skończyło się tak i Aron zauważył ich. Swoją drogą ciekawe co ci kibice z tym (chyba) safeciarzem robili na środku drogi... bili się? Chciał powstrzymać pijanych kibiców? Koleżeńskie zaczepki? Takie sytuacje w amatorkach nie powinny się zdarzać a nie w ERC!
"Straights are for fast cars, corners are for fast drivers..." - C. McRae
djescape
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP