Uddeholm Swedish Rally

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Uddeholm Swedish Rally

Postprzez sas » środa, 15 lut 2012, 02:21

audycja radiowa Jeszcze więcej sportu
"Michał Kościuszko: Mamy jasno wytyczony cel - chcemy zgarnąć wszystko, czyli mistrzostwo świata PWRC i potem już rozwinąć skrzydła. Rozmawia Kacper Merk"

http://bi.gazeta.pl/im/4/11135/m11135204.mp3
sas
N2

Postprzez oldtimer » środa, 15 lut 2012, 18:21

wojo02 napisał(a):
oldtimer napisał(a):Zwycięstwo w klasie ,podobnie jak Junior w Monte tylko media jakoś o tym cicho :lol: :lol: :lol:

a może pójdzie w ślady kolegi i: :mrgreen:
http://www.rallyonline.pl/index.php?1&m ... s&&s=35815

Taniej wychodzi udzielać wywiadów niż jeździć a wynik ten sam.Nie zorientowani dowiedzą się jaki to mistrz a zorientowani i tak wiedzą swoje :lol: :lol: :lol:
.PRZYJAZNE MEDIA TO POTĘGA.
oldtimer
N3

Postprzez wojo02 » środa, 15 lut 2012, 22:01

przypomniało mi się jak kiedyś podawali wyniki mistrzostw polski w tańcach na lodzie:
1 miejsce:... 2 miejsce:...; brązowego medalu nie przyznano bo startowały tylko dwie pary
kurde mogłem wystartować miałbym dzisiaj 3 miejsce w polsce za któryś tam rok, gdybym tylko miał łyżwy :mrgreen:
wojo02
N2

Postprzez scooby14444 » środa, 15 lut 2012, 23:50

Przypomiał mi się kawał, októry pokazuje siłę mediów i propagandy medialnej.

Breżniew wziął udział na zaproszenie Nixona w maratonie nowojorskim. Biegli oczywiście na krótszym dystansie niż inni, i tylko we dwóch. Nixon był pierwszy, Breżniew prawie z zawałem jakoś dokaturlał się do mety.
Po imprezie rosyjskie radio podaje. Breżniew i Nixon, ścigali się w maratonie. Nasz przywódca Breżniew zajął rewelacyjne drugie miejsce, a nixon był przedostatni. :lol:
scooby14444
N3

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 17 lut 2012, 22:18

Może już trochę za późno, ale pora na podsumowanie Rally Sweden 2012:
Generalnie wyniki nie są bardzo zaskakujące, ale trochę się działo i nie było procesji.
Latvala zrewanżował się za to nieudane Monte i bardzo dobrze. Będzie w tym roku mógł namieszać i poprzeszkadzać Loebowi. Najważniejsze że pokonał Mikko, któremu do tej pory (za wyjątkiem 2008) nie dawał rady. No i na szczescie JML pojechał rozważnie i nie zrobił niczego głupiego. Pozostaje miec nadzieje że tak bedzie do konca roku.
Hirvonen też nie był zaskoczeniem. Albo JML skoro nie jest już nr 1 jest szybszy, albo Mikko nie może jeszcze odnaleźć sie w aucie albo... po prostu był w tym roku wolniejszy :)
Ostberg na sniegu jest szybki, dobry wynik.
Pettera szkoda, gdyby nie kapeć miałby kolejne podium. Jestem sklonny uwierzyć, że Ford ma w tym roku bardzo realne szanse na tytuł wśród producentów. Petter o tytuł pewnie nie powalczy (chociaż....) ale na pewno bedzie maszynką do zdobywania punktów, pudeł i mam nadzieje że zwyciestwo jakies tez sie trafi.
Novikov zaskakuje coraz bardziej, oby tak dalej, a Loeb... po prostu nie lubi rajdu Szwecji :)

Generalnie takim "in plus" jesli chodzi o tegoroczną Szwecję jest Novikov. Nie bez znaczenia jest fakt że w Szwecji nie jeździł nigdy (tak samo jak na Monte) a był w stanie sięgnąć po tak dobry wynik. Zaminusował natomiast Henning Solberg. Już nieraz pokazywał, że na śniegach jest w stanie zdobywać dobre wyniki a tym razem jakoś nie szło...
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez speedyzxz » sobota, 18 lut 2012, 00:05

Henning in minus? hmm wątpliwa teza, przed sobą ma ewidentnie lepszych kierowców od siebie, ustawił się tam gdzie jego miejsce

To właśnie Loeb zaminusował, nie podjął walki z Novikovem, a mógł, na ostatnich 3 oesach urwał koło 27 sekund, bez ducha, zacięcia, mało sportowa postawa

No ale się Sebastien odkuje tak, że będą go przeklinać, bo znów zgarnął tytuł :P
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez marrcus » sobota, 18 lut 2012, 00:27

Henning na minus bo z Novikowem nie powalczył ot co
marrcus
N3

Postprzez speedyzxz » sobota, 18 lut 2012, 00:41

Bo go na to nie stać, nie na tegorocznego Novikova

który chyba jest zaskoczeniem sezonu, te dwa 5 miejsca w tak trudnych rajdach to można powiedzieć że imponujące wyniki, choć nie, to za duże słowo, złapał skuteczność ot co
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez MSG Racing » sobota, 18 lut 2012, 01:21

Ja bym powiedział inaczej bo mnie zeszłoroczna postawa Novikowa zaskoczyła. Przed przerwą też nie grzeszył czystą jazdą ale mimo to pamiętam, że było lepiej niż w 2011 roku. W tym roku to taki powrót do starej formy z małą poprawką in plus.
Henning to już od raku jak nie dwóch ma zniżkową postawę. Choć pod koniec 2011 zaczął się poprawiać i stabilizować.
Loeb jeszcze się rozkręci ale i tak najbardziej w tym roku rozkręci się Jari Matti Latvala.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 18 lut 2012, 10:55

Dokładnie, Jari Matti Latvala może być w tym roku groźny i nie oceniam tego tylko i wyłącznie na podstawie wyniku w Szwecji. Nabrał jeszcze więcej szybkości, a będąc numerem 1 i mając niezłe doświadczenie będzie w stanie walczyć o mistrzostwo świata z Loebem jak równy z równym. Nie to co Hirvonnen w zeszłym roku.
Loeb - oczywiście, w Szwecji nigdy orłem nie był więc naturalne jest to, że pokaże jeszcze ostry pazur. Ale sądzę, że największym zaskoczeniem może być w tym roku właśnie Latvala.

Novikov jest szybki, a co ważne prędkość połączył z regularnością i rozsądkiem. Najwyraźniej zaczął sluchać pilota i nie jezdzi juz na zasadzie pedal to the metal. Może być w tym roku kolejnym niezłym zaskoczeniem, zwłaszcza teraz, jak kierowców fabrycznych znów jest w zasadzie czterech. Może liczyć na 5 - 6 miejsce w klasyfikacji.

Henning in minus bo jego tempo pozostawiało sporo do życzenia w porównaniu do tego co był w stanie robić. Może pudła tu nie zdobył, ale miał lepsze wyniki. A teraz dał sie wyprzedzić nawet młodemu Novikovowi. Ale racja, to nie jest kierowca najwyższych lotów, nie spodziewałem się po nim walki o podium, ale po prostu liczyłem na nieco więcej.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez schwepes » sobota, 18 lut 2012, 13:16

Mnie też się wydaje, że to może być jeden z najtrudniejszych sezonów dla Loeba ze względu na postawę Latvali. Jest liderem zespołu, więc nie będzie musiał oddawać punktów koledze z zespołu. Jest bardzo szybki na luźnych nawierzchniach, a na asfaltach wydaje mi się, że może być szybszy niż Hirvonen. Jedyny problem to psychika.. jeśli wytrzyma, to może być ciekawa walka o tytuł w tym roku.

Z drugiej strony Loeb będzie w o wiele bardziej komfortowej sytuacji na starcie rajdów szutrowych, niż we wszystkich poprzednich latach ze względu na nowe przepisy, a nawet wtedy potrafił zwyciężać.
schwepes
A6

Postprzez viniwrc » poniedziałek, 5 mar 2012, 04:59

Wspomnienie Szwecji 2006. Wyjazd z GrupąWRC.
http://www.youtube.com/watch?v=4ITh-OhC ... Iw4wmoFwdV
viniwrc
N1

Postprzez kremer » czwartek, 24 sty 2013, 15:08

Jest temat. Nie ma co zakładać nowego :)

Strona: http://www.rallysweden.com/?lang=en
Lista: http://www.autosport.cz/zavody/soubor.php?f=14016

Biorąc pod uwagę zeszłe lata wygra ktoś z czwórki: Loeb Hirvo Latvala i Ostberg.
Stawiam na Hirva :) Nie wierzę w Latafffale w Polo, a Ostberg mnie nie przekonuje :)
Nasz rodzynek w MS ciekawe co zrobi. Jedzie 10-12 porządnych załóg a autach wuerce, które potrafią jeździć na śniegu. Myślę, ze jak zajmie miejsce 10-13 to będzie mega sukces jak na niego umiejętności :)) Musi uważać również na takich strzelców jak PGA, Grondal czy Brynildsen.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 24 sty 2013, 15:28

Jak bym mial obstawiac to:
1. Hirvonen
2. Ostberg
3. Loeb
4. Latvala

Chociaz nie zdziwie sie jezeli Loeb znow bedzie siedzial w zaspach i mial inne rozne problemy jak mialo to miejsce w ostatnich latach. I prawde mowiac mam nadzieje, ze straci prowadzenie w mistrzostwach, bo troche glupio jakby mial prowadzic gosc ktory tytulu nie zdobedzie :-D . Wygrana Mikko jest moim zdaniem bardzo prawdopodobna. Wprawdzie ostatnio to Latvala z nim wygral, a Citroen na sniegu spisywal sie gorzej od Fiesty, ale juz podobno jest lepiej. Kto wie kednak czy Ostberg nie bedzie grozny. Tym bardziej jesli Fiesta utrzyma przewage nad DS3... Mads pokazywal juz ze potrafi pocisnac na sniegu, wiec moze byc ciekawie :-) . W Latvale nie wierze, wydaje mi sie, ze na chwile obecna przesiadka do nowego auta mu nie sluzy, a po dzwonie na Monte moze byc troche przyblokowany. Niemniej jednak licze na podium z jego strony - dla VW bylby to ogromny sukces. Licze tez na pierwsza piatke w wykonaniu Novikova i patrzac na jego zeszloroczny wynik wydaje mi sie ze jest to calkiem calkiem realne.

Milo tez bedzie zobaczyc Pettera, choc szkoda ze juz nie w wurcu :-(
Matthias Schmidt
N4

Postprzez kucyk430ps » czwartek, 24 sty 2013, 16:06

Mój typ :

1.Loeb
2.Ostberg
3. Hirvonen lub Latvala.

Właśnie dlatego, że Seb nie ma presji to może bezbłędnie pojechać.
kucyk430ps
N1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata