Zakaz WRC

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Postprzez tomek » czwartek, 13 lis 2003, 09:44

luks napisał(a):a jeszcze co do nikonu.. no cóż..rajdy są tam gdzie ktoś jest na tyle obrotny, że znajdzie kasę..
żal zimki i karkonosa mimo wszystko..

Popatrz na to z innej strony lepiej żeby w miejsce zimowego zrobic nikon niż nieorganizować zimy i tyle. IMHO im wiecej rajdow tym lepiej. A zimowego tez mi szkoda bo uwielbialem ten rajd, to była taka nasza mini szwecja :( :cry:
tomek

Postprzez Gokart » czwartek, 13 lis 2003, 10:45

Pytanie: czy w RSMP będzie można jeździć samochodami RRC? Na pewno będzie można nimi jeździć w polskich eliminacjach ME, więc może też i w całym cyklu?

Chociaż z drugiej strony po prostu nie wierzę, że w przyszłym sezonie zobaczymy w jakimkolwiek rajdzie ME (również za granicą) chociaż jedno RRC - bo kiedy te samochody miałyby być przygotowane? Przygotowanie samochodu S1600 albo WRC trwa przynajmniej jeden sezon (patrz np. nowy Lancer WRC, Fiesta S1600). Nie sądzę, aby przygotowanie RRC było dużo prostsze. Tymczasem jak dotąd nic nie wiadomo (przynajmniej mnie) o tym, żeby któryś z producentów pracował nad autem RRC. Po prostu nie ma już czasu, żeby zdążyć przed przyszłym sezonem ze zbudowaniem nie tylko szybkiego, ale i bezawaryjnego samochodu.
Gokart
N3

Postprzez zbyt » czwartek, 13 lis 2003, 11:33

zakaz to zakaz i przyszlo to z gory ( od dawna mowi sie o zakazie wrc i nastaniu rrc) FIA chce aby:
-wrc starowaly tylko w rsms
-rrc w mistrzostwach regionalnych
kuzi holo kulig kuchar nie maja szans w startach wrc w mistrzostwach swiata w walce z fabrykami - bariera sprzetu
oni wg fia maj jezdzic w rrc
jednym z powodow sa tez plany ogranicenia wrc technologicznie (samochody doszly do granicy technologii i wynikow)
mam nadzieje ze nowe wrc beda badziej atrakcyjne wizualnie podczas jazdy (teraz to tramwaje)...... a konstruktorzy beda miec nad czym myslec... i i tak za jakies 10 lat znowy cosznaczacego fia ograniczy
zbyt

Postprzez micz » czwartek, 13 lis 2003, 12:04

Ja jestem za. N będą walczyc o mistrza, wraca f2.Może coś się ruszy. Zastanawiam się tylko jak wygląda RRC. Czy chodzi o f2?
www.compsport.pl
www.maciejwislawski.pl
micz
A6

Postprzez TommiB » czwartek, 13 lis 2003, 12:12

Witam

Kwestia zakazu WRC ma 2 strony: kierowcow i kibicow. Co fajne dla kibicow (auta WRC), nie zawsze jest fajne dla kierowcow (finanse). Problem w tym,ze to kierowcy jezdza za takie pieniadze jakie maja, a my, kibice, tylko na to mozemy popatrzec.

Wniosek jest taki, ze skoro nie bedzie WRC i nic z tym sie nie da zrobic, to pozostaje tylko to przyjac i pogodzic sie z tym. Niestety, uwazam, ze nie bedzie ciekawiej, bo nawet super rywalizacja w N4 czy S1600 nie bedzie w stanie wynagrodzic braku chocby 2 aut WRC. Ja tam wole obejrzec przejazd 1 WRC bez konkurencji, niz 4 aut N4 w super rywalizacji. Co innego jak to wplynie na poziom rywalizacji z punktu wiedzenia kierowcow - tu na pewno bedzie rowniej i ciekawiej.

I nic juz nie bedzie tak, jak dawniej... :cry:
TommiB

Postprzez Alien » czwartek, 13 lis 2003, 12:19

Zaraz, bo troche nie kleje. Z waszych postow wynika, ze gdyby nie bylo zakazu WRC, to na poslkich OS-ach zaroiloby sie od wurcow. Znaczy co, Kuzaj mialby sklonowac siebie, kase i Impreze :?: Kulig zebral kesz na N-ke i taka fura pojedzie. Kuchar tez wbija sie w N-ke, Holkowi nikt juz chyba nie da kasy na wurca, bo efekt zaden. Mlodzi maja w dupie wrca, bo chca jezdzic S1600 (Fryta, Grzybek, Pelikan) i slusznie. To kto niby mailby ta banke zielonych wykladac na starty w w MP po czterech takich samych osach na asfalcie, jednym szutrowym kormoranie i nadal rajdzie 1000 prostych, ale po gruntówkach, czyli nowym warszawskim? Ludkowie. Dopoki tu nie bedzie normalnej organizacji i porzadnych rajdow w sensie przygotowania i tępienia przekretow, prawdziwych relacji w TV i innych mediach, to nawet jakby dopuscili tu do startow B-grupe to i tak sytuacja sie nie zmieni na lepsze. A wrecz przeciwnie.
PS. i jeszcz w kwestii kasy. Nie ma tak dobrze. Moze byc nawet najlepszym kierowca swiata ale jak nie zbierze keszu, to nie zrobi nic (vide McRae). Takze nadal kto bedzie mial kase, ten bedzie mial szanse na zwyciestwo Taki sport.
Alien
A5

Postprzez luks » czwartek, 13 lis 2003, 12:44

tomek napisał(a): Popatrz na to z innej strony lepiej żeby w miejsce zimowego zrobic nikon niż nieorganizować zimy i tyle. IMHO im wiecej rajdow tym lepiej. A zimowego tez mi szkoda bo uwielbialem ten rajd, to była taka nasza mini szwecja :( :cry:

no tak,ale chyba każdy się zgodzi,że jeżdżenie 3 razy po tych samych oesach w 3 eliminacjach jest rzekłbym nudne :lol: .. chyba,że zmontują jakieś nowe trasy..
rajdy
rajdy
rajdy
luks
N3

Postprzez luks » czwartek, 13 lis 2003, 12:52

munieck napisał(a):Na RallyOnline.pl pojawil sie jednominutowy klip z testow Marcina Beltowskiego w evo7. Po tym co tam zobaczylem, to widze dwie mozliwosci:

1. Agresywny styl jazdy pozostaly z KitCara + Lancer = Stec sprzed dwoch lat, czyli to co tygryski lubia najbardziej 8)

2. Agresywny styl jazdy pozostaly z KitCara + Lancer = dzwon godni dzwona :cry:

All in all, nie moge sie doczekac, zeby zobaczyc go w akcji. Moze wlasnie on sprawi, ze N4 nie bedzie nudne :?:

eeeee na torach zawsze dzieją się cuda..
rajdy
rajdy
rajdy
luks
N3

Postprzez Kris_WRC » czwartek, 13 lis 2003, 13:00

Alien ma racje. Po raz kolejny powtórze poczekajmy z krytyką do pierwszego oesu nowego sezonu.

Golden, poszłes nam po psychice t askoda jest piękna :):):)
Kris_WRC
A6

Postprzez radek » czwartek, 13 lis 2003, 13:14

Z pewnością MP będą w przyszłym roku bardziej emocjonujące.
Boję się jednak, że większe emocje pojawią przy śledzeniu na żywo wyników w internecie niż przy ogladaniu 10 lancerów jadących najszybszym torem jazdy, czyli na okrągło :(
Oj jak dobrze, że do Czech mam tak blisko...
radek

Postprzez marcin » czwartek, 13 lis 2003, 13:18

Ja po wielu rozmyślaniach zdecydowałem się że jestem na TAK z zakazem WRC. Z pewnością zwiększy to atrakcyjność walki o pierwszą pozycję w rajdach. Być może częściej też w Polsce będą startować N-kami np. Kuchar i Kulig w przerwie pomiędzy eliminacjami MŚ. Może wreszcie TV zacznie sie interesować rajdami :roll: ? Szkoda że już na polskich trasach nie będzie można obserwować aut WRC... no ale coś za coś. Campos mówił że u nich w kraju zakaz wrc totalnie podłamał rajdy i przydał by się choć jeden "wuerce". Zobaczymy jak to będzie u nas. Ja jestem zadowolony że wraca F2 i że wreszcie coś w Polskich rajdach się zmieniło - może na lepsze.
marcin
A5

Postprzez Transformer » czwartek, 13 lis 2003, 16:42

Spokojnie Panie i Panowie, jeszcze nic pewnego :)
http://motosport.interia.pl/news?inf=444834
http://www.alfa156.pl/ Alfa 156 | http://photomotive.net/ że niby blog | http://www.flickr.com/photos/airsiwy/ Zdjęcia
Transformer
N3

Postprzez qbus » czwartek, 13 lis 2003, 17:01

No i miałem racje co do tego że dziwna jest sytuacja że nigdzie indziej o tym nie piszą... chociaż jak wyszła taka plotka to pewnie jest już postanowione 8)
"Janusz żyje wśród nas. My kibice nigdy o Nim nie zapomnimy."
www.racingshop.pl
qbus
S1600

Postprzez pwrc » czwartek, 13 lis 2003, 17:55

radek napisał(a):Z pewnością MP będą w przyszłym roku bardziej emocjonujące.
Boję się jednak, że większe emocje pojawią przy śledzeniu na żywo wyników w internecie niż przy ogladaniu 10 lancerów jadących najszybszym torem jazdy, czyli na okrągło :(
Oj jak dobrze, że do Czech mam tak blisko...

popieram w 100%

niestety do Czech nie mam tak blisko, ale warto pojechac,
zeby obejrzec srednio 10-15WRC 8)
a zwolennicy zakazu będa sie rozkoszować stadami S1600 i Lancerów, których z pewnościa przybedzie po kilkanaście :lol:
pwrc
A5

Postprzez kakao » czwartek, 13 lis 2003, 18:07

mimo iż jest to tylko plotka to obawiam się że stanie się faktem i niestety nie przyniesie nic dobrego
aby rajdy były na światowym poziomie musi być kasa, żeby była kasa muszą być media i tłumy kibiców (na trasie a nie w internecie), a żeby to osiągnąć musi być efektownie i widoskowo i nic nie da to że walka o tytuł będzie do ostatniego oesu - potrzebne są wurce nawet bardzo bogatych lamusów ale muszą być, a RSMP można uzdrowić w inny sposób:
1. po co 7 el. gdy liczymy tylko 5 to paranoja - powinno być 6 rajdów (szutry 3 : Korm. Warsz. coś w karkonoszach lub Bałtyk; 2 asfalty: polski i rzeszów i zimowy tam gdzie zgodzą się na kolce)
2. pzm powinnien wreszcie ruszyć 4 litery i pozyskać 2 - 3 sponsorów lda całego cyklu - kwota 2 mln zł (a jest to wykonalne - uwierzcie mi wiem co mówie) pozwoliłaby dofinansować organizatorów - powiedzmy po ok. 100 tys. na el., zaprosić na poszczególne rajdy po min. 1 znanym zagranicznym zawodniku w wrcu (powiedzmy ok. 900 tys. ) a pozostałe 0,5 mln mogliby sobie wsadzić w kieszeń
3. pozyskać stałych patronów medialnych dla RSMP w tym TV, a poza tym dzięki swym kontaktom i koneksjom zrówno działacze jak i zawodnicy powinni pokazywać się w mediach, nawet w takich programach jak kuchar z kuzim,

zakaz wurców nic nie zmieni, to tylko ustalenie jakiejś umownej górnej poprzeczki budżetu, który tak czy siak zawodnik musi pozyskać sam, a planowane zmiany nie dają zawodnikom żadnej nowej karty przetargowej w rozmowach ze sponsorami, a kasa i tak będzie odgrywać znaczącą rolę bo jeżeli kogoś będzie stać na nowiutką imprezę z prodrivu plus wiele godzin i dni treningu to będzie klepał człowieka z talentem i niedoinwestowanym evo 5, którym jeździ tylko podczas rajdu

poza tym zgadzam się z goldenem, nikt na odcinku nie zna międzyczasów i tak na prawdę nie odczuwa wlki o setne tylko podziwia pięknie przejazdy
kakao
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP