Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez Sylwek_GSi » niedziela, 19 lut 2012, 19:38

woocasch napisał(a):
żółtodziób napisał(a):a moim zdaniem nie musi być wcale rajdów poza Europą żeby cykl nazwać WRC. Mistrzostwa Świata np w skokach narciarskich też się odbywają w zasadzie tylko w Europie. Moim zdaniem ważna jest ranga i prestiż a nie miejsce rozgrywania.

Z tego co się orientuję to w regulaminach FIA zapisane jest, że aby dany cykl mógł nosić miano Mistrzostw Świata to musi być rozgrywany na minimum trzech kontynentach. Z tego powodu, gdy ETCC przekształciło się w WTCC doszły wyścigi w Azji, Ameryce Płd i Afryce. Co do przykładu ze skokami narciarskimi to wybacz, ale dałeś trochę zły przykład, ponieważ konkurs o tytuł mistrza świata w skokach narciarskich odbywa się podczas Mistrzostw Świata w Narciarstwie Klasycznym, które odbywają się nie tylko w Europie ale też w Azji i Ameryce Płn. Fakt większość mistrzostw jest w Europie, ale to wynika bardziej z popularności sportów zimowych w Europie i ilości krajów chętnych do organizowania mistrzostw.

Hmmm zółtodziub ma rację, może nie do końca sprecyzował skoki narciarskie, Mistrzostwa odbywaą sie na jednej skoczni co 2 lata, on miał na myśłi Puchar Świata co jest odpowiednikiem mistrzostw Świata w rajdach. Tyle że w pucharze większośćskoków odbywa się w europie nie licząc japonii czy z żadka odwiedzanych USA. Pozatym na konkursy pucharu świata w japonii również nie przyjezdza za wielu skoczkow, nawet ścisła czołówka bardzo częśto odpuszcza tego typu zawody. A w rajdach mamy 4 kontynenty Europa chyba azja australia i ameryka. I co z tego że rajd jedzie w ameryce jak jego prestiż jest tak gówniany jak rajdu wokół trzepaka? wolałbym na jego miejsce np Ypres. Frekwencja murowana, zainteresowanie pewne. meksyk to inny świat, zółtodziub dobrze gada, tam ludzie jezdzą jeszcze na koniach, a w miastach królują garbusy, auta zrodzonego w głowie Hitlera. mamy już XXI ! Po co robić tam rajd skoro nawet rodowici meksykanie w nim nie chcą startowac? :lol: totalne nieporozumienie, WRC powinno skoncentorwac sie na europie. Porównajcie sobie zainteresowanie rajdem w Jordanii, meksyku, chinach (99 rok) czy jakiś tam indonezjach czy safari a np w Polsce!
Sylwek_GSi
A5

Postprzez woocasch » niedziela, 19 lut 2012, 20:15

żółtodziób ma i nie ma racji :) Ale, żebyście mnie źle nie zrozumieli, ja nie bronię ani Rajdu Meksyku ani Rajdu Jordanii czy innej pustyni. Milion razy ciekawszy i z milion razy większą ilością kibiców był Rajd Polski, ale co z tego skoro nie ma takiego zaplecza "politycznego". Chodzi o to, że FIA sama sobie wymyśliła, że aby dany cykl mógł się nazywać Mistrzostwa Świata musi odbywać się na kilku kontynentach, to raz, a dwa dzięki Rajdowi Meksyku działacze mogą się pochwalić, że mają rajd w Ameryce Północnej. Niestety nasze gadanie i pisanie nic tu nie zmieni. Chyba, że ktoś z was zastąpi kiedyś Todta to wtedy coś zmieni :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 19 lut 2012, 20:24

Podsumowywując, w kalendarzu WRC muszą znaleźć się rajdy poza Europą, ale niech będą to rajdy na sensownych rynkach, z ciekawymi trasami i jakimś zainteresowaniem, czyli np. Australia, Argentyna, USA, Brazylia, czy Chiny. I niech tych rajdów nie będzie za dużo, ale niech po prostu będą. A to, że WRC musi skupić się na Europie to jest (nie)stety prawda. Tez byłbym bardzo za rajdem Ypres w kalendarzu WRC
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez żółtodziób » niedziela, 19 lut 2012, 21:58

Z tymi skokami to chodziło mi o mistrzostwa, te co sie odbywają co 2 lata. Nie jest to co prawda cykl, ale odbywa się w różnych miejscach i z reguły sa to miejsca w Europie. No nie ważne. Chodziło mi raczej o to, że według mnie to nie miejsce determinuje rangę zawodów tylko jej poziom sportowy. Jak są mistrzostwa w piłce kopanej to odbywają się w jednym, max w dwóch krajach, nikt nie każe tłuc się drużynom po całym świeciena każdy mecz gdzie indziej. Ważne jest,że spotykają się i rywalizują najlepsze drużyny na świecie i to własnie dlatego to się nazywa mistrzostwami świata, a nie dlatego, że organizuje się mecze tam gdzie nikt i tak ich nie chce oglądać. FIA po prostu sama sobie narzuciła nie do końca rozsądne zasady i się tego trzyma. I jeszcze żeby w sensowny sposóbale wymyśla się jakieś Meksyki, jakieś Nowe Zelandie (choć tutaj przynajmnej sam rajd jest cool) które są oddzielone wodą od reszty świata (zatem potencjalni oglądacze z zagranicy mają utrudniony dojazd) i mieszka tam więcej owiec niż ludzi (kiepski rynek zbytu dla czegokolwiek, może z wyjątkie maszynek do strzyżenia owiec, traktorów czy kombajnów). Spoko że rajd z tradycjami, ale skoro można było na jakiś czas wykopac Monte to i NZ można sobie odpuścić.
żółtodziób
A8

Postprzez Matthias Schmidt » wtorek, 21 lut 2012, 18:56

No i kolejne dziwne układy rajdu. Tym razem Niemcy :(

15 oesów z czego trzy w niedzielę? Trochę bez sensu. Owszem, kilometrażowo będzie mniej więcej podobnie (a może więcej), ale śmieszny jest ten cały układ i... coraz mniej oesów.
Za niedługo cały rajd to będą trzy długie oesy :lol:
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Loeb1987 » wtorek, 21 lut 2012, 20:00

Mniej osesów to lepiej dla kibiców ;)
Loeb1987
A6

Postprzez MSG Racing » wtorek, 21 lut 2012, 20:22

Czy ja wiem. Jest szansa zobaczyć stawkę ze dwa razy dziennie. Maks 3.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Karol » wtorek, 21 lut 2012, 20:34

Dla widowiska jest to na pewno dobre, dłuższe oesy zwiększają poziom trudności. Ważniejsza będzie umiejętność utrzymania koncentracji.
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez Matthias Schmidt » wtorek, 21 lut 2012, 20:37

To prawda Loeb, ale nie przesadzajmy też w drugą stronę. Trzy oesy w dniu to naprawdę bardzo mało.
Owszem - teraz oesy są często dłuższe co akurat jest plusem. Boli mnie tylko ten nierozsądny układ typu 3, 2, czy 1 oes w dniu.
Poza tym nie ma dużej różnicy czy Osów jest 15 czy 20 jeśli kilometrażowo jest podobnie.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Karol » wtorek, 21 lut 2012, 21:03

Matthias Schmidt napisał(a):Boli mnie tylko ten nierozsądny układ typu 3, 2, czy 1 oes w dniu.

3 odcinki, dwukrotnie jechany 30 km odcinek i powerstage. Idealnie na rozłożenie sie na piknik na cały dzień, można w spokoju obejrzeć całą stawkę a potem na power stage. Kilometrażowo wychodzi norma, a taki układ dnia dla odmiany też jest potrzebny.
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez Matthias Schmidt » wtorek, 21 lut 2012, 21:30

No... może. To znaczy z perspektywy kibica jest dobrze. Tzn będzie można spokojnie obejrzeć wszystkie oesy i nie ma problemu. Ale jakoś ten układ z trzema oesami mi po prostu nie pasuje... No ale może się przyzwyczaję ;)
To i tak nie to co odstawili na Monte Carlo
Matthias Schmidt
N4

Postprzez żółtodziób » środa, 22 lut 2012, 01:24

No w obecnych realiach to faktycznie lepiej że odcinków jest mniej, bo można zaliczyć wszystkie danego dnia, ale w momencie kiedy zjeżdza więcej kibiców to dobrze jak OSów jest więcej, nie zwalą wszyscy na jeden odcinek, łatwiej ich zaparkować i nie przytkają aż tak bardzo wyjazdów. No, ale jeśli wszystko będzie szło w tym kierunku co do tej pory to raczej większe ilosci kibiców nie będą się przytrafiać.
żółtodziób
A8

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 22 lut 2012, 15:28

Być może Power Stage będzie odbywał się poza klasyfikacją rajdu. Czyli mam rozumieć, że punktów bonusowych nie będzie? Czy jeśli ktoś wygra rajd, a na PS się rozwali to i tak to mu nic nie zaszkodzi?
Swoją drogą byłbym chyba za zniesieniem punktów bonusowych. Może i to dobre rozwiązanie, ale z punktu widzenia widowiska, gdy Loeb ciągle zdobywa trzy punkty, to nie wiem czy to jest trafne posunięcie...
Matthias Schmidt
N4

Postprzez bimber » środa, 22 lut 2012, 16:20

Matthias Schmidt napisał(a):Swoją drogą byłbym chyba za zniesieniem punktów bonusowych. Może i to dobre rozwiązanie, ale z punktu widzenia widowiska, gdy Loeb ciągle zdobywa trzy punkty, to nie wiem czy to jest trafne posunięcie...

to masz chyba inny punkt widzenia widowiska,lub też nie zdarza Ci się bywac przy trasach rajdu bo podejrzewam, że kibicowi stojącemu przy trasie ostatniego odcinka więcej emocji przyniesie czołówka tnąca się na sekundy o punkty, niż kulające się wurce pilnujące swoich iluśtam sekundowych przewag :)
bimber
N3

Postprzez MSG Racing » środa, 22 lut 2012, 16:44

Matthias Schmidt napisał(a):Być może Power Stage będzie odbywał się poza klasyfikacją rajdu. Czyli mam rozumieć, że punktów bonusowych nie będzie? Czy jeśli ktoś wygra rajd, a na PS się rozwali to i tak to mu nic nie zaszkodzi?
Swoją drogą byłbym chyba za zniesieniem punktów bonusowych. Może i to dobre rozwiązanie, ale z punktu widzenia widowiska, gdy Loeb ciągle zdobywa trzy punkty, to nie wiem czy to jest trafne posunięcie...

Coś źle poczytałeś albo gdzie indziej niż ja.
Pkt mają być tak jak są teraz. Jedyne co PS ma być poza klasyfikacją rajdu po małym serwisie aby mogli jechać ile się da po właśnie bonusowe pkt.
Znoszenie tych pkt jest raczej nie miejscu bo po to jest PS.
Zakończenie pełną bombą to o ostatnich latach spora rzadkość.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata