Rajd Monte Carlo

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Monte Carlo

Postprzez Gracko » czwartek, 19 sty 2012, 14:28

oj chłopaki dajcie już spokuj. Wszyscy wiemy że Junior jeździ w MS i generalnie w rajdach z różnych przyczyn ale napewno główną przyczyną nie jest smykałka do jazdy no i już. Inaczej nie będzie. Klepal Go Meek na Polskim cytrynka teraz tez jakies slabsze auta mu daja rade no i trudno. Niestety poza Kubica może Kajtkiem i może jakimś nie odkrytym jeszcze rajdowym talentem nie ma u nas szybszych kierowców. Porównajcie czasy Ogiera (chyba pierwszy rajd w takim aucie) z naszym Bryanem i przypomnijcie sobie co robi Bryan z naszymi kierownikami. To jest inny poziom zupełnie poza zasięgiem naszych gwiazd rajdowych z wyjątkiem tej wyścigowej. Niech ten Junior jedzie najlepiej jak potrafi i nawet niech wygra tego mistrza sam ze sobą , lepsze to niż zupełny brak Polaków w stawce. Tak więc ja więdząc wszystko co i jak trzymam kciuki za naszych :).

Tak sobie myślę jak patrze na wyniki Ogiera czyli reprezentanta wąskiej grupy najszybszych na ziemi że różnica między naszymi najszybszymi a nim to jakies 3s/kilometrze na Spalonej i jakieś 5s na zupełnie nowym dla wszystkich os.
Gracko
A5

Postprzez Rock240 » czwartek, 19 sty 2012, 14:31

Ja "słyszałem", że relacja z Monte jest pod tym linkiem.
http://rutracker.org/forum/viewforum.php?f=256
Jest tam temat Monte 2012 da1 ;] Jak ktos nie ogarnał ES wczoraj.

MSG Racing czy musze sie rejestrowac aby sciagnac MC dzien 1?? niestety nic nie kumam z ruskiego:/

Widze ze temat Kosciuchy jest na topie wiec moze i ja cos wrzuce od siebie. Faktem jest ze Michal nie ma doswiadczenia na monte wiec nie ma co sie spinac ze wolno jedzie, poza tym jedzie tak naprawde po pewne punkty ktore zaowocuja pod koniec sezonu wiec jedzie "z głowa" . Ale musze przyznac ze po cichu liczylem na troche wiecej, bo mam wrazenie ze im dluzej nasi mistrzowie kierownicy spedzaja czasu na "upalanie" polskich oesow, tym dalej im do swiatowej czolowki.
Rock240

Postprzez kubazakskoda » czwartek, 19 sty 2012, 14:38

Chyba nie bedziemy sie juz podniecac do konca rajdu tasowaniem w czołówce ( a moze jego brakiem niestety).Warto jednak zauwazyc kręcacego sie koło 10 PG andresona w protonie.Pod wrażeniem jestem że jeszcze jedzie i nic sie nie popsuło.W dalszej czesci sezonu moze namieszać w s2000.
kubazakskoda

Postprzez MSG Racing » czwartek, 19 sty 2012, 14:42

Rock240 napisał(a):
Ja "słyszałem", że relacja z Monte jest pod tym linkiem.
http://rutracker.org/forum/viewforum.php?f=256
Jest tam temat Monte 2012 da1 ;] Jak ktos nie ogarnał ES wczoraj.

MSG Racing czy musze sie rejestrowac aby sciagnac MC dzien 1?? niestety nic nie kumam z ruskiego:/

Widze ze temat Kosciuchy jest na topie wiec moze i ja cos wrzuce od siebie. Faktem jest ze Michal nie ma doswiadczenia na monte wiec nie ma co sie spinac ze wolno jedzie, poza tym jedzie tak naprawde po pewne punkty ktore zaowocuja pod koniec sezonu wiec jedzie "z głowa" . Ale musze przyznac ze po cichu liczylem na troche wiecej, bo mam wrazenie ze im dluzej nasi mistrzowie kierownicy spedzaja czasu na "upalanie" polskich oesow, tym dalej im do swiatowej czolowki.

To od ruskich to kremer dawał. Ja mimo że się uczyłem to też nicht no ichniejszemu nie mówię :wink: Musisz jego pytać.
To tylko cytowałem a dawałem to poniżej. Tam nie trzeba się rejestrować.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 19 sty 2012, 14:59

Po wynikach Monte Carlo 2012 wygląda na to, że obecnie tylko Latvala i Ogier są w stanie zagrozić Loebowi.
To tylko obserwacja wynikająca z Monte, bo w Szwecji na pewno będzie inaczej.
Dobrze, że Mikko nie ma już tych problemów co wczoraj, bo jest w stanie coś tam więcej przycisnąć. Ale emocji wielkich niestety nie ma....

Co do Kościuszki - widzę straszne narzekania. No ale jedzie sobie na liderostwie PWRC, owszem wybitny nie jest, ale możecie się cieszyć, że nie wygrzał już i że jest w stanie jechać tempem choćby takim.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Jarek55511 » czwartek, 19 sty 2012, 15:00

okun911 napisał(a):Wszyscy się podniecają, że nasz vicemistrz świata dostaje baty od BB i zaczyna przegrywać z DS3R3T, tylko niech ktoś mi powie po co on ma z nimi walczyć, chyba tylko po to żeby wylecieć gdzieś po drodze. Kościuszko ma być na mecie, może sobie jechać tempem spacerowym i przegrywać nawet z C2R2 byle by dojechał.

Ale żeś dojebał to jakby nie miał rywali w swojej klasie to mógłby być nawet ostatni? To jest strategia? To są rajdy nie jakieś maratony! A jak ktoś nie umie cisnąć i dojechać do mety to co robi w tym cyklu? Podejrzewam że nawet jakby miał DS3 WRC i tak by przegrywał i byłoby gadanie tak jak na Barbórce.
Jarek55511
S1600

Postprzez Seraf » czwartek, 19 sty 2012, 15:06

W porownaniu z wiekszoscia stawiki w autach WRC to z Kosciucha powinnismy sie cieszyc ;) Bo co maja powiedziec zawodnicy w WRC (nie liczac Loeba, Pettera i Sordo) jak przegrywaja z Ogierem w S2000 :lol: Chociaz jak znam zycie to zaczna sie dyskusje na temat tego ze w tej Skodzie to tak naprawde to jest tylko buda z Fabii a reszta to fabryczny VW i wogole ze to 50% WRC i 50% S2000 :lol: I oczywiscie Ogier sila rzeczy robi wyniki :lol:

Szczerze mowiac to ja sie wogole nie dziwie ze Ogier odszedl z Citroena przecierz on z Loebem to by sie pozabijali :D
A jeszcze jakby Loeb zaczal z nim przegrywac to juz wogole by byl koszmar ;p

Po tym rajdzie i końcówce zeszłego sezonu widac ze Latvala i Ogier sa juz szybsi od Loeba tylko brakuje im tego zeby dojezdzali do mety i konczyli rajdy ;)

A i tak sobie mysle ze np taki Araujo to chyba lepsze czasy usyskiwal Lancerem w PWRC w porownaniu z tym co teraz robi w WRC. I czesto jest tak ze jak zawodnik przesiada sie z szybszego auta do wolniejszego to w tym wolniejszym potrafi robic cuda, a na odwrot juz to nie dziala(lub dziala ale bardzo rzadko jak np Latvala czy Ogier) ;)
Seraf
N3

Postprzez Loeb1987 » czwartek, 19 sty 2012, 15:12

menson napisał(a):BB włożył ale to było do przewidzenia, ale to że nasz eksportowy kierowca przegrywa z Cedricem Robertem który jedzie DS to już jest masakra jakaś ;-)

Ty chyba nie masz pojęcia kto to jest :D na rajdzie Monte Carlo zleje każdego Polaka jaki pojedzie eNką.
Loeb1987
A6

Postprzez d-z rallyfans » czwartek, 19 sty 2012, 15:17

Loeb1987 napisał(a):
menson napisał(a):BB włożył ale to było do przewidzenia, ale to że nasz eksportowy kierowca przegrywa z Cedricem Robertem który jedzie DS to już jest masakra jakaś ;-)

Ty chyba nie masz pojęcia kto to jest :D na rajdzie Monte Carlo zleje każdego Polaka jaki pojedzie eNką.

Tutaj niestety nie liczy się to kim jest Cedric Robert i jakie ma doświadczenie, ważne że jedzie ośką
d-z rallyfans
A5

Postprzez Loeb1987 » czwartek, 19 sty 2012, 15:35

d-z rallyfans napisał(a):
Loeb1987 napisał(a):

Tutaj niestety nie liczy się to kim jest Cedric Robert i jakie ma doświadczenie, ważne że jedzie ośką

Czyli jednak nie macie pojęcia o rajdach. Meeke lał naszych w C2R2 na szutrze :lol: to na asfalcie objechałby ich jak dzieci. Idąc tym tokiem myślenia to Dytko, Czopik, Kuchar, Lubiak i Kajetanowicz są słabi.
Loeb1987
A6

Postprzez Sylwek_GSi » czwartek, 19 sty 2012, 15:47

Kościuszko :arrow: nie ma co winić Kościucha za jego jazdę, jakich on ma rywali i jaką konkurencję? W klasie PWRC 2 rywali - śmiech. Nie ma co winić za to naszego eksportowego. to wina FIA że w rajdzie zaliczanym do mistrzostw świata, w klasie gdzie walczy się o tytuł MISTRZA ŚWIATA ma się taką potężną ilość rywali. To jest żenada i tyle. O dziwo radzi sobie z całą eNką, nie licząc DS :) ale Cedric Robert to nie gośc z łapanki, jezdził już w WRC w fabryce więc nie jest to amator. W przypadku Kościuszki należy już tylko dowieźćwynik do mety i tyle - jaka ilośc rywali taka jazda. Miejmy realia co ma się spinać żeby być 14 czy 15 w generalce i wypakować ? Trzeba liczyc punkty bo zwycięzcy są na mecie.

Czołówka :arrow: mnie cieszy Loeb :twisted: , ale to co pokazuje Ogier to czapki z głów, ośmiesza niektórych gości w WRC, w zasadzie większość gości w WRC :twisted: Mini dałkiem daje rade, ale fabryczne bo prywaciarze z Mini słabiutko, o dziwo Araujo faktycznie w WRC wogole nie moze sie odnaleźć. Ale rajd sie dopiero zaczyna i jeszcze duzo sie moze zmienić.Jak narazie tempo in plus LOEB, OGIER, LATVALA, SORDO, NOVIKOV, SOLBERG in minus TANAK, NEUVILLE (myślałem że bedzie szybciej), Wilson inni turyści poza klasyfikacją :wink:
Sylwek_GSi
A5

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 19 sty 2012, 16:12

Sylwek_GSi napisał(a):Jak narazie tempo in plus LOEB, OGIER, LATVALA, SORDO, NOVIKOV, SOLBERG in minus TANAK, NEUVILLE (myślałem że bedzie szybciej), Wilson inni turyści poza klasyfikacją

Tempo Loeba zdziwieniem nie jest.
Ogier rzeczywiście bardzo zaskoczył - pozytywnie. Nie spodziewałem się czegoś takiego. Miało go w tym roku w czołówce nie być a praktycznie nic się nie zmieniło wzgl 2011 :lol:
Latvala też pozytywnie, na asfaltach będzie dawać radę w tym roku chłopak, jestem pewien :)
Sordo jest dobrym asfaltowcem, Mini też jest dobre, jest szansa na wynik.
Novikov - bardzo ładnie, a Solberg - to było do przewidzenia.

Co do Twoich "minusów" - zgadzam się. Zarówno Tanak jak i Neuville nie błyszczą (błyszczał), ale fakt jest, że Monte to trudny rajd dla tak młodego i niedoświadczonego kierowcy. Zobaczymy co będzie w kolejnych rajdach.
Do minusów dodałbym Mikko, choć i tak jest nieźle.
Wilson - hmmmm... cóż. Więcej kierowców w wurcach i Wilson nie będzie już sobie tak ładnie punktował...

Seraf napisał(a):Po tym rajdzie i końcówce zeszłego sezonu widac ze Latvala i Ogier sa juz szybsi od Loeba tylko brakuje im tego zeby dojezdzali do mety i konczyli rajdy

Pewnie coś w tym jest. Jeśli nie szybsi, to zdecydowanie konkurencyjni. Loeb ma rocznikowo 38 lat, zarost zaczyna siwieć, no i Seb nie będzie forever young ;)
Tak naprawdę to JML i Ogi są potencjalnymi konkurentami w walce o tytuł MŚ po odejściu Loeba, jeśli:
1. Nikt "nowy" się nie pojawi.
2. Volkswagen będzie konkurencyjny.

Sordo na razie najszybszy, Novikov ładny czas :)
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez roboM » czwartek, 19 sty 2012, 16:14

Sylwek_GSi napisał(a):in minus TANAK, NEUVILLE
in minus?? dla chłopaszków co maja zero doswiadczenia w WRC,kilka latek na karku?? do tego Tanak jest lepszym specjalista od miekkich nawierzchni a Thierry mial 5 czas na 3 ss i na tym samym odcinku był juz na 8 miejscu w GENERALCE w pierwszym stacie w cyklu WRC i tym ze autem. Oni we dwoch to maja jechac zeby tylko przejchac, poprawiac notatki i szukac sposobu na poprawe swojej jazdy. Nic od nich sie wiecej nie wymaga. Ten drugi juz niestety nie jedzie :evil:
roboM
N1

Postprzez jaczylibodzio » czwartek, 19 sty 2012, 16:16

MSG Racing napisał(a):Jakby cisnął i pokazał szybkość to może by mu było łatwiej i szybciej wsiąść do jakiegoś WRC.

Tylko pozostaje pytanie, co dla zespołu jest priorytetem... :) Sordo ostro ciśnie. A ja pozwolę sobie na odważne wróżenie z fusów, że po erze Loeba nastąpi era Ogiera. Ale to osobiste przemyślenia, a do tego daleko :)
"No bo po co mi hamulce jak mam wycieraczki? oO"
jaczylibodzio
N3

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 19 sty 2012, 16:24

No obyś tylko nie wywróżył :)
Ostatnimi czasy prawdziwą zaciętą walkę mieliśmy w 2009, wcześniej w 2007, a wcześniej w... 2004. To już się nudzi. A Ogier jest jak najbardziej bardzo szybki, ale Latvali tego nie brakuje. To musiałby być niezwykły pech i zbieg okoliczności, by zaraz po erze Loeba, nastąpiła era Ogiera. Tez Francuza, też Sebastiena... Jeszcze brakuje żeby w Citroenie...
Matthias Schmidt
N4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata