Rajd Subaru 2008

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Postprzez BartekRally » niedziela, 6 lip 2008, 22:26

Majkos - wy z ekipa byliście chyba na pierwzym oesie Łapanów tak? Na takim lewym, i powiedz mi szczerze, czy zabezpieczenie było złe? Jak tylko ktos chciał przejsc glina gonił.

Oczywiscie wierze wam że były miejsca źle zabezpieczone np. Gruszów sam doświadczyłem ale według mnie na 1. Etapie si starali, w każdych miejsach jakich bylem na prawde nie mam zastrzezen a nie był to mój 1 rajd. Na Tarnawie pomimo tego iż było wyznaczone miejsce dla publiczności Policjant podszedł i grzecznie poprosił o zmiane miejsca poniewaz moze dojsc do nieszczesliwego wypadku, tylko oczywiscie panowie z prasy zgrywali kozaków i stali w kopercie pomimo licznych upomnien.
BartekRally
A5

Postprzez ToKu » niedziela, 6 lip 2008, 22:40

Jak o rajdzie piszą ogólnopolskie media:

http://www.sport.pl/moto/1,64997,543042 ... ranni.html

Wyników nie ma, za to skandal jest, jest też więc oczywiście i długi artykuł.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez Krzysiek_WrC » niedziela, 6 lip 2008, 22:56

Myślę że takie filmiki powinny przestac byc wrzucane w internet,teraz mamy ewidenty przykład jak wykorzystano materiał do propagandowego artykułu.
No coments :?
Krzysiek_WrC
A6

Postprzez Gucio » niedziela, 6 lip 2008, 23:09

ToKu napisał(a):Jak o rajdzie piszą ogólnopolskie media:

http://www.sport.pl/moto/1,64997,543042 ... ranni.html

Wyników nie ma, za to skandal jest, jest też więc oczywiście i długi artykuł.

Bardzo dobrze, że poszło gdzie trzeba!
Może w końcu przestaną baranów brać do tej pracy!
Jestem ZA
EOS 7D,400D/50 1.8/17-50 2.8/70-200 F4 L/580EX II :mrgreen:
http://www.image-sport.net moja stronka :)
Leszek!!
Gucio
S2000

Postprzez polewka » niedziela, 6 lip 2008, 23:10

Jak tak czytam te wasze relacje to włos się na głowie jeży i serdecznie współczuję tym, którzy jechali tam z odległych rejonów kraju aby zobaczyć (albo i nie) to "widowisko". Bogu dzięki, ja wybrałem w ten weekend wyjazd na Bohemie i żałować nie mam czego.
Jak to cholera jest, że w Czechach ani razu nie widziałem policji w krzakach zaczajonej na kibiców i rajdowców (nasi to chyba przede wszystkim na tych drugich się czają)? Tam nie dość, że najodleglejsze odcinki w pętli były oddalone od siebie o 15 min spokojniej, przepisowej(!) jazdy, to jeszcze policja pomagala nam parkować i pilnowała tylko tego aby parkować, tak by się nie zablokować przy wyjeździe.
Jakim debilem trzeba być aby blokować dojazd do oesu, tak jak to wynika z Waszych opisów, na 2 km przed trasą!? Tam kurna, na każdy oes miałem podejścia góra 300m! Żadnych problemów, policjant nawet nas pokierował jak się zgubiliśmy. Zupełnie inny świat.
Rajdy w naszym kraju schodzą na psy i jak tak dalej pójdzie to nie będzie ani komu w nich jeździć ani komu ich oglądać. I spełni sie sen dziadków z PZMotu, nikt im nie będzie d.... zawracał jakimiś rajdami, będą się mogli na caravaningu skoncentrować i dla nich będzie gitarka.
Z całym szacunkiem, ale aby oglądać 36 (!!!) załóg w RSMP i dymać 300km w jedną stronę, a potem jeszcze 2 km w deszczu iść do oesu, który jeszcze odwołają - to ja chęci na takie coś nie mam. Wolę jechać do Czech, oglądać 30-40 N4 (co z tego, że ponoć słabiej jeżdżą - choć skoro Ruta u nas punktuje to może i stwierdzenie, że ich kierowcy są słabsi od naszych - pomijam Krestę i Pecha, bo to jest klasa - już jest nieaktualne?), kilka S2000, do tego jedzie 40 aut w klasie historycznej. I jakoś można taki rajd zrobić. Tylko organizatorzy muszą chcieć, kierowcy muszą czuć, że ktoś dla nich coś robi, a i kibice muszą mieć zabawę a nie marszobiegi połączone przypadkowo z rajdem (jak zdążą dojść na czas do oesu).
To już kolejny taki epizod z rajdami w Małopolsce. Czas chyba pozwolić im skupić się na zlotach caravaningu....
polewka

Postprzez Gucio » niedziela, 6 lip 2008, 23:19

Na Subaru nieźle trzeba było gnać żeby zdążyć z os na os. Odległości pomiędzy próbami masakra!
Ludzie mówili, że na zapoznaniu zrobili po nielada 500 km :shock:
szok!
EOS 7D,400D/50 1.8/17-50 2.8/70-200 F4 L/580EX II :mrgreen:
http://www.image-sport.net moja stronka :)
Leszek!!
Gucio
S2000

Postprzez szwabik » niedziela, 6 lip 2008, 23:24

Gorski to naprawde zalosny palant, ktory zajmuje sie centralizacja rajdow na poludniu polski (ile w Krakowie jest klubow? moze jeszcze jakis 3 rajd rsmp zacznie organizowac klub z krakowa).

Po zeszlorocznych aferach ten rajd nie powinien sie w tym roku odbyc. Natomiast nalezalo wywalic z kalendarza Rajd Lotos, stojacy na bardzo dobrym poziomie organizacyjnym. Pewnie dlatego ze nie robi go klub z Krakowa tylko maly klub z Sopotu. Ach no i jeszcze w dodatku na tej paskudnej szutrowej nawierzchni na ktorej rajdowki wzbijaja tumany kurzu. Przeciez tyle rajdow szutrowych jest ze lepiej wywalic je z kalendarza i w zamian zrobic asfaltowe :roll:
szwabik

Postprzez BartekRally » niedziela, 6 lip 2008, 23:35

Gadacie o tym Lotosie i gadacie i gadacie... ciekaw jestem ile było tam kibicow łącznie? Pozatym jak jest np. z dojazdem na oesy aby ludzie mogli byc.

Pozatym co ma piernik do wiatraka, ilosc klubów ma znaczenie? To co mistrzuniu powiesz o Dolnymśląsku? Prosze was, zgadzam sie ze safety bylo do dupy tylko ilosc buraków na rajdzie którzy znaleźli sie przez przypadek też powoduje to co sie dziejie. Jak jestescie takie cfaniaki to wystartuje do takiego z Oesu Tarnawa. Mieszkam w Gdowie i cos o tym wiem, nie polecał bym upominac takiego buca bo ci jeszcze zrobia krzywde.

A jak wspomniałes o klubach, na Krakowskim byłes? Źle był zorganizowany? Zrobił sie jakis pier.... kompleks rajdów w Krakowie możecie mnie Tu zjeśc ale swojego zdania nie zmienie.

Organizacja BYŁA DO BANI tylko proszę jak nie byłes na rajdzie to sie nie wypowiadaj na temat zabezpieczenia, ja nie jade na rajd to nie gadam głupot o tym i tamtym a Tu po informacji o odwołaniu oesów już jeżdzono po organizatorach nie znajac szczegołów.... tyle.
BartekRally
A5

Postprzez padre-mk3 » niedziela, 6 lip 2008, 23:56

i tym optymistycznym akcentem proponuje przestac narzekac na safety i zabezpieczenie.jest od tego inny temat

dziekuje
www.racebook.pl/polishmotorclub
padre-mk3
A5

Postprzez majkos » poniedziałek, 7 lip 2008, 09:04

Bartek - rozumiem Twój patriotyzm lokalny, ale podejdź do sprawy ciut obiektywniej. Jeśli chodzi o ten 1 odcinek to nie zauważyłem by dużo ludzi przechodziło przez drogę - jedna osoba - policjant pouczył gościa by szedł poboczem i ostrożnie i gość drogę przeszedł (poszedł byłym łącznikiem szutrowym). Za to ten sam policjant z innym kimś (nie miał kamizelki, ani nic więc nie wiem kto to był - miał foliowy płaszcz przeciwdeszczowy) zażądał od kamerzystów i fotografów "zezwolenie na filmowanie". Pokazanie wywieszki"media" oraz kamizelki nie nie dawało - on żądał pisemnego zezwolenia. Ale dał sobie w końcu spokój. Media zaznaczam stały w dobrym miejscu - żadna wypadkowa - tylko ok 2 m od drogi. Na innym oesie safety założył się ze skatemanem, że do wieczora też będzie miał wywieszkę "media" oraz kamizelkę i puści mmsa. Ale nie puścił :). Druga sprawa - na organizatora Krakowskiego nałożono karę za złą organizację rajdu, więc też było źle. Oj kolega coś słabą pamięć ma. Po trzecie - ilu kibiców było na Subaru i Lotosie? Nie byłem na Lotosie, ale na wielu innych rajdach i powiem Ci, że na ostatnim Subaru była duża mizeria z kibicami w porównaniu z innymi rajdami, a safety i tak nie dawały rady. Po czwarte - od tego właśnie jest policja jeśli miejscowy żul się nie słucha. Może walnąć mandat albo grzywnę. Ale tego nie robią i to jest już całkiem inna bajka. A jeśli organizator wie jacy ludzie mieszkają na tym terenie więc powinien przystosować do tego odpowiednie zabezpieczenie.
I mam prośbę do Krzyśka WRC - nie zabieraj głosu już tutaj - nagłośnienie sprawy jest jak najbardziej pożądane - bo albo nie będziemy mieć rajdów, albo będą to rajdy z ofiarami, albo będą to porządnie zorganizowane imprezy. Osobiście wolę trzecią wersję. A ty widzę wolisz drugą wersję. I tyle z mojej strony
Pozdrawiam
Zostań fanem MAJKOS RTP na facebook'u
majkos
A5

Postprzez machoony » poniedziałek, 7 lip 2008, 09:13

Kolego Bartek, proponuję Ci sie wybrać na kaszuby na Rajd Lotos. Tego rajdu nie ma co porównywać z Subaru. Jak czytasz, że panowie na zapoznaniu robili po 500km, my dojeźdzając z 1 na 3 oes w pętli musialismy nieźle gonić. Na lotosie międzie oesami można było na piechote chodzić! Na jednej hopie bezpieczeństwa pilnował sam Orski.
Dla mnie absurdem jest wywalic Lotos z RSMP. Juz po ostatnim rou Subaru powinno być najwyżej kręciołkiem.
http://www.it-technologies.pl
machoony
A5

Postprzez Krzysiek_WrC » poniedziałek, 7 lip 2008, 09:23

majkos napisał(a):I mam prośbę do Krzyśka WRC - nie zabieraj głosu już tutaj - nagłośnienie sprawy jest jak najbardziej pożądane - bo albo nie będziemy mieć rajdów, albo będą to rajdy z ofiarami, albo będą to porządnie zorganizowane imprezy. Osobiście wolę trzecią wersję. A ty widzę wolisz drugą wersję. I tyle z mojej strony
Pozdrawiam

Nie zabieraj bo? Masz inny punkt widzenia i daltego sobie nie zyczysz żeby zabierano głos i przedstawiano swoją opinię?
Moja jest taka jak większosci,rajd był zle zorganizowany.ale co do jego sposbu opisania w mediach jest nie mniej zły jak i tragiczny.Jak zwykle wszystkie paszkwile z TV i Gazet rzucają się jak dochodzi do złych wydarzeń na trasie.Czy ty uważasz że w ten sposób trzeba nagłasniac sprawę? .I myslisz że w ten sposób porawi to coś?
Zapewniam cię że nie.
A to mozna wręcz przyniesc odwrotny skutek.
A wiesz jaki?
Dam ci przykłąd jak po rajdzie Krakowskim bodajże w 2000 roku kiedy zabiło dziecko w okolicy Gdowa.
No i co? w mediach też było głośno.Ale czy to porawiło organizacje i bezpieczeństwo?
Odpowiedz jest prosta,NIE.
Oczywscie parę lat wstecz nie było tak fatalnie jak jest teraz,nie pamiętam aby odwołano jakis odcinek czy zwinięto sprzet na drugi dzień i powiedziano że rajd zakończony.
Wiec prosze cię nie pisz że nagłaśnianie sprawy w ten sposób w jaki to zrobiono w sport.pl (wyciągnieto fragmenty najbardziej pasujące autorowi i doklejono filmiki pasujące do artykułu) jest drogą do sukcesu i że trzba "trąbic" w taki i inny sposób.
To nic nie da,a może tylko zaostrzyc sprae z prostego powodu.Bo nastepnym razem mieszkańcy zablokują trasę rajdu jak i ludzie władajacy poszczególnymi gminami zgody nie wydadzą na imprezę.
A wszystko własnie przez głupio poszące głupoty które widzą jak oddziałowywac na ludzi któym mozna bez problemu włozyc najodpowiedniejszą wersję wydarzeń.Tym sposobem to sami się pogrzebiemy.
Nie,mylisz się i to bardzo grubo,ja nie jestem "kibicem z okazji rajdu".I jak najbardziej porządana jest wersja tyrzecia wymieniona przez ciebie.I napewno przez większosc na tym forum.Większosc tych ofiar z Rajdu Subaru to jest sobie winna sama ( bo nikt zdrowo myslacy nie staje w takich miejsach,nawet jak safety stoją biernie i patrzą),druga sprawa to jeśli Policja była na tym i rajdzie i pomagała w zabezpieczeniu to czemu nie gonili zle stojących.A może im to było na rekę?
Krzysiek_WrC
A6

Postprzez Anonymous » poniedziałek, 7 lip 2008, 09:31

Krzysiek_WrC napisał(a):
majkos napisał(a):I mam prośbę do Krzyśka WRC - nie zabieraj głosu już tutaj - nagłośnienie sprawy jest jak najbardziej pożądane - bo albo nie będziemy mieć rajdów, albo będą to rajdy z ofiarami, albo będą to porządnie zorganizowane imprezy. Osobiście wolę trzecią wersję. A ty widzę wolisz drugą wersję. I tyle z mojej strony
Pozdrawiam

[...]
Nie,mylisz się i to bardzo grubo,ja nie jestem "kibicem z okazji rajdu".I jak najbardziej porządana jest wersja tyrzecia wymieniona przez ciebie.I napewno przez większosc na tym forum.Większosc tych ofiar z Rajdu Subaru to jest sobie winna sama ( bo nikt zdrowo myslacy nie staje w takich miejsach,nawet jak safety stoją biernie i patrzą),druga sprawa to jeśli Policja była na tym i rajdzie i pomagała w zabezpieczeniu to czemu nie gonili zle stojących.A może im to było na rekę?

Obawiam się że moglo im to być na ręke... czemu? Proponuje przeczytać opinie Tomka Czopika w najnowszym WRC na stronie 63 w rubryce ''Ode mnie'' jeszcze rajdu Polski :roll:
Anonymous

Postprzez SebaSTI » poniedziałek, 7 lip 2008, 10:21

Niestety Rajdy sa rajdami nie da sie w 100% zabezpieczyc takich odcinkow nie kotre przeciez sa na odludziu i tak czasmi ludzie stwoja bez safeciazy taka prawda niestety zawsze bedzie balagan na takich rajdach jedynie co mozna zrobic to zwiekszyc bezpieczenstwo,ale calkowice tego sie nie da zrobic i nie oszukujmy sie....trzeba tylko sie starac zeby rzeszowski byl udanym rajdem a to tez zalezy od nas kibicow.
SebaSTI
A6

Postprzez majkos » poniedziałek, 7 lip 2008, 10:43

Kolego KrzysiekWrc - moja prośba do ciebie nie wynikała z tego jednego postu, lecz z tego co również wcześniej napisałeś o odwołaniu rajdu przez policję. Że czepiają się dupereli itd. Dla ciebie duperelą jest, że kogoś potrąciła rajdówka, że źle są zabezpieczone bardzo niebezpieczne miejsca itp... Twoje wypowiedzi dowodziły tylko, że nie lubisz policji. Poczytajcie naprawdę Prawo o Ruchu Drogowym - w rozdziale o organizowaniu takich imprez jak rajdy. Policja sprawuje nad tym nadzór i ma prawo odwołać imprezę, nawet jeśli wcześniej uzgadniała plan zabezpieczenia. Co innego plan, co innego wykonanie. A było tak jak za komuny - świetny plan, tylko nic w sklepach nie było :). Piszesz, że kibice są sobie winni - jasne.... A kto ma powiedzieć albo taśmami pokazać gdzie mają stać osoby co są pierwszy raz na rajdzie?? Tacy wszyscy mądrzy, a nikomu do głowy nie przyszło biec i spowalniać inne załogi.... Otworzył ktoś gębę do safeciarza, że dopuszcza ludzi do niebezpiecznych miejsc?? Pogadał ktoś z policjantami jak mają zorganizować zatrzymywanie pojazdów przed odcinkiem?? Jeśli od razu do niego z pyskiem, to nie dziwcie się, że oni także tak odpowiadają.... I naprawdę w tej informacji prasowej nie widzę stronniczego. Napisali nieprawdę?? Przecież nie napisali tylko o tym, że było niebezpiecznie, tylko o tym, że organizator dał ciała bo szwankowało zabezpieczenie. I nieważne, że w większości miejsc było OK. Bo można by potem po rajdzie powiedzieć, że zabezpieczenie było na całym rajdzie super, lecz w jednym i tylko w jednym nie dopilnowano kibica i wpadł pod koła nadjeżdżającej rajdówki....
Pozdrawiam

EDIT: i również nie chodzi o bezpieczeństwo kibiców, ale także jadących załóg. Jak wyglądała sprawa po wypadku Ariela i Anki? Wylatują z drogi tak, że ich nie widać, więc jadące za nimi rajdówki nie mogą wszcząć procedury wypadkowej. Będący na miejscu safeciarz nie ma zielonego pojęcia jak postąpić, nie wie do kogo zadzwonić itp. Rajd jedzie dalej, a załoga poszkodowana leży obok samochodu. Anka ma poważne urazy, potrzebna pomoc medyczna. I przez ten cały bajzel, karetka wyjeżdża na pomoc po wyjeździe Grondala na oes.... Jeszcze jakieś uwagi?? Jeśli na 200 safeciarzy choć jeden nie ma pojęcia co robić to znaczy, że rajd jest źle zorganizowany.
Zostań fanem MAJKOS RTP na facebook'u
majkos
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP