Rajd Tyski -Mera

Puchar Polskiego Związku Motorowego

Moderator: SebaSTI

Postprzez psz » poniedziałek, 24 lip 2006, 22:54

kicia_pl1 napisał(a): no dobra niech wam wisi stalam tam gdzie nie powinnam i co z tego

To z tego, że gdyby ktoś w Ciebie wjechał i Cię zabił, masakrując Twoje ciało, to we wszystkich mediach byłoby bardzo głośno o Twojej śmierci, a nie o rajdzie, znów byłaby szkoda dla wizerunku rajdów.
o powiedz mi czy znasz na rajdzie jakies bezpieczne miejsce ,bo ja z tego co wiem to na rajdzie niema bezpiecznych miejsc

Widać coś mało jeździsz na rajdy, że nigdy nie znalazłaś sobie bezpiecznego miejsca. Są wysokie skarpy, są łąki z dobrą widocznością... A opory (miejsca na wprost hamowania) są ekstremalnie niebezpieczne. W tym miejscu w 2001 roku z bardzo dużą prędkością wypakował Bogdan Choma z wrx'em i wątpię, żebyś przed nimi uciekła.
chyba ze siedzisz w domu i ogladasz wyniki na kompie ,a wogule to jak to ktos powiedzial pare postow wyzej to myslisz ze gdybym stala za ta tasma to jak by wylecial ktos to ona by mnie uratowala? bo ja mysle ze napewno nie.i tak ogolnie skaczmy juz ten temat oki :wink:

Z takimi kibicami rajdy nie mają przed sobą zbyt ciekawych perspektyw... Ale może nie "kączmy", ewentualnie możemy skOŃczyć ten temat ;)

P.S.
A właśnie, wcześniej pisałaś:
to z tego wynika ze tam na tym zakrecie woigule nie powinno byc kibicow bo caly zakret byl niebespieczny

Właśnie cholera jasna, że w ogóle nikogo nie powinno być w niektórych miejscach, bo są niebezpieczne! Tylko tak można ZAPEWNIĆ, a nie próbować zwiększyć bezpieczeństwo kibiców na rajdach.
"měl bych se smát ale mám úsměv Mikymauze"
psz
A5

Postprzez wrx » wtorek, 25 lip 2006, 09:08

tez mi sie wydaje ze nie powinnismy konczyc tego tematu - bezpieczenstwo powinno byc tematem nr1, a jak widac na zalaczonym przykladzie mimo wydazen ktore mialy tak niedawno co niektorzy (jak slychac moze ich nawet duzo jest) maja to dalej w nosie :(
to bardzo przykre
Bo my niestety hamujemy wczesniej widzac ludzi na oporze - bo co bedzie jak nie wyhamujemy ??
wrx
N3

Postprzez loocky » wtorek, 25 lip 2006, 09:44

psz napisał(a):Widać coś mało jeździsz na rajdy, że nigdy nie znalazłaś sobie bezpiecznego miejsca. Są wysokie skarpy, są łąki z dobrą widocznością...

Z tego co piszesz, to wynika, że ty mało jeździsz na rajdy. Pamiętasz co było chyba z 5 lat temu na wisełce? Jak auto wypadło z trasy i poleciało w łąkę zabnijając kibica? Na trasie rajdu kibic odpowiada sam za siebie. I na prawdę nie ma bezpiecznych miejsc na rajdzie. Jedyne co to dla kibiców są prologi. I tam kierowcy uważają na kibiców i jadą pod nich.
loocky
N2

Postprzez psz » wtorek, 25 lip 2006, 11:18

A czy skarpa, na której stali wtedy ludzie, którzy ucierpieli nba wiśle 2000, była wysoka? Miała może metr, półtora... A a nawet najsłabsze auta tuż obok pędziły 150 km/h. Faktycznie, nawet gdyby kibiców postawić 20 metrów dalej to i tam mogliby nie uciec przez ładą...
ja bardzo staram się takich miejsc unikać (tzn. stania na szybkich fragmentach trasy na równi lub ponieżej drogi). Szczerze mówiąc ciężko mi w ogóle przypomnieć sobie, kiedy ostatnio stałem przy prostej z dużą prędkością jako kibic, może Wisła 2002, wcześniej Zimowy 2001...
Kiedy np. w wrc przy opisie zakrętu pojawia się stwierdzenie "praktycznie brak bezpiecznych miejsc " to chyba nikt się tym nie przejmuje, każdy liczy, że sobie coś znajdzie. A w niektórych miejscach naprawdę nie powinno nikogo być.
"měl bych se smát ale mám úsměv Mikymauze"
psz
A5

Postprzez kicia_pl1 » wtorek, 25 lip 2006, 11:37

Tu sie mylisz na rajdy jezdze bardzo czesto ,jestem prawie na kazdym ktory jest ,a co do skarpy to byl przypadek ze pewna osoba stala na takiej skarpie wydawala sie bezpieczna (byla to barborka cieszynska chyba)ale gdzy jechal Solowow to sie wpakowal na ta skarpe i uderzyl w ludzi , wiec czasem miejsce ktore sie wydaje bezpieczne wcale nim niejest.Widze ze sie na mnie uwzieliscie i bedziecie mnie teraz meczyc :cry:
------------------SoGa Motorsport-----------------
kicia_pl1
N3

Postprzez wrx » środa, 26 lip 2006, 09:45

kicia_pl1 napisał(a):Tu sie mylisz na rajdy jezdze bardzo czesto ,jestem prawie na kazdym ktory jest ,a co do skarpy to byl przypadek ze pewna osoba stala na takiej skarpie wydawala sie bezpieczna (byla to barborka cieszynska chyba)ale gdzy jechal Solowow to sie wpakowal na ta skarpe i uderzyl w ludzi , wiec czasem miejsce ktore sie wydaje bezpieczne wcale nim niejest.Widze ze sie na mnie uwzieliscie i bedziecie mnie teraz meczyc :cry:

no to widzisz ze na wprost hamowania nie ma bezpiecznych miejsc (barborka 2002 - solowow) a sama tak stalas :( ohh szkoda slow

proponuje zakupic ostatnie wrc - tam jest przypomnienie gdzie nie wolno stac i radze sie do tego stosowac (choc nie jest to glowny wyznacznik)
wrx
N3

Postprzez kicia_pl1 » środa, 26 lip 2006, 10:57

Mam WRC i obiecuje ze sie poprawie :wink:
kicia_pl1
N3

Postprzez loocky » środa, 26 lip 2006, 19:00

Nawet w OESie na TVNTURBO była relacja z tyskiego.
loocky
N2

Postprzez Buncol » środa, 26 lip 2006, 19:53

lipna swoja droga...
Obrazek
Buncol
A6

Postprzez Murzynek » środa, 26 lip 2006, 19:53

Nawet i prologi jak widać po Tyskim nie są bezpieczne. Jeżdzę jako pilot z Krzyśkiem Sawickim Seicento A0 - na prologu cieliśmy pierwszy prawy zakręt po chodniku praktycznie po stopach kibiców. taśma odgradzająca była przyczepiona 0.5m od asfaltu to nie jest za dużo.
Murzynek

Postprzez kirloy » środa, 26 lip 2006, 22:26

ja tym razem opuscilem Tyski - (ze wzgl na Veszprem: http://www.autoklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2738&start=135),
ale widze ze w kraju nic sie nie zmienia:
- po kazdym rajdzie - zabezpieczenie to temat rzeka. Po wizycie na Werzem wiem juz ze jest fatalnie i ze wcale nie musi byc tak jak w PL. Na Veszprem nie spotkalem zadnych problemow z safety, zadnych klotni, zadnego pchania sie na chama. Ludzi trzeba wychowac - moze skonczymy na tym oszczedzac kaske :
1. zrobi sie porzadne otasmowanie (ktos kto sie zna je zaprojektuje),
2. zrobi sie przeszkolenie dla safety - i dam im sensowna kaske - ale w za tym pojda wymagania,
3. wyznaczy sie specjalne strefy dla kibicow polecane w programach, na stronach www rajdu - z atrakcjami w stylu komentarz, budki z zarciem, czasy itp...., lub nawet bez takich atrakcji - ale miejsca widowiskowe i bezpieczne - ze specjalnym zabezpieczeniem - tym samym odciazy sie reszte OSu z kibicow.

- trasy na Tyskim sa do du** i kazdy to wie. Rajdy robi sie tam gdzie sa trasy na slasku - jest to poludnie regionu wiec wyjscia sa trzy :
1.pomoc Barborce i Cieszyn w MP
2.reaktywacja Wisly na poziomie MP
3. Rajd Slaski w Jastrzebiu.
Moze jednak jeszce gdzies na slassku sa fajne trasy - znacie takie - piszcie - moze zapalency z Tych przestana byc takimi lokalnymi patriotami ;)
kirloy
N3

Postprzez kicia_pl1 » czwartek, 27 lip 2006, 00:04

Wez nieobrazaj Tychow jak ci sie cos niepodoba to nieprzyjezdzaj na ten rajd trasy sa fajne, ja rozmawialam z paroma rajdowcami i rajd im sie podobal a tobie nikt nie kaze tu przyjezdzac :roll:
kicia_pl1
N3

Postprzez Banan » czwartek, 27 lip 2006, 00:58

kicia_pl1 napisał(a):Wez nieobrazaj Tychow

:lol:

Wyrazil swoje zdanie, nie unos sie tak.
http://www.bielawadrift.pl Bielawa Drift TEAM "...jedna pasja, jeden team"
Banan
A8

Postprzez sumo » czwartek, 27 lip 2006, 09:53

kirloy napisał(a):- trasy na Tyskim sa do du** i kazdy to wie. Rajdy robi sie tam gdzie sa trasy na slasku - jest to poludnie regionu wiec wyjscia sa trzy :
1.pomoc Barborce i Cieszyn w MP
2.reaktywacja Wisly na poziomie MP
3. Rajd Slaski w Jastrzebiu.
Moze jednak jeszce gdzies na slassku sa fajne trasy - znacie takie - piszcie - moze zapalency z Tych przestana byc takimi lokalnymi patriotami ;)

Kolego z Jastrzębia :D
ad1 - Barborka Cieszynska w MP - nigdy! Nie chce tego... z tego co wiem, to dzialacze tez tego nie chca... ten rajd wtedy stracilby swoj urok, co z tego ze MP, skoro byloby tylko 50 zalog ???? w PPZM cos sie tam dzieje przynajmniej... a gosci na Cieszynie nigdy nie brakuje ;)

ad2 - Wisla na poziomie MP? Poczekaj troche...

ad3 - hyhyhy lokalny patriotyzm! Baza jest.... pod wzgledem logistycznym, mysle ze niebyloby problemu... a oesy tez sa git, tylko nie wszyscy urzednicy chca rajd na swoich ziemiach :evil:
sumo
N4

Postprzez kicia_pl1 » czwartek, 27 lip 2006, 10:46

Dobra wyrazil swoje zdanie ale nie musial od razu tak obrazac Tyszan ze sa jakimis zapalencami czy jak to napisal :?
kicia_pl1
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Puchar PZM