Kierownice do gier rajdowych

oczywiście tylko rajdy, wyścigi i tp ;-)

Moderator: SebaSTI

Postprzez Banan » poniedziałek, 17 kwi 2006, 00:02

skateman napisał(a): Podsumowując najbardziej polecam DFP. Jest to obecnie najlepsza kierownica na rynku stworzona do gier na PC i PS2.

A grales, czy tylko czytales ?
http://www.bielawadrift.pl Bielawa Drift TEAM "...jedna pasja, jeden team"
Banan
A8

Postprzez cruz » poniedziałek, 17 kwi 2006, 00:14

Jesli Ci zalezy tylko na tym zeby sobie pokrecic kiera, ale miec jakis kontakt z samochodem to mysle, ze godna polecenia bedzie ktoras z kierownic Logitecha z tej nizszej polki. To sa bodajze Wingmany, te zolte, czerwone itd. roznia sie tym czy maja force feedback czy nie. Nie pamietam tylko czy w tej bez FF jest split axis umozliwiajacy hamowanie lewa. Ale one chyba nie maja lewarka, co moim zdaniem troche psuje zabawe.

Z wyzszej polki mamy Momo i DFP.

Jestem uzytkownikiem DFP, naczytalem sie ze i w tych i w tych padaja pedaly. Niestety Logitech wypuszcza kierownice za pol tysiaka, a ulega awarii czesciej niz badziew za niecale 100zl. Taka prawda i trzeba sie z tym pogodzic. Ja raz zmienilem pedaly, za drugim razem dalem sobie spokoj i naprawialem swoimi metodami. Teraz zrobilem patent, ktory przytrzymuje czujniki od gazu i hamulca we w miare w tej samej, stabilnej pozycji i jest ok od dluzszego czasu, chodz nie zdziwilbym sie jakby lada dzien problem pojawil sie od nowa.

Istotna zaleta DFP, jest te slynne 900 stopni, od razu mowie ze z calych 900 skorzystasz zapewne raz (jesli kupisz), pozniej przestawisz na mniej, bo tak sie praktycznie jezdzic nie da (nie nadazam, przynajmniej ja). Ale stopnie skretu mozna sobie ustawiac swobodnie, wiec jest elegancko.

Z Momo niestety nie korzystalem, ale nie widze sensu wydawac majatku za troche lepszy material, z ktorego jest wykonana obudowa i kierownica oraz za znaczek. DFP daje troche wiecej, badz co badz.

O dzwigni hamulca recznego proponuje zapomniec, taka opcja jest tylko w jednej kierownicy, przeznaczonej do playstation bodajze i jest to niezly badziew...

DFP i Momo maja lewarki, te slabsze Logitechy chyba nie. Wg mnie najlepszym wyborem jest wlasnie kierownica firmy Logitech, mimo ze lubia padac pedaly. W porownaniu z reszta one wyglada "najpewniej" tj. ze nie rozpadna sie w ciagu 2 tygodni upalania.
cruz
N3

Postprzez piter306 » poniedziałek, 17 kwi 2006, 08:18

Ja mam Trusta, dotychczas się nie rozleciał, ale niestety nie ma splita i wogóle pedały są do dupy.
Czas leci a człowiek jakby coraz głupszy.
piter306
A5

Postprzez skateman » poniedziałek, 17 kwi 2006, 12:16

Banan napisał(a):
skateman napisał(a): Podsumowując najbardziej polecam DFP. Jest to obecnie najlepsza kierownica na rynku stworzona do gier na PC i PS2.

A grales, czy tylko czytales ?

Czytałem, słyszałem opinie i grałem chwilke :)
skateman
A6

Postprzez PLayer » poniedziałek, 17 kwi 2006, 15:58

Z tego co znalazłem Driving Force Pro jest na PS2.
Prawda li to? :)
PLayer
N3

Postprzez Banan » poniedziałek, 17 kwi 2006, 17:19

Tak, ale dziala tez pod PC. Ja tam polecam z calego serca MOMO :)
http://www.bielawadrift.pl Bielawa Drift TEAM "...jedna pasja, jeden team"
Banan
A8

Postprzez skateman » poniedziałek, 17 kwi 2006, 17:29

PLayer napisał(a):Z tego co znalazłem Driving Force Pro jest na PS2.
Prawda li to? :)

Mozesz ją podłączyć przez USB do komputera i będzie śmigać bez żadnych komplikacji.
skateman
A6

Postprzez Cobra » poniedziałek, 17 kwi 2006, 21:22

ja tam jestem od jakiegos czasu posiadaczem LOGITECH FORMULA FORCE EX i powiem ze jest bardzo fajna i nie jest jakos specjalnie droga, wczesniej mialem zoltego loga z ktorego rowniez bylem zadowolony
Janusz Kulig, Marian Bublewicz - pamiętam...
Cobra
A5

Postprzez PLayer » wtorek, 18 kwi 2006, 21:36

Uwierzycie, że w UK nie mogę tych 2 przez Was polecanych kierownic kupić przez neta? Bo w normalnych sklepach to już wogóle. Albo tak wybitnie szukam... Może ktoś zna jakąś stronkę, gdzie kupię którąś z tych kierownic (ale w UK)?
PLayer
N3

Postprzez mr_pio » środa, 19 kwi 2006, 08:51

cruz napisał(a): z calych 900 skorzystasz zapewne raz (jesli kupisz), pozniej przestawisz na mniej, bo tak sie praktycznie jezdzic nie da (nie nadazam, przynajmniej ja). Ale stopnie skretu mozna sobie ustawiac swobodnie, wiec jest elegancko.

A prawdziwym samochodem może kiedyś próbowałeś? Słyszałem że się da, nawet jeżeli kierownica ma ponad 3 obroty :) Fakt, że czasy na 900 są gorsze, ale za to jakoś to jeżdżenie przekłada się wtedy na rzeczywistość zwykłych aut.

A pytającemu dodam, że jeżeli gra w nocy a za ścianą ktoś śpi, to lepiej niech zastanowi się nad inną kierą niż DFP, która wyciem budzi wilki w okolicznych lasach.
mr_pio

Postprzez PLayer » środa, 19 kwi 2006, 10:52

mr_pio napisał(a):A pytającemu dodam, że jeżeli gra w nocy a za ścianą ktoś śpi, to lepiej niech zastanowi się nad inną kierą niż DFP, która wyciem budzi wilki w okolicznych lasach.

Cenna uwaga. Dzięki. Czyli Momo zostaje... tylko gdzie ja kupić? :(
PLayer
N3

Postprzez cruz » środa, 19 kwi 2006, 15:35

mr_pio napisał(a):A prawdziwym samochodem może kiedyś próbowałeś? Słyszałem że się da, nawet jeżeli kierownica ma ponad 3 obroty :) Fakt, że czasy na 900 są gorsze, ale za to jakoś to jeżdżenie przekłada się wtedy na rzeczywistość zwykłych aut.

A pytającemu dodam, że jeżeli gra w nocy a za ścianą ktoś śpi, to lepiej niech zastanowi się nad inną kierą niż DFP, która wyciem budzi wilki w okolicznych lasach.

Probowalem.

Oczywiscie, ze sie da. Tylko ja nie widze sensu. W lfsie podczas normalnej jazdy/scigania daje rade, bo w sumie nie korzystasz z calego zakresu obrotow. Ale gdy chcesz pozapinac boki i potrzebne sa jakies glebokie kontry to juz sie nie nadaza z odwijaniem. W prawdziwym samochodzie dochodzi samoczynne odkrecenie kierownicy, ktore troche ulatwia. W DFP ta opcja zwiazana jest z Force Feedbackiem i jesli sie ja ustawi dosc mocno, to kiera owszem odkreca (zdecydowanie powolniej niz w prawdziwym samochodzie), ale przy skrecaniu kierownica trzeba wkladac w to bardzo duza sile, co wedlug mnie psuje kompletnie mozliwosc szybkiego i pewnego machania fajera. W poprzedniej kierownicy bez ff jaka mialem, odkrecanie w kierownicy dzialalo jak sprezyna i gdy sie puszczalo kierownice odwijalo w mgnieniu oka.
W rbr sprawa ma sie podobnie, tymbardziej ze rajdowki raczej nie maja 3 obrotow kierownicy...

Z reszta, co tu gdybac, DFP daje 900 stopni, z ktorych mozemy skorzystac tyle ile chcemy. Zadna inna kierownica tego nie daje.

A o halasie kompletnie zapomnialem wspomniec. Fakt, kierownica jest strasznie glosna. W momencie gdy sami gramy, po pewnym czasie nawet sie na to nie zwraca uwagi, ale innym w poblizu moze to przeszkadzac. Gra poznymi wieczorami srednio wskazana. Nie wiem jak pod tym wzgledem wypada Momo.
cruz
N3

Postprzez skateman » środa, 19 kwi 2006, 16:02

MOMO nie wyje...

Trzeba wspomnieć również o awaryjności kierownic. Mojemu kumplowi MOMO sie posypała po kilku miesiącach grania...a wcale ostro nie dawał czadu. DFP ma jakies tam metalowe trybiki, więc jest raczej wytrzymalsza.

Pozatym DFP daje więcej mozliwości regulacji kąta sketu jak to cruz napisał i to jest właśnie jej największa zaleta. Pozatym jest tańsza od MOMO.

Moim skromnym zdaniem MOMO jest lepsza od Ligtecha Wingmana ale o niebo gorsza.

Względy estetyczne - zdecydowanie MOMO wiadomo dlaczego. No ale DFP wcale źle się nie prezentuje i dobrze leży w rękach. Z tym, że MOMO bajcznie :)

Pozdro
skateman
A6

Postprzez PLayer » środa, 19 kwi 2006, 16:55

Będę miał obie na uwadze, z tym, że hałas podczas gry jest dla mnie dość istotnym parametrem (nie mieszkam sam). Ale jak na razie to żadnej z nich nie mogę znaleźć więc zobaczymy co z tego wyjdzie.
PLayer
N3

Postprzez mr_pio » czwartek, 20 kwi 2006, 00:17

Faktem jest że na początku jeździłem na 900 wszystkim, nawet formułami, a to dlatego, że wsiadając do prawdziwego samochodu i ślizgając się miałem złe przyzwyczajenia z kierownic 200st., zaskakiwało mnie to, ile się trzeba nakręcić, chciałem więc poćwiczyć bardziej realistycznie, zwłaszcza w GTL. Teraz uzyskiwane czasy, przeważnie o sekundę gorsze od wcześniejszych, zaczęły mnie denerwować, i coraz częściej gram na 360 st., przynajmniej jeżdżąc współczesnymi samochodami wyścigowymi. Denerwuje tylko wtedy to, że nie ma blokady na pośrednich ustawieniach (nie 200 i nie 900 st.), więc przy głębokim kontrowaniu można się czasem zapędzić, mam to już jednak za sobą.

Jeśli chodzi o hałas to nie wiem czy wynika on z tego, że kierka jest rzeczywiście głośniejsza od innych logich, czy też po prostu więcej się nią kręci. Mój poprzedni, czerwony logi wył podobnie, tylko że ruchy nim były dużo mniejsze i wolniejsze. Faktycznie jednak nie słyszałem, żeby ktoś narzekał na hałas w MOMO. W ostateczności pozostaje cicha kierownica Thrustmastera - mają teraz nowy model, z metalowym łożyskowaniem (podobnie jak DFP, a w odróżnieniu od momo) i jakimiś tam bajerami - na razie niedostępna w polsce. Dostępna jest za to ich kiera ferrari modena, również z cichym napędem pasowym, ale to już musiałbyś się zorientować czy warto.

W każdym razie DFP łatwo znaleźć można w necie za ca. 370 zł, w sklepie Saturn kosztuje bodaj 550 :).
mr_pio

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry komputerowe