Rajdy w TV

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Postprzez Raven » niedziela, 5 mar 2006, 19:55

Poza tym bycie kibicem PN nie wymaga żadnego wysiłku-wystarczy miec telewizor.Na rajdy ludzie jeżdzą wiele tysięcy km-więc są znakomitym "kąskiem"dla reklamodawców.Niestety TVP olewa to i 80% relacji zawiera piłka!!!

JAKIM KĄSKIEM??? Nie masz zielonego pojecia o czym piszesz, nie zdajesz sobie sprawy o ile osob wiecej oglada mecze od rajdow. Pzoza tym w sezonie masz 6 rajdow (o ile dobrze pojdzie) wiec tyle razy moga pojawic sie migawki z rajdow w tv (i to tylko po roznych wiadomosciach i raz w tvnturbo), a jedna druzyna (z czolowki) rozgrywa 30-40 meczow ligowych + przynajmniej kilka pucharowych, czyli tyle razy moze pojawic sie w tv, gdzie kazdy kanal ma program o kopanej, w kazdej gazecie sa relacje i zdjecia, w internecie tez pelno tego, ze o radiu nie wspomne. Srodowisko rajdowe kisi sie we wlasnym sosie, jak ktos nie wie gdzie szukac to ciezko o informacje.

Zeby byla jasnosc (bo niektorym trzeba to wtluc mlotkiem), ja nie mowie, ze to dobrze, ale tak jest i ja (w przeciwienstwie do innych) potrafie to pojac. Choc wolalbym zeby bylo nieco bardziej na korzysc rajdow (ale nie MS).
To moj ostatni post na ten temat.
http://www.rallymadness.prv.pl - i wszystko jasne!
Raven
A6

Postprzez rallykage » niedziela, 5 mar 2006, 19:59

A moim zdaniem tak jak to już kiedyś ktoś bardzo mądry stwierdził :
są trzy prawdziwe sporty : wspinaczka wysokogórska,wyścigi samochodowe i walka z bykami reszta to tylko gry ...więc jak widać w TV pokazują tylko gry (niestety) czego nie moge przeboleć od ładnych paru lat z doświadczenia niestety (szkoła,dom,otoczenie etc) wiem jednak że niestety znaczna większość statystycznych Kowalskich woli oglądać gierki bo to przecież i ze Stachem i z Jaśkiem można poźniej w pracy czy gdzie tam wogole podyskutować skomentować wyśmiać to co sie widziało na ekranie a jeśli się nie jest w temacie bo np. interesujesz się już inna dyscypliną to zgóry jesteś skazany na to że prawdopodobnie nie będziesz miał o swoimm hobby z kim pogadać bo poprostu nie jest to pokazywane w TV i nikt nie wie o co chodzi. I tak oto polska TV do znudzenia tłucze nam do głowy (ciągle podpierając się Orałami Górskiego do których nic nie mam) jaka to nasza kopana piłka ciekawa. TV może doprowadzić do szału nawet najbardziej tolerancyjnego i cierpliwego zjadacza chleba bo ile można oglądać ciągle jedne i te same oklepane mordy w naróżniejszym banalnym wydaniu. Zaraz sie tu ktoś zacznie rzucać : no to jak sie nie podoba to nie oglądaj TV masz wybór - jasne ze mam wybór i nie oglądam tego ścierwa kwadratowego ale do kurzej stopy przecież TV gdzies tam ma napisane w statucie itd ze powinna edukować, bawić itp a jak tu sie edukować czy bawić jak cały czas w kółko jest pokazywane to samo tym już można żygać i mówić z pamięci gdzie tu jakiekolwiek pokazywanie ciekawych programów relacji etc które mogły by w jakikolwiek sposób zainteresować widza pokazać coś co być moze zmieni jego pogląd na różne sprawy ( np. kojarzenie dresiarzy i ich bolidów z rajdowcami z czego nie raz wynikły różne afery) Po prostu beznadzieja w najlepszym wydaniu. A tak wogole szkoda słów!
VFTS
rallykage
N2

Postprzez bounder » niedziela, 5 mar 2006, 20:04

killer wrc napisał(a):Ręce opadają.Mecz Polska USA lecial o 19.30.Inne mecze również.Polscy pilkarze nie maja żadnych osiagnięc-kompletne dno!!!!

Pamiętaj, że Polacy zakwalifikowali się do MŚ, tuż przed eliminacjami pokonali Włochów. Nie są to wielkie wydarzenia, ale sądzę, że porównywalne skalą z występem Kuzaja, jeśli chodzi o osiągnięcia.
killer wrc napisał(a):Poza tym bycie kibicem PN nie wymaga żadnego wysiłku-wystarczy miec telewizor.

Właśnie dlatego, że to jest takie proste, jest jej tyle w telewizji, bo reklamodawcy chętnie puszczają swoje reklamy przed, w przerwie i po meczu PN, skoro każdy może to obejrzeć :!: :!: :!:
killer wrc napisał(a):Na rajdy ludzie jeżdzą wiele tysięcy km-więc są znakomitym "kąskiem"dla reklamodawców.Niestety TVP olewa to i 80% relacji zawiera piłka!!!

W Polsce ludzie raczej nie jeżdźą wielu tysięcy km na rajdy więc się zdecyduj czy piszesz o Polsce czy o świecie. Pamiętaj, że frekwencja wśród kibiców na polskich OSach w sezonach 04 czy 05 to śmieszna sprawa w porównaniu z ilością kibiców jeszcze pod koniec lat 90. Poza tym jest pytanie czy rajdów nie ma w telewizji bo nie ma sponsorów, czy nie ma sponsorów bo rajdów nie ma w telewizji, ale o tym nie mam zamiaru dyskutować bo temat przez ostatnie dwa lata był wałkowany kilkanaście razy w kilku tematach.

Raven, zasadniczo to się z Tobą zgadzam, ale akurat uważam, że to, że mamy 7 rajdów w sezonie można zaliczyć na plus, jeśli weźmiemy pod uwagę wyjątkowość, rzadkość itp. tylko trzeba to umieć wykorzystać. Trzeba pamiętać, że (jak to powiedział jeden z naszych premierów) od nadmiaru dobrego mdli.
Jest nadzieja, że sportami niszowymi będzie zajmować się TVP Sport, w końcu taki jest jej cel.
bounder
N3

Postprzez killer wrc » niedziela, 5 mar 2006, 20:35

W Polsce ludzie raczej nie jeżdźą wielu tysięcy km na rajdy więc się zdecyduj czy piszesz o Polsce czy o świecie. Pamiętaj, że frekwencja wśród kibiców na polskich OSach w sezonach 04 czy 05 to śmieszna sprawa w porównaniu z ilością kibiców jeszcze pod koniec lat 90. Poza tym jest pytanie czy rajdów nie ma w telewizji bo nie ma sponsorów, czy nie ma sponsorów bo rajdów nie ma w telewizji, ale o tym nie mam zamiaru dyskutować bo temat przez ostatnie dwa lata był wałkowany kilkanaście razy w kilku tematach

Dzieje się tak bo rajdów nie ma w tv!!!!Zrozum!!!Nie ma sponsórów ,bo w tv nie ma rajdów-ta kolejność jest prawidlowa!!Nie ma równowagoi,i to jest dramat!!!Porównywalne jest wejscie Polski do MŚ ze startem Polaków w WRC?Nie mogę tego czytać!!Porównywalne to może jest ale wejscie Polski do MŚ ze zgłoszeniem Kuzaja do rajdu,ale nie z jego startem.
Napisałem że kibice wędrują tysiace km(wiem co mówię),po swiecie,wydają kaskę,a potem wracają do Polski i chętnie oglądaliby rajdy w TV płącąc za to sporą kasę/Sponsor w czasie negocjacji pyta np ile czasu w serwisach będzie poświęcone na relacje ,a np Toyota jak dawala kaskę to gość siedzial z pilotem od magnetowidu i liczyl ile sekund było widoczne logo jego firmy-wtedy zapadala decyzja o budzecie. Niestety armia amatorów woli puscić jak piłkarze "biorą w d.."od np Korei.
Czekam na czasy aż szefem sportu w tvp będzie ktoś myślacy(Korzeniowski mnie zawiódł)o kibicach innych sportów i np rajdom da szansę!!!
Hoło Go!Kajto Go!
killer wrc
A5

Postprzez bounder » niedziela, 5 mar 2006, 22:10

killer wrc napisał(a):Dzieje się tak bo rajdów nie ma w tv!!!!Zrozum!!!Nie ma sponsórów ,bo w tv nie ma rajdów-ta kolejność jest prawidlowa!!

:D dzięki, rozwiązałeś problem, nad którym głowiliśmy się kiedyś na forum przez dobrych kilkadziesiąt postów. Pamiętaj, że TVP czy inne to nie instytucje charytatywne (mimo, że TVP być taka powinna). Jak nie dostaną kasy, to na rajd nie pojadą, bo i po co, skoro nikt tego nie obejrzy. Pojadą tylko jak sponsor da im $.
killer wrc napisał(a):Porównywalne jest wejscie Polski do MŚ ze startem Polaków w WRC?Nie mogę tego czytać!!Porównywalne to może jest ale wejscie Polski do MŚ ze zgłoszeniem Kuzaja do rajdu,ale nie z jego startem.

:D co zdanie to dowcip. Ale co porównujesz :?: bo jeśli chodzi o zainteresowanie statystycznych Polaków, to miejsce Kuzaja w PC interesuje ich tak jak skład obiadu Żurawskiego. Jeśli chodzi o poziom trudności to tego się w sumie nie zmierzy, i bez sensu to pisałem wcześniej.

killer wrc napisał(a):Napisałem że kibice wędrują tysiace km(wiem co mówię),po swiecie,wydają kaskę,a potem wracają do Polski i chętnie oglądaliby rajdy w TV płącąc za to sporą kasę

Ja czy Ty się zaliczamy do takich osób, ale co z tego, skoro 99% Polaków nie :?:
killer wrc napisał(a):Niestety armia amatorów woli puscić jak piłkarze "biorą w d.."od np Korei.

jezu, nie rozumiesz, że woli puszczać to, na co jest popyt :?: :?: :?: Nie rozumiesz, że jak Polska grała z Walią (średnio atrakcyjny przeciwnik nawet jak dla kibica piłkarskiego) to na 45 minut przed meczem miejsce z kumplem znaleźliśmy wolne dopiero chyba w 6 pubie, żeby móc obejrzeć mecz :?:
killer wrc napisał(a):Czekam na czasy aż szefem sportu w tvp będzie ktoś myślacy(Korzeniowski mnie zawiódł)o kibicach innych sportów i np rajdom da szansę!!!

to czekaj, ja czekam na TVP Sport, chociaż pewnie na daremne
bounder
N3

Postprzez killer wrc » niedziela, 5 mar 2006, 22:20

Znasz takie pojęcie jak "kształtowanie popytu"?Widzę że nie.Prawda jest taka ze mozemy tu sobie pogadać-a PN i tak będzie w TVP w 80% informacji sportowych, bo poprzez wieczne zamęczanie ludzi piłą w tv i opowiadaniem o nadziejach itp fani futbolu w redakcjach sportowych"kształtują popyt".
Hoło Go!Kajto Go!
killer wrc
A5

Postprzez bounder » niedziela, 5 mar 2006, 23:00

killer wrc napisał(a):Znasz takie pojęcie jak "kształtowanie popytu"?Widzę że nie

jak dobrze, że w PL każdy zna się na ekonomii :lol: :lol: :lol: i na marketingu ofkors :lol: :lol:
tak długo jak orlen nie wpompuje w TVP worka dolarów, tak długo rajdów w telewizji nie będzie. Ale nawet gdy będziesz miał co tydzień w środę magazyn rajdowy na TVP1 po głównym wydaniu wiadomości, to i tak mniej ludzi będzie go oglądać niż mecz PL - USA o pietruszkę. Nawet w Czechach rajdy nie są sportem nr 1
bounder
N3

Postprzez killer wrc » niedziela, 5 mar 2006, 23:21

W Czechach nie są nr 1 ,ale są promowane,i nie odbywa się to kosztem innych dyscyplin.Pozdrowienia.
Hoło Go!Kajto Go!
killer wrc
A5

Postprzez schwepes » niedziela, 5 mar 2006, 23:53

killer wrc napisał(a):Znasz takie pojęcie jak "kształtowanie popytu"?Widzę że nie.

a kto ma się tym kształtowaniem popytu zająć?
-sponsorzy? nie... przecież oni mogą sponsorować inną popularniejszą dyscyplinę nie inwestując dodatkowo kasy w przekonywanie ludzi do "nowego" sportu. Przykład z życia - Lotos i sponsorowanie skoków narciarskich które z branżą petrochemiczną nie mają nic wspólnego.
-kierowcy? oni raczej potrzebują kasy na starty, a ich budżety finansują sponsorzy, więc patrz pkt 1.
-PZM? niby tak, ale im dobrze z tym co mają, a do tego nie mają aktualnie zadnej siły przebicia
-kibice? :lol:
schwepes
A6

Postprzez bounder » poniedziałek, 6 mar 2006, 02:11

killer wrc napisał(a):W Czechach nie są nr 1 ,ale są promowane,i nie odbywa się to kosztem innych dyscyplin.Pozdrowienia.

tak jak u nas są promowane PN, skoki narciarskie czy ostatnio siatkówka. Tam się promuje hokej, PN i rajdy. Promuje się to, co ludzie chcą oglądać. W PL ludzie na razie nie są zainteresowani rajdami. Co to znaczy, że promocja nie odbywa się kosztem innych dyscyplin :?: W CZ w tym samym czasie mogliby np. puścić ligę siatkówki, i kibice siatkówki w CZ są tak samo wqrzeni jak my (tylko, że tam siatkówka jest popularniejsza niż u nas rajdy). Ot, i cała filozofia
bounder
N3

Postprzez Jason » poniedziałek, 6 mar 2006, 20:24

Nie wiem co to za święto, ale w Polsacie w wiadomościach sportowych mówili o rajdzie meksyku :D Jak na informacje ze świata rajdów dosyć dużo ujęć pokazali no i nawet dużo mądrze mówili o Gronholmie, Loebie, Solbergu i Leszku :)
win or die
Jason
N2

Postprzez wrobel321 » czwartek, 9 mar 2006, 12:50

wczoraj w TVP Rzeszów był Grzyb! opowiadał ze bedzie jeździł w pucharze KIA Picanto! Na Słowacji ma jezdzić cały cykl a w Polsce najważniejsze imprezy!
Janusz Kulig Forever - Nigdy nie zapomnimy!
wrobel321
A5

Postprzez bullitt » piątek, 10 mar 2006, 10:07

wrobel321 napisał(a):wczoraj w TVP Rzeszów był Grzyb! opowiadał ze bedzie jeździł w pucharze KIA Picanto! Na Słowacji ma jezdzić cały cykl a w Polsce najważniejsze imprezy!

Co to znaczy "najważniejsze imprezy"? Polski? W rajdach mamy taką Bryndzę, że każdy rajd, który się odbędzie będzie najważniejszą imprezą. A co do popularności rajdów: Nie ma co się oszukiwać. Nasz sport jest sportem niszowym, w dodatku dyscypliną wysokiego ryzyka, więc to też niekoniecznie przekonuje sponsorów. Wiele firm, które mają potęźne pieniądze prowadzi politykę marketingową i reklamową, która ucieka od sportów wysokiego ryzyka. Skończyły się czasy, kiedy samochody rajdowy były ruchomymi słupami ogłoszeniowymi. Dzisiaj mamy internet, outdoor, prasę kolorową itp. Zobaczcie na samochody rajdowe. Ilu dzisiaj jeżdzi zawodników w barwach firm, które nie mają nic wspólnego z motoryzacją? I najważniejsza rzecz w kwestii popularności. Pamiętajcie, że przed rajdami jest jeszcze z pięć dyscyplin np. skoki, żużel, siatkówka. Jedyny plus to to, że popularnośći rajdów utrzymuje się na stałym poziomie z minimalną tendencją wzrostową, ale to i tak mała pociecha, bo futbolowców nigdy nie dojdziemy, nawet wtedy, jeżeli całą polską ligę ktoś wysadzi w powietrze.
Mniej pisać, więcej czytać, a jeśli pisać, to tak, żeby inni czytali...
bullitt
N3

Postprzez wrobel321 » piątek, 10 mar 2006, 12:40

bullitt napisał(a):
wrobel321 napisał(a):wczoraj w TVP Rzeszów był Grzyb! opowiadał ze bedzie jeździł w pucharze KIA Picanto! Na Słowacji ma jezdzić cały cykl a w Polsce najważniejsze imprezy!

Co to znaczy "najważniejsze imprezy"?
nie wiem, grzybek opowiadał, ze 10 lat temu jeździł w wyścigach! Potem były ujęcia z przejazdów Grzybka Ignisem i Pęcak mówił ze GG bedzie jezdzi na Słowacji i w Polsce najważniejsze imprezy! - nic o Peugeocie nie mówili!, (decyzja ma zapaść w tym tygodniu)!
Janusz Kulig Forever - Nigdy nie zapomnimy!
wrobel321
A5

Postprzez martin.h » piątek, 10 mar 2006, 14:06

Grzyb jeżdżąc Peugeotem na pewno musiałby podpisać w kontrakcie że nie wsiądzie do innego auta, więc odpada. Nie wiem czy właśnie nie z tego powodu Pelikan nie wystartował w Barbórce Warszawskiej (wcześniej jechał Miśkiem na Cieszynce).
Beskidy na rowerze -> https://plus.google.com/u/0/photos/118155666108479221380/albums
martin.h
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum ogólne