bandit napisał(a):na innym forum przeczytałem ze przed wypadkiem toivinena audi mialo gotowy wóz o mocy okolo 1000km
Niech sobie przypomnę... Grupa S? 10 sztuk rocznie?
były zdaje się takie plany, tyle że życie brutalnie je zweryfikowało...
Moderator: SebaSTI
bandit napisał(a):na innym forum przeczytałem ze przed wypadkiem toivinena audi mialo gotowy wóz o mocy okolo 1000km
Niech sobie przypomnę... Grupa S? 10 sztuk rocznie?
były zdaje się takie plany, tyle że życie brutalnie je zweryfikowało...
Group S was the class planned to replace the Group B cars. FISA was planning Group S because they wanted a class to allow manufacturers to develop futuristic, prototype cars. The homologation requirement for Group S was only ten cars, but the cars were limited to 300 horsepower. Oddly, these rules are very similar to today's WRC class, which has a maximum of 300 horsepower and requires 20 copies.
Group S never got off the ground, though. When Henri Toivonen died, FISA hastily cancelled plans for Group S, leaving the interested manufacturers stuck with prototypes that could never be driven. The Group A cars became the flagship cars for the manufacturers left in rallying following the death of Group B. The cancellation of Group S wasn't really necessary, since the cars were restricted to 300 horsepower, but FISA cancelled it anyways.
Not much is known about Group S because Group S never got the chance to compete in the World Rally Championship. The class would have been very interesting to watch because it was aimed towards futuristic cars. Some of the prototypes being developed looked very interesting. Lancia's prototype, called the ECV, looked like the S4 except it was red and it was smaller. Audi announced that they were planning a Group S car called the 002 Quattro. Ford also stated that the RS200 was to be developed into a Group S competitor. Group S would have been an interesting class to watch as it developed.
Przegladnijcie, porownajcie a i tak to zadnych pewnych wnioskow nie dojdziemy, bo Col de Turini i tak preferuje Wurce, a stron o innych oesach nie znalazlem.
na innym forum przeczytałem ze przed wypadkiem toivinena audi mialo gotowy wóz o mocy okolo 1000km
To auto jest jak UFO wielu o nim mówiło, ale nikt go nie widział.
żółtodziób napisał(a):Przegladnijcie, porownajcie a i tak to zadnych pewnych wnioskow nie dojdziemy, bo Col de Turini i tak preferuje Wurce, a stron o innych oesach nie znalazlem.
no właśnie, nie gojdziemy.
[...]
Najlepszy czas wurcem wykręcił Makinen, przy czym było to w roku 2002 kiedy wyjątkowo w tym rajdzie nie było ani lodu,ani śniegu ani wody.
No to żeś mi Stein zaimponował, ty na prawdę musisz ubóstwiać niemieckie wozy, skąd wytrzasnąłeś te fotki i takie informacje że dział rozwojowy spłodził auto wbrew zarządowi?
widze ze nie jestes zbytnim zwolennikiem gr-b ale czy nie chcial bys zobaczyc co potrafia autka ktore sa wyzej ????????Karol napisał(a):WOW. Nigdy nie wiedziałem o grupie S. Możecie coś przybliżyć jeżeli chodzi o regulaminy, przepisy tworzenia samochodów itp.![]()
Gdyby grupa S weszła do MŚ może dzisiaj na rajdowych trasach mielibyśmy potwory z 2000kmMoże dobrze się stało, że Grupa B umarło dosyć szybko? Właściwie Gr. B nigdy skrzydeł nie rozwinęła... Sądze, że jak teraz FIA wycofała WRC z ... WRC i wprowadziła S2000 to przeżylibyśmy powtórke z historii...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości