(M.Ś.) Propecia Rally New Zeland

Archiwum

Moderator: SebaSTI

Postprzez żółtodziób » niedziela, 13 kwi 2003, 21:33

rav: jeśli siła uderzenia była wystarczająca żeby wózek przerolował to znaczy że była wystarczająca żeby coś uszkodzić w zawieszeniu. Zawias to bardzo delikatne urządzenie, wytrzymuje tylko pionowe i niektóre wzdłużne przeciążenia, poprzeczne uderzenia zawsze kończą się conajmniej skrzywieniami. Nie trzeba być fizykiem, wystarczy być uważnym obserwatorem.
żółtodziób
A8

Postprzez !ADI! » niedziela, 13 kwi 2003, 21:53

SORRY, może to pytanie już padło, ale co to jest za program?

17:15 Rally [LIVE]
RALLY WCH NEW-ZEALAN 4D

jest to z www.eurosport.com
!ADI!
S1600

Postprzez żółtodziób » niedziela, 13 kwi 2003, 22:20

jak o 17:15 to raczej już nie "Live"...
żółtodziób
A8

Postprzez Wilu » niedziela, 13 kwi 2003, 22:43

Nowa Zelandia to dla mnie idealne miejsce do organizowania rajdów WRC. jego wysoka skala trudności polega właśnie na tym, że trzeba unikać wycieczek poza drogę bo wydostanie się z takiej pułapki czasami bywa nie możliwe. dlatego argumenty o braku kibiców wogóle troszkę mnie rozdrażniły. rajd jest fantastyczny, trasy idealne, krajobraz niesamowity, podobnie jak klimat. myślę, że to najlepsze szutrowe zawody jakie wogóle są organizowane. ten wyróżnia się w całym kalendarzu i mam nadzieję, że już nikt nie wpadnie na taki kretyński pomysł tak jak z safarii o jego wycofaniu.
Wilu
N4

Postprzez rav » niedziela, 13 kwi 2003, 22:44

Popatrz na dacha Gronholma. Uderzył bokiem, wywalił się, kibice go postawili i pojechał dalej. Są różne wypadki. Kuchar dla tego dachował że spadł ze skarpy. Może było to lekkie uderzenie, które jednak wpłyneło na tor jazdy.
rav
A6

Postprzez Wilu » poniedziałek, 14 kwi 2003, 11:35

Gronholm miał to szczęście, że nawet jak by kibiców nie było jak by sobie wysiadł to z pilotem autko postawili by na koła w jakąś chwilkę. Gość ma tak czy inaczej farta.

a i dodam jeszcze, że jestem dumny z Skody kierowców, pokazali, że autko już naprawdę osiągneło maxa i szybciej się nim wiele już nie da ale osiągneło niezłą predkość i niezwodność i punktuje sobie bez problemu.
no i jak wygląda zajebiście. wspomnę jeszcze o Loix'sie bo chłopak jechał na rewelacyjny wynik tylko nie wytrzymał ciśnienia. szkoda. fajna ta relacja na euro była, na dpoełnienie czekam do środy (tv4)
Wilu
N4

Postprzez grandmaster » poniedziałek, 14 kwi 2003, 17:41

Może jeszcze nie wszyscy przeczytali...

Czterej uczestnicy Rajdu Nowej Zelandii: Finowie Kristian Sohlberg i Tommi Makinen oraz Hiszpanie Carlos Sainz i Daniel Sola będą odpowiadać przed sądem za złamanie przepisów ruchu drogowego podczas zapoznania z trasą i na drogach dojazdowych. Wszyscy zostali już ukarani przez sędziów rajdu. Najsurowiej komisarze potraktowali Sohlberga, który jechał za szybko w pobliżu przejścia dla pieszych. Otrzymał za to grzywnę 5 tys. dolarów i stracił na pół roku licencję kierowcy rajdowego.

Makinen złamał przepisy, gdy jechał drogą dojazdową na start pierwszego sobotniego odcinka specjalnego. W miejscu, gdzie obowiązywało ograniczenie prędkości do 50 km/godz., Makinen jechał aż 99 km/godz. i nie zatrzymał się na wezwanie policji. Po etapie ukarano go dodaniem pięciu minut i grzywną 9800 dolarów.

Z kolei Sainz zapłacił 11.200 dolarów jeszcze przed rozpoczęciem rajdu, gdy podczas rekonesansu jechał za szybko na trzech odcinkach, gdzie obowiązywała prędkość do 80 km/godz. (100, 96 i 100 km/godz.).

Najłagodniejszą karę - 250 dolarów grzywny nałożono na zeszłorocznego mistrza świata Junior WRC, Daniela Solę.

W sumie im się nie dziwie...(no może z wyjątkiem Sainz'a)...jakbym grzał po os'ach po 150 km/h to nie zwracałbym uwagi czy jadę 80 km/h czy 100km/h. 8)
rally's are not a crime
.............................................
www.extreme.pl - is not a crime
grandmaster
N3

Postprzez rav » poniedziałek, 14 kwi 2003, 18:30

Czyli jednego kandydata do tytułu mamy już z głowy. Wiadomo że takim palantom jak Nowozelandczycy nie powinno się dawać rajdu do organizacji. Wszyscy na to tam leją, a aktywne są tylko staruszki, które boją się przejść przez ulicę. Wszystkie dojazdówki są więc obstawione Policją gęściej niż OS-y. Ja im radzą żeby w przyszłym roku powiedzieli że nie mają sponsora i rajdu nie organizują. Tak będzie najlepiej. Może zastąpi go coś poważnego.
rav
A6

Postprzez Wilu » poniedziałek, 14 kwi 2003, 18:48

Rav jakiego kandydata mamy z głowy bo nie kumam. Kristian Sohlberg został dojechany maxymalnie, ale nikt ani Carlosowi ani Tomiemu nie wlepi na pół roku zakazu strartów, za dużą mają siłę przebicia i nawet NZ sąd chyba im kibicuje więc spoko. Albo wymyśli prace społeczne bo oni tam takie klimaty lubią i Carlos będzie plewił kwiatki w wolnym czasie przed NZ sądem. :) Przepisy są jasno określone, choć sam nałogowo nie stosuję się do znaków ani żadnych tych kresek, poprostu walę na wyczucie i na prędkość też nie zwracam uwagi - pewnie mnie też kiedyś dojadą, oby w NZ to oglądnę sobie spoko rajd, a przy okazji popracuję trochę w ogródku :).
Wilu
N4

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 14 kwi 2003, 20:24

to wszystko i tak jest grubo mniej kuriozalne niż oskarżenie przeciwko Lubiakowi. Dałby Bóg żeby u nas tylko takie debilizmy miały miejsce...

Rav: była mowa że trzasnął w pieniek. Gdyby trzasął lekko to by aktywny dyfer rozłączył to koło i by żaden tor jazdy się nie zmienił. Ale tak sobie myślę że może wszedł w zakręt za szeroko, w pieniek nie trzasnął tylko na niego najechał (moąż nawet bokiem koła) , podrzuciło tył i bum... Jeśli chodzi o uderzenie pełnym bokiem to amortyzatorami są błotniki, w Pugu są one z tworzyw sztucznych więc wcale nie muszą nosić śladów uderzenia. Najgorzej jest wtedy kiedy koło bokiem trafia w jakąś wystającą kilka, kilkanaście, może nawet kilkadziesiąt cm nad glebę, jeśli wózek gna pełnym bokiem to przynajmniej pognie się zawias, jeśli najedzie pod małem kątem to tylko w przypadku wąskiej drogi lub ciasnego zakrętu możesię to źle skonczyć (np.Schwartz zabrakło może 0,5 metra żeby się wyratował), ale tam gdzie wypakował Tomek było dosyć szeroko.
żółtodziób
A8

Postprzez rav » poniedziałek, 14 kwi 2003, 21:12

Pomyliłem się. Myślałem że Peter Solberg dostał karę. Ale to nie ważne. Takiej kary nie powinno się dawać za przegroczenie prędkości. Za żadne wykroczenie nie powinno się zabierać licencji. Można zabrać prawo jazdy, ale licencja to co innego.
rav
A6

Postprzez !ADI! » poniedziałek, 14 kwi 2003, 22:50

Jeśli chodzi o te mandaty, to to jest śmieszne.

żółtodziób, skoro nie wierzysz, że tak było napisane na www.eurosport.com, to trzeba se było sprawdzić. A skoro nie live, to o co mogło chodzić, bo jak zauważyłem, ty się chyba znasz na wszystkim.
!ADI!
S1600

Postprzez Tomisny » wtorek, 15 kwi 2003, 16:58

Oj nie rozumiem co wy tu wygadujecie... Przeciez zasady sa jasne... Jest ograniczenie, to jest. I obowiazuje wszystkich. Nie mozecie winic nowozelandczykow, ze chca miec u siebie porzadek. U nas na takie rzeczy przymykaja oko i mamy burdel jaich malo na swiecie... Prawo jest olewane i kazdy mysli ze sie wywinie. A tam egzekucja jest skuteczna i ja ich podziwiam. Drugi raz makinen i spolka juz nie beda lamac przepisow. A sa one przeciez ustalane takze przez organizatorow, a wiec odnosza sie do wszystkich zawodnikow.
Przeciez licencji rajdowej nie zabrala Sohlbergowi federacja NZ tylko jego wlasna albo FIA, a wiec mieli powody widocznie. Rajdowcy powinni tym bardziej przestrzegac przepisow, bo sa zawodowcami. Zwlaszcza na rajdach.

A co do samego rajdu to ciesze sie po raz kolejny ze zwyciestwa Marcusa i 3 miejsca Pettera... Szkoda mi Janusza bo mysle ze 2 miejsce bylo jego. Swoja droga Arai jezdzi w tym sezonie swietnie, a Impreza STI juz chyba definitywnie dogonila Lancera pod wzgledem potencjalu...
Tomisny
Tomisny
N3

Postprzez Baca » środa, 23 kwi 2003, 20:38

"Four polish crews after New Zeland Rally" tak zatytułowany jest news, który znalazłem na litewskiej stronie. Jest też zdjęcie focusa, którym jedzie Tomek.
http://www.rally.lt/en/
Baca
A5

Postprzez żółtodziób » czwartek, 24 kwi 2003, 00:37

!ADI!: spoko, nie każę ci w to wierzyć, piszę tylko jak ja to widzę... patrząc na ten zakręt (był raczej z tych co się pokonuje bokiem) wygląda mi to nie na słabe ale na silne uderzenie (auto idzie bokiem i trafia na jakąś przeszkodę tylnym kołem, to raczej boli...), a więc nie samym kołem, ale może krawędzią błotnika (skoro zawias nie uległ uszkodzeniu), nie widziałem, nie wiem, ale tak mi to wygląda. A może uległ, tylko szło jeszcze dalej jechać... Czysta dedukcja, niekoniecznie trafiona, ale dla mnie w miaręprawdopodobna..., Gdybym widział to bym napisał: sam widziałem na własne gały i na 100% było tak i tak...
żółtodziób
A8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum