Nissan Micra do PPZM

Puchar Polskiego Związku Motorowego

Moderator: SebaSTI

Nissan Micra do PPZM

Postprzez koyack » sobota, 20 sty 2007, 17:35

Był (jest) puchar tego autka u naszych zachodnich sąsiadów,
więc zaciekawiło mnie troche to autko. Wie może ktoś jak dobrze
było homologowane, kto sprzedaje graty do tego modelu ?
Jak bardzo konkurencyjne jest to auto w swojej klasie ?
I podstawoe pytanie czy widział ktoś taką ostatnio do sprzedania :wink: ?
koyack
N1

Postprzez chodek » sobota, 20 sty 2007, 18:01

Ano widzial:
http://www.rajdy.hoga.pl/gielda/gielda.asp?D=1
Niestety klasa A5, w ktorej startuje Micra praktycznie umarła w pucharze, ludzie przesiadają sie do mocniejszych klas, wiec jesli się przymierzasz do tego samochodu to konkurencję bedziesz mial zerową...w ostatnim sezonie puchar zdobył pan Broś ktory pojawił się kilka razy na oesach Ładą Samarą...
C20XE
chodek
A6

Re: Nissan Micra do PPZM

Postprzez ŁukaszWRC » sobota, 20 sty 2007, 19:26

koyack napisał(a):Jak bardzo konkurencyjne jest to auto w swojej klasie ?

Bardzo konkurencyjne, ale w klasie, w której praktycznie nikt się już nie ściga i w tym cały problem.
koyack napisał(a):I podstawowe pytanie czy widział ktoś taką ostatnio do sprzedania :wink: ?

Z tego co wiem, to jeszcze całkiem niedawno Łukasz Kalicki miał do opchnięcia Micre, ale podejżewam, że to już nieaktualne.
EDIT:Jednak aktualne :)

Jeżeli już jesteśmy w temacie auta do PPZM, to powiem Ci co ja myślę.
Na moje oko, to inwestowanie w Micre do pucharu jest pozbawione sensu z kilku powodów. Po pierwsze tak ,jak pisałem wyżej, w klasie A5/N1 frekwencja jest znikoma. Po drugie takim autem nie powalczysz w generalce i..."po trzecie" jest już nie potrzebne. Nasze pucharowe realia wyglądają obecnie, tak, że jak chcesz jeździć tanio, to idziesz w N0/A0, a jak chcesz powalczyć o wygraną, inwestujesz w A7/N3, ewentualnie A6. Podsumowując, biorąc Nissana skazujesz się na walkę z samym sobą w połowie stawki.
ŁukaszWRC
A5

Postprzez ziober » sobota, 20 sty 2007, 20:07

że jak chcesz jeździć tanio, to idziesz w N0/A0, a jak chcesz powalczyć o wygraną, inwestujesz w A7/N3, ewentualnie A6. Podsumowując, biorąc Nissana skazujesz się na walkę z samym sobą w połowie stawki.

Nie powiedzial bym ze jedna eliminacja w N0 jest tansza od N1. Koszta sa porownywalne.

Z tego co mi wiadomo, to klasa N1 w tym roku troche odzyje: Pasiu, Gadzio, Ja, jakis swift, ax.
Wedlug mnie klasa N1 jest lepsza na poczatek do PPZM i porownywalna kosztami z N0.
ziober
N1

Postprzez ŁukaszWRC » sobota, 20 sty 2007, 23:11

ziober napisał(a):Nie powiedzial bym ze jedna eliminacja w N0 jest tansza od N1. Koszta sa porownywalne.

Wedlug mnie klasa N1 jest lepsza na poczatek do PPZM i porownywalna kosztami z N0.

Dlaczego więc twoim zdaniem klasa N1 umiera, a N0 ma sie dobrze, skoro koszty są porównywalne :?: Wystarczy porównać ceny części do Seja i Micry. Na jakiej podstawie twierdzisz, że N1 jest tak tania :?: Może przedstawisz kalkulację kosztów :?:
ŁukaszWRC
A5

Postprzez ziober » niedziela, 21 sty 2007, 08:21

Bo w polskich rajdach najpopularniejszym autem jest CCS/SCS. Nie pisze na przykladzie Micry tylko Swifta. Budujac od podtaw takie auto ,to nie wazne czy to jest sej czy swift, taka same kase musisz wylozyc na zrobienie wszystkiego. A co do czesci to nikt z "mlodych" zawodnikow nie dysponuje takim budzetem zeby kupowac nowe czesci i na serwisie obok namiotu stoi takie samo auto tylko ze seria jako dawca. Nie napisalem ze N1 jest tania, tylko porownywalna.
ziober
N1

Postprzez MSG Racing » niedziela, 21 sty 2007, 18:44

Ziober ma rację jest porównywalna. Ja bym dodał że za minimalnie wyższy kosz t ma sie lepsze (przynajmniej w teorii) auto.
Słaba grA Micry jest porównywalna do pełnyj grA Seja.
Sej niby jest najtańszy ale to wszystko zależy od różnych czynników. Wielu zawodników startuje szybszymy autami za koszt startu grA seja.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Micra nie konkurencyjna??

Postprzez galli » wtorek, 6 lut 2007, 23:59

Micra nie konkurencyjna?? analizowałem właśnie wyniki Kalickiego! 5 miejsce w generalce, przed nim tylko subaru, lancer i jedno auto przednionapędowe 106 MAXi!!! a za nim dużo A7!!!! myśle że jest to naprawde dobre auto do PZM!!! i potwierdziło się to na kliku rajdach. widziałem tą Micre na rajdzie SUBARU. Micra robi wrażenie :) jest naprawde szybkim autem i bardzo zwinnym.
galli

micra rally

Postprzez galli » środa, 7 lut 2007, 00:05

mówicie że lepsze SC albo CC. pokażcie tak wysoki wynik jakiegoś cieniasa. rozmawiałem z Damianem Paligą i Z Łukaszem Kalickim i oni przekonali mnie że starty tym autem wcale nie są większe niż w SC albo CC. a jazda jest dużo przyjemniejsza i można walczyć w generalce. jest to naprawde super auto dla kogoś kto zaczyna i ma zamiar namieszać w generalce a niema dużego budżetu. samo to że koła są 13ki to opony nie kosztuja dużo :)ja jestem za tym autem jak najbardziej :)
galli

Postprzez MSG Racing » środa, 7 lut 2007, 00:40

Rajd Magurski 2007 Marcin Kwaśny SCS miał nawet 2 czas na OSie.
A Micra żezywiscie może być niewiele droższa.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

micra rally

Postprzez galli » środa, 7 lut 2007, 23:51

masz racje SC było drugie w generalce na os ale popatrz np na Kalickiego na jego pierwszym rajdzie. na rajdzie bieszczadzkim. na osie objechał nawet lancera którym jechał sługocki. tak można sie przegadywać ale nie o to chodzi. mysle że micrą można wiele zwojowac dlatego buduje taka do PZM :) pozdrawiam
galli

Postprzez chodek » środa, 7 lut 2007, 23:59

Niestety musisz się liczyc ze słabą obsadą w A5, niestety od kilku sezonów liczba zawodników w tej klasie spada, wiec nie bardzo będziesz miał z kim walczyc...chciałbym się mylic :wink:
C20XE
chodek
A6

micra rally

Postprzez galli » czwartek, 8 lut 2007, 21:25

mam nadzieje kolego że się mylisz :) z tego co wiem to już są 3 micry. dwie z wrocławia i jedna z pod krakowa :) jeszcze ktoś swifta buduje tylko dokładnie nie wiem kto... mam nadzieje że konkurencja dopisze :)
pozdrawiam
galli

Postprzez ziober » czwartek, 8 lut 2007, 23:08

galli - a ta micra to do N1 czy A5 budujesz?? Bo jesli do N1 to fajnie bo ja buduje swifta :) , Pasiu smiga polowka i jeszcze jest kolega Szramek Starletka. Mam nadzieje ze w tym roku klasa troche odzyje :)

pozdrawiam
ziober
N1

micra rally

Postprzez galli » piątek, 9 lut 2007, 11:29

kolego ja buduje micre do A5. wiem że w tej klasie ma kilku chłopaków jeździć. może wszyscy do A5 się zapiszmy, co wy na to?? moja micra bardzo mocna nie jest ale juz mam kilka przeróbek do A5
galli

Następna strona

Powrót do Puchar PZM