krist---To wytłumacz dlaczego w generalce RPP nie można punktować lancerem? przecież te auta nie są droższe w zakupie czy utrzymaniu niż clio R3. A i bezpieczniejsze pewnie są duże n4. No więc chodziło o to żeby nie można sobie było "kupić" tytułu startując najmocneijszym autem. Wspomniane clio, C2 czy type-r są waśnie taką opcją, i nie wmawiaj mi że vti ma do nich jakieś podejście, na zasyfionych śliskich trasach dobry kierowca ma że się ścigać z nimi starszym autem, ale na Rzeszowskim czy dawniej Mazowieckim widać było co jedzie.
Bez wykluczenia cząści najnowszych aut z RPP ten serial upadnie do końca, przynajmniej jako serial na początek kariery. Mnie to tak naprawde ani ziębi ani grzeje osobiście, bo nie mam zamiaru startować ani specjlnie emocjonować sie wynikami, ale szkoda patrzeć jak dobry pomysł zamienia sie w kpine. Regulamin praktycznie wyklucza debiutantów z nomalnymi pieniędzmi, nikt nie wyda na wyposażenie z naklejkami kilka razy tyle ile dał za samochód. Może to niektórym nie przeszkadza ale mnie nie podnieca widok najnowszych fur jadących "tak sobie"bo jadą tylko ci których stać
Widać ,że dużo z praktycznego punktu widzenia nie wiesz z resztą sam to napisałeś, ale ci z chęcią wytłumaczę. Lancery nie mogą punktowaś nie ze względu na moc a na napęd na 4 koła, bo są rajdy szutrowe w rpp. dzisiaj możesz jechać lancerem w rpp ze zwężką 30 mm, a normalnie jest chyba 33, albo 34 w mp. gwarantuję ci , że na asfalcie ten lancer z 3o mm z weżką jest wolniejszy od A7, albo topowego N3. Jego moc to jakieś 220 KM, ale jego masa to 1400kg i opór napędu na 4 koła jest tak duży , że nie będzie szybki to po pierwsze.
Po drugie porównując vti nie wymieniałem c2 r2, dlatego że to A grupa, bo to technologiczna przepaść w stosunku do każdej N. Czytaj uważnie."Śmiem twierdzić że vti w serii na większości OS jest szybszy od każdego n3 w serii nawet od type r" dlatego mówiłem o N3, bo teoretycznie mają większą pojemność, ale nie znaczy, że są szybsze bo są ciężkie to była moja wypowiedź więc nie dodawaj swoich 3 groszy, których nie powiedziałem.
Natomiast porównanie dwóch rajdów o zupełnie innej charakterystyce to świadczy , że faktycznie nie brałeś udziału w rajdach. W rzeszowie i zdecydowanej ilości rajdach szybsze będą c2 bo jest wąsko i kręto ogólnie wolno w stosunku do mazowieckiego. jednak tylko na mazowieckim szybsze będą Hondy type r A7 , ale nie ze względu na moc tylko na skrzynie biegów, która daje przewagę na długich prostych , a c2 pojedzie maks 170km/h i tak jedzie np 500m, a tamte auta mają po 200km/h.
Zresztą przelicz sobie bardzo prosto jak chcesz porównać vti do innego auta np do type r który niby zabija mocą każde inne auto:
vti ma moc po komputerze. 170 KM i waży średnio seria to 1080 kg 1080:170= 6.4 KM na 1 kg
type r ma moc po komputerze 210 Km i waży średnio seria to 1250 kg 1250:210= 6,0 KM na 1 Kg
Oczywiście jest wiele innych jeszcze czynników jak opony, hamulce, charakterystyka silnika, wielkoś samochodu itd. ale masy nigdy nie oszukasz, a lżejsze auto zawsze łatwiej się prowadzi, a na śliskim ta różnica jeszcze się zwiększy.
Zaznaczam nie kwestionuję umiejętności żadnego kierowcy, że by nikogo nie obrazić. Kwestie szybkości kierowców zostawiam do indywidualnej oceny.
Założę się że do 100km,h ruszając na mokrym to taki type r przegra nawet z citroenem saxo vts).
bad-i nic dodać nic ująć. Jest jeszcze tylko jedna rzecz która jest dość istotna a mało osob o niej wspomina. Osobiscie nie przeszkadza mi pomysl jezdzenia w RSMP - ale wiem ze wiele osob nie moze tego pogodzic z urlopami i praca. Gdyby na RSMP potrzeba bylo brac tez tylko jeden dzien urlopu to bylo by idealnie.
Nie ma kolego takiej możliwości z bardzo prostej przyczyny.
1dzień na zapoznanie (zostało już skrócone z 2 dni)
1dzień na badanie tech
2dni rajd rsmp
Masz 4 dni i krócej nie będzie taki urok rajdów.