56 Rajd Wisły

Puchar Polskiego Związku Motorowego

Moderator: SebaSTI

Postprzez toydols » piątek, 3 wrz 2010, 09:28

Wisła jest rundą RPP, tydzień wcześniej jest szutrowy Warszawski, więc nie było co liczyć na full obsadę gości. Raczej do przewidzenia będzie, że będzie ich mało albo wcale. Natomiast jeśli chodzi o obsadę w RPP, to według mnie jest nieźle, szczególnie, że dopiero mieliśmy Karkonoski i Rzeszowski, a na obu rajdach trochę dzwonów było.
Nie podoba mi się natomiast to, że trasa oesu 4 i 7 będzie dużo skrócona w porównaniu do os1. Zgłosiłem się na ten rajd, głównie dlatego, że w harmonogramie było ponad 100 km oesów. Wczoraj wieczorem patrzę sobie na mapki na stronie, a tu drugi i trzeci przejazd pierwszego oesu jest skrócony na oko o 60%, czyli odpada nam jakieś 16-18 km oesowych, czyli zostanie tylko 82-84 km. Do tego poza mapkami nie ma póki co żadnej innej informacji na ten temat. Takie traktowanie zawodników jest bardzo nie w porządku.
toydols
N2

Postprzez jarexcc » piątek, 3 wrz 2010, 09:52

toydols!!!??

ej wytłumacz mi o co masz pretensję, że kilometrów jest mniej i o to taki wrzask, a skąd wiesz że jest ich mniej, skąd masz taką wiedzę, juz byłeś i jezdziłeś po odcinkach?? mierzyłeś kilometry?? zapoznawałeś się z trasą i uczyłeś się jej na pamięć?? o to chodzi w tym sporcie?? a może tak było od początku że tak trasa będzie wyglądać i kilometry się zgadzają, ja nie wiem ale patrząc z boku mogę tak sobie myśleć że wszystko jest OK, nie rozumiem Twojego narzekania, do którego nie mesz w ogóle podstaw, tak samo jak kolega poprzednik "emilos27" który płacze że nie ma S2000 i N4, kur.... czy wy jesteście dziećmi, czy tak ciężko zrozumieć że rajd wisły jest eliminacją RPP a nie RSMP, i w tym przypadku tylko z wypowiedzią toydolsa mogę się zgodzić, szlag trafia jak tylko się słyszy narzekanie !!!
jarexcc
A5

Postprzez menson » piątek, 3 wrz 2010, 10:09

Zgadzam się z poprzednikiem. Lepiej może skrócić os niż później odwoływać z powodu wesela tak?? Pod koniec os jest kościół i znajać życie będzie wtedy wesele i temu skrócili
https://www.facebook.com/jbmotorsportpoland/
menson
A5

Postprzez emilos27 » piątek, 3 wrz 2010, 11:06

jarexcc napisał(a):toydols!!!??

ej wytłumacz mi o co masz pretensję, że kilometrów jest mniej i o to taki wrzask, a skąd wiesz że jest ich mniej, skąd masz taką wiedzę, juz byłeś i jezdziłeś po odcinkach?? mierzyłeś kilometry?? zapoznawałeś się z trasą i uczyłeś się jej na pamięć?? o to chodzi w tym sporcie?? a może tak było od początku że tak trasa będzie wyglądać i kilometry się zgadzają, ja nie wiem ale patrząc z boku mogę tak sobie myśleć że wszystko jest OK, nie rozumiem Twojego narzekania, do którego nie mesz w ogóle podstaw, tak samo jak kolega poprzednik "emilos27" który płacze że nie ma S2000 i N4, kur.... czy wy jesteście dziećmi, czy tak ciężko zrozumieć że rajd wisły jest eliminacją RPP a nie RSMP, i w tym przypadku tylko z wypowiedzią toydolsa mogę się zgodzić, szlag trafia jak tylko się słyszy narzekanie !!!

kolego "jarexcc" w którym miejscu w moim poscie jest to ze jak to nazwales "płacze że nie ma S2000 i N4"? :? mowie tylko ze jest zle bo nie ma 3 ligi, odcinki widzialem, fakt trudne ale byloby to bez pomiaru czasu i licza sie pkt do licencji R1... to jest blad,tyle
www.facebook.com/kajtoogniapl <---- Serwis Kibiców Kajetana Kajetanowicza! Zapraszamy !!!

Obrazek
emilos27
N2

Postprzez toydols » piątek, 3 wrz 2010, 11:10

Jaki wrzask? Po prostu nie podoba mi się, że organizator publikuje harmonogram gdzie jest 100,8 km oesowych. Ja wysyłam zgłoszenie. Płacę wpisowe. Wydaję kupę kasy na rajd (jarexcc - może dla Ciebie jest to mało, dla mnie jest to bardzo dużo i naprawdę ciężko pracuję, żeby te kilka rund RPP w roku pojechać), po czym okazuje się, że rajd będzie krótszy. Czy to jest według Ciebie ok?
Jeśli chodzi o upalanie, to jakbyś cokolwiek o mnie wiedział, wiedziałbyś też, że akurat na nielegali nie zobaczysz mnie nigdy i zarzucając mi uczenie się trasy na pamięć po prostu mnie obrażasz. Podobnie zresztą nazywając mnie dzieckiem, bo akurat jesteśmy w bardzo podobnym wieku.
W przyszłości czytaj moje wypowiedzi ze zrozumieniem, bo z tej powyżej jasno wynika skąd wiem, że będzie mniej kilometrów, ale rozpiszę to dla Ciebie szczegółowo:
- w harmonogramie pierwszy oes w każdej pętli ma 14,45 km,
- na mapkach na stronie rajdu pierwszy oes w drugiej i trzeciej pętli jest wyraźnie krótszy niż w pierwszej pętli.
Ja naprawdę rozumiem sytuacje, że trzeba coś skrócić, odwołać, poprowadzić inaczej. Sam jestem organizatorem (choć imprezy o niższej randze) i wiem, ile zachodu potrzeba podczas organizacji. Staram się natomiast informować zawodników na bieżąco o zmianach. Szczególnie takich, które są na ich niekorzyść. To, że zwróciłem uwagę, że ktoś mi obciął ponad 15% oesów to nie jest narzekanie, a jeśli tak uważasz to zamów 100 chlebów za 100 zł, jak piekarnia wyśle Ci ich 85 będziesz zadowolony (oczywiście cena i ilość są przykładowe)?
toydols
N2

Postprzez rallyfan2 » piątek, 3 wrz 2010, 11:16

Emilos po co narzekasz.Dobrze że rajd jedzie, jest w miare blisko trzeba się cieszyć. Nie rozumiem jak można mieć pretensje do organizatora że tyle załóg jedzie, co mają im dać kasę na paliwo i opony?
rallyfan2
A6

Postprzez RallyMarco » piątek, 3 wrz 2010, 11:31

jarexxcc zastanów sie troche co psizesz i skończ obrażac forumowiczów, z toydolsem sie zgadzam!! Głównie organizatorzy chcieli przyciagnąc załogi liczbą km ( bo miało ich byc dużo) a jest w rzeczywistości troche mniej, a co wcześniej nie wiedzieli, że jest rpzy końcu odcinka kościół i prawdopodobnie wesele?? Jesli chodzxi o slub to ustala się to duuuużo wcześniej, więc organizator miał dosyc czasu, żeby się o tym dowiedzieć i od razu skrócić oes a nie tydzien przed startem- dobrze jeszcze że nie skrócili go już podczas rajdu;] takie jest moje zdanie i piszcie sobie co chcecie:P mam to gdzies... :lol:
Brak rajdów = niedotlenienie mózgu!! xD
RallyMarco
N3

Postprzez toydols » piątek, 3 wrz 2010, 11:56

Jeszcze jedno ode mnie, żeby nie było, że tylko narzekam. Do tej pory naprawdę nie miałem zarzutów co do organizatorów tegorocznej Wisły. Dużo kilometrów oesowych, 3 pętle po 3 oesy, przywrócenie charakterystyki trasy ze starych edycji imprezy (jarexcc - tak twierdzi organizator - ja nie wiem, nie byłem, nie widziałem - siedzę w pracy i pracuję, żeby mieć za co wystartować), przesunięty termin zgłoszeń (to akurat działa na korzyść wszystkich - organizatora, zawodników i kibiców), szybka odpowiedź Pani Dyrektor Rajdu na moje wątpliwości co do wysokości wpisowego, potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia czy nawet taka drobnostka jak e-mail z krótką informacją, że oryginał zgłoszenia doszedł i że wszystkie dokumenty są w porządku. Takie drobnostki świadczą o dużym zaangażowaniu organizatora i dbałości o zawodników. Niestety skrócenie rajdu, bez jasnej informacji o tym fakcie świadczy przeciwko organizatorom.
toydols
N2

Postprzez daryush » piątek, 3 wrz 2010, 12:01

Toydols nikt nie mowi, że odcinek nie jest krotszy na kolejnych przejazdach. Chodziło tylko o to, czy nawet ze skróconym odcinkiem suma kilometrów tak czy tak nie wynosci tez 100km. Sumowałeś kilometry podane na harmonogramie jesli masz do niego dostep? Bo na stronce niestety nie ma i nie mam jak policzyc. Sam jestem ciekaw czy skrocenie było wczesniej zaplanowane i uwzglednia te 100km, czy przez to rajd bedzie krotszy.
daryush
N2

Postprzez MSG Racing » piątek, 3 wrz 2010, 12:09

Hm... no niefajnie z tym skróceniem trasy ale i tak dobrze bo jest sporo ponad minimalny limit (10km OS).
Czy OSy są trudne to sam ocenie jak się po nich przejadę.
Inna sprawa że kręty wolny OS może być dla 3L bezpieczniejszy niż taki gdzie się jedzie non stop ponad 140km/h.

Nie wiem czy zauważyliście, że początek sezonu był ubogi w imprezy. Teraz jest niemal nawal imprez bo co tydzień albo co dwa coś gdzieś się odbywa, do tego dochodzi końcówka sezonu, końcówka budżetów, a i zawodnicy wybierają gdzie bardziej się opłaca jechać.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez jarexcc » piątek, 3 wrz 2010, 12:10

toydols widzisz i tutaj zgadza się z "daryushem" bo niby skąd wiesz ile będzie kilometrów może te 100 właśnie jest w tymi skróconymi odcinkami, i wlaśnie o to mi w moim poście chodziło, bo łatwo organizatorów opluwać nie mając wiedzy, chyba że wiesz że kilometrów będzie mniej?? a skąd to wiesz?? od organizatora chyba nie bo sam to napisałeś, więc ja wnioskuję że wsiadłeś z auto i mierzyłeś jadąc po odcinkach ich odległości i tyle,

ps. przepraszam "emilos27" pomyliłem osoby, bo chodziło mi o tymi załogami s2000 i n4 o osobę "RallyMarco" bo nie wiem czego się spodziewał po szutrowym rajdzie warszawskim
jarexcc
A5

Postprzez jarexcc » piątek, 3 wrz 2010, 12:22

ja bym chciał aby ktoś podał długości poszczególnych odcinków, bo ja tego nie wiem i nigdzie nie widzę, ale mam prawo twierdzić że te 100km to łączna długość wszystkich odcinków, które są zaplanowane na rajdzie... bo od początku była podana taka informacja na stronie organizatora rajdu.

Trasa 56. Istebniańskiego Rajdu Wisły biegnie po drogach asfaltowych i liczy łącznie 346,59 km. Składa się z dziewięciu odcinków specjalnych o łącznej długości 100,80 kilometrów.

Sobota, 11 wrzesnia 2010 r
Park Serwisowy, Terminal Graniczny, Zwardoń Myto 11:00 14:15
OS 1/4/7 Lipowa - Radziechowy 9:03 12:18 15:33
OS 2/5/8 Zagroń 9:46 13:01 16:16
OS 3/6/9 Olecki 10:09 13:24 16:39
Meta Rajdu, - Terminal Graniczny, Zwardoń Myto 17:30

a teraz pojawiły się mapki na których widzimy jak przebiegają odcinki, ale wybaczcie Panowie nie ma napisanych kilometrów, więc ja mam prawo twierdzić że jest ich łącznie 100,8 km
jarexcc
A5

Postprzez toydols » piątek, 3 wrz 2010, 13:18

Wiedzę o długości oesów mam z harmonogramu, który jest podany w zakładce dla zawodników po zalogowaniu. Póki na stronie nie ma ogólnodostępnego harmonogramu wolę sam go nie podawać. Tym niemniej skoro już raz napisałem, to i tak już nic to nie zmieni, jeśli jeszcze raz napiszę, że os1, 4 i 7 w harmonogramie ma długość 14,45 km.
Inna rzecz, że dopiero teraz zorientowałem się, że harmonogram jest dostępny tylko dla zawodników po wysłaniu skanu licencji. Myślę, że jest to jakaś forma walki z nielegalą. Z drugiej strony myślę, że kto chciał się dowiedzieć jak idą oesy, bo chciał poupalać, to dowiedział się i poupalał. Za długo siedzę w rajdach, żeby nie wiedzieć, że trasy oesów można zawsze z tego czy innego źródła wyciągnąć. W końcu jak wiadomo, tajemnica jest tajemnicą, póki zna ją jedna osoba.

MSG Racing - przy limicie długości oesów chodziło Ci o 70 km na rajd, czy 10 km na os?
toydols
N2

Postprzez daryush » piątek, 3 wrz 2010, 14:48

To pozostaje Ci, jako zawodnikowi, rozwiać swoje wątpliwości u organizatora. Pytac czemu zostałeś wprowadzony w błąd, probowac dochodzic jakichś roszczeń jeśli tego potrzebujesz.
daryush
N2

Postprzez toydols » piątek, 3 wrz 2010, 15:34

Nie chodzi mi o potrzebę. Po prostu nie ładnie tak i tyle.
toydols
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Puchar PZM