Rajd Subaru

Puchar Polskiego Związku Motorowego

Moderator: SebaSTI

no właśnie wolny przejazd...

Postprzez Cebeer » wtorek, 8 lip 2008, 16:07

No właśnie wolny przejazd..... czy spotkaliście się kiedyś z tym aby był na jednym odcinku wolny przejazd dla części jednej klasy ?? zawodnicy z nr. ok 140 stali ok. 5 min. na odcinku ...... A następni idą ogniem ?? Przecież to paranoja jest ..... Wyprostujcie mnie jak się mylę .... ale jak to możliwe ... może ktoś zna taki przepis ??
Cebeer

Postprzez boss » wtorek, 8 lip 2008, 16:20

ale tak to wyglądało... mam to nawet nagrane, była bardzo długa przerwa i nagle jechało może z 7-8 aut razem, potem znowu przerwa i z 4załogi leciały ogniem w kaskach a potem przerwano oes... dziwactwo jak nie wiem!
boss
A5

os

Postprzez martinez » wtorek, 8 lip 2008, 19:59

mnie trzymali na starcie OS może 5-8 minut bo jak to określili "muszą posprzątać"
148 lanos
martinez

Postprzez MisieQ » wtorek, 8 lip 2008, 21:04

a ja bym Wam, startujacym chcial cos podpowiedziec...

rajd wygladał jak wygladał, kazdy kto byl albo troche newsow poczytal wie. Słow brakuje by to opisac, wiec przejdzmy dalej. Chodzi mianowicie o to, aby organizator beknal za swoj burdel i po prostu zrekompensował zawodnikom a kibicowm w sumie tez by mogl, ten odwolany rajd. Ile na rajd ludzie wydali kasy, poswiecili czasu przed, wzieli wolne w pracy, niektorzy pol roku szykowali samochody na ten jeden rajd, debiut a tu nagle co? duuupa :/ fakt, rajd zostal sklasyfikowany bo pierwsza zaloga przejechala ponad polowe trasy, ale co z tego? czy zglaszaliscie i umawialiscie sie z organizatorem jako pierwsza zaloga, czy jako konkretny jan kowalski? a okazuje sie ze wiekszosc tych janow kowalskich przejechala raptem po jednym odcinku specjalnym! a nawet Ci co mieli duzo szczescia i zaliczyli cala petle to i tak przejechali tylko polowe, wiec tez moga sie domagac czegos od organizatora,prawda?
Prostym rozwiazaniem jest, by np. zajela sie tym federacja konsumentow. Niejako zostaliscie oszukani. Umowa byla 6 OS-ow, dojazdowki, serwis, meta, start, wpisowe, sprawne auto, zgloszenie w terminie itp. Wy swoich rzeczy dopelniliscie, a organizator sie najzwyczajniej w swiecie z umowy nie wywiazał. Policja przerwala rajd bo bylo zle zabezpieczenie czyli jakby nie bylo wina organizatora i to lezalo w jego gestii. Wy wpisowe, on rajd. W krakowie federacja konsumentow miesci sie na rynku. Oni sie tym wszystkim za darmo zajma, napisza pismo do organizatora, i to takie sporzadzone przez prawnika, z ktorym liczyc sie na pewno bedzie organizator. A jak nie bedzie chcial tego polubowanie zalatwic to sprawa trafi do sadu i FK wszystko robi,bez czesto najmniejszego udzialu poszkodowanych. No, penwie trzeba bedzie wyslac jakies on boardy,ksero zgloszenia itp. Moze sie znajdzie pare osob i na raz zbierze i zglosi ta sprawe do FK? Tu nawet nie tyle chodzi zeby otrzymac zwrot kosztow, wpisowe, paliwo itp, ale zeby organizatorzy ogolnie dostali pstryczek w nos ze wcale nie sa bezkarni i ze nie moga zawodnikow karac za krzywe naklejki, a sami robic co im sie zyw nie podoba.
Dobra, mam nadzieje ze w miare czytelnie to napisalem:) Jesli byscie chcieli, moge w tygodniu podskoczyc do federacji, bo jestem z krakowa ii mam niedaleko i dowiedziec sie jak to moze wygladac. Bo dodzwonic sie do nich nie sposob. Ja kiedys mialem akcje z pzu, zlozylem im tylko papiery i czekalem w domu spokojnie i pozniej listonosz przyniosl kasiure :)
MisieQ
N1

a jechał jakiś przecierak ??

Postprzez Cebeer » wtorek, 8 lip 2008, 21:05

jechało jakieś zero lub samochód organizatora przed Tobą Martinez ??
Cebeer

Re: a jechał jakiś przecierak ??

Postprzez Whitek » wtorek, 8 lip 2008, 21:20

Cebeer napisał(a):jechało jakieś zero lub samochód organizatora przed Tobą Martinez ??

Zakładając hipotetycznie że OS miałby być wznowiony to musiałoby jechać zero. Zadno C, B, A ... Koniecznie zerówka dla oczyszczenia trasy.
www.forum.rajdkormoran.pl Obrazek
Whitek
N3

Postprzez qbus » wtorek, 8 lip 2008, 21:58

My stalismy jako zaloga nr 146 w tym korku na 2 oesie, jakies 2 zakrety dalej po rozbitej Hondzie Szczęśniaka droga była zablokowana, Tomek Knapik stanał astra w poprzek drogi uniemozliwiajac przejazd (apropo dziwie sie kolegom którzy mieli jeszcze pretensje do Tomka ze zablokował droge) od Kurdysia chyba do Przybylskiego za nami podarzalismy juz potem do mety oesu w sznurze samochodow, dziwi mnie to ze na mecie nie wpisano nam zadnego czasu a mimo to trzeba bylo pisac pismo do zss o nadanie innego czasu na 2 oesie niz ten ktory widnial w wynikach online.
"Janusz żyje wśród nas. My kibice nigdy o Nim nie zapomnimy."
www.racingshop.pl
qbus
S1600

Postprzez Zygo Z Kolebocji » wtorek, 8 lip 2008, 23:47

Do tego co MisieQ napisał, to chyba gdzieś w papierach rajdowych jest napisane, że zgloszenie jest zawarciem umowy cywilno prawnej z organizatorem. Pewien jednak nie jestem.
http://www.rajdpodlaski.pl/?pg=galeria&directory=2011-05-30%2030.%20RAJD%20PODLASKI--%20%20--%20Foto_Ralph
Zygo Z Kolebocji
N2

Postprzez MisieQ » środa, 9 lip 2008, 00:03

no jest zawarciem umowy. tak naprawde kupno bulki w sklepie to umowa cywilno-prawna :) generalnie gdyby sie zebrac i zrobic taka akcje to mysle ze wszyscy organizatorzy, bo o to by w tym chodzilo, zastanowiliby sie na drugi raz i moze zaczeli nieco bardziej szanowac zawodnikow majac swiadomosc, ze nie sa bezkarni.
MisieQ
N1

Postprzez padre-mk3 » środa, 9 lip 2008, 00:08

albo zaczeliby by was szanowac ,albo cogorsza zaczeliby was szykanowac?!
zobaczcie na to co sie dzieje w rsmp(dytko,frycz).
takze nie wiem jakby to bylo.mysle ze pisanie do pzmotu nic nie da.trzeba by chyba isc szczebel wyzej(fia??).
tylko nie wiem jak mialoby to wygladac.

swoja droga to sa jeszcze jacys chetni do startow w polsce,aby potem byc traktowanym jako zlo konieczne?
www.racebook.pl/polishmotorclub
padre-mk3
A5

Postprzez Ohlins » środa, 9 lip 2008, 01:08

szukam szukam i znaleść nie moge a pilnie potrzebuje gdzie w regulaminie jest napisane ze jeśli 50% odcinków nie zostanie przejechane to rajd musi byc odwołany i czy pisze gdzieś ze zeby nadac załoga umowny czas przejazdu musza mieć wolny przejazd??
Ohlins
A6

Postprzez GrzegorzChyla » środa, 9 lip 2008, 07:46

Międzynarodowy kodeks sportowy:

68. Zgłoszenia
Zgłoszenie jest umową pomiędzy zawodnikiem a Komitetem Organizacyjnym
(patrz art. 25). Umowa ta może być podpisana przez obie strony lub wynikać z wymiany korespondencji. Zobowiązuje ona zawodnika do wzięcia udziału w zawodach, w których zgodził się wystartowa, z wyjątkiem przypadku zaistnienia udowodnionej „siły wyższej”. Zobowiązuje ona Komitet Organizacyjny do wypełnienia względem zawodnika wszelkich szczegółowych warunków zgłoszenia z zastrzeżeniem, iż uczestnik uczyni ze swej strony wszystko, aby lojalnie wziąć udział w zawodach

Regulamin RSMP:
3.1 Łączna zaplanowana długość odcinków specjalnych (zwanych dalej OS) wynosić będzie pomiędzy 150 a 220 km., a maksymalna długość jednego OS-u – 30 km. Warunkiem uznania ważności rajdu, także w przypadku jego przerwania, jest przejechanie, przez co najmniej jedną załogę w warunkach przejazdu sportowego minimum 50 % zaplanowanej łącznej długości odcinków specjalnych.
W przypadku niespełnienia tego warunku rajd nie będzie zaliczony do klasyfikacji RSMP, a punkty nie będą przyznane.

Przepisy Ogólne Rajdów Mistrzowskich FIA 2008:
5.6. Wpisowe będzie zwrócone w całości:
5.6.1. zawodnikom, których zgłoszenia nie zostały przyjęte,
5.6.2. w przypadku, anulowania rajdu.
5.7. Wpisowe może być zwrócone częściowo w oparciu o warunki określone w regulaminie uzupełniającym.

Regulamin Pucharu PZM:
2.2 Trasa rajdu – Rundy RSP PZM powinna mieć długość, co najmniej 70 km odcinków
specjalnych, gdzie długość pojedynczego odcinka nie może przekroczyć 15 kilometrów.
Pozostałe wymagania dotyczące trasy wg art. 3.3 i 3.4 Regulaminu RSMP

w regulaminie Pucharu PZM nie ma wzmianki o 50% oesów, ale:
1.3 Rajdy – Rundy RSP PZM organizowane są przez Automobilkluby i Kluby sfederowane
w PZM na podstawie Regulaminu Rajdowych Samochodowych Mistrzostw Polski.
co można zrozumieć, że w sprawach nie określonych przez regulamin RSP PZM decyduje regulamin RSMP.
GrzegorzChyla
N3

regulaminy

Postprzez martinez » środa, 9 lip 2008, 09:19

no i te nieszczęsne 50% grzebie wszystko , jeżeli nie zmieni nic GKSS (wyników Subaru PZM jeszcze nie zatwierdzili) to pozostaje tylko droga cywilna.
jak stałem na starcie to 0 przed sobą nie widziałem , zjechały tylko z odcinka :ratownicy PZM i karetka .
martinez

Postprzez ToKu » środa, 9 lip 2008, 11:03

Z tym żeby działać przez federację konsumentów, to raczej lipa.

Nie znam sie na tym od rajdowej strony, bo nigdy w niczym nie jeździłem, ale kierowcy/zespoły mają chyba zarejestrowaną jakąś działalność - reklamy na samochodach za darmo chyba nie wiszą?

jeżeli osiągają z tego tytułu (jazdy) jakiś przychód, to moim zdaniem w myśl przepisów prawa cywilnego i prawa europejskiego nawet bez zarejestrowanej działalności nie będą konsumentem. Konsumentem jest osoba fizyczna dokonująca czynności prawnej nie związanej bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową.

Doktryna w tej kwestii zgodna, orzecznictwo ubogie.

Nie chce mi się wgłębiać w argumentację, bo to nie forum prawnicze, ale wniosek jest taki: kierowca rajdowy czy też zespół nie będzie traktowany jako konsument przy umowie z organizatorem rajdu.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez darude » środa, 9 lip 2008, 13:47

http://pl.youtube.com/watch?v=j5rZtBlSMWk
jak sam autor zdarzenia mówił: "Było za szybko..." :roll:
Obrazek
Michał Elżbieciak / Bartek Wątroba - OGIEŃ!!! :D
darude
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Puchar PZM