Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez WRCfan » wtorek, 29 lis 2011, 02:02

Jarek55511 napisał(a): A Subaru ma silnik 1.6turbo w nowym aucie XV

W XV jest wolnossące 1.6
http://www.subaruxv.pl/pages/xv_tech.pdf
-how fast are You in 1/4?
-all depends on how many corners I have to take in that 1/4 :twisted:
WRCfan
A6

Postprzez woocasch » wtorek, 29 lis 2011, 09:42

WRCfan napisał(a):

W XV jest wolnossące 1.6

Sądzę, że dla Subaru zrobić z wolnossącego 1.6, 1.6 turbo to nie jest jakaś straszna filozofia i 20 lat pracy. Zresztą w nowym BRZ powinnien właśnie być silnik 1.6T, wydaje mi się, że takie coś czytałem w Auto Świecie lub Motorze.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez ictus » wtorek, 29 lis 2011, 10:22

mial byc... ale poki co w FT86 siedzi 2.0 n/a boxer

Obrazek
http://www.slubfotki.pl - najszybszy fotograf slubny
http://www.ictus.go.pl - online portfolio
ictus
N3

Postprzez lordpix » wtorek, 29 lis 2011, 12:21

Matthias Schmidt napisał(a):Szykuje nam się długodystansówka w przyszłym roku.

Dzieje się to, co Todt zapowiadał 2 (?) lata temu. Chce aby rajdy były długie, jak dawniej. Może to trochę namieszać w wynikach. Szybcy, ale nie umiejący jeździć taktycznie teraz polegną. Bardziej będzie liczył się sprzęt i spokojna jazda.

Matthias Schmidt napisał(a):A z Mini niedobrze, naprawdę niedobrze. Budżetu starcza im na zaledwie 7 - 8 startów.

Czyli tak jak pisałem, padną po 1 sezonie. Oby jednak nie.

ictus napisał(a):mial byc... ale poki co w FT86 siedzi 2.0 n/a boxer

W motorze pisali jedynie, że Toyota ma być słabsza - ok 200 km, a Subaru ok 300. Może więc Subaru dostanie 2,0 + turbo, a Toyota n/a?
gg: 3984793
https://picasaweb.google.com/lordpix moje zdjęcia
lordpix
N3

Postprzez Matthias Schmidt » wtorek, 29 lis 2011, 13:31

A Ford odchodzi z WRC.... M - Sport będzie sam reprezentować markę, co oznacza, że raczej nie ma co liczyć na dobre wyniki. Latvala ponoć rozmawia już z Volkswagenem. Niedobrze, niedobrze. Ale to było do przewidzenia. Hirvo odszedł, Ogier zrezygnował z kontraktu, a mowa o ich odejściu krążyła od miesięcy i ciągle nie pojawiały się oficjalne informacje. Szykuje się baardzo nudny sezon 2012 :(

POPRAWKA - informacje te chyba zostały zdementowane i sprawa pozostaje otwarta.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez MSG Racing » wtorek, 29 lis 2011, 16:09

Właśnie miałem pytać gdzie te bajki wyczytałeś bo nic na razie nigdzie nie ma.
Pytanie też jest takie, jakie to wsparcie do tej pory udzielał, bo mam wrażenie, że niemal wszystko robił M-sport więc wielkiej różnicy nie będzie. Bardziej odczują odejście Abu Dabi.
A w nowym WRC pisze co innego. Min że udział Marki w WRC nie jest zagrożony i że wszystko OK. Dziwne to trochę.
W sumie brak WRC w ogólnodostępne TV może mieć wpływ na to co się dzieje.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Matthias Schmidt » wtorek, 29 lis 2011, 17:03

To wszystko jest obecnie pomieszane.... Musimy po prostu poczekać.

Kurcze, nie wiem czy macie podobne uczucia, ale mnie już drażni to:
"jeśli Ford zostanie w WRC to..."
Z jednej strony nieznany jest drugi kierowca, ciągle zastanawiamy się kto nim będzie (obstawiam, że Tanak), a z drugiej nie wiemy czy Błękitni zostaną.
Mogliby już coś powiedzieć....
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez WRCfan » wtorek, 29 lis 2011, 20:40

woocasch napisał(a):
WRCfan napisał(a):

W XV jest wolnossące 1.6

Sądzę, że dla Subaru zrobić z wolnossącego 1.6, 1.6 turbo to nie jest jakaś straszna filozofia i 20 lat pracy. Zresztą w nowym BRZ powinnien właśnie być silnik 1.6T, wydaje mi się, że takie coś czytałem w Auto Świecie lub Motorze.

1.6 turbo póki co pojawiło się jedynie w koncepcie Advanced Tourer. Na ten moment nie ma żadnych informacji jakoby pod maską BRZ pojawił się inny silnik niż 2.0 n/a D-4S, a mocy dużo więcej niż w Toyocie raczej z tego nie wyczarują. Info z AŚ/Motoru to czyste spekulacje.
-how fast are You in 1/4?
-all depends on how many corners I have to take in that 1/4 :twisted:
WRCfan
A6

Postprzez MSG Racing » wtorek, 29 lis 2011, 21:20

Przecież mogą zmniejszać pojemność silników do WRC. Mogą brać silnik z innego modelu należącego do koncernu więc niech was głowa o to nie boli.

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

MSG Racing
S2000

Postprzez deiman » wtorek, 29 lis 2011, 21:46

wrc1600 napisał(a):Mikko nie moze nic mówic do 1/1/12, chyba taka klauzula w kontrakcie. Ostatnio dziennikarze autosportu chcieli z nimi porozmawiac i odpowiedzial im ze moze im powiedziec co jadl rano na sniadanie :) reszte 1 stycznia

Tak, Miko ma kontrakt do konca roku, dlatego nie liczylem nawet na obszerna wypowiedz z jego strony. Byc moze ma taka klauzule, ale nawet jesli nie, to tez nie licze na podanie konretnych obszarow, w ktorych Citroen jest lepszy/gorszy, z racji tego, ze fin juz jest jakis czas w WRC i zachowa sie jak profesjonalista (czyt. nie za wiele powie) Mi natomiast wystarczy krotkie stwierdzenie np.
"auto jest fantastyczne"- co bedzie znaczylo, ze lepsze;
"dobre"- na podobnym poziomie, itd.

Matthias Schmidt napisał(a):deiman - właśnie, Mikko jest na razie jakiś powściągliwy. Nie pojawił się na konferencji Citroena, jego strona jest w zasadzie... ogołocona, na stronie Citroena też nic odnośnie Hirvo nie ma, on sam nic się nie wypowiadał. Nawet nie ma jego zdjęcia w kombinezonie Citroena! :D
Dziwne to jakieś... Miejmy nadzieję, że to nie oznaka tego, że żałuje swojego kroku ;)

Uważam, że jeśli Hirvonen będzie w przyszłym roku trzymać motywację, będzie szybki to ma szanse postraszyć Loeba raz na jakiś czas. Wiadomo jaka będzie polityka Citroena, a to głupie. Chyba ze Quesnel faktycznie odchodzi, a ten Dominique Serieys będzie mieć inne podejście. Dobrze by było. Wydaje się, że w przyszłym roku Cytryna odegra główną rolę jeszcze bardziej niż w tym sezonie. W takiej sytuacji oglądanie jak Loeb bije kolejne rekordy będzie nudne. Przydałaby się ciekawa walka wewnątrz zespołu. A może jeszcze Ford (JML) i Mini? Byłoby gut!

Tez sadzie, ze kilka rajdow bedzie z nim w stanie wygrac mimo, ze w tym roku nie blyszczal. Sadze, ze duzo zalezy od auta, szczescia, zbiegu okolicznosci i psychiki. To tak jak ze Schidtem i Malyszem. Ten pierwszy blyszczal, ale wybuch formy Malysza go po prostu zniszczyl. Polak potem dlugo wygrywal, ale tez gozej radzil sobie przy Hanavaldzie. Kiedys Colin ladnie to powiedzial, ze czasem przychodzi do Ciebie "cos magicznego" rozumiesz sie swietnie z pilotem, masz niesamowite wyczucie auta i jestes w stanie jechac perfekcyjnie. Zobaczymy.

Co do Serieys, nie pokladalbym tu nadziei bo kontrakt jest juz podpisany i jesli klauzula o "byciu pierwszym kierowca" jest w nim zawarta, to nikt nowy raczej tego nie zmieni. Do tego Loeb przed podpisaniem kontraktu rozmawial bezposrednio z kims "z gory" zarzadu Citroena i to chyba on mu taka pozycje mial zapewnic, wiec nowy szef raczej bedzie musial sie przystosowac.

MSG Racing napisał(a):Deiman - Wiedzę to chyba chciałeś powiedzieć, że Niemcy zyskali od Ogiera.
Loeb w GB powiedział, że chyba ma nowego poważnego rywala (o Latvali) bo jechał ile mógł a i tak przegrał (akurat jakiś tam OS). I to właśnie myślę, że Lavtala będzie największym rywalem Loeba w 2012.
Co do Hirvonena w Citroenie to dziwne jest nawet to że nie ma żadnej wzmianki o zmianie podpisaniu kontraktu. Chyba, że ten będzie podpisany po nowym roku/

Tak zyskali. Nie przyczytales uwaznie tego co napisalem.
Bardzo wierze w Latvale i mowiac szczerze, to moj ulubiony kierowca. Ostatnie rajdy tego sezonu pokazaly, ze tempo do wygrywania ma, ale jak sam poweidzial, musi popracowac nad systematycznoscia. Leob praktycznie nie ma slabych stron i jest w stanie wygrac kazdy rajd w sezonie.

lordpix napisał(a):
Matthias Schmidt napisał(a):Szykuje nam się długodystansówka w przyszłym roku.

Dzieje się to, co Todt zapowiadał 2 (?) lata temu. Chce aby rajdy były długie, jak dawniej. Może to trochę namieszać w wynikach. Szybcy, ale nie umiejący jeździć taktycznie teraz polegną. Bardziej będzie liczył się sprzęt i spokojna jazda.
quote]

Tak, i nie. Przypomnijmy, ze w Polsce poszli w druga strone zeby poprawic widowiskowosc i pkt sa/byly ( nie wiem dokaldnie ) przyznawane po kazdym dniu. Dlugie rajdy to pewna odmiana, ale moze byc tak, ze po drugim dniu wszyscy skupia sie juz tylko na obronie pozycji. Tak bylo przeciez po 2000 roku, kiedy w 2-3 dniu nic sie juz nie dzialo. Miedzy innymi dlatego wprowadzili zasade, "lider generalki czysci" zeby najszybszego zwolnic, co sie nie sprawdzalo przez pierwszych kilka lat ze wzgledu na forme Loeb-Citroen, albo jak kto woli, brak formy rywali. W kazdym razie, nalezy pamietac, ze takie zaday juz panowaly i po 1 dniu kierowcy czesto utrzymywali pozycje do samej mety. Zobaczymy jak teraz bedzie to funkcjonowac.

Matthias Schmidt napisał(a):To wszystko jest obecnie pomieszane.... Musimy po prostu poczekać.

Kurcze, nie wiem czy macie podobne uczucia, ale mnie już drażni to:
"jeśli Ford zostanie w WRC to..."
Z jednej strony nieznany jest drugi kierowca, ciągle zastanawiamy się kto nim będzie (obstawiam, że Tanak), a z drugiej nie wiemy czy Błękitni zostaną.
Mogliby już coś powiedzieć....

Rzeczywiscie jest o tym wzmianka np. tu
http://www.rajdy.v10.pl/Ford,opuszcza,W ... 71982.html

Byc moze to rzeczywiscie plotki, ale tak czy siak dobrze nie rokuja. Podobnie bylo z BMW w F1. Pozostaje czekac.
deiman
A5

Postprzez Matthias Schmidt » wtorek, 29 lis 2011, 21:56

Ale z tego co wiem dzień później zostały one zdementowane. Tak gdzieś doczytałem.
No ale jak mówisz - dobrze nie jest.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Sylwek_GSi » wtorek, 29 lis 2011, 22:09

jeżeli ford oficjalnie iwycofa sięz WRC a M-Sport nadal bedzie startował to na dobrą sprawę zmieni się nie wiele. Nie będzie oficjalnej 2 a nawet trójki kierowców tylko sami prywaciarze. Zamiast około 10 fiest w każdym rajdzie będzie może o połowe mniej. Zawsze znajdzie się kilku gości którzy przyprowadzą sponsora i pojadą sezon może pół. Mam nadzieje że Latvala będzie w stanie znaleźć jakiegoś sponsora w razie w. Bo jeżeli Ford da sobie spokój, fin może zostać na lodzie :?
Sylwek_GSi
A5

Postprzez MSG Racing » wtorek, 29 lis 2011, 22:34

Pomału poczekajcie na coś oficjalnego. Coś co będzie w każdym serwisie a nie dwóch, zresztą na następny dzień zdementowano te plotki.
Co do Forda to wcale nie musi być mniej o połowę Fiest. Prywaciarze będą płacić to będą mieć auta i będą jeździć, albo nawet będą kupować. Jedynie Latvala może być w 100% oficjalnym kierowcą a Tanak będzie musiał dokładać.
Jedyny minus to taki, że znów wchodzi blokada dla WRC w regionalnych rozgrywkach. także Zbyt aut w tej specyfikacji się zmniejsza. Plusem że można przejść na RRC czy S2000T czy jak to tam będzie miało nazwę.

MSG Racing
S2000

Postprzez Matthias Schmidt » wtorek, 29 lis 2011, 22:50

Sylwek_GSi - myślę, że Latvali nie grozi zostanie na lodzie. Jouhki zaraz weźmie Volkswagena w obroty, zwłaszcza że oni sami wykazywali zainteresowanie zarówno Jarim, jak i Mikko.
Co do Forda - na razie jest zamęt i zamieszanie. Jedni twierdzą tak, inni inaczej i ciężko już stwierdzić kto ma rację. Szkoda, ze ani M - Sport ani Ford nic nie mówią na ten temat. Jakis czas temu było mówienie, że są na dobrej drodze do przedłużenia kontraktu (podobno na pieć kolejnych lat), potem że ich celem jest utrzymanie Forda w WRC, teraz już ani nie pisną. Musimy poczekać, choć osobiście wolałbym szybkiej decyzji - jak zresztą chyba każdy.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez MSG Racing » wtorek, 29 lis 2011, 22:53

To jest też cześć marketingu. Masa ludzi mówi o Fordzie a oni nie muszą ani startować ani spotów reklamowych nagrywać dla TV czy dla prasy.

MSG Racing
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata