Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez Kajtofan » wtorek, 20 gru 2016, 13:09

No to Malcolm ma dream team na Monte. Ogier, Tanak i Evans w nowych Fiestach powinni zrobić robotę. Dziwi też, że M-Sport dał radę zbudować 3 auta na pierwszą rundę, a Toyota czy Citroen - nie. Wstyd jak cholera, dla osób którzy tam zarządzają.
Kajtofan
N3

Postprzez rubens » wtorek, 20 gru 2016, 13:20

a tymczasem

Obrazek
rubens
N2

Postprzez adamlen » wtorek, 20 gru 2016, 13:26

Mikkelsen nie wygląda na zadowolonego. Słaba sytuacja, VW w nowej wersji nie może startować, w starej wersji startowanie jest bez sensu, więc pozostaje R5. Chociaż Colin Clark pisał o jakiejś niespodziance na Rajd Szwecji, tylko jakiej jak wszystkie fabryki obsadzone.
Citroen go powinien wziąć bo się okazuje, że nawet jak mają najlepsze auto to skład na poziomie Toyoty. Ford i Hyundai daleko z przodu pod tym względem. No chyba, że C3 okaże się tak dużo lepszy, że nawet Lefebvre zrobi dobre wyniki.
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez rubens » wtorek, 20 gru 2016, 13:36

degradacja nigdy nie jest miła - chłopaki wyglądają na trochę niewyspanych ;-)

ps. może znamiennym jest pozostanie w grupie Volkswagena wszakże jest to start w oficjalnym zespole Skody
także (moje domniemania jednak) teraz Fabia, potem testy i rozwój Polo R5, a od Szwecji jakiś półprywatny
zespół z Polo WRC '17 z jakimś drugim zawodnikiem - może na Monte nie dało rady już niczego poskładać
finansowo i logistycznie stąd jednorazowy start Fabią, a wiemy dobrze, że w tym rajdzie to R5 można spokojnie
w punktach przyjechać
rubens
N2

Postprzez karluum » wtorek, 20 gru 2016, 13:58

To jest właśnie paranoja WRC. Gość z wygranymi 3ma rundami w ostatnich dwóch latach, który podgryzał Ogiera nie może znaleźć miejsca w fabryce... Ta polityka jest dla mnie całkowicie niezrozumiała...
karluum
A5

Postprzez woocasch » wtorek, 20 gru 2016, 14:17

Do tego Mikkelsen z roku na rok jeździł coraz lepiej, od 2014 jest cały czas na podium w klasyfikacji na koniec roku. Raczej nie ma takich wzlotów i upadków jak JML, a to jednak Fin zdobył miejsce w Toyocie, więc to wszystko pokazuje, że albo Andreas ma plan i jednak jakoś pojawi się na starcie w Polo WRC'17 albo jest tak kiepsko w WRC. Jeżeli Norweg nie znajdzie się w nowym WRC na resztę sezonu to będzie masakra.
Czyżby szykował nam się jakieś Team Norway?
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez wanderer » wtorek, 20 gru 2016, 14:21

karluum napisał(a):To jest właśnie paranoja WRC. Gość z wygranymi 3ma rundami w ostatnich dwóch latach, który podgryzał Ogiera nie może znaleźć miejsca w fabryce... Ta polityka jest dla mnie całkowicie niezrozumiała...

Takie jest życie i nie ma co rozdzierać szat nad Mikkelsenem bo i tak przez lata miał cieplarniane warunki w VW. Przez ten czas mógł pokazać dużo więcej, a tak naprawdę dopiero w ostatnim rajdzie w Australii pokazał, że może walczyć o zwycięstwa. Dwie wcześniejsze wygrane zostały mu trochę sprezentowane przez konkurentów. Więc jeśli jest dobry, to przezimuje ten rok i może za rok dostanie angaż w zespole WRC. Bo nie sądzę, aby np w Citroenie skład zespołu na sezon 2018 będzie taki sam jak obecnie. Wielu kierowców spotkała taka degradacja i nie mieli łatwo, bo musieli wnosić sponsorów, a Mikkelsen z tak dużymi pieniędzmi jakie zarabiał w VW, mógłby sobie spokojnie sfinansować sezon autem WRC.
wanderer
A6

Postprzez ToKu » wtorek, 20 gru 2016, 16:03

Niestety, ale historia z Mikkelsenem pokazuje, że w tym sporcie chodzi o coś innego niż sportowy wynik, co moim (czrnowidzkim jak zwykle) zdaniem nie wróży dobrze przyszłości WRC jako dyscypliny.

Nie wyobrażam sobie sytuacji przykładowo, że nagle rozwiązują Real Madryt i ważny zawodnik nie znajduje zatrudnienia w klubie grającym w najwyższej klasie rozgrywkowej w lidze o porównywalnym statusie.

Co do sprezentowania wygranej w Rajdzie Polski, to już na tym forum było podnoszone, że w warunkach wody płynącej odcinkiem dmacki musiały nie spisywać się najlepiej, bo momencie dzwona jego przewaga była już symboliczna, a został jeszcze kawał Baranowa i całe Nowe Sady do przejechania. Wygląda na to, ze i bez dzwona Tanaka Mikkelsen by wygrał.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez rubens » wtorek, 20 gru 2016, 16:12

ToKu napisał(a):Niestety, ale historia z Mikkelsenem pokazuje, że w tym sporcie chodzi o coś innego niż sportowy wynik, co moim (czrnowidzkim jak zwykle) zdaniem nie wróży dobrze przyszłości WRC jako dyscypliny.

Nie wyobrażam sobie sytuacji przykładowo, że nagle rozwiązują Real Madryt i ważny zawodnik nie znajduje zatrudnienia w klubie grającym w najwyższej klasie rozgrywkowej w lidze o porównywalnym statusie.

to też nie do końca tak - jakieś najbogatsze kluby na CR7 by się szarpnęły bo lepiej mieć go u siebie niż jako konkurenta,
ale już Modriciem czy Jamesem mogły by być problemy (a przecież to świetni piłkarze) - budżety dawno podopinane, a nawet przesadzone
i ciężko wysupłać kilkadziesiąt mln (jakiejkolwiek wartościowej waluty), pokontraktowani inni zawodnicy z klauzulami wysokich
odpraw/odszkodowań za zerwane kontrakty, także mimo wszystko to nie takie proste i też kilku musiało by pauzować do kolejnego okienka
transferowego ;-)
rubens
N2

Postprzez ZbyszekChaosu » wtorek, 20 gru 2016, 16:16

Ciekawostka. Dmack na Twitterze ogłosił, że Evans będzie ich kierowcą w nowym sezonie po czym... usunął ten wpis.

Tak jeszcze dumam czemu taki Citroen czy Toyota mają na początku tylko 2 auta i widzę to tak. Na Monte mają 3 fury (treningówka + 2 auta na start), a do tego muszą wykonać jeszcze całą ciężarówkę z częściami. Na Szwecję może i zdążą wykonać kolejne części i kolejne 3 fury ale wszystkie 3 jadą do Szwecji, bo te po Monte idą do generalnego przeglądu (rozbieranie do ostatniej śrubki) a potem są pakowane w kontenery i wysyłane do Meksyku. Po Szwecji auta też na przegląd i do Argentyny. O ile więc za dużo się nie zgruzuje to kolejne auto dadzą radę wystawić dopiero w Portugalii. Może Malcolm wcześniej homologował swoją furę i miał więcej czasu na budowę (co oznaczało by, że Cytryna będzie szybsza) albo przestawił ludzi od Bentleyi do budowy wórców (patrz wyżej) albo po prostu lepiej zarządza zespołem niż Matton.
Ostatnio edytowano wtorek, 20 gru 2016, 16:30 przez ZbyszekChaosu, łącznie edytowano 1 raz
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Hubertos » wtorek, 20 gru 2016, 16:17

Co by nie mówić, to Mikkelsen w ostatnim czasie był dużo bardziej przekonywujący od Latvali. Wydaje mi się, że Toyota nie postawiła na właściwego konia, Latvala już nie będzie lepszy.
Hubertos
A6

Postprzez viper » wtorek, 20 gru 2016, 16:53

Hubertos napisał(a):Co by nie mówić, to Mikkelsen w ostatnim czasie był dużo bardziej przekonywujący od Latvali. Wydaje mi się, że Toyota nie postawiła na właściwego konia, Latvala już nie będzie lepszy.

W końcu rodak szefa a Finowie nie raz pokazali patriotyzm. Ja tez bym wolał Mikkelsena bez dwóch zdań, a swoją droga ten latvala ma kupę szczęścia. Najpier do forda wcisnął go Gronholm potem trafił do najlepszego zespołu a na koniec kolega starszy po fachu załatwia mu miejsce w fabryce. Zobaczymy jak będzie tym razem.
viper
S2000

Postprzez Matthias Schmidt » wtorek, 20 gru 2016, 17:50

Brak Mikkelsena w stawce to koszmarne przeoczenie. To bardzo niedobre, ze nie ma miejsca dla goscia, ktory w ostatnich trzech latach byl w trojce mistrzostw swiata. Niestety nie wierze w zespol Volkswagena od rajdu Szwecji, wypowiedz Andreasa jasno pokazuje, ze nic takiego nie ma w planach. Pozostaje wierzyc, ze Citroen zauwazy jak kiepski sklad sobie dobral do tak mocnego samochodu (jakim C3 mam nadzieje jest) i na 2018 Mikkelsen trafi do Citroena. Makinen spokojnie mogl sciagnac i Latvale i Mikkelsena kosztem Hanninena, a jesli juz wybieral miedzy JML a Mikkelsenem to wybranie tego pierwszego jest raczej niezrozumiale. Nie ma zbyt wielu argumentow poza tym, ze JML jest Finem.

A tymczasem z innej troche beczki - nasz ulubiony pan od shootoutow sie 'nabyl' w McLarenie :lol:
http://www.autosport.com/news/report.php/id/127528/capito-set-to-leave-mclaren
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Witcher1990 » wtorek, 20 gru 2016, 18:23

Zgódźmy się, że brak AM w stawce to smutna rzecz. Ale kto miał go przyjąć? Jeśli uważacie to za taką patologię w WRC to kto jest temu winien, bo mam wrażenie że producenci? A co mieli kogoś wywalić na zbity pysk? TO byłoby lepsze?
Witcher1990
A6

Postprzez grzesiek811 » wtorek, 20 gru 2016, 18:38

No i Evans załapał się na trzecią fiestę WRC już od Monte Carlo. Ale on jest już długo związany z M-sportem i chyba nie ma się co dziwić.
Niedawno plotki Kubicę łączyły z Toyotą WRC, a tu nawet Mikkelsen się nie załapał.
Co do Polo WRC to chyba bez wsparcia Red Bulla będzie ciężko i jakoś nie wierzę, że ten team powstanie. Myślę, że Red Bull pójdzie za Ogierem, albo jako jego osobisty sponsor, albo jako sponsor M-Sportu.
Najmniej zrozumiały jest dla mnie natomiast angaż Juho Hänninena. To najmniej perspektywiczny kierowca w stawce WRC. Skoro do tej pory nic wielkiego nie osiągnął, to już raczej nie osiągnie. Lepiej jakby został ich testowym. Nie podoba mi się polityka Mäkinena i nie wierzę w sukces Toyoty z nim u sterów. Świadczy o tym choćby angaż kierowców, byle żeby byli rodacy, reszta się nie liczy.
grzesiek811
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata