Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez phildoon » poniedziałek, 19 gru 2016, 11:18

http://rajdy.autoklub.pl/news/ford-nie-wraca-do-wrc,72869 według informacji Motorsport Monday Ford nie zamierza wracać do WRC. W sumie ten układ, który zdają się mieć z M-Sportem obecnie jest dla nich najlepszym rozwiązaniem. Gdy coś szło nie tak a samochód z błękitnym owalem nie spisywał się jak należy to byli tylko dostawcą nadwozi, silników i pewnie jakiegoś tam ograniczonego know-how. W drugą stronę przy obecnym położeniu możliwe, że sypnęli jakimś "groszem" by zwerbować Ogiera i sukcesy, które mogą się wkrótce pojawić od razu łykną i wykorzystają w odpowiedni sposób. Suma summarum, gdy Ogier wygra jakiś rajd to cały świat będzie mówił o triumfie w Fordzie, a dopiero w następnej kolejności zostanie wspomniany M-Sport.
phildoon

Postprzez rubens » poniedziałek, 19 gru 2016, 11:41

Yaris wygląda i brzmi coraz lepiej - oglądając filmiki z testów Haninena na suchym asfalcie można odnieść takie wrażenie
dziwi mnie fakt, że wożą poprzednią wersję tylnego spojlera, a nie tą okrąglejszą z oficjalnej prezentacji
rubens
N2

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 19 gru 2016, 12:18

@luki rally@ napisał(a):Mogłoby tak zostać :D
https://www.facebook.com/RallyeDream/ph ... =3&theater
Zainspirowane malowaniem Forda GT z tegorocznego LeMans
Obrazek

np. mi ta bardzo przypadła do gustu
Obrazek

są też inne
Obrazek

Obrazek

phildoon nie do końca zgodzę się z tym co napisałeś bo o ile przy braku sukcesów czy nawet porażkach Ford może się od tego odciąć to w przypadku sukcesów już tego marketingowo tak łatwo nie ugryzą i moim zdaniem w zaistniałej sytuacji gdy Ogier dołączył do MSprotu i oni powinni bardziej się zaangażować w ten interes bo mam dziwne wrażenie że wymyka im się z rąk niepowtarzalna szansa.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez phildoon » poniedziałek, 19 gru 2016, 12:26

Mad Max patrząc na tę sytuację z zewnątrz tak można by pomyśleć. Trochę na zasadzie "skoro odcinacie się od porażek, to nie przyklejajcie się do naszych zwycięstw". Pytanie tylko ile rzeczy, o których nie wiemy wydarzyło się za kulisami i jakie ustalenia zostały "przyklepane" mimo, że oficjalnie Ford nie wraca do WRC. Myślę, że część wątpliwości może zostać rozwiania już być może po rajdzie Monte Carlo. Co do samego rajdu to już się doczekać nie mogę! ;)
phildoon

Postprzez Sylwek_GSi » poniedziałek, 19 gru 2016, 13:01

rubens napisał(a):Yaris wygląda i brzmi coraz lepiej - oglądając filmiki z testów Haninena na suchym asfalcie można odnieść takie wrażenie
dziwi mnie fakt, że wożą poprzednią wersję tylnego spojlera, a nie tą okrąglejszą z oficjalnej prezentacji

W Toyocie ALS pierze chyba najgłosniej :) co bardzo cieszy!
Bo były lata kiedy walory akustyczne w WRC były nieco pominięte. Teraz nowe WRC bardziej przypominają te sprzed nastu lat. Mogły by jeszcze częściej ogniem strzelać ;)

Nie mogę się już doczekać 1 odcinka specjalnego Monte Carlo, bo po testach to widać że auta są bardzo szybkie ale ktore jest najszybsze to pokarze dopiero rajd.

Szkoda że nie ma oficjalnego zaangażowania Forda, ale z 2 strony czy to by coś zmieniło? Widać że Wilson daje sobie świetnie rade i w przyszłym roku będę wyjątkowo trzymał kciuki za jego i jego ekipę.

W zasadzie to poznaliśmy już chyba większość odpowiedzi na pytania, kto z kim i w czym. Teraz tylko pozostaje czekać na informacje o ewentualnym prywatnym zespole VW i o dalszej przyszłości Mikkelsena. Jakoś nie chcę mi się wierzyć, żeby został w R5 na cały sezon.
Po ostatniej wypowiedzi Ogiera na temat rozmów z Citroenem, widać chyba że Francuzi nie specjalnie zabiegali o rodaka.
Jak widać na przykładzie losów Ogiera i Mikkelsena - światek WRC może naprawde zaskoczyć. Bo muszę przyznać że spodziewałem się walki i licytacji o Ogiera. A tylko Wilson był widać zainteresowany. To jest dla mnie straszne zaskoczenie. Podobnie jak widok Mikkelsena w R5. :shock:
Sylwek_GSi
A5

Postprzez rubens » poniedziałek, 19 gru 2016, 13:20

no Makinen był jeszcze zainteresowany, może ta Toyota nie będzie wcale taka zła - nie mniej jednak też się cieszę z Seba u Malcolma

Mikelsen coś na Szwecję przygotował - sam Clark o tym wspomina, że słyszał ciekawe plotki
co do Monte to ciekawe będzie porównanie Kopeckiego i "Handsome one" w Fabiach R5 ;-)
rubens
N2

Postprzez phildoon » poniedziałek, 19 gru 2016, 16:11

Nawiążę do tego, co napisał Sylwek. Pewnie wszyscy spodziewaliśmy się trochę większego "ruchu" wokół Seba ale na przeszkodzie temu stanął okres, w którym VW ogłosił wycofanie z WRC. Podejrzewam, że gdyby Volskwagen zarządził odejście zaraz po wybuchu diesel-gate to zakładam, że w tamtym czasie nie wszystkie kontrakty z kierowcami były podpisane i taki Citroen czy Hyundai mając jeszcze jakieś wolne miejsce mógłby wybierać i przebierać w zawodnikach ex-VW. Myślę, że wiele osób by się ze mną zgodziło i spróbowało na miejscu włodarzy/szefów zespołów "poruszyć niebo i ziemię" by zdobyć S.O w pierwszej i JML/AM w drugiej kolejności ale jak widzieliśmy, z jakiegoś powodu nie dało się przeskoczyć drabinki korporacyjnej/ciągu decyzyjnego lub po prostu zacisnąć zęby by przeforsować taki ruch kadrowy i w rezultacie "malutki" M-Sport zawinął do siebie najgorętsze obecnie nazwisko w rajdach płaskich. Dla sportu, rywalizacji i dla nas, kibiców to chyba najlepsze co się mogło stać tak więc pozostaje tylko czekać aż Seb odpali Fiestę i pokaże, ile z niej może wycisnąć ;)
phildoon

Postprzez grzesiek811 » poniedziałek, 19 gru 2016, 20:36

Mad Max napisał(a):phildoon nie do końca zgodzę się z tym co napisałeś bo o ile przy braku sukcesów czy nawet porażkach Ford może się od tego odciąć to w przypadku sukcesów już tego marketingowo tak łatwo nie ugryzą i moim zdaniem w zaistniałej sytuacji gdy Ogier dołączył do MSprotu i oni powinni bardziej się zaangażować w ten interes bo mam dziwne wrażenie że wymyka im się z rąk niepowtarzalna szansa.

Mam podobne odczucie co ty. To mógłby być największy sukces w historii forda. Też się cieszę, że trafił do M-sportu i będę im kibicował. Wreszcie Tanak będzie mógł rywalizować z Ogierem na równym poziomie, bo widać było w kilku rajdach, że bardzo chciał pokonać ogiera i wygrać rajd.
Nawet jeżeli citroen będzie trochę lepszym autem, to myślę, że Seb nadrobi to z nawiązką. Zapowiada się świetny sezon i też już nie mogę doczekać się Monte Carlo. Ogier wygrał go ostatnie trzy lata z rzędu, myślę, że i tym razem wygra, już dla M-sportu.
grzesiek811
N2

Postprzez Taurus » poniedziałek, 19 gru 2016, 21:57

rubens napisał(a):Yaris wygląda i brzmi coraz lepiej - oglądając filmiki z testów Haninena na suchym asfalcie można odnieść takie wrażenie

dokładnie mam takie samo wrażenie. do tej pory uważałem to auto za proto a teraz wszystko zaczyna lepiej wyglądać. na testach po śniegu też nawet nawet to idzie. zobaczymy. co do skrzydłą to sami pewnie nie wiedzą jakie założą ;)
Taurus
N3

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 19 gru 2016, 22:24

Serio myślicie,że transfer Ogiera do M-Sportu mógł się obyć bez hajsu od Forda? Myślę, że sypnęli groszem, tylko nie takim, żeby dodać słowo "Ford" do oficjalnej nazwy zespołu.
żółtodziób
A8

Postprzez miszczu140000 » poniedziałek, 19 gru 2016, 23:37

Oj tam pierdzielicie sytuacja wygląda tak jeśli będą wygrywać a nawet zdobędą majstra to Ford będzie jaki to nasza fiest jest super a ecco-bost jest wogóle zajebi*ty a jak Ogi wogóle będzie w tyle i powie że to szajse i zmieni zespół to oficjałowie Forda mogą powiedzieć że nie mają nic z tym wspólnego oczywiście Ford wspiera M-Sport bo dla Forda takie kwoty to pryszcz i ja chcę aby taka sytuacja pozostała jak najdłużej bo widac ze M-Sport jest w miare dobrze zaządzany i radzi sobie dobrze finansowo a jak Ford powróci to po kilku sezonach może się znowu wycofać i wtedy z M-Sportem może być różnie :wink:
miszczu140000
N3

Postprzez rubens » wtorek, 20 gru 2016, 10:16

miszczu140000 napisał(a):Oj tam pierdzielicie sytuacja wygląda tak jeśli będą wygrywać a nawet zdobędą majstra to Ford będzie jaki to nasza fiest jest super a ecco-bost jest wogóle zajebi*ty a jak Ogi wogóle będzie w tyle i powie że to szajse i zmieni zespół to oficjałowie Forda mogą powiedzieć że nie mają nic z tym wspólnego oczywiście Ford wspiera M-Sport bo dla Forda takie kwoty to pryszcz i ja chcę aby taka sytuacja pozostała jak najdłużej bo widac ze M-Sport jest w miare dobrze zaządzany i radzi sobie dobrze finansowo a jak Ford powróci to po kilku sezonach może się znowu wycofać i wtedy z M-Sportem może być różnie :wink:

ale to nie jest do końca tak, że sprawa rozbija się o kilka baniek zielonych papierów - owszem dla Malcolma one są niesamowicie ważne,
jednakże w koncernach motoryzacyjnych nie zawsze chodzi o koszt
tak wielkie brandy jak Ford, VW, Toyota mają po prostu jasno sprecyzowaną politykę wizerunkową
ostatni VW wyraźnie dał do zrozumienia, że po aferze motorsport NIET
wiele marek skłania się ku Furmule-E (nie zdziwie się jak Mercedes zwinie się z F1 po 2019) - bo jest to teraz mega modne, bycie eko i elektrycznym
równie dobrym przykładem ma się sprawa z browarami - przecież można np. w naszym lokalnym motorsporcie reklamować piwo, ale ... ale to źle
wygląda i duże brandy nie chcą łączyć jazdy samochodem z alkoholem
podobnie może mieć się sprawa z Fordem - po prostu czynione przez nich badania i ocena zachowań klientów oraz ich wyborów jasno stwierdzają,
że wydane na reklamę w innym miejscu np. innym sporcie nawet zupełnie niezwiązanym z motorsportem daje dużo lepsze efekty wizerunkowo sprzedażowe
np. wolą wydać 200mln $ na promocję przy okazji turniejów golfowych niż 30-50mln $ w motorsporcie, bo ma to przełożenie na sprzedaż wg badań
np. 2mln sztuk w pierwszym przypadku i ledwie 200tys. sztuk w drugim (dane z sufitu dla zobrazowania)

także na prawdę nie zawsze chodzi o to, że nie damy, bo nie mamy, bo oszczędzamy, ale po prostu nie chcą być bardzo kojarzeni z motorsportem
albo kojarzeni z motorsportem w Europie - powodów mogą być setki
to na prawdę są wielkie "szachy", w których nam małym ludzikom ciężko się odnaleźć ;-)

ps.
oby dołożyli się tak czy siak, by Malcolm wreszcie wypłynął, bo należy mu się to jak mało komu
rubens
N2

Postprzez Mad Max » wtorek, 20 gru 2016, 11:17

żółtodziób napisał(a):Serio myślicie,że transfer Ogiera do M-Sportu mógł się obyć bez hajsu od Forda? Myślę, że sypnęli groszem, tylko nie takim, żeby dodać słowo "Ford" do oficjalnej nazwy zespołu.
Myślę że Ford mógł sypnąć $$$$ tak samo jak myślę że Malcolm mógł sypnąć $$$$ bo też go na to stać a OGi raczej nie będzie zarabiać takich kokosów jak w VW, ale skoro oficjalnie nie sypnęli euraczami to dlaczego oficjalnie będą mogli się ogrzewać przy ew. jego tytule ?? za to w przypadku niepowodzenia umyją od tego ręce, uważam to za mocno nie fire zagranie i śmiem twierdzić że Malcolm na takie zagranie nie pozwoli tym bardziej że oferta przyłączenia się do tej zabawy była a z niej nie skorzystali.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez żółtodziób » wtorek, 20 gru 2016, 11:46

Mad Max napisał(a):
żółtodziób napisał(a):Serio myślicie,że transfer Ogiera do M-Sportu mógł się obyć bez hajsu od Forda? Myślę, że sypnęli groszem, tylko nie takim, żeby dodać słowo "Ford" do oficjalnej nazwy zespołu.
Myślę że Ford mógł sypnąć $$$$ tak samo jak myślę że Malcolm mógł sypnąć $$$$ bo też go na to stać a OGi raczej nie będzie zarabiać takich kokosów jak w VW, ale skoro oficjalnie nie sypnęli euraczami to dlaczego oficjalnie będą mogli się ogrzewać przy ew. jego tytule ?? za to w przypadku niepowodzenia umyją od tego ręce, uważam to za mocno nie fire zagranie i śmiem twierdzić że Malcolm na takie zagranie nie pozwoli tym bardziej że oferta przyłączenia się do tej zabawy była a z niej nie skorzystali.

Będą mogli się "ogrzać" bez żadnego problemu. Wystarczy,ze spisali umowę, w której jest punkt, że w razie tytułu mistrzowskiego Ford może ten fakt wykorzystać w swoim marketingu. Dla "mas" nie napiszą,że Ford M-Sport wygrał tytuł, bo nie ma takiego zespołu, ale styknie, że sypną hasłem, że Seb Ogier prowadzący Forda Fiestę WRC i ble ble ble. Zresztą takie teksty pojawią się w niemal każdych wiadomościach sportowych. Masowy odbiorca nie wchodzi w dalsze niuanse. Dla niego jak coś wygląda mniej więcej jak Ford, mówią że Ford - no to znaczy,że Ford jest fajny. Tak naprawdę więc nawet nie muszą sami robić sobie reklam, wystarczy, że zdjęcie Fiesty WRC pokaże się na czołowych portalach internetowych. Czy jest to fair układ - może i nie jest, ale biznes jest biznes i obie strony na tym zyskały. M-Sport mógł zatrudnić wreszcie kierowcę , który może dać im tytuł, a Ford który de facto kasą sypnął w razie sukcesu się przy tym ogrzeje. Poza tym możliwe że tak jak pisałem - kasa którą podrzucił Ford wcale nie była duża i dlatego nie jest wymieniony w nazwie zespołu, aczkolwiek przy tej "bidzie" jaką klepie M-Sport to i tak była kasa dużo robiąca. Stad taki dziwny układ. zastrzegam jednak,ze póki co to są tylko moje przypuszczenia. Może jest tak,że to nie Ford a Red Bull sypnął większą kasą, albo jeszcze ktoś inny. Okaże się jak zaprezentują oklejenie. Możliwe też,że tak naprawdę była to pokerowa zagrywka Malcolma. Kasę rzucił sam a sponsorów tak naprawdę jeszcze szuka. Dlatego fiestę zaprezentowali kompletnie golusieńką. Bo jeszcze sami nie wiedzą co i jak duże na nią przykleić. Możliwe,że Malcolm ma jakieś zapewnienia, ale ciągle nie ma konkretnych umów. Nie sądzę też,że kasa którą rzucili na stół jest mała. Mniejsza niż w VW, ale pamiętaj, że Tommi już zaoferował 10 baniek i oferta została odrzucona. Toyota jest w tyle jeśli chodzi o rozwój, ale biorąc pod uwagę,że to auto będzie rozwijane (jest za co je rozwijać) to raczej mi się nie wydaje, że mając taką ofertę poszedł do Malcolma za mniej niż 5 baniek. Do tego w grze cały czas był Citroen. Nie sądzę,że dostał wiele mniejszą kasę niż do tej pory. Sportowcy to nie są tacy idealiści jak w RSMP, oni doskonale zdają sobie sprawę,że do 67 roku życia sobie nie popracują raczej, ani nawet do 60 tego. Liczą kasę jak cholera, i dlatego na przykład większość tenisistów kompletnie olewa olimpiadę. Nikt nie chce ryzykować kontuzji, kiedy w sezonie ma jeszcze do obskoczenia kilka turniei, gdzie w każdym jest po kilka baniek do zgarnięcia. Myślę,że topowi kierowcy WRC robią podobnie - oceniają które auto będzie lepsze dopiero jak na stole z obu stron leży jakiś godny pieniądz. I nie jest to pazerność tylko konieczność. Taki Ogier za 6-7 lat maksymalnie będzie już na emeryturze i będzie zgarniał znacznie mniejsza kasę niż teraz. Bańkę - dwie może sobie odpuścić, ale raczej nie na przykład połowę tego co by mógł zarobić gdzie indziej.
żółtodziób
A8

Postprzez miszczu140000 » wtorek, 20 gru 2016, 12:45

No a wrazie czego jakby Malcolm pyskowal to cofna zgode na budowe WRC na podstawie Fiesty
miszczu140000
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata