przez Matthias Schmidt » niedziela, 10 lut 2013, 19:12
Rajd calkiem ciekawy i przede wszystkim zaskakujacy. Ogier potwierdzil ze jest wysmienitym zawodnikiem, dodatkowo Polo R WRC na pewno jest konkurencyjne i - co tu duzo ukrywac - swietnie skrojone pod Seba II. Dominacja Ogiera w tym rajdzie moze byc rzutem na najblizsza przyszlosc, bo skoro tutaj nie zlapali go Latvala, Ostberg, czy Hirvo (w jego przypadku mam na mysli slabe czasy) to gdzie indziej beda mogli?? Obawiam sie, ze to moze byc dominacja, natomiast rajdy to rajdy, wiec pewnosci poki co nie ma. Snieg zaciera roznice miedzy samochodami, byc moze Polo na szutrach jeszcze nie jest tak mocne jak Fiesty i DS3. Tez rzecz jasna nie jest powiedziane ze Ogier bedzie wygrywac rajd za rajdem nawet jesli Polo bedzie konkurencyjne. Latvala in minus. Spodziewalem sie ze tutaj akurat moze byc wyzej od Ogiera. Nie myslalem o zwyciestwie, ale wydawalo mi sie ze podium moze byc jak najbardziej. Zawiodlem sie, ale JML chyba jeszcze nie czuje tego samochodu zbyt dobrze. Mikko tez bardzo in minus. Juz blad w jego przypadku bardzo niedobrze wrozy na przyszlosc (obawiam sie powtorki z 2010), a pozniejsze czasy... OK, moze nie cisnal na maksa, no ale juz Power Stage. Czwarte miejsce slabo jak na to, ze typowalem go na zwyciezce. Sordo - niczego innego sie nie spodziewalem, ale moze na asfaltach zdola cos wygrac, a na szutrze gdzies lapnie sie na podium. Ostberg niezle, bardzo dobrze walczyl, chociaz zabraklo tego czegos. Liczylem na to, ze chociaz Loeba dopadnie, a tu nic. Szkoda bledu Novikova, ale gosc i tak dobrze zapowiada sie na przyszlosc. Neuville dojechal piaty - bardzo dobry wynik. Z Hanninena drugiego Gronholma nie bedzie, pewnie ciezko bedzie mu pojechac w kolejnych rundach. Co wiecej? Juz chyba nic. Wiemy jeszcze jedno - Loeb juz nigdy nie bedzie liderem klasyfikacji generalnej.
Calkiem interesujaco sledzilo sie ten rajd, ale jestem zawiedziony, bo trzymalem kciuki za Skandynawie. Najbardziej in minus zaskoczyl mnie Hirvo.
A na Meksyk juz teraz obstawilbym Ogiera na 1 miejsce.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)