Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez Honiclbr » poniedziałek, 12 gru 2016, 12:54

ZbyszekChaosu napisał(a):My tu pitu pitu a Orlen sponsoruje Rajd Polski i Ptaszka w WRC2 http://rajdy.autoklub.pl/news/orlen-sponsorem-rajdu-polski-i-baja-poland,72734 http://rajdy.autoklub.pl/news/ptaszek-ze-wsparciem-orlenu,72733
Znakomita wiadomość :D

Jeszcze jak Lotos ogłosi, że Kajto też w WRC2 to zaczną się pojedynki jak za czasów papierosów :D
Honiclbr
A5

Postprzez MSG Racing » poniedziałek, 12 gru 2016, 13:13

Honiclbr napisał(a):
ZbyszekChaosu napisał(a):My tu pitu pitu a Orlen sponsoruje Rajd Polski i Ptaszka w WRC2 http://rajdy.autoklub.pl/news/orlen-sponsorem-rajdu-polski-i-baja-poland,72734 http://rajdy.autoklub.pl/news/ptaszek-ze-wsparciem-orlenu,72733
Znakomita wiadomość :D

Jeszcze jak Lotos ogłosi, że Kajto też w WRC2 to zaczną się pojedynki jak za czasów papierosów :D

Że Ptaszek ma niby tempo Kajta?
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 12 gru 2016, 13:57

MSG Racing napisał(a):
Forester napisał(a):
MSG Racing napisał(a):Mam takie wrażenie czytając wymysły niektórych że ak wymyślacie, tak kombinujecie i cudujecie że jak się pojawi prawdziwy news o podpisaniu kontraktu to będzie dalej kombinować i wymyślać uznając go za plotkę.
Więc wam doleje oliwy do ognia.
Jeden portal czeski plus sam Colin Clark wczoraj wspomnieli że mają informację że umowa została podpisana. Z kim? Z tym u kogo jeździł.

Ogier niby gada z górą PSA nie dlatego, że z szefem Citroen Racing są w sporze (kto to kurna wymyśłił w ogóle?) (i mieli by potem pracować razem? zastanówcie się), tylko dlatego że tam są osoby decyzyjne a Matton jest tylko pionkiem jak już ktoś wspomniał, który ma wykonać zadanie.

No to Matton jest pionkiem czy tym który ma wykonać zadanie? Skora ma wykonać zadanie to znaczy, że ma autonomię w doborze sposobu i "narzędzi". Nie jest żadnym pionkiem no chyba, ze Ogier poszedł do PSA zaproponować szeroki wachlarz usług włącznie z dostarczeniem nowego szefa zespołu. Ogier + Matton chleba nie da.

Ale na przykład zatrudnienie Ogiera jako kierowce nie planowanego jest poza jego kompetencjami. Ma się zmieścić w ramach określonych przez górę która wcale bym się nie zdziwił jak też zaklepuje część planów i pomysłów. Jak nie ma budżetu i nie ma możliwości i pozwoleń od góry to nic nie zrobi.
A tego "nowego" szefa zespołu to nie wiem coś to wymyślił.

Dokładnie tak. Wszystko już było dogadane i ustalone kiedy na rynku pojawił się Ogier. Jego zatrudnienie jest ponad programowe i poza kompetencjami Mattona. Dlatego właśnie nie uczestniczy w rozmowach. Ogier z Mattonem nie ma żadnej kosy i bardzo szybko się dogadają o ile w ogóle Ogi znajdzie się w Citroenie. To,że Matton w tej chwili nie uczestniczy w negocjacjach wynika wyłącznie z tego,że nie ma żadnych mocy decyzyjnych i każdy ruch i tak by musiał konsultować z wierchuszką. Ponieważ sprawa jest zbyt ważna i zbyt nie cierpiąca zwłoki po prostu odpuścili sobie takie ceregiele. Innego wyjaśnienia nie ma. Niech ktokolwiek napisze do prezesa jakiejkolwiek S.A. czy by go nie zechciał sponsorować to w najlepszym razie dostanie odpowiedź od jego sekretarki, żeby skontaktował się z działem marketingu. Tak samo działa to na szczeblu kierowcy-PSA. Wszystko co mogą dostać za odpowiedź to "kontaktujcie się z szefem zespołu". Tutaj rozmowa bezpośrednia toczy się dlatego,ze szef zespołu nie ma już żadnej możliwości samodzielnego manewru, a zawodnik jest tak ważny, ze zarząd/prezes nie traktuje go rutynowo.
żółtodziób
A8

Postprzez adamlen » poniedziałek, 12 gru 2016, 13:59

Honiclbr chyba miał na myśli pojedynki budżetów.

Raczej te czasy na razie nie wrócą.
Ciekawe czy dotychczasowi sponsorzy Ptaszka: Total i Boryszew zostali czy zakończyli współpracę.

Oby Kajto również trafił do WRC2
W ERC mamy mieć Grzyba i Habaja więc zmiana warty no i może Chuchała.
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez Honiclbr » poniedziałek, 12 gru 2016, 14:10

adamlen napisał(a):Honiclbr chyba miał na myśli pojedynki budżetów.

Dokładnie chodziło mi o budżety. Jak obie firmy "nakręcą się" zaczną inwestować coraz więcej, co może pozytywnie odbić się także w niższych seriach.
Honiclbr
A5

Postprzez wanderer » poniedziałek, 12 gru 2016, 14:13

MSG Racing napisał(a):Że Ptaszek ma niby tempo Kajta?

Sprawdziłem dla pewności, czy dzisiaj nie ma 1 kwietnia, bo dla mnie ta informacja to jakiś kiepski żart.

Nie miałem nic do Ptaszka, gdy startował w mistrzostwach świata za swoje i później jego PR-owcy ogłaszali sukcesy w słabo obsadzonych rundach WRC2. Ale w sytuacji gdy Orlen wspiera takiego zawodnika, bez znaczących tytułów jak Kajto czy Chuchała, to można śmiało mówić o wyrzucaniu pieniędzy w błoto. Tym bardziej że w przyszłym roku wchodzą obowiązkowe rundy WRC2 i nie będzie tylu możliwości by wyrwać jakieś łatwe punkty i ogłaszać sukces, bo zawodnik dojechał do mety.
wanderer
A6

Postprzez ZbyszekChaosu » poniedziałek, 12 gru 2016, 14:24

Honiclbr napisał(a):
adamlen napisał(a):Honiclbr chyba miał na myśli pojedynki budżetów.

Dokładnie chodziło mi o budżety. Jak obie firmy "nakręcą się" zaczną inwestować coraz więcej, co może pozytywnie odbić się także w niższych seriach.

Na to bym nie liczył. Zarówno Lotos jak i Orlen mają tego samego zarządce/ właściciela- Skarb Państwa. Nawet gdyby prezesi zaczęli sami się licytować to im Minister szybko to ukróci. Ja tu raczej widzę zamianę. Teraz programy rajdowe będzie sponsorował z ramienia rządu Orlen a nie Lotos i tyle. "Naczelnik" Kościuszko miał układy z Lotosem to wciągnęli się w rajdy i w WRC. Widocznie Ptaszek Senior zna kogoś w Orlenie. Wieści o tyle dobre, że Rajd Polski wydaje się mieć zapewniony budżet na następne parę lat.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Sylwek_GSi » poniedziałek, 12 gru 2016, 14:31

Mi się wydaję, że Orlen niejako dorzucił się do startów Ptaszka. Przecież czy z Orlenem czy bez, pewnie i tak by startował w tych kilku rundach. Więc pewnie mają niewielki procentowo wkład w ten projekt. W przypadku gdyby mogli sponsorować Kajto czy Chuchałę, musieli by pewnie wnieść cały budżet.
Tak to rozumiem.
Teraz trzymajmy kciuki żeby Lotos zrobił krok w dobrym kierunku, Kajto w Polsce i Europie zdobył wszystko więc jedyna słuszna decyzja to WRC-2. Tym sposobem w Europie jednym z kandydatów na tytuł urasta Ł. Habaj !
Tegoroczna Barbórka pokazała jak szybki na tle Polskich kierowców są nasi exportowi kierowcy jak Kajto i Siemanko.
Sylwek_GSi
A5

Postprzez wanderer » poniedziałek, 12 gru 2016, 14:48

Sylwek_GSi napisał(a):Mi się wydaję, że Orlen niejako dorzucił się do startów Ptaszka. Przecież czy z Orlenem czy bez, pewnie i tak by startował w tych kilku rundach. Więc pewnie mają niewielki procentowo wkład w ten projekt. W przypadku gdyby mogli sponsorować Kajto czy Chuchałę, musieli by pewnie wnieść cały budżet.

Sądząc po powierzchni jaką zajęły reklamy Orlenu, wsparcie narodowego koncernu będzie niemałe. I dziwi brak nalepek tegorocznych reklamodawców. Wszyscy wycofali się po tak udanym sezonie? :roll:
wanderer
A6

Postprzez woytek » poniedziałek, 12 gru 2016, 15:31

Sebastien Ogier - Ford Fiesta RS WRC' 2017 - Rallye Monte Carlo
woytek
N3

Postprzez woytek » poniedziałek, 12 gru 2016, 15:34

wanderer napisał(a):
Sylwek_GSi napisał(a):Mi się wydaję, że Orlen niejako dorzucił się do startów Ptaszka. Przecież czy z Orlenem czy bez, pewnie i tak by startował w tych kilku rundach. Więc pewnie mają niewielki procentowo wkład w ten projekt. W przypadku gdyby mogli sponsorować Kajto czy Chuchałę, musieli by pewnie wnieść cały budżet.

Sądząc po powierzchni jaką zajęły reklamy Orlenu, wsparcie narodowego koncernu będzie niemałe. I dziwi brak nalepek tegorocznych reklamodawców. Wszyscy wycofali się po tak udanym sezonie? :roll:

Z Totalem miał umowę na 3 lata i właśnie się skończyła
woytek
N3

Postprzez ZbyszekChaosu » poniedziałek, 12 gru 2016, 15:36

woytek napisał(a):Sebastien Ogier - Ford Fiesta RS WRC' 2017 - Rallye Monte Carlo

Dziękujemy :) Teraz tylko czekać na resztę zawodników M-Sportu i informację o Polo 2017.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez woocasch » poniedziałek, 12 gru 2016, 15:48

ZbyszekChaosu napisał(a):
woytek napisał(a):Sebastien Ogier - Ford Fiesta RS WRC' 2017 - Rallye Monte Carlo

Dziękujemy :) Teraz tylko czekać na resztę zawodników M-Sportu i informację o Polo 2017.

To już jest w 100% pewne info?
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez suchoklates » poniedziałek, 12 gru 2016, 16:03

Anders Grondal zamiescil takie info na swoim twitterze... od Ogiera info nie ma na razie.
Suchoklates
- Fahrwerk / Suspension -

Elbflorace
Formula Student Team TU Dresden e.V.

http://www.elbflorace.de
suchoklates
N1

Postprzez Yrtat » poniedziałek, 12 gru 2016, 19:10

Yrtat
A5

Poprzednia stronaNastępna strona