Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez woocasch » środa, 7 gru 2016, 10:12

Matthias Schmidt napisał(a):Do Al-Attiyaha jestem uprzedzony, w zyciu interesu z takim gosciem bym nie zrobil, ale moze chociaz na rok w Volkswagena by sie zaangazowal.

A ja tam bym z nim chętnie interesy porobił, byłaby szansa na fajny zarobek, bo on się raczej w lipne projekty nie angażuje :)
Wiesz można kogoś lubić lub nie lubić, ale on ma jednak genialne dojścia do grubej kasy. A do tego ma w dorobku medal olimpijski, dwie wygrane w Dakarze, tytuł w PWRC i dwa tytuły w WRC2. Ktoś może powiedzieć, że to wszystko za petrodolary, ale wielu zawodników z zasobnym budżetem nie osiągnęło nawet połowy tego co on. Więc może lepiej popatrzeć na faceta obiektywnie, a nie przez pryzmat jakiś uprzedzeń?

Jeżeli projekt z VW, Katarem i Red Bullem dojdzie do skutku i faktycznie zaangażują Ogiera to jest duża szansa na kolejny tytuł. Jeżeli w składzie będzie Mikkelsen to walka będzie zapewne bardziej wyrównana. Moim zdaniem za tydzień już wszystko będziemy wiedzieć :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 7 gru 2016, 11:09

woocasch - ale poza kasa jakas stabilnosc jednak tez jest wazna, a nie, ze tu mowi Ci cos, a zaraz za rok zmienia zdanie o 180 stopni. Natomiast tak to zgodze sie, troche gosc w zyciu osiagnal i tego nie umniejszam. Kwestia mojego postrzegania Al Attiyaha nie ma zwiazku z jego osiagnieciami, jednak przynajmniej na ta chwile zdania nie zmienie. Co nie zmienia faktu, ze obstawialbym, ze z VW Nasser 'pobedzie' dluzej niz z M- Sportem.

A co do konkurencyjnosci nowego Polo - na pewno jest to samochod konkurencyjny, ale pytanie jak bardzo. Prace i testy jeszcze trwaly w momencie kiedy VW zawiesil program i mozliwe, ze nie wszystko zostalo dopiete na ostatni guzik. Zdziwilbym sie, gdyby Polo '17 bylo z przodu i mialo przewage nad rywalami, zwlaszcza nad Citroenem.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez woocasch » środa, 7 gru 2016, 11:25

Z Ogierem za kierownicą Polo będzie konkurencyjne, może nie zawsze i wszędzie, ale w większości wypadków będzie w czołówce - jestem tego pewien. Np. z Mikkelsenen też powinno być OK, ale już nie będzie to stabilna jazda. Tak samo Meeke w Citroenie będzie miał zapewne lepsze i gorsze rajdy. Dlatego przyszły sezon może być najciekawszym od lat. Będzie wielu kandydatów do zwycięstwa i stawka powinna się spłaszczyć. Jedyna opcja na, że ktoś będzie dominować to w mojej ocenie połączenie Citroena i Ogiera. Ale o tej nie mówi się aż tyle co o rozmowach na linii Ogier-Wilson.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez karluum » środa, 7 gru 2016, 12:17

VW zbiera kasę na karę dlatego liczą każdy mln euro. Program VW wynosił 50 mln euro ale to był cały program biorąc również pod uwagę działania marketingowe + wypłaty dla 3 kierowców. Ja myślę, że z kasą gwarantowaną przez RB i Katar da się pociągnąć również rozwój.
karluum
A5

Postprzez Forester » środa, 7 gru 2016, 13:24

VW ma pieniądze na karę. Tu chodzi o wizerunek i zachowanie pokory. Rajdy to festiwal próżności, a ekolodzy tego nie lubią. Nie zdziwię się jak VW za moment zacznie wozić lód na Antarktydę w świetle fleszy, dokarmiać dzieci i spychać wieloryby do morza.
Forester
N1

Postprzez woocasch » środa, 7 gru 2016, 14:10

Dokładnie kasę zbiorą i znajdą na kary, zresztą wymiar tych kar też do końca nie jest znany. Bardziej chodzi o wizerunek, bo jak to miało wyglądać, że w LeMans promują prototyp z dieslem na pokładzie, a za "tego samego" diesla mają kłopoty wizerunkowe. Podobnie jest z WRC, niby tacy eko a spalają benzynę i "niszczą" przyrodę rajdówkami. Do tego, aby marketingowo Loeba musieliby zdobyć 10 tytułów wśród kierowców z rzędu :) Więc decyzją "polityczną" zakręcili kurek z kasą i tyle w tym temacie :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Mad Max » środa, 7 gru 2016, 16:23

W Yarisie zmian ciąg dalszy
dopiero teraz zauważałem że nawet w sekcjach bocznych pojawiły się parapety na wysokości okien
https://vidsn.com/v/test-toyota-yaris-w ... ZyW-p.html

a tu wykombinowali żeby połączyć te parapety ze spojlerem - ten spojler wygląda na tym zdjęciu jak spadochron, do tego te monstrualne wyloty rodem ze Star Wars i dyfuzor większy niż w F1 - trochę to karykaturalnie wygląda
Obrazek

Obrazek
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez ZbyszekChaosu » środa, 7 gru 2016, 16:46

Heh, zwiększyli sobie boczną powierzchnie reklamową :)
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez karluum » środa, 7 gru 2016, 16:55

Oj nie mają pieniędzy, nie mają. To są bajki reklamowo-wizerunkowe, 16 mld euro kar plus koszty serwisowe plus kolejne mld (utopione według mnie) w technologię elektryczną. Taka afera może im się lata odbijać czkawką, bo to nie chodzi o samą karę ale sprzedaż ogólnie. Już kopią dostawców by zeszli z cen, negocjacje ze związkami by nie było podwyżek. Tu każde euro się liczy bo amerykańskie sądy są nieprzewidywalne :)
A Ogier zostanie w VW jeżeli wypali plan z RB.
karluum
A5

Postprzez Taurus » czwartek, 8 gru 2016, 00:33

po ostatnich wypowiedziach ogiera odnośnie opcji na rok lub dwa, to moim nieskromnym zdaniem forumowego experta stwierdzam, co następuje. 2 lata w fałweju lub rok u łilsona. co do konkurencyjności poszczególnych ekip to powinny być na podobnym poziomie. poza toyotą rzecz jasna.

vw mac kupe szmalu tylko szukaj tzw okoliczności łagodzących do wyroku. a to co my słyszymy bo niby ktoś wypeplał z zespołu to czy tamto to celowe zabiegi. kontrolowana plotka
Taurus
N3

Postprzez Forester » czwartek, 8 gru 2016, 01:10

VW rocznie ma sprzedaż na poziomie 200 mld euro, a po 3 kwartałach 2016 roku ma zysk netto na poziomie 5 mld euro. Kary dotkliwe, ale koncern od nich nie padnie.
Forester
N1

Postprzez żółtodziób » czwartek, 8 gru 2016, 01:42

Lehmann Brothers też miał nie paść. Sprawa z karą dla VW jest polityczna, nie wiem na który odcisk Niemcy nadepnęli Jankesom, ale to jak przeciągnęli VW i próbują przeciągnąć na dokładkę Deutsche Bank to ewidentnie śmierdzi. Nie to, żeby mi było jakoś ich bardzo żal, ale ciekawe jest ,ze VW stosował soft, który mógł potencjalnie kupić każdy koncern a tylko ich za to przetrzepali. Nie wierzę,żeby wszystkie pozostałe diesle mogły być czyste, one wszystkie są podobnie wysilone, prawdopodobnie jak by się uprzeć to by w każdym można było znaleźć jakieś przekręty. Cały myk jednak polega na tym,że nie jest powiedziane,że to koniec kłopotów VW. Będą chcieli to przeciągną ich jeszcze trochę bardziej. Jeśli im odpuszczą i nie walną następnych kar to koncern nie padnie, ale jeśli pociągną temat dalej to trudno powiedzieć.
żółtodziób
A8

Postprzez nikt ważny » czwartek, 8 gru 2016, 02:42

Grupa VAG popełniła grzech cieżki bo na rynku USA popularyzowała diesla w autach osobowych a żeby ominąć ostre normy stosowała swinkę .Nawet Toyota nie ryzkowała z D4D czy Hyundai / KIA u yankesów tylko poszli w hybrydy . A aktualnie wg Bloomberg L.P. wujek Sam podbija stawkę i ''przybite'' jest ponad 60 mld kar i kosztów odkupu aut .Dodatkowo prawo i orzecznictwo w USA opiera sie na tzw precedensie i tu jest furtka dla np sytuacji gdy sąsiad posiadacza VW z silnikiem TDI też skarzy koncern ponieważ upiera sie że'' trujące spaliny diesla mogła wpłynać negatywne na stan jego zdrowia '' . Wiec bat sie kreci na tyłek VAG coraz wiekszy a nie zapominajmy że chodzi tu jeszcze o np Porsche i Audi z silnikami 2.0 czy 3.0 TDI .Za to w Europie pokazali konsumentom tzw fucka bo to UE
"Mnie nie interesuje, co mówią inni ludzie, ponieważ ludzie tak naprawdę mówią wiele rzeczy, a tak naprawdę nie mają pojęcia o czym mówią." Robert Kubica
nikt ważny
N1

Postprzez MSG Racing » czwartek, 8 gru 2016, 08:34

Co do Toyoty u poszerzonych boków auta to to samo jest Hyundaiu. Nowe normy bezpieczeństwa wymuszają użycie większej ilości pianki absorbującej do ochrony przy bocznych uderzeniach. I dlatego też jest to poszerzenie. Co ciekawe ostatnio jest spora cisza z Citroenem i jego testami. Jako jedyni mają małe nadkola, ale dyfuzor też jest duży. Duży ale wygląda na mniejszy niż w Yarisie bo sam Yaris jest najmniejszym autem w stawce i osobiście najmniej mi się podoba z nowych WRC. Wracając do Citroena to na ostatnich testach na wyspach nie było widać poszerzonych boków auta ale może pianka jest w środku auta bo jest odpowiednio większe. Co ciekawe Hyundai jest największy tzn najdłuższy 404cm. Citroen ma 399cm długości.
Yaris będzie wyglądał karykaturalnie bo jest malutki a dostaje tej samej wielkości pakiet aero co może sprawić że będzie lepszy w zakrętach.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez posejdon » czwartek, 8 gru 2016, 11:06

MSG Racing napisał(a):Yaris będzie wyglądał karykaturalnie bo jest malutki a dostaje tej samej wielkości pakiet aero co może sprawić że będzie lepszy w zakrętach.

Może ale nie musi. Ostatnio przecież nie skręcał :wink:
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata