Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez woocasch » środa, 30 lis 2016, 16:35

Jeżeli Latvala wyląduje w Toyocie, Ogier w M-Sport to Mikkelsen powinien skończyć w Citroenie.
Może właśnie o to chodzi, że teraz Citroen równolegle negocjuje z Ogierem i Mikkelsenem, ale bardziej chcieliby jednak Francuza. Nie wiadomo ile potrwają negocjacje, a jak zakończą się fiaskiem to kontraktu z Norwegiem nie podpiszą w ciągu 5min. I dlatego wolą już odwołać prezentację, a nie dzień czy dwa przed terminem. Ze sportowego punktu widzenia fajnie by było gdyby układ był następujący:
- Ogier w M-Sport - niepełna fabryka, więc Seb będzie nadrabiać talentem
- Mikkelsen w Citroenie - auto powinno być dobre, a dodatkowo na początku Meeke i Mikkelsen mogą mieć równy status
- Latvala w Toyocie - sprawdzi wytrzymałość auta na bliskie spotkania z otoczeniem i nie będzie masakrować tempen Hanninena, czyli będzie słabo. Może mnie zjedzie, ale forma Latvali spada i jeżeli w przyszłym roku nie odbije się od dna to za rok czy dwa przejdzie na emeryturę lub będzie się błąkać wokół miejsc 5-10.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Mad Max » środa, 30 lis 2016, 16:36

a co z terminami zgłoszeń fabryk do WRC17 oraz zgłoszeń do Monte Carlo ?? o ile się nie mylę to tez są terminy grudniowe
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez woocasch » środa, 30 lis 2016, 16:56

Co do terminów zgłoszenia dla fabryk do całego WRC to muszę jeszcze poszukać, ale do Monte Carlo lista zgłoszeń jest otwarta od 16.11.2016, a zamknięcie to 16.12.2016. Ogłoszenie listy zgłoszeń to z kolei 06.01.2017.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez DonCorrado » środa, 30 lis 2016, 19:23

Równie dobrze mogli odwołać prezentacje bo RedBull się u nich pojawi i trzeba wszystki poprzerabiać i dograć.
DonCorrado
A6

Postprzez Yrtat » środa, 30 lis 2016, 19:56

http://rajdy.autoklub.pl/news/rada-swia ... lski,72475

Jak Dla mnie zmiana na plus-tylko pierwszy dzień rywalizacji zaczyna się od najlepszego w klasyfikacji
Yrtat
A5

Postprzez miszczu140000 » środa, 30 lis 2016, 23:46

Mi się wydaje czy zmienili trochę aero :idea:
http://rajdy.autoklub.pl/news/ostatni-t ... -wrc,72483
miszczu140000
N3

Postprzez Gąsior » czwartek, 1 gru 2016, 11:03

Z prezentacją Citroena i Ogierem sprawa wydaje się prosta - kontrakt to mogą podpisać tu i teraz, nawet o tym poinformować, ale pokazanie się w stroju konkurencji byłoby zapewne złamaniem warunków kontraktu z VW. Ja obstawiam Mikelsena w Cytrynie.
Gąsior
N3

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 1 gru 2016, 14:15

Gąsior napisał(a):Ja obstawiam Mikelsena w Cytrynie.

Mi sie jednak nie wydaje ze Mikkelsen nie ma za bardzo szans na Citroena. Citroen ma trojke kierowcow z kontraktami. Jedyne kogo mogliby dodac do skladu to Ogier, bo jest 4x mistrzem swiata i Francuzem, choc z finansowego punktu widzenia to raczej nie jest preferowana opcja. Mikkelsen to nie jest gosc tego kalibru, wiec raczej nie interesuja sie nim zbytnio. Choc moze powinni. Meeke ma 40 na karku, a Breen i Lefebvre to wcale niekoniecznie sa goscie, ktorzy zawojuja swiat. Mikkelsen jest wciaz mlody, a swoja wartosc juz pokazal.

miszczu140000 napisał(a):Mi się wydaje czy zmienili trochę aero :idea:
http://rajdy.autoklub.pl/news/ostatni-t ... -wrc,72483

Prawde mowiac ja jak zobaczylem to auto, to odnioslem wrazenie, ze jakos sie skurczylo, ale bardzo mozliwe, ze to kwestia malowania.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez ZbyszekChaosu » czwartek, 1 gru 2016, 16:19

Kolejna porcja plotek- tym razem z pierwszej ręki: http://rajdy.autoklub.pl/news/makinena-smiesza-plotki,72496
Czyli Makinen jest pewny swojego auta, Lappi ma kontrakt podpisany ale nie mogą tego ogłosić. Trzeci kierowca będzie z VW, będą namawiać kolejno Ogiera, Latvalę i Mikkelsena. Czyli Ostbergowi został już tylko Ford a Wilson nie nadąży z produkcją aut jeśli będzie miał tylu kierowców. Jednak nadal to wszystko to plotki i spekulacje.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Leon323 » czwartek, 1 gru 2016, 17:01

Swoją drogą ciekawe czy to rzeczywiście tylko plotki czy Makinen jest tak " ambitny" i nie może pogodzić się z taką opinią .
Na szczęście jutro jest Monza i jestem bardzo ciekawy jak pojedzie mały Rovanpera.
Leon323

Postprzez DonCorrado » czwartek, 1 gru 2016, 18:46

Przecież nie powie, że ich auto to szmelc. Tak naprawdę chyba sam nie wie gdzie są, najprędzej to Ogier wie, gdzie są.

Teoria z przełożeniem prezentacji Cytryny słuszna.
Nie wiadomo co teraz myśleć, niby miejsca obsadzone w takiej Cytrynie, ale mieć okazje i nie skorzystać choćby z takiego Mikkelsena to też można później żałować. Lafebvre czy Breen liga Evansa co najwyżej, choć nie płaczą jak On.
DonCorrado
A6

Postprzez maciotacio » czwartek, 1 gru 2016, 19:30

W jednym mogę się zgodzić z Makinenem, nie wydaję mi się, że Ogier paplałby komu popadnie o właściwościach jezdnych Toyoty.
Co do reszty to jeśli chcą osiągać jak najlepsze rezultaty, a tak sam wspomniany twierdzi, to powinni zostawić Hanninena jako co najwyżej kierowcę testowego. Tommi dostał wszystko na tacy po wycofaniu się VW razem z kierowcami. Przy sytuacji jaka wyklarowała się na rynku, nieporozumieniem jest trzymanie Juho w pierwszym składzie. Kierowcy VW zjadają go na śniadanie pod względem doświadczenia w autach WRC i szybkości.
Wybór młodego, rozwojowego kierowcy jak Lappi czy Suninen ma sens i można zaryzykować, by potem zbierać z tego profity.
Ale wybór gościa, który w przyszłym roku przywita 36 wiosen, wygrał 3 oesy w MŚ na 43 łączne starty, najlepiej plasując się jako 6ty na mecie... Myślę, że gdyby miał przy swoim nazwisku inną flagę niż Fińska, to Makinen by go uplasował na samym dole swojej listy kierowców.
maciotacio
N2

Postprzez Taurus » piątek, 2 gru 2016, 01:26

hanninen pewnie podpisał kontrakt na dwa lata z czego pewnie jeden na trasach zawodów.
Taurus
N3

Postprzez żółtodziób » piątek, 2 gru 2016, 01:32

DonCorrado napisał(a):
Teoria z przełożeniem prezentacji Cytryny słuszna.
Nie wiadomo co teraz myśleć, niby miejsca obsadzone w takiej Cytrynie, ale mieć okazje i nie skorzystać choćby z takiego Mikkelsena to też można później żałować.

Dokładnie. Mikkelsen jeździ równo i wysoko, czego się nie da powiedzieć o żadnym obecnym kierowcy Citroena. W dodatku jest młody i jest spore prawdopodobieństwo, że się rozwinie. Oprócz tego wszyscy się zafiksowali na Ogiera i Mikkelsen poważnie bierze pod uwagę, że może nie dostać w ogóle wozu na przyszły rok, dlatego nie będzie stawiał wysokich wymagań finansowych. Szczerze mówiąc nie zdziwiło by mnie gdyby się okazało,ze Citroen w niego wręcz celuje. Załóżmy sytuację, że Citroen jest pewny, że ma najlepsze auto, ale kompletnie nie ma hajsu na to żeby takiemu Ogierowi zapłacić. Mikkelsen pokazał,że w dobrej furze jest w stanie wygrywać rajdy, być może jego umiejętności wystarczą na Ogiera jeśli ten ostatni trafi do fury, która będzie powiedzmy 0,5 sekundy wolniejsza. Oczywiście prawdopodobieństwo że tak kombinują nie jest wysokie, ale nie zdziwił bym się za specjalnie gdyby się okazało,, że właśnie tak sobie to wszystko umyślili.
żółtodziób
A8

Postprzez Witcher1990 » piątek, 2 gru 2016, 15:59

Żółrodziub- wszystko fajnie ale sam kiedyś pisałeś, że nie wierzysz, że Citroen byłby w stanie wycofać się ze względu na straty grupy PSA sięgające dziesiątek czy nawet setek milionów.
Wyjaśnij więc jaka dla nich różnica dać 5mln E za AM czy dołożyć kolejną 5tkę i wziąć Seba, z którym kombinować nie trzeba bo jest 4xkrotnym MŚ?
Witcher1990
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata