Rajd Korsyki

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Korsyki

Postprzez bimber » piątek, 2 paź 2015, 20:01

no i się Ogierowi polówka rozkraczyła i nie dojechał do serwisu. To Ci dopiero.
bimber
N3

Postprzez Thomas » piątek, 2 paź 2015, 20:04

TomMaz napisał(a):Mam nadzieję że jutro przeschnie i rajd zacznie się na poważnie.

Moim zdaniem w takich warunkach Pirelli bardzo odstaje od Michelina , mają strasznie zamknęty biężnik pół opony wygląda jak sucha w czasach jak jeszcze istniały deszczowe albo opcja nacinania.

niestety, wychodzi na to, że to prawda:
"Nasze gumy nie odprowadzają wody tak dobrze, jak opony rywali. Było na trasie mnóstwo wolnych, bardzo mokrych zakrętów - 20-30 kilometrów na godzinę. Tam bardzo łatwo jest zyskać dużo czasu, ale równocześnie można wiele stracić. My akurat tam traciliśmy."

P.S. Ogier nie dojechał do parku zamkniętego (awaria skrzyni), 10 minut kary i jutro RAlly 2!!!
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez Dani » piątek, 2 paź 2015, 20:19

Za ostatni OS w danym dniu jest 10 minut, Seb już się nie liczy.
Najlepsze warunki dla Pirrelek to mokra, wilgotna nawierzchnia bez stojącej wody.
Dani
N3

Postprzez viper » piątek, 2 paź 2015, 20:42

maciotacio napisał(a):Z kolei Thierry znowu ma rajd do zapomnienia, a tak się wczoraj odgrażał tym, że jest jednym z najlepiej jeżdżących po mokrym i brudnym asfalcie...
Dobrze, że jutro będzie narzucał błoto Ogierowi i może Latvala nie będzie tak narzekać. :twisted:
Ktoś się orientuję w jakim specu jest i20 Abbringa - dalej ten sam co w Niemczech czy już może ma łopatki przy kierownicy ?

W takich warunkach nie ma madrego. Wiele zakretow jest losowych tzn. Albo zakladasz ze jest czysto i duzo zyskujesz albo wypadasz. To tylko kwestia podjecia ryzyka, albo wóz albo przewóz.mysle ze w takich warunkach nie ma wiekszego znaczenia czy jada na pirelkach czy michelinach. Jest tam tyle blota ze zadna z tych opon nie ma sterowalnosci.
viper
S2000

Postprzez adamlen » piątek, 2 paź 2015, 20:47

Dani napisał(a):Najlepsze warunki dla Pirrelek to mokra, wilgotna nawierzchnia bez stojącej wody.

Otóż to. Było to mówione jeszcze przed Monte Carlo:
- Wilgotny asfalt - przewaga Pirelli (miękka mieszanka)
- Suchy asfalt, ale w odpowiedniej temperaturze - Przewaga Pirelli (miękka lub twarda w zależności od temperatury)
- Suchy asfalt,gorąco lub zupełnie mokry - przewaga Michelin.

Jakby statystycznie policzyć to pewnie więcej jest w sezonie właśnie suchych i gorących odcinków asfaltowych.
Twardość tych opon jest w tej kolejności:
Pirelli Soft - Michelin soft - Pirelli hard - Michelin hard.
Więc w zależności od temperatur przewagę ma jedna lub druga, Michelin dodatkowo wygrywa na zupełnie mokrym.

Szutrowe opony to już inna historia, ale z ich twardością jest podobnie.
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez kpawel » piątek, 2 paź 2015, 23:03

http://www.motosp.pl - MotoGP, F1, WRC, Superbike, NASCAR...
kpawel
N1

Postprzez martenzyt » sobota, 3 paź 2015, 07:57

Ech powiem szczerze, że jak się tak patrzy to, oczywiście mogę się mylić, ale rozgrywanie rajdu na 9 odcinkach (w tej chwili juz 7) zarówno w RSMP jak i RSMŚ (oczywiście pomijam tutaj kilometry oesowe) to dla rajdu pod kątem widowiska i z punktu widzenia kibica nie jest najlepszym pomysłem. W tym przypadku jak widać odwołanie jednego odcinka skraca rajd chyba o ponad 80 km oesowych a gdyby to jeszcze przełożyć 1:1 to barbórka cieszyńska (i tutaj mogę strzelać w ciemno) np. z 2003 roku miała więcej OS'ów :wink:

Co do Roberta to na pierwszym OS jak śledziłem międzyczasy i to jak podgonił końcówkę OS łącznie z wynikiem na mecie to spadłem z krzesła - może zmiany w aucie nie były potrzebne ;) Trzymam kciuki
martenzyt
N3

Postprzez ZbyszekChaosu » sobota, 3 paź 2015, 09:22

Długie OS są super i czy to w Argentynie czy teraz na Korsyce widać, że przynoszą ciekawe przetasowania i zwroty akcji. Jak dla mnie to rajd by był ok gdyby dołożyli w przypadku takich maratonów dodatkowe kilometry do długości całej imprezy. Zamiast 350 km niech to będzie 550. Widać wyraźnie, że w harmonogramie są duże dziury czasowe i spokojnie jeszcze 2-4 odcinki można by dołożyć. Wówczas nawet przy odwołaniu 2 OS-ów wciąż mamy wiele kilometrów ścigania. Tylko nie wyskakujcie mi tu proszę z kosztami dla zespołów. Skoro w mistrzostwach Paragwaju jadą prawie 800 km oesowych http://rajdy.autoklub.pl/news/rajd-w-starym-stylu,63815 po wertepach to w Mistrzostwach Świata chyba można pojechać 500 km po asfalcie?
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez maciotacio » sobota, 3 paź 2015, 09:52

Szkoda, że odpadło prawie 90 km rajdowania...
Ale i tak rajd zapowiada się ekscytująco. Trochę dziwny wybór Abbringa na SS5 - wybrał same hardy, gdzie wszyscy zapakowali po softach. Oszczędza na końcówkę rajdu ?
maciotacio
N2

Postprzez makki » sobota, 3 paź 2015, 10:09

ZbyszekChaosu napisał(a):Długie OS są super i czy to w Argentynie czy teraz na Korsyce widać, że przynoszą ciekawe przetasowania i zwroty akcji. Jak dla mnie to rajd by był ok gdyby dołożyli w przypadku takich maratonów dodatkowe kilometry do długości całej imprezy. Zamiast 350 km niech to będzie 550. Widać wyraźnie, że w harmonogramie są duże dziury czasowe i spokojnie jeszcze 2-4 odcinki można by dołożyć. Wówczas nawet przy odwołaniu 2 OS-ów wciąż mamy wiele kilometrów ścigania. Tylko nie wyskakujcie mi tu proszę z kosztami dla zespołów. Skoro w mistrzostwach Paragwaju jadą prawie 800 km oesowych http://rajdy.autoklub.pl/news/rajd-w-starym-stylu,63815 po wertepach to w Mistrzostwach Świata chyba można pojechać 500 km po asfalcie?

10- 15 lat wstecz rajdy miały ok. 500 km OS i nikomu to nie przeszkadzało - to były naprawdę fajne czasy. :D
makki
N2

Postprzez TomMaz » sobota, 3 paź 2015, 10:13

maciotacio napisał(a):Szkoda, że odpadło prawie 90 km rajdowania...
Ale i tak rajd zapowiada się ekscytująco. Trochę dziwny wybór Abbringa na SS5 - wybrał same hardy, gdzie wszyscy zapakowali po softach. Oszczędza na końcówkę rajdu ?

Tym bardziej że w cieniu na tym OSie jak widać z onbordów jest sporo wilgotnych/mokrych miejsc .
TomMaz
N3

Postprzez posejdon » sobota, 3 paź 2015, 10:20

makki napisał(a):10- 15 lat wstecz rajdy miały ok. 500 km OS i nikomu to nie przeszkadzało - to były naprawdę fajne czasy. :D

Mentalność kierowców chyba się zmieniła. Przecież ostatnio był płacz, że trzeba było jechać w nocy w kurzu. Niedługo może jak popada to też będzie lament. Nasi pierwszoligowcy biadolili, że trzeba wcześnie wstawać. Takie czasy panie...
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez rypley » sobota, 3 paź 2015, 10:23

Mnie to trochę wkurza, że co rok Canal+ robi relację live ze wszystkich SS - ale promotor WRC wie lepiej i robią po swojemu. A jak widać się da.

Mocno różnie z nawierzchnią, sucho z brudem, wilgotno, mokro, stojąca woda, cały przegląd.
rypley
N3

Postprzez ToKu » sobota, 3 paź 2015, 10:34

Chcę się mylić, ale chyba Robert stoi, bo live maps wrc+ pokazuje prędkość 0 kph
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez rypley » sobota, 3 paź 2015, 10:38

Chyba puncture.
rypley
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata