Rajd Szwecji 2015

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Szwecji 2015

Postprzez ZbyszekChaosu » czwartek, 12 lut 2015, 17:06

Czy Ostberg na Monte woził się po OS-ach jak Prokop? Nie. Czy zapierniczał jak wariat? Nie. Czy zajął dobre 4 miejsce? Tak. Pytam się więc czemu RK nie może takiej taktyki przyjąć?
Tak naprawdę dopiero w Meksyku i Argentynie okaże się ile wart jest prywatny zespół. Wtedy sytuacja będzie jaśniejsza. Czy warto cisnąć dalej jeżdżąc jako prywaciarz i realizować swój plan, czy może jednak należy ciut odpuścić (ale oczywiście nie do tempa Prokopa) i wyjeździć sobie miejscami 3-6 na rajdach fotel w fabryce. Zdania na forum są podzielone ale ja uważam, że bardziej realny w realizacji byłby drugi wariant. Kubica jednak wie co robi i uprzedzając adwersarzy nie zamierzam Robertowi tłumaczyć jak ma jeździć. Widocznie RK ma więcej danych odemnie lub po prostu jego cel w WRC jest inny niż zdobycie Mistrzostwa Świata.
Tak czy siak trzymam kciuki za naszego rodaka i życzę mu aby jego cel (czyli meta w dobrym tempie) został osiągnięty.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Mariusz » czwartek, 12 lut 2015, 17:43

Szybko przekreśliłeś szanse Roberta na zdobycie Mistrzostwa Świata ;)
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez Domson » czwartek, 12 lut 2015, 17:49

ZbyszekChaosu napisał(a):Czy Ostberg na Monte woził się po OS-ach jak Prokop? Nie. Czy zapierniczał jak wariat? Nie. Czy zajął dobre 4 miejsce? Tak. Pytam się więc czemu RK nie może takiej taktyki przyjąć?
Tak naprawdę dopiero w Meksyku i Argentynie okaże się ile wart jest prywatny zespół. Wtedy sytuacja będzie jaśniejsza. Czy warto cisnąć dalej jeżdżąc jako prywaciarz i realizować swój plan, czy może jednak należy ciut odpuścić (ale oczywiście nie do tempa Prokopa) i wyjeździć sobie miejscami 3-6 na rajdach fotel w fabryce. Zdania na forum są podzielone ale ja uważam, że bardziej realny w realizacji byłby drugi wariant. Kubica jednak wie co robi i uprzedzając adwersarzy nie zamierzam Robertowi tłumaczyć jak ma jeździć. Widocznie RK ma więcej danych odemnie lub po prostu jego cel w WRC jest inny niż zdobycie Mistrzostwa Świata.
Tak czy siak trzymam kciuki za naszego rodaka i życzę mu aby jego cel (czyli meta w dobrym tempie) został osiągnięty.

Tylko widzisz, wg mnie. Robert chce osiągnąć dojeżdzalność jadąć tempem bardzo szybkim. Przytoczyłeś Ostberga. No dobra. Wszystko się zgadza co powiedziałeś, i teraz dodajmy do tego - czy jest w stanie podkręćić to tempo na tyle żeby walczyć o wygranie i nie pierdyknąć w krzaki zaraz po tym ? No raczej nie. Dawniej Ostberg miał więcej pazura, a teraz to po prostu solidny ciułacz punktów, który mam wrażenie odkąd dołączył do fabryki boi się wcisnąć mocniej gaz w obawie o stratę fotela. Więc dlatego myslę, że Roberta nie interesuje taka jazda na wyłapanie punkciorów solidnych, tylko taka która w przyszłości dawałaby mu możliwości na walkę o zwycięstwa. Taki jest mój punkt widzenia
Domson
A6

Postprzez ZbyszekChaosu » czwartek, 12 lut 2015, 17:58

Mariusz napisał(a):Szybko przekreśliłeś szanse Roberta na zdobycie Mistrzostwa Świata ;)

Czytaj ze zrozumieniem proszę. Nigdzie nie napisałem, że RK nie ma szans na tytuł mistrza świata. Wcale bym się jednak nie zdziwił gdyby jego celem w rajdach było wygranie rundy WRC a nie całego cyklu. Przecież on co chwila przypomina jak bardzo chciałby wrócić do F1. Ani ja ani Ty ani nikt na forum nie wie co mu tam w głowie siedzi więc do rozważenia są różne scenariusze.

@Domson
Moim zdaniem z Ostbrgiem problem jest inny. Zauważ, że on nie jest liderem w Citroenie tylko Meek. To właśnie Kriss ma cisnąć i walczyć o wygrane, podczas gdy Ostberg ma zbierać punkty dla producenta. Nie wiem czy jak Mads przyciśnie to wyleci. Kto wie, może nawet by chciał o wygrane walczyć. Z tego co pamiętam to w Meksyku w ubiegłym roku walczył na równi z Ogierem ale wyleciał. Matton jedna nie wziął go do teamu dla dzwonów tylko dla dobrych punktów, możliwe więc, że sami hamują jego zapędy. Może jak poprawią trochę DS-a to sytuacja się zmieni. Nie pracuje oczywiście w PSA, są to jedynie moje przypuszczenia wynikające z obserwacji.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez DonCorrado » czwartek, 12 lut 2015, 18:04

"Wszyscy" przytaczają Prokopa i Kosiuszke bo jezdza badz jezdzili nie dawno i najlatwiej do nich porównac.

Ja rozumiem wszystko, dyskutowac mozna o wszystkim, ale smiac mi sie chce jak ktos podwaza slowa Roberta, jezeli stwierdza, ze lepiej jest cisnac teraz i sie uczyc, to pewnie tak jest lepiej dla niego.

Nie mozna tez w 100% porownac sytuacji i celow Roberta do innego kierowcy. Przytaczamy czesto Prokopa mowiac o tempie, ale On ma inny cel, a Robert inny. Moze fani prokopa woleli by sie zamienic z nami?

Celem Roberta jest zdobywanie doswiadzcenia a nie jazda w fabryce na ta chwile.
DonCorrado
A6

Postprzez Mariusz » czwartek, 12 lut 2015, 19:07

ZbyszekChaosu napisał(a):
Mariusz napisał(a):Szybko przekreśliłeś szanse Roberta na zdobycie Mistrzostwa Świata ;)

Czytaj ze zrozumieniem proszę. Nigdzie nie napisałem, że RK nie ma szans na tytuł mistrza świata. Wcale bym się jednak nie zdziwił gdyby jego celem w rajdach było wygranie rundy WRC a nie całego cyklu. Przecież on co chwila przypomina jak bardzo chciałby wrócić do F1. Ani ja ani Ty ani nikt na forum nie wie co mu tam w głowie siedzi więc do rozważenia są różne scenariusze.

Przecież czytam ze zrozumieniem, o co chodzi? :) Tak jak piszesz, może być właśnie jeszcze kilka innych opcji i na przykład jego plan na dzień dzisiejszy to nauka jazdy na limicie teraz, a nie później gdyby przypadkiem jakaś fabryka chciała go do siebie. A czym wyżej uda się ten limit ustawić tym później dojeżdzanie na miejscach 3-5 gdy będzie trzeba będzie łatwiejsze.
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez viper » czwartek, 12 lut 2015, 19:09

DonCorrado napisał(a):"Wszyscy" przytaczają Prokopa i Kosiuszke bo jezdza badz jezdzili nie dawno i najlatwiej do nich porównac.

Ja rozumiem wszystko, dyskutowac mozna o wszystkim, ale smiac mi sie chce jak ktos podwaza slowa Roberta, jezeli stwierdza, ze lepiej jest cisnac teraz i sie uczyc, to pewnie tak jest lepiej dla niego.

Nie mozna tez w 100% porownac sytuacji i celow Roberta do innego kierowcy. Przytaczamy czesto Prokopa mowiac o tempie, ale On ma inny cel, a Robert inny. Moze fani prokopa woleli by sie zamienic z nami?

Celem Roberta jest zdobywanie doswiadzcenia a nie jazda w fabryce na ta chwile.

No powoli powoli z tym ze wie co jest najlepsze dla niego, bo tego nikt nie wie. Obrał pewna drogę i sie jej trzyma. Natomiast to czy bedzie ona efektywna mysle ze prędzej czy pózniej sie przekonamy.
Celem właśnie powinno byc przede wszystkim dostanie sie do fabryki,a im szybciej to zrobi tym bedzie miał wieksze szanse zostać ms , pozyskać jeszcze wieksza wiedze itd. Natomiast z jednym sie możemy zgodzić. Dzisiejszy jego styl jest efektowny dla kibiców , ale nie efektywny dla fabryk. Teraz pytanie kiedy zacznie byc efektywny i czy zacznie, bo jasne ze wszyscy sa pod wrażeniem Kubicy,ale przyjdzie koniec sezonu i znowu bedzie zimne kalkulowanie przez producentów jaki wkład w punktacje przyniesie dany zawodnik. Ja jestem pewien ze chcąc dojeżdżać do mety jego tempo bedzie musiało spaść i pytanie na ilu sie zatrzyma. Porównanie Kubicy do prokopa czy kosciuszki jest nieporozumieniem.
Testowy jednak mu wyszedł choc testowy to nie to samo co rajd.
Ostatnio edytowano czwartek, 12 lut 2015, 19:28 przez viper, łącznie edytowano 1 raz
viper
S2000

Postprzez Anton » czwartek, 12 lut 2015, 19:26

viper napisał(a): ...
Testowy jednak mu wyszedł ...

Nie traktuj tego jako atak na siebie, bo nie to jest moją intencją, ale zawsze w temacie Roberta musisz wbić szpileczkę. Nawet pod płaszczykiem jakiejś mini pochwały jak powyżej. Upór godzien lepszej sprawy :) Moim zdaniem Kubicy testowy nie "wyszedł" a po prostu Polak pokazał że na śniegu potrafi też być bardzo szybki. Chociaż zgodzę się że to tylko testowy i nic więcej a prawdziwa jazda zacznie sie jutro.

Jeszcze jedna kwestia... czy jak Kubica nie bedzie mistrzem swiata to bedziecie zawiedzeni? Ja nie, ja sie ciesze z tego co już się dzieje i nawet jesli przygoda Roberta z rajdami potrwa np ten i jeszcze tylko przyszly sezon, Robert w tym czasie bedzie wygrywal poszczegolne OSy, zaliczy kilka razy pudło, wygra jakiś rajd, to ja jako kibic rajdowy, jako Polak bede usatysfakcjonowany ze jest/byl ktoś taki kto zapisał się w historii Mistrzostw Świata pozytywnymi zgloskami. Nie w kazdej dyscyplinie Polacy musza byc mistrzami swiata, chociaz kazdy z nas by sobie tego przeciez czysto po ludzku zyczyl. To tyle na ten temat.
Anton

Postprzez Aaltonen » czwartek, 12 lut 2015, 19:29

Niech Robert jeszcze co najmniej dwa sezony jeździ i ciśnie na maksa.
To nawet lepiej, że na razie nie jeździ w fabryce, bo nie musi ciułać punktów tylko cisnąć i uczyć się.
I tak tempo w jakim Kubica uczy się jest imponujące, i chyba tylko ślepy i chory na umyśle szef zespołu nie brałby pod uwagę Kubicy w kompletowaniu składu.
Jeżeli dalej będzie rozwijał się w ten sposób, to Ogier i Kubica będą toczyć pasjonujące pojedynki o tytuły mistrza świata.
Ostatnio edytowano czwartek, 12 lut 2015, 19:31 przez Aaltonen, łącznie edytowano 1 raz
Aaltonen
N3

Postprzez Dani » czwartek, 12 lut 2015, 19:30

Cały tekst RK z Autosportu, by
http://powrotroberta.blogspot.com/2015/ ... portu.html

"Chyba trzeba powiedzieć, że ubiegłoroczny Rajd Szwecji nie był jednym z moich najlepszych rajdów w ubiegłym roku. Spędziłem dużo czasu kopiąc się w śniegu. W tym roku łopata do odśnieżania zostaje w bagażniku.

Cisnąłem mocno w tym rajdzie rok temu, tak bardzo, jak tylko mogłem. To był mój pierwszy raz na śniegu i niektórzy może podeszliby do niego ciut wolniej i próbowali zbliżać się do limitu stopniowo.

Przejechałem tak kilka rajdów później w Argentynie, gdzie byłem 6. Tak, dojechałem na metę bez żadnych problemów, ale wydaje mi się, że niczego się nie nauczyłem przy tej prędkości."

Udało nam się to w Monte Carlo. Po błędzie pierwszej nocy, byłem zadowolony z tempa, jakie pokazałem, uzyskując najlepsze czasy. Cisnęliśmy mocno i to działało. Ale, jak wiecie, jeździmy na nowych oponach Pirelli w tym roku i może one dały nam przewagę na niektórych OS-ach. Kto wie? Może będziemy w stanie uzyskać przewagę ponownie a może będzie nam trudniej.
Jedna rzecz jest pewna w tym roku - prowadzenie własnego zespołu nie jest łatwe! Zdecydowaliśmy się zrobić to niecałe 2 miesiące temu i to, co osiągnęliśmy w tak krótkim czasie jest niesamowite. Muszę podziękować kilku ludziom za to, że RK World Rally Team ruszył tak szybko - łącznie z moimi partnerami - LOTOS-em, Grupą Azoty, A-Style i M-Sportem.

To, co zrobiliśmy, było bardzo dobre, ale uczynienie tego w okresie, kiedy ludzie obchodzili Święta Bożego Narodzenia, było jeszcze bardziej imponujące. Nie sądzę, abym kiedykolwiek otrzymał tyle e-maili 25 grudnia...

Po rajdzie, trzeba będzie wrócić do pracy. Niektórzy pytają mnie, czy nie myślę o rozszerzeniu zespołu i wystawianiu kolejnych samochodów. Odpowiedź na to pytanie jest definitywna: Nie! Zdecydowanie nie jestem szefem zespołu czy biznesmanem, to nie moja mentalność. Jestem kierowcą i sportowcem, a prowadzenie zespołu w takiej formie jest najlepszym rozwiązaniem na ten sezon.

Nowa Fiesta będzie od Portugalii, która będzie nowym rajdem dla wszystkich i może być bardzo interesująco. Ale to runda czwarta, teraz skupiam się na rudzie drugiej.
Dani
N3

Postprzez DonCorrado » czwartek, 12 lut 2015, 19:30

W tych porównaniach chodzi o tempo i miejsca tych gosci, jakby zamiast Prokopa w okolicach 10tki plasował sie Latvala to by do niego były porównania.

Co prawda zespoly fabryczne to zespoly fabryczne a nie zwykli kibice i musza z duza analiza podchodzic do wielu kwesti, jednak jak jest wiele niewiadomych pod koniec sezonu, a czas goni, to decyzje roznie sa podejmowane. Dzis moze jechac na limicie, uczyc sie i dzwonic, a od lipca juz rajdow na koncie, kilometrow na szutrze bedzie wiecej i efektownosc moze juz predzej isc z efektywnoscia. To tylko nasze gdybanie, ja dalej sie trzymam tego co mowi sam glowny aktor tego wszystkiego czyli Robert.
DonCorrado
A6

Postprzez viper » czwartek, 12 lut 2015, 19:38

Anton napisał(a):
viper napisał(a): ...
Testowy jednak mu wyszedł ...

Nie traktuj tego jako atak na siebie, bo nie to jest moją intencją, ale zawsze w temacie Roberta musisz wbić szpileczkę. Nawet pod płaszczykiem jakiejś mini pochwały jak powyżej. Upór godzien lepszej sprawy :) Moim zdaniem Kubicy testowy nie "wyszedł" a po prostu Polak pokazał że na śniegu potrafi też być bardzo szybki. Chociaż zgodzę się że to tylko testowy i nic więcej a prawdziwa jazda zacznie sie jutro.

Jeszcze jedna kwestia... czy jak Kubica nie bedzie mistrzem swiata to bedziecie zawiedzeni? Ja nie, ja sie ciesze z tego co już się dzieje i nawet jesli przygoda Roberta z rajdami potrwa np ten i jeszcze tylko przyszly sezon, Robert w tym czasie bedzie wygrywal poszczegolne OSy, zaliczy kilka razy pudło, wygra jakiś rajd, to ja jako kibic rajdowy, jako Polak bede usatysfakcjonowany ze jest/byl ktoś taki kto zapisał się w historii Mistrzostw Świata pozytywnymi zgloskami. Nie w kazdej dyscyplinie Polacy musza byc mistrzami swiata, chociaz kazdy z nas by sobie tego przeciez czysto po ludzku zyczyl. To tyle na ten temat.

Wydaje ci sie :), bo od rozliczania jest historia po za tym jak ktos tylko cos napisze powiedzmy bez zachwytów to zaraz ktos sie znajdzie i mowi o szpilce itd.
Natomiast dobrze wiemy ze w praktyce ani Kubicy nie chodzi o wygranie tylko jednego rajdu, bo to czasami jest kwestia poskładania kilku rzeczy i dzisiaj w rajdach asfaltowych Kubica ma wieksze szanse na wygranie rajdu niz po raz kolejny podwójna wygrana hyundaja bo powiedział bys ze Hyundaj zajmie w swoje historii dwa miejsca na pudle i to w rajdzie asfaltowym , bo mysle ze tego nikt nawet nie brał pod uwagę ani kibicom zeby na tym tylko sie skończyło. Prawda jest tez taka ze wielu juz go widzi ms i to podobno kwestia czasu. Jedno jest pewne kluczem do sukcesu sa rajdy na luźnej nawierzchni i tu jest z pewnoscia wiele do zrobienia w stosunku do asfaltów i z pewnoscia trzeba dać duzo wiecej czasu.
viper
S2000

Postprzez Aaltonen » czwartek, 12 lut 2015, 20:02

Ja jestem pewien ze chcąc dojeżdżać do mety jego tempo bedzie musiało spaść i pytanie na ilu sie zatrzyma

Bzdura kompletna, tempo nie musi wcale spadać. Kubica jest w stanie dojeżdżać do mety w takim tempie w jakim jeździ obecnie, a nawet szybszym. Musi mieć tylko więcej doświadczenia.

viper napisał(a): Jedno jest pewne kluczem do sukcesu sa rajdy na luźnej nawierzchni i tu jest z pewnoscia wiele do zrobienia w stosunku do asfaltów i z pewnoscia trzeba dać duzo wiecej czasu.

Kolejna kompletna bzdura. Trzeba być ślepym i całkowicie nie znać się na rajdach, żeby nie widzieć, że Kubica już teraz w rajdach szutrowych ma tempo ścisłej czołówki i jedyne czego mu potrzeba to doświadczenie.

No i mamy odpowiedź, kto pierwszy nie wytrzymał. Napisałem wyraźnie co trzeba kliknąć, żeby się posty vipera tobie nie wyświetlały, ale teraz czarno na białym widać, ze bez vipera nie możesz żyć. Kompletnie nic nie pisał pod twoim adresem, straciłeś własnie szansę, żeby udowodnić swoje dobre intencje. żółtodziób
Aaltonen
N3

Postprzez Dani » czwartek, 12 lut 2015, 20:09

Aaltonen z tym tempem zbliżonym do czołówki na szutrze, to trochę odleciałeś ;)
Dani
N3

Postprzez jacko » czwartek, 12 lut 2015, 20:13

jacko
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata