LOTOS 72. Rajd Polski

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 72. Rajd Polski

Postprzez The Prisoner » wtorek, 7 lip 2015, 21:41

seal napisał(a):
The Prisoner napisał(a):Porównam do Barumki - płacisz 300 koron czeskich, czyli ok 50 zł. Co dostajesz? Pełną gastronomię (nie interesuje mnie, czy organizator to załatwia, czy prywaciarz na własną rękę - ważne, że jest), kosze na śmieci, program rajdu na 140 str. (!), który w sumie jest dostępny dla wszystkich, rajd + Star Rally rajdowych legend. Co dostajesz na RP? Każdy potrafi sobie odpowiedzieć.

Co ty kolego wypisujesz ? Od kiedy informator jest w cenie karnetu ? Ile masz punktów gastronomicznych na odcinkach ? Historyki jeżdżą na wybranych odcinkach, panuj nad emocjami !

Program - przy sss Zlin. Bodajże w UM.
Punkty gastronomiczne - na tych PW, na których byłem, mogłem bez problemu kupić coś do picia i jedzenia.
Historyki-wybrane, nie wybrane, ale są i są kibice, którzy je oglądają.

EDIT: nieważne zresztą. Nie zmienia to faktu, że organizacja nie była mocną stroną tego rajdu, o czym mówi / pisze wielu ludzi, którzy tam byli.
The Prisoner
N2

Postprzez czarnyolek » wtorek, 7 lip 2015, 22:07

BYłem raptem na kilku oesach w tym roku i za każdym razem w PW. Uważam, że były kiepsko pomyślane ( zakazy stania po wewnętrznej zakrętu, lub przy prostej zaraz po zakręcie 90 stopni, gdzie auto dopiero się rozpędza), ale wszędzie stałem gdzie organizatorzy przewidzieli (nie kręcę telefonem, aparatu nie brałem) i za każdym razem safeciarze nie robili nic. Dosłownie nic oprócz chowania się w cieniu (co akurat potrafię zrozumieć). Gadanie, że nie można ich winić, bo są z łapanki jest bez sensu. Albo mają pomóc zapewnić bezpieczeństwo, albo są zupełnie niepotrzebni. Kilka razy widziałem, ze dobrą robotę robili pogranicznicy - bo mundur (nędzny, bo nędzny, ale mundur) i oni nie bali się ryknąć na niesubordynowanych.
Stąd konkluzja, że przydałoby się po paru mundurowych przy każdym PW. Po pustych Mikołajkach łaziły dzisiątki policjantów. Mogliby być na oesach. Wiem, że to nie ich rola, ale samorządy mają możliwość prawną wykupowania dodatkowych patroli policji. By się organizator z gminami dogadał i dużo by to pomogło.
Co do kiełbasek i piwa przy oesach - jak FIA chce, zeby ludzie przy PW piknikowali, to muszą mieć warunki. Nie widziałem ani jednej tojki (swoją drogą to chyba sprzeczne z przepisami o imprezach masowych). W 2013 były stoiska i tojki przy PW. Czemu teraz już nie? Pewnie organizator tyle woła za "placowe", że się nie opłaca.
Moim zdaniem organizacyjnie było słabo. Przynajmniej sportowo impreza się obroniła a serwis wreszcie był zorganizowany dla kibiców. Porażką była "wioska" przy arenie. To miejsce jest martwe. Tam powinny być ekrany, relacje z oesów, ale jak z całego rajdu relacjonowane są raptem trzy odcinki to sory.

Sporo do poprawienia. 2013 był dużo lepiej przygotowany, ale tak samo jak wtedy, w ubiegłym roku i teraz najwiekszym problemem są kubicomaniacy. Nie mówię o kibicach rajdowych, którzy podziwiają jego talent i determinację, ale o ludziach, którzy sa na tym rajdzie tylko dlatego, że jedzie Kubica. I nie ma nic przeciwko tego typu kibicowaniu. To nie jest nic gorszego, ani lepszego. Ale organizator po ubiegłych latach powinien już mieć na uwadze, że 70% ludzi przy oesach nie wie o co chodzi. Więc powinni zadbać o ich bezpieczeństwo. Samo wyznaczenie przesadnie asekuranckich PW nie pomaga, a wręcz potęguje problem, bo ludzie wychodzą poza taśmy i mimo że sa nadal w bezpiecznym (jak na rajd) miejscu, to już są poza taśmą i jest buba.
czarnyolek
N3

Postprzez Yrtat » wtorek, 7 lip 2015, 22:38

Tak sobie teraz oglądałem testy Toyoty z Finlandii. Ekipa testowała w wielu krajach Europy ale jakoś u nas już nie. Czuje, iż następny rok będzie ostatnim rajdem WRC w Polsce ;/
Yrtat
A5

Postprzez czarnyolek » wtorek, 7 lip 2015, 22:44

Yrtat napisał(a):Tak sobie teraz oglądałem testy Toyoty z Finlandii. Ekipa testowała w wielu krajach Europy ale jakoś u nas już nie. Czuje, iż następny rok będzie ostatnim rajdem WRC w Polsce ;/

Ale kto miałby wskoczyć na "nasze" miejsce w kaledarzu?
Grecja? Irlandia? Grecji nie stać na nic, a kolejnego asfaltu raczej nie wprowadzą. Poza tymi krajami Europa już obstawiona: UK, Niemcy, Francja, Hiszpania, Portugalia, Włochy, Szwecja, Finlandia. Kto w Europie jeszcze mógłby zorganizowac rajd WRC? Bułgaria, Węgry, Rosja, Norwegia?
mało pradopodobne. Polska powinna wykorzystac obecną sytuację geopolityczno-ekonomiczną i walczyć o umowę na kolejne lata.
czarnyolek
N3

Postprzez stachniak14 » wtorek, 7 lip 2015, 22:55

Yrtat napisał(a):Tak sobie teraz oglądałem testy Toyoty z Finlandii. Ekipa testowała w wielu krajach Europy ale jakoś u nas już nie. Czuje, iż następny rok będzie ostatnim rajdem WRC w Polsce ;/

Słyszałem na RP plotke że będą testować u nas na Mazurach w połowie lipca
Paweł Stachniuk
stachniak14
A6

Postprzez jacko » wtorek, 7 lip 2015, 22:58

czarnyolek napisał(a):Ale kto miałby wskoczyć na "nasze" miejsce w kaledarzu?

a cos poza Europa ? wielu marudzi, ze to mistrzostwa europy, slyszalem, ze toyota optuje za powrotem Chin, VW tez sie to podoba, to wschodzacy nienasycony rynek samochodowy

czarnyolek napisał(a):Polska powinna wykorzystac obecną sytuację geopolityczno-ekonomiczną i walczyć o umowę na kolejne lata.

czekaj zabrzmialo to jakby w Polsce byl jakis dobrobyt i sprzedaż nowych aut biła rekordy ;)
jacko
A5

Postprzez Pirelli » wtorek, 7 lip 2015, 23:11

1) Aż zęby zgrzytają od tego waszego narzekania. :evil: Co drugi to mądrzejszy, a żaden nawet pewnie porządnych urodzin nie zorganizował nigdy swojej dziewczynie, ale do pouczania organizatora jak zorganizować rajd to drą gęby pierwsi. Tego za mało, to nie dopilnowane, a to powinno być inaczej, a tam był, a tam nie było safeciarza, no po prostu wielki skandal bo kiełbaski brakło na PW, a ja przecież zapłaciłem za karnet i ma być itp. itd.

2) Proszę się wybrać na darmowy rajd Francji. Dopiero zobaczycie nudne PW i trzymanie kibiców za mordę. A spróbuj człowieku wyjść z PW, to policja na koniach za tobą pojedzie. W dodatku wszystkie drogi obstawione zakazami, i co zrobisz ? Nic nie zrobisz, stoisz jak baran w trzecim rzędzie głów, odsunięty od skrzyżowania i "podziwiasz".
Już wolę Polskie realia i Polską organizację.

3) Ktoś Wam zorganizował piękny rajd, możliwość oglądania najszybszych kierowców na świecie. Całe zadanie do wykonania to wsadzić własny tyłek w auto pojechać i oglądać, i tylko tyle.
Ktoś odwalił dla nas kawał dobrej roboty ściągając mistrzostwa do Polski, i pewnie mniej przy tym narzekał niż niektórzy tutaj.
Pirelli
N1

Postprzez marodss » wtorek, 7 lip 2015, 23:42

Witam kolegów, skoro kurz po rajdzie już opadł to dorzucę i swoje spostrzeżenia a mianowicie punktów widokowych tych oficjalnych oczywiście było za mało na OS-ach ale to już zostało ustalone jednak najgorsze jest to, że te które zostały zorganizowane były słabo zlokalizowane i mało widowiskowe np. OS Świętajno PW 17 miał być tam pomiar długości skoku, jednak hopa był dość „cienka” a kibic mógł zobaczyć tyle:
Obrazek
przyznacie widok pierwsza klasa i jeszcze te tabliczki jakby nie można były ich postawić z drugiej strony trasy, no ale nic chwila strachu i można było strzelić i takie fotki:
Obrazek
Obrazek
Kolejny punkt z potencjałem to PW 14 Mazury, ludzi sporo ale siedzących bardzo daleko od trasy, chyba przyszli na piknik:
Obrazek
A wystarczyło przejść parę metrów dalej na ładny „prawy” i zobaczyć jak pięknie wchodzi w niego i wychodzi w tumanach kurzu np. Mikkelsen który poczęstował nas ładnym deszczem kamieni ale dla tych zdjęć było warto:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Odwiedziłem również PW12 na Stańczykach tam było całkiem ciekawie ładna prosta z dohamowaniem potem złożenie się do lewego krótka prosta i ostry prawy, powiem tyle czołówka ślicznie tam się składała i przelatywała co widać poniżej
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ogólnie sportowo był ogień a organizacyjnie mam wrażenie, że z roku na rok jest tylko gorzej. Na zakończenie nasunęła mi się jedna kwestia w tym roku kupiłem karnet za 150 PLN zamówiony z dostawą kurierem ale jakoś nie mogłem znaleźć tam żadnego paragonu lub rachunku, coś tu jest chyba nie tak a nasza kasa gdzieś wypływa. Pozdrawiam i do zobaczenia za rok na polskim.
marodss

Postprzez Hubertos » środa, 8 lip 2015, 00:09

Pirelli napisał(a):1) Aż zęby zgrzytają od tego waszego narzekania. :evil: Co drugi to mądrzejszy, a żaden nawet pewnie porządnych urodzin nie zorganizował nigdy swojej dziewczynie, ale do pouczania organizatora jak zorganizować rajd to drą gęby pierwsi. Tego za mało, to nie dopilnowane, a to powinno być inaczej, a tam był, a tam nie było safeciarza, no po prostu wielki skandal bo kiełbaski brakło na PW, a ja przecież zapłaciłem za karnet i ma być itp. itd.

2) Proszę się wybrać na darmowy rajd Francji. Dopiero zobaczycie nudne PW i trzymanie kibiców za mordę. A spróbuj człowieku wyjść z PW, to policja na koniach za tobą pojedzie. W dodatku wszystkie drogi obstawione zakazami, i co zrobisz ? Nic nie zrobisz, stoisz jak baran w trzecim rzędzie głów, odsunięty od skrzyżowania i "podziwiasz".

3) Ktoś Wam zorganizował piękny rajd, możliwość oglądania najszybszych kierowców na świecie. Całe zadanie do wykonania to wsadzić własny tyłek w auto pojechać i oglądać, i tylko tyle.
Ktoś odwalił dla nas kawał dobrej roboty ściągając mistrzostwa do Polski, i pewnie mniej przy tym narzekał niż niektórzy tutaj.

Nienawidzę takich postów bez żadnej treści. Staramy się na tym forum przekazać nasze przemyślenia i pomysły odnośnie poprawy organizacji tego rajdu. Nie powinniśmy być bezkrytyczni, skoro organizacja nie była idealna. Fakty są takie, że jest spore pole do poprawy w wielu kwestiach. Narzekanie na krytykę nie prowadzi zupełnie do niczego. Po cholerę ten wjazd z urodzinami dziewczyny, to nie forum o problemach życiowych.
Hubertos
A6

Postprzez amigo » środa, 8 lip 2015, 00:54

Switajno po 2 przejeździe

Obrazek
amigo
N1

Postprzez rallyfun » środa, 8 lip 2015, 09:29

Pirelli napisał(a):1) Aż zęby zgrzytają od tego waszego narzekania. :evil: Co drugi to mądrzejszy, a żaden nawet pewnie porządnych urodzin nie zorganizował nigdy swojej dziewczynie, ale do pouczania organizatora jak zorganizować rajd to drą gęby pierwsi. Tego za mało, to nie dopilnowane, a to powinno być inaczej, a tam był, a tam nie było safeciarza, no po prostu wielki skandal bo kiełbaski brakło na PW, a ja przecież zapłaciłem za karnet i ma być itp. itd.

Skomentuje tylko ostatnie zdanie, zgadzam się że ktoś odwalil kawał ale nie prowizorki. Ten ktoś gdyby nie zaangażowanie Lotosu nie miałby nic do gadania. Po organizacji rajdu widać jak ten ktoś pracuje. Z twoich wywodów wynika że ktoś zrobił łaskę kibicom i trzeba go po nogach całować tylko zapominasz że to nie była darmowa impreza. Nie pomyslales że byli kibice z całego świata i oprócz 50€ za karnet wydali kilkaset więcej na całą logistyke żeby utknąc w korku, nie dojechać na parking przy strefie gdzie nic nie było widać albo banda pijakow przyczyniła się do odwołania odcinka. Zapominasz że PZM dostał oficjalnie żółtą kartkę już w trakcie rajdu i inne odcinki były zagrożone. Śmieszne jest pokpiwanie z organizacji rajdu Francji gdzie wszystko jest zorganizowane przykladnie i organizator kontroluje sytuację i bronienie kompletnej klapy PZM.
rallyfun
N3

Postprzez Gracko » środa, 8 lip 2015, 09:54

Fantastyczny rajd , piękna pogoda, piękne trasy , najlepsi z najlepszych w najlepszych rajdówkach - czego chcieć więcej. Z kawałkiem papierowej mapy dało się wszędzie dojechać i wrócić bez stania w korkach. Byłem na kilku szutrowych rajdach WRC w Europie i zabezpieczenie było bardzo podobne. W Finlandii i w Szwecji też jak się kibic uprze stanie na wypadkowej.

Na forum autoklubu jak na trybunie piłkarskiej ekstraklasy - wszyscy są trenerami...
Gracko
A5

Postprzez wrc1600 » środa, 8 lip 2015, 09:59

Kto był w 2009 ten wie jak można zorganizować rajd i choć były niedociągnięcia to uważam tamten rajd za jeden z najlepszych kilkudziesięciu wrc jakie widziałem.
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez ToKu » środa, 8 lip 2015, 10:09

Odnośnie tego zdjęcia na powyżej z kurzem, to jest właśnie mgła z kurzu, o której pisałem. To się ciągnęło kilometrami przy zachodzie słońca, gdzieś godzinę po ostatniej rajdówce!

I jeszcze napiszę, co się udało organizatorowi. Odcinki - dobór i kolejność. Dobór - nawierzchnia bardzo dobra jak na polski. Wydaje mi się zresztą, że my na początku maja jechaliśmy po innej nawierzchni, i nie chodzi tylko o to, że było mokra. Miejscami chyba solidnie zmienili skład nawierzchni przed rajdem. Ładne były odcinki sadząc po filmikach i highlightsach, hopne panowie, hopne! Kolejność odcinków też była ok, przesuwaliśmy się z rajdem na południowy - zachód. Nie trzeba było latać w tą i z powrotem. Od tej strony nie mam żadnych zastrzeżeń.

Jedyne co mogę prosić o zmianę, to żeby w niedzielę, oprócz rajdowego piekła (Baranowo) dali jeszcze jeden, nawet raz jechany odcinek gdzie indziej. Jak będzie bliżej sobotnich niż Baranowo, to wydaje mi się, że ludzie nocujący przy odcinkach wybiorą w większości jeden przejazd na powiedzmy Miłkach niż dwa na Baranowie. Będzie mniejszy tłum na najbardziej zatłoczonym odcinku. Nikomu nie będzie się chciało zapierniczać na słabe Baranowo, jak pod nosem będzie miał co innego. Po drugim dniu rajdu ludzie już są zmęczeni.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez Mad Max » środa, 8 lip 2015, 11:20

wrc1600 napisał(a):Kto był w 2009 ten wie jak można zorganizować rajd i choć były niedociągnięcia to uważam tamten rajd za jeden z najlepszych kilkudziesięciu wrc jakie widziałem.
Zgadzam się w tym w pełni, do dnia dzisiejszego nie rozumiem dlaczego nie można wziąć z tamtego rajdu tego co najlepsze i dopasować do obecnych realiów.

ToKu napisał(a):Odnośnie tego zdjęcia na powyżej z kurzem, to jest właśnie mgła z kurzu, o której pisałem. To się ciągnęło kilometrami przy zachodzie słońca, gdzieś godzinę po ostatniej rajdówce!
Ktoś kto chociaż raz spędził na mazurach choćby tydzień lata wie doskonale że w upalne dni od godziny około 18 do godziny 20 bardzo często zdarza się sytuacja że powietrze po prostu "staje", nie ma nawet najmniejszych ruchów powietrza a z powierzchni jeziora robi się lustro... chciałbym tylko przypomnieć że w zeszłym roku na drugim przejeździe Wieliczek oraz wieczornym SS Mikołajki była podobna sytuacja że kurz praktycznie nie opadał.
ToKu napisał(a):I jeszcze napiszę, co się udało organizatorowi. Odcinki - dobór i kolejność. Dobór - nawierzchnia bardzo dobra jak na polski. Wydaje mi się zresztą, że my na początku maja jechaliśmy po innej nawierzchni, i nie chodzi tylko o to, że było mokra. Miejscami chyba solidnie zmienili skład nawierzchni przed rajdem. Ładne były odcinki sadząc po filmikach i highlightsach, hopne panowie, hopne! Kolejność odcinków też była ok, przesuwaliśmy się z rajdem na południowy - zachód. Nie trzeba było latać w tą i z powrotem. Od tej strony nie mam żadnych zastrzeżeń.
Ja już o tym pisałem i jestem tego samego zdania, minus takiego rozwiązania jest tylko taki że cały rajd rozciąga się w czasie. Mam też podobne zdanie co do nawierzchni bo w maju nie wyglądało to tak różowo szczególnie na niektóych partiach Świętajna i Gołdapi więc jak widać mocno organizator nad tym popracował.
ToKu napisał(a):Jedyne co mogę prosić o zmianę, to żeby w niedzielę, oprócz rajdowego piekła (Baranowo) dali jeszcze jeden, nawet raz jechany odcinek gdzie indziej. Jak będzie bliżej sobotnich niż Baranowo, to wydaje mi się, że ludzie nocujący przy odcinkach wybiorą w większości jeden przejazd na powiedzmy Miłkach niż dwa na Baranowie. Będzie mniejszy tłum na najbardziej zatłoczonym odcinku. Nikomu nie będzie się chciało zapierniczać na słabe Baranowo, jak pod nosem będzie miał co innego. Po drugim dniu rajdu ludzie już są zmęczeni.
I to również jest znakomity postulat, szczególnie że w bliskiej odległości Mikołajek jest gdzie jeździć, a jeśli już organizator uparł się na to Baranowo to można je połączyć z Użrankami 2013 oraz wydłużyć je żeby meta była w okolicach serwisu tak jak w tamtym roku, wtedy ludzie rozleją się bardziej po odcinku.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata