Rallye Monte Carlo 2015

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rallye Monte Carlo 2015

Postprzez Thomas » niedziela, 25 sty 2015, 11:34

Aaltonen napisał(a):Było widać, że Robert nie idzie soczyście, pełną dżidą... :D
Wydaje mi się, że oszczędzał oponki, ale i tak z Fordów najszybszy.
Zobaczymy na PS.

z drugiej strony, wydaje się, że Cytryna wyraźnie szybciej wychodzi z nawrotów, pozycja Chardoneta przypadkowa nie jest, czekamy na ondboardy. Fakt faktem coś tam się działo z hamulcami, ale...może to po prostu tylko i wyłącznie ograniczenia Roberta, choć widzimy gdzie są pozostali kierowcy Fiest :wink:
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez Cairo » niedziela, 25 sty 2015, 11:34

viper napisał(a):Na PS wybierają takie odcinki bo sa proste do pokazania w tv. Po za tym jak by wybierali trudniejsze to kierowcy punktujacy by je zupełnie odpuszczali ze względu na ryzyko.

Jakby komuś zależało na punktach to by nie odpuszczał, ciekawszy odcinek to zawsze lepiej dla kibiców a przecież dla kibiców wymyślili PS

Poza tym co mi z tego żeby odpuszczali, tutaj cały odcinek wszystkich zawodników wygląda jak jedno wielkie odpuszczenie.
www.cairo.com.pl - części do samochodów marki Honda - Kraków
Cairo
N2

Postprzez ZbyszekChaosu » niedziela, 25 sty 2015, 11:38

zenzen23 napisał(a):To ja poproszę bana. Bo coś czuję że długo już nie wytrzymam czytając bzdury jakie tu niektórzy wypisują. Nie należę do ludzi którzy lubią prowokować innych, ale wszystko ma jakieś granice. Czy Wy( niektórzy z was) nie rozumiecie że Kubica jest zawodnikiem który jeszcze się uczy. Jak można wymagać od niego kończenia rajdów, czy walki o punkty w generalce. Niech mi ktoś pokarze jakiegoś zawodnika(poza Sebami) który po trzech niepełnych latach startów(i nie mówimy o trzech latach w MŚ,tylko o trzech sezonach od początku kariery rajdowej) wygrywa oesy w MŚ.

I tak dla porównania:
Seb Loeb pierwszy wygrany oes MŚ w swoim 50 rajdzie
Seb II pierwszy wygrany oes MŚ w swoim 34 rajdzie
Kubica pierwszy wygrany oes MŚ w swoim 41 rajdzie, 21 po wypadku!
Jeszcze dodam że Sebowie wygrywali swoje pierwsze oesy dysponując teoretycznie najlepszymi autami w stawce(fabryka), Robert zrobił to jednym z najsłabszych aut, jadąc drugi rajd z nowym pilotem, jedną ręką, no może nie jedną, ale dwóch sprawnych jak reszta nie miał.

Trzeba być zwykłym ignorantem lub po prostu kretynem, żeby nie dostrzegać tego jak ogromny jest talent Roberta i jaki potencjał w nim drzemie.
I żebyśmy mieli jasność, nie twierdze że Rob to najlepszy kierowca rajdowy na Świecie(jeszcze nie, ale będzie :D ), ale jakakolwiek krytyka na tym etapie jego kariery, i to przez ludzi którzy w temacie rajdów nie dorastają mu do pięt jest słaba, nie na miejscu, po prostu żałosna i nie przystoi prawdziwemu kibicowi rajdowemu.

Pogubiłem się w Twojej logice. W rajdach chodzi o to by jak najszybciej dojechać do mety, zdobywając tym samym punkty do klasyfikacji. Napisałeś, że Kubica ma wielki potencjał, całkowitym nowicjuszem jak zauważyłeś nie jest i zaczyna nawet wygrywać OS-y w WRC. Mimo jego atutów mamy nie oczekiwać, że Robert będzie robił to o co chodzi w rajdach, czyli dojeżdżał do mety? To czego mamy oczekiwać? Na co czekać i ile czasu? Może mi to to wyjaśnisz, bo po prostu gubię się w tym. Nie chodzi tu zresztą tylko o ten wpis ale też o wielu innych użytkowników którzy jednym tchem potrafią napisać jakim to Kubica jest bogiem ale jednocześnie uważają, że nie możemy oczekiwać żadnych dobrych wyników. To na co ja kibic mogę liczyć? Za co mam kciuki trzymać?
Ostatni OS, podobnie jak cały rajd pokazuje, że Citroen zrobił postęp wymieniając silnik. Boje się, że to jednak za mało na VW przy obecnych kierowcach w kontekście najbliższych rajdów.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Dani » niedziela, 25 sty 2015, 11:43

Na Col de Turini może być ciekawie, tam już nie jest całkowicie sucho.
Dani
N3

Postprzez Domson » niedziela, 25 sty 2015, 11:44

Dani napisał(a):Na Col de Turini może być ciekawie, tam już nie jest całkowicie sucho.

I Turini powinno być power stagem, a nie ta pojeżdżawka :roll:
Domson
A6

Postprzez kij » niedziela, 25 sty 2015, 11:44

Dopiero PS pokaże jak się ma autko Roberta do pozostałych (głównie HW, Cytryn i Hyundaja).
Ogi, JML, Loeb i Meeke nie będą odpuszczać, Neuville i Sordo, mogą chcieć dojechać tylko, zespołowo pozycję mają świetną (jak na Hyundaja w obecnej formie).
Do tego stabilna warunki z suchym asfaltem, we większości, więc może to być najbardziej miarodajny odcinek do porównań, z tego rajdu.
Nie umniejsza to faktu, że Robert wyraźnie dobrze czuje się w takich warunkach typowo Montowych.
kij
N3

Postprzez Dani » niedziela, 25 sty 2015, 11:45

Domson napisał(a):
Dani napisał(a):Na Col de Turini może być ciekawie, tam już nie jest całkowicie sucho.

I Turini powinno być power stagem, a nie ta pojeżdżawka :roll:

Nie przeszło by, zdecydowanie za długi OS.
Dani
N3

Postprzez viper » niedziela, 25 sty 2015, 11:47

Cairo napisał(a):
viper napisał(a):Na PS wybierają takie odcinki bo sa proste do pokazania w tv. Po za tym jak by wybierali trudniejsze to kierowcy punktujacy by je zupełnie odpuszczali ze względu na ryzyko.

Jakby komuś zależało na punktach to by nie odpuszczał, ciekawszy odcinek to zawsze lepiej dla kibiców a przecież dla kibiców wymyślili PS

Poza tym co mi z tego żeby odpuszczali, tutaj cały odcinek wszystkich zawodników wygląda jak jedno wielkie odpuszczenie.

No a dziwisz sie, jak by ci sponsor wyłożył 500 tys na start a ty bys zawalił to na frajerskim oesie to sam bys sie oskubał :), ze taki głupi byłeś :)
PS wymyślili dla kibiców czy dla ciśnienia na koniec co za roznica. Nikt nie jest głupi i kazdy umie liczyć. Ryzyko walki o 3 ,2 ,1 pkt jest zbyt duże jak do ugrania jest 15 pkt za któreś z kolei miejsce w gen.
viper
S2000

Postprzez posejdon » niedziela, 25 sty 2015, 11:49

Cairo napisał(a):Taki trochę off top.
Mam pytanko, wiadome jest, że między strefami serwisowymi załoga nie może przyjąć, żadnych narzędzi, części od osób trzecich, ale może np przekazać zbędne koło zapoasowe komuś z zespołu? Załóżmy że kierowca wyjeżdza na ostatnią pętle MC z dwiema zapasówkami aby mieć dwie nowe gumy na PS, przed startem do PS jedną zużytą "wyrzuca" z auta żeby być lżejszym.

No nie no. Taki zawodnik i takie pytanie? :wink: Przecież koła są znakowane i te, które z serwisu wywozisz - z powrotem do niego musisz przywieźć. No chyba, że coś mieszam to od razu będę to odszczekiwał ale zawsze tak było i teraz też chyba jest.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez Cairo » niedziela, 25 sty 2015, 12:01

ZbyszekChaosu napisał(a):Pogubiłem się w Twojej logice. W rajdach chodzi o to by jak najszybciej dojechać do mety, zdobywając tym samym punkty do klasyfikacji. Napisałeś, że Kubica ma wielki potencjał, całkowitym nowicjuszem jak zauważyłeś nie jest i zaczyna nawet wygrywać OS-y w WRC. Mimo jego atutów mamy nie oczekiwać, że Robert będzie robił to o co chodzi w rajdach, czyli dojeżdżał do mety? To czego mamy oczekiwać? Na co czekać i ile czasu? Może mi to to wyjaśnisz, bo po prostu gubię się w tym. Nie chodzi tu zresztą tylko o ten wpis ale też o wielu innych użytkowników którzy jednym tchem potrafią napisać jakim to Kubica jest bogiem ale jednocześnie uważają, że nie możemy oczekiwać żadnych dobrych wyników. To na co ja kibic mogę liczyć? Za co mam kciuki trzymać?

Zbyszek, całkiem na chłodno i bez emocji.
Zagorzali kibice Roberta też oczywiście chcą dobrych wyników na koniec rajdu, na koniec sezonu, nikt nie mówi, że wygranie kilku odcinków RMC to już mistrzostwo świata i nic więcej nie trzeba. Ci wszyscy którzy się cieszą i podniecają osiągnięciami w tegorocznym RMC cieszą się dlatego, że przed Robertem nie było żadnego polskiego kierowcy, który jak równym z równym potrafił choć przez jeden dzień walczyć z czołówką WRC. Ja byłem prze szczęśliwy jak w 1998r na eurosporcie pokazali przez 4-5sek Hołowczyca bo zajął 5 miejsce na jakimś prologu w WRC. Dla mnie było to nie do pomyślenia, że Polak walczy na 3KM odcinku z McRae, Sainzem, Auriolem, Burnsem, Makinenem, Kankunenem.
Teraz mamy Roberta, który potrafi wygrać 50km odcinek z komicznym Loebem i mistrzem świata Ogierem. Ty od razu wymagasz wygrywania rajdów w drugim sezonie w WRC gdzie te dwa sezony to praktycznie jego cała historia rajdowa? Jest grono osób którzy krzyczą że lepiej żeby dojechał na 7-8 miejscu ale zdobył 3 punkty, niż walczył o najlepsze czasy ryzykując nie ukończenie rajdu. Jeżeli on sam podejmuje taką decyzję, to znaczy, że sam wie co jest dla niego dobre, uwierz, że napewno sam więcej o tym myśli, niż każdy z nas i z jego kalkulacji wychodzi, że to jest lepsze dla niego. On wie, że w tym roku nie ma szans na mistrza świata, a 6-8 miejsce na koniec sezonu jest dla niego tyle warte co 15 więc te punkty nie są mu do niczego potrzebne. Widać również że fabryka nie potrzebna, żeby walczyć o zwycięstwa. Piszecie cały czas, że kliencka Fiesta dużo gorsza od fabryki, ja mam zdanie takie, że jeżeli jest jakaś homologacja to jedynie w czym może być lepsza to w samym sterowaniu silnika. Reszta to kwestia ustawień, a w tym Robert jest dobry. Wiadomo nie ma doświadczenia w WRC, ale jednak dwa sezony już przejechał więc coś tam danych na zbierał. Jest pracowity więc może i kwestia ustawień być jego atutem.
Jeżeli po 5 latach startów w WRC będzie taka sama sytuacja czyli brak czysto przejechanych rajódw, to trudno, widocznie Robert nie jest gościem na miarę mistrza WRC, ale mimo wszystko już osiągnął najwięcej dla polskich rajdów w całej historii i mi jako pasjonacie tej dyscypliny wypada chylić czoła.
Cairo
N2

Postprzez skandal » niedziela, 25 sty 2015, 12:01

posejdon napisał(a):
Mam pytanko, wiadome jest, że między strefami serwisowymi załoga nie może przyjąć, żadnych narzędzi, części od osób trzecich, ale może np przekazać zbędne koło zapoasowe komuś z zespołu? Załóżmy że kierowca wyjeżdza na ostatnią pętle MC z dwiema zapasówkami aby mieć dwie nowe gumy na PS, przed startem do PS jedną zużytą "wyrzuca" z auta żeby być lżejszym.

No nie no. Taki zawodnik i takie pytanie? :wink: Przecież koła są znakowane i te, które z serwisu wywozisz - z powrotem do niego musisz przywieźć. No chyba, że coś mieszam to od razu będę to odszczekiwał ale zawsze tak było i teraz też chyba jest.

Ile zabrałes tyle musisz przywieźć - te same znakowane oczywiscie ! Musisz miec je cały czas ze sobą !
W przypadku przebicia, złamania itd zabierasz tylko to co sie trzyma auta ... Środek felgi , całą felge lub co tam Ci zostało...
ObrazekObrazek
skandal
N3

Postprzez Cairo » niedziela, 25 sty 2015, 12:04

posejdon napisał(a):

No właśnie sam nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Myślałem, że nie możesz mieć nieznakowanych kół przy sobie a nie nie mieć tych znakowanych. A co jeżeli urwiesz koło na odcinku (w sensie rozwalisz felgę) i zjeżdżasz bez niej?

skandal napisał(a):Ile zabrałes tyle musisz przywieźć - te same znakowane oczywiscie ! Musisz miec je cały czas ze sobą !
W przypadku przebicia, złamania itd zabierasz tylko to co sie trzyma auta ... Środek felgi , całą felge lub co tam Ci zostało...

OK, dzięki za wyjaśnienie. Nigdy nie kombinowałem w ten sposób więc nie zastanawiałem się nad tematem :D
Cairo
N2

Postprzez Dani » niedziela, 25 sty 2015, 12:08

Wie ktoś za co RK dostał 3 min. kary?
Dani
N3

Postprzez Cendra » niedziela, 25 sty 2015, 12:10

Kubica spadł w generalce na 17 miejsce? o co kaman?
Cendra
A6

Postprzez Thomas » niedziela, 25 sty 2015, 12:10

to jakiś błąd...

znowu jedzie świetnym tempem. 7sek dołożył Krisowi na pierwszym splicie
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata