LOTOS 72. Rajd Polski

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 72. Rajd Polski

Postprzez seal » poniedziałek, 6 lip 2015, 15:54

Z polskim kibicem jest trochę tak jak z polskim kierowcą. W Polsce chura bura szef podwóra, a zagranicą przykładny i zdyscyplinowany człowiek ;-)
A tak przy okazji, czy ktoś za granicą widział funkcjonariuszy Policji lub Straży Granicznej ganiających i siłujących się z kibicami po krzakach?
seal
A5

Postprzez ToKu » poniedziałek, 6 lip 2015, 16:15

seal napisał(a):Z polskim kibicem jest trochę tak jak z polskim kierowcą. W Polsce chura bura szef podwóra, a zagranicą przykładny i zdyscyplinowany człowiek ;-)
A tak przy okazji, czy ktoś za granicą widział funkcjonariuszy Policji lub Straży Granicznej ganiających i siłujących się z kibicami po krzakach?

Jak nie liczyć słownych połajanek, za przemykanie trasą albo zbyt blisko trasy (gdzie ludziom zazwyczaj zresztą szybko mięknie to i owo na widok ucieleśnienia władzy), to ja w Polsce też nie widziałem takich akcji, a w paru krzakach się stało.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez ToKu » poniedziałek, 6 lip 2015, 16:23

Jeszcze używając Twojego Seal porównania, jeżeli z polskim kibicem jest jak z kierowcą, to z polskimi safety jest jak ze znakami na polskich drogach. Stoją bez sensu, ładu i składu, często są nieaktualne i w zasadzie czasem przeszkadzają zamiast pomagać.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez seal » poniedziałek, 6 lip 2015, 16:31

Ja byłem świadkiem sytuacji na Baranowie jak dwóch Strażników i Policjant szarpało się z dwoma gośćmi na odcinku,
bo musieli oni stać przy samej trasie i to naprzeciw. Ile do tego samego zadania byłoby potrzebnych safeciarzy?
Jak jeden baran stanie w zabronionym miejscu to zaraz za nim pójdzie 10, a później reszta lawinowo. Rezultat - odwołanie odcinka.

ToKu napisał(a):Jeszcze używając Twojego Seal porównania, jeżeli z polskim kibicem jest jak z kierowcą, to z polskimi safety jest jak ze znakami na polskich drogach. Stoją bez sensu, ładu i składu, często są nieaktualne i w zasadzie czasem przeszkadzają zamiast pomagać.

ToKu safety to nie zawód. Wiadomo, że są to ludzie z łapanki, dla których powinno się mieć szacunek, gdyż to m.in. dzięki nim możemy wygrzewać się na słońcu i oglądać ukochaną dziedzinę sportu.
Kto z statystycznych forumowiczów robi więcej dla tego, żeby ten rajd się odbył? Druga kwestia skoro jesteśmy wszyscy tutaj tacy świadomi i wiemy jak się zachować w każdej sytuacji to dlaczego
czekamy, żeby jakiś mało świadomy młodzik nakazał nam zejść z drogi. Czy jadąc samochodem zaczynasz jechać lewym pasem dopiero wtedy jak ci napotkany Policjant tak nakaże, a tak to śmigasz poboczem albo prawą stroną?
Często sami powinniśmy uderzyć się w pierś i przemyśleć nasze postępowanie, a nie zwalać winę na innych. Nie myli się tylko ten, kto nic nie robi.
Jeśli nam samym nie będzie zależało na bezpieczeństwie tego rajdu, to go nam zabiorą.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 6 lip 2015, 16:54 przez seal, łącznie edytowano 1 raz
seal
A5

Postprzez ToKu » poniedziałek, 6 lip 2015, 17:07

Za to b byłem kilka razy świadkiem jak safety z miejsca dosyć bezpiecznego przeganiali do najniebezpieczniejszego na całej miejscówce. Stąd moje porównanie i uważam, że m.in. dlatego ludzie się safety nie słuchają., bo ich wskazówki, czy też nakazy są często bez sensu.
ToKu
N3

Postprzez Mariusz » poniedziałek, 6 lip 2015, 17:15

seal napisał(a):ToKu safety to nie zawód. Wiadomo, że są to ludzie z łapanki, dla których powinno się mieć szacunek...

Tak, powinno, ale ja jakoś nie widzę możliwości żeby cokolwiek się zmieniło w przyszłości, bo nasza podstawowa zasada narodowa to bunt i opór na każde "ograniczenie" wolności. Ludzie nie szanują policji, wojska, nikogo kto może w jakiś sposób kazać nie robić nam czegoś, więc nawet jakby przy każdym kibicu postawił osobiste "safety" to i tak większość będzie to miało głęboko i będzie robiło to co sami, w swoim nieomylnym i jedynie prawdziwym mniemaniu, będą chcieli robić.
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez seal » poniedziałek, 6 lip 2015, 17:59

Niestety, ciężko się z Mariuszem nie zgodzić. Jeśli ktoś ma uwagi organizacyjne niech je wyleje mailem do organizatora.
Forum czytają ludzie z innych krajów i zamiast się cieszyć MŚ, sami wskazujemy na to, że nie zasługujemy na zawody tej rangi.
seal
A5

Postprzez Newmann » poniedziałek, 6 lip 2015, 18:10

ToKu napisał(a):Tanak na hopie przed Rosochackimi:

https://www.youtube.com/watch?v=yfbwomFg_iI

Już za rok na hopie w okolicy Rosochackich
Obrazek
Prędkość była OK, tylko zakręt za ciasny
Newmann
N2

Postprzez rallyfun » poniedziałek, 6 lip 2015, 19:09

seal napisał(a):Niektórzy piszą, czemu nie ma normalnie jak na innych rundach. Gratuluje takiego obiektywizmu, chyba że wiedza idzie z transmisji telewizyjnej.
Ciekawe czemu polskiemu kibicowi odpowiada oglądanie niemieckiej Giny ze 100 m, a ten sam kibic w PL miejscówkę MUSI mieć z odległości metra.
Kiedyś na WC były napisy "Żądasz czystości, zachowaj ją sam!", może podobną dewizę powinniśmy sami stosować, w stosunku do porządku i kultury na rajdach.
Jeśli na jakimś rajdzie Burdal pojedzie po kibicach to od razu tępy ch... itd., a jak nie zatrzyma się przy gąszczu obok kilku zakamuflowanych kibicach i nie rzuci kilku ch....-ów,
to bezmyślny nierób z kierownictwa. Ot taki nasz forumowy dualizm standardów.

Skoro przytaczasz takie przykłady to rozumiem że tam byłeś i widziałeś więc nie mam pojęcia jak możesz nie widzieć tej prowizorki i braku kompetencji. Co tu chcesz bronić? To że kibice nie są wyedukowani nie usprawiedliwia pzmlotu, również w ich interesie jest dobra organizacja stref i dojazdów. Myślisz że oni się przejmą mailami od kibiców jak nie ogarniaja stref? Tak jak się przyjmowali rok temu i efekty było widać w weekend. Organizatorzy Wales GB co jakiś czas wysyłają ankiety do kibiców i widać zmiany cen karnetów, konfiguracji tras czy czasów startu odcinków.
rallyfun
N3

Postprzez The Prisoner » poniedziałek, 6 lip 2015, 19:24

Back from one of the most spectacular events I've seen so far, but also one of the worst organized. It's very difficult to get access to the stages, but once you are on them, nobody cares about what anyone is doing. Most marshalls are like 18-20 year old students who have no authority at all, one of them told me he had never seen a rally before...

Słowa z zagranicznego forum kibica z Belgii. Jak widać, mają podobne zdanie, co ja, Mad Max, czy ToKu. I nie chodzi o opluwanie swojego rajdu, tylko przedstawienie palących problemów. Powtarzam - sportowo rajd był mega udany! Problemy są z organizacją i jak widać powyżej, za granicą podnoszone są takie same argumenty.

A co do organizatorów, podam przykład z Baranowa 1:
Jak już zaparkowaliśmy proboszczowi pod kościołem, podeszliśmy do odcinka jakieś 5 min przed startem pierwszej załogi. Podchodzimy do koperty, pytamy się kulturalnie Safeciarza (bardzo ogarniętego zresztą), czy da radę przejść gdzieś na drugą stronę i czy ma wiedzę, czy widać tam coś więcej, prócz tumanów kurzu. Gość odpowiedział, że przejść się nie da i że możemy próbować naokoło. Gadamy se z gościem jak ludzie - za kopertą, czekając na pierwszą załogę. Na to przyjeżdża delegat (nie pamiętam, które safety, ale chyba "Safety A"), parkuje samochód za płotem i wchodzi do koperty. Safety mówi, że wejście zabronione, gość macha mu plakietką, tak że nie widać, co tam nakryklane, więc safety powtarza polecenie. Na to delegacik zatrzymuje się, przybliża sejfciarzowi plakietkę do oczu i odchodząc sypie tekst: "No i se k..wa uważaj!"

Jak mawiają - przykład idzie z góry.

Powiem tak - nigdy nie pakowałem się w dyskusje, czy warto płacić za karnety, czy nie, czy organizatorzy rajdu, przedstawiciele PZM są w porządku czy nie i czy dymają nas kibiców, czy też nie. Ale po tym rajdzie doszedłem do wniosku, że faktycznie kibice są im niepotrzebni.

EDIT: zaparkowaliśmy pod kościołem, bo na parkingu PW miejsca nie było.
The Prisoner
N2

Postprzez wrc1600 » poniedziałek, 6 lip 2015, 19:28

Problem zaczął się na testowym i nikt się tym nie przejął specjalnie. Później zdjęcia poszły w swiat i ludzie pomyśleli że jest przyzwolenie na takie stanie. Cóż jeśli organizator nie ogarnia 3km to jak ma wyglądać 300km?
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez seal » poniedziałek, 6 lip 2015, 20:46

rallyfun napisał(a):Co tu chcesz bronić?

Uważam, że nie sprawiedliwe jest rozpoczynanie większości opinii od jechania po organizatorze jak po burej s...ce.
WB czy Niemcy idą od lat w cyklu mistrzostw. Obie rundy idą po rozległych obiektach poligonowych (nie tylko) z rozwinięto siatką dróg dojazdowych.
Jeżeli organizator wytnie przyległe tereny to w następnym roku gospodarze terenu przy wsparciu ekologów podziękują za współpracę.
W Niemczech np. są fragmenty odcinków na które kibice mają bezwzględny zakaz wstępu i nikt jakoś nie protestuje, że się tam nie dostał.
Kwestia biletów to sztandarowa narodowa sprawa, najpierw porady na forum jak wejść na rajd, żeby nie płacić, a potem dym że organizator nie przygotował PW.
seal
A5

Postprzez Mateos » poniedziałek, 6 lip 2015, 21:42

Jak dla mnie rajd pierwsza klasa, pogoda, oesy i to co wyprawiali chłopaki z VW, Tanak, Kubica i zamaszystymi bokami jeżdżący Paddon pozostanie na długo w pamięci.
Pod względem organizacyjnym duży plus za brak Litwy i kompaktowość rajdu w porównaniu z zeszłym rokiem. Reszta in minus, ale to już chłopaki napisali.
Jak ktoś już kiedyś mądrze napisał żeby rajd był udany wszyscy muszą dać z siebie wszystko, ja mam pretensje tylko do siebie, że nie zauważyłem na filmach larcca dwóch zajebistych hop pod koniec odcinka Babki :(
Mateos
N2

Postprzez The Prisoner » poniedziałek, 6 lip 2015, 22:40

Mateos napisał(a):Jak ktoś już kiedyś mądrze napisał żeby rajd był udany wszyscy muszą dać z siebie wszystko, ja mam pretensje tylko do siebie, że nie zauważyłem na filmach larcca dwóch zajebistych hop pod koniec odcinka Babki :(

Ja sobie to miejsce zaznaczyłem na mapie, ale koniec końców wybrałem inne, czego po zobaczeniu filmików strasznie żałuję.
The Prisoner
N2

Postprzez krzysztof.ziemniak » poniedziałek, 6 lip 2015, 22:57

Podsumowując rajd;

Są plusy, są minusy. Wielu ludzi już tu o tym pisało, więc nie zamierzam powtarzać.
Ale mam kilka zastrzeżeń. Kibice narzekali na korki i ciasnotę przy odcinkach. A kto stawiał samochody po obu stronach wąskiej drogi, tak, że potem stała się ona droga jednokierunkową, bo dwa samochody sie na niej nie zmieściły. Ludzie stawiali samochody gdzie popadnie, mimo iż na parkingu nadal było miejsce. Jak przyszło do wyjeżdżania, to wiadomo co się zrobiło.
Kolejna rzecz; "kibice", a konkretnie pijana hołota. Ja rozumiem wypić piwko czy dwa, dla ochłody, ale jak widzę ludzi, zostawiających przy mnie :swoją godność osobistą" to mam ochotę zrobić to samo. Nie rozumiem ludzi, którzy przejechali po kilkaset kilometrów, po to, żeby się urżnąć. Jeszcze żeby sobie pili, to ich sprawa, ale taka hołota robi potem najwięcej problemów.
I ostatnia rzecz, same oesy. Nie wydaje sie wam, że były "za łatwe"? Długa prosta, piątkowy, czwórkowy zakręt, znowu gaz w podłogę przez następny kilometr. Jako że mieszkam blisko, to znam te trasy i wiem że znalazłoby sie kilka ciekawych odcinków, niekoniecznie z samymi prostymi. "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców". Co do PW. Ja akurat byłem quadem, i dojazdów do odcinków była masa, na większości oczywiście blokada. A gdyby tak zamiast każdej z tych blokad, zrobić PW, nie musi być ogromny, ale gdyby rozmieścić tylu ludzi, w trochę mniejszych grupach, to myślę że byłoby lepiej.

No ale żeby nie było, że tylko narzekam.
Na mega plus jazda Tanaka. To jak szedł pełnym piecem było cudowne
Robert; ładnie, w miarę czysto, zdobyte doświadczenie
Park serwisowy; dobrze zorganizowany , twardy, tak jak być powinno
Możliwość skakania z odcinka na odcinek [aczkolwiek organizator myśłał, ze będzie inaczej]. Oprócz korków na głównych dojazdach, było można oblecieć dużo odcinków
Rywalizacja sportowa; cięcie się na sekundy, brak pewności do końca, jakie będą wyniki [Miałem taką nadzieję, że Ogier i Mikkelsen coś zrobią na Power Stage'u a tanak ich wszystkich przejdzie, no ale to moje takie wyobrażenia nie do spełnienia]

Wie ktoś może coś więcej o tych testach Toyoty? Mam blisko i chętnie zobaczyłbym jak to wygląda na tle konkurencji.
krzysztof.ziemniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata