LOTOS 72. Rajd Polski

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 72. Rajd Polski

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 6 lip 2015, 12:30

ToKu napisał(a):W mojej ocenie, po prawej stronie hopy było bezpiecznie, natomiast po lewej za wierzbą powinna być koperta, drut kolczasty, miny i policja. I to ja mówię, gdzie moja filozofia rajdowa to jak najmniej kopert i taśmy, której notabene w tym roku bardzo oszczędnie używali.
Wyznawców twojej filozofii jest więcej... ale to co się działo na tym rajdzie przechodzi wszelkie pojęcie zdrowego rozsądku... tam gdzie ja stałem safeciarze mieli na wszystko wyjeb*** a taśmy nie było wcale, ludzie stawali jak chcieli i gdzie chcieli i to że nikt nie zginął uważam za cud... a przykładów mogę mnożyć.
Atmosfera super, walka super, Ogi i JML mega... Tanak i Kubica miazga - więcej z tych Fiest nie wycisną bo i tak idą wszystko... przewaga VW nad całą resztą jest olbrzymia... tam gdzie my oglądaliśmy kibiców raczej mało... plus dla organizatora za odcinki które wytrzymały bez większych problemów dwa przejazdy... organizacja pod kontem zabezpieczenia i kibica DNO i 20m mułu !!! zeszły rok nikogo niczego nie nauczył... znowu stref dla vipów więcej niż dla kibiców... w tym roku znowu rajd się prześlizgnął ale mam nadzieję że ocena po rajdzie będzie bardziej dobitna ze strony oficjeli FIA... rajd zrobiony po taniości żeby kasy sobie do kieszeni napchać jak najmniejszym kosztem... więcej nie ma sensu pisać bo od kilku lat pisze to samo i niczego to nie zmienia...

madman napisał(a):Ktoś słyszał tłumaczenie Noworóla w Radiu Rajdowym wczoraj po zakończeniu rajdu? Tłumaczył, że nie dało rady tworzyć więcej stref ze względu na... ukształtowanie terenu.
Ja pierdo**** to co mają powiedzieć w Szwecji Finlandii, Sardynii, Portugalii, Meksyku, Argentynie itp itd... Noworól kracze tak jak reszta tego pojeb*** PZM... poza tym to za strefy kibica ich umieszczenie blokady itp był odpowiedzialny jaśnie szanowny delegat Piotr Burdalski - https://www.facebook.com/pages/Testy-u- ... fref=photo - wystarczy poczytać
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez amigo » poniedziałek, 6 lip 2015, 12:44

gorki napisał(a):
pablo0109 napisał(a):
ToKu napisał(a):Tanak na hopie przed Rosochackimi:

https://www.youtube.com/watch?v=yfbwomFg_iI

ToKu
Gdzie ta hopa była?

Tak myślę że za tę miejscówkę zabezpieczenie powinno dostać po głowie. Skrajnie niebezpieczne miejsce a kibice przy samej drodze.

Byłem w tym miejscu i widziałem to. Troche kibiców stacjonarnych + kilkanaście drzew po wycinanych i ludzie praktycznie przy trasie. Safeciarza nie widziałem w tym miejscu, żadnego ale za to było ich sporo 300 metrów wczesniej przy skrzyżowaniu i sklepie. Tak patrząc na ten filmik to jedna pomyłka kierowcy i z 10 trupów mamy na miejscu. Organizator nie myśli w takich sprawach wiedząc, że większość kibiców poszukuje hopek bo to najfajniejsza sprawa. Ja szedłem na HOPE VW ale powiedziano mi, że lipa totalna i zostałem na tej. Potem byłem na tej hopie przy PW18 i tu było sporo ludzi z odwołanego OS Mazury i tu też wiele ludzi stało w nie bezpiecznym miejscu. Nawet ci ludzie w żółtych koszulkach tam stali. Fajnie, że nic się nie wydarzyło w całym rajdzie ale kiedyś takie szczęście może opuścić ludzi i organizatora.

Ludzie z OS MAZURY byli mocno wkurzeni i jak zaczął latać sędzia nad os i dawać sygnały to ludzie mówili, że OS odwołany bo tak samo było tam. Jakby do tego doszło to by była kompromitacja. Co d otych zastawionych dróg to tak się zastanawiam co by było jakby trzeba karetką dojechać albo wozem strażackim....

Nikt tu nie krytyuje/hejtuje dla samego siebie. W 2013 Robert Kubica otwarcie powiedział co było źle i to poprawili. Ja jeżdże na rajdy od 2012 może to nie wiele ale w poprzednich rajdach zabezpieczenie obstawa OS była mocniejsza. Zapewne zatrudnienie może firm ochroniarskich jako Safeciarzy by coś pomogło ale na pewno będzie drożej kosztowało. Policja była tam na blokadach i bajerowali sobie z safeciarzami i innymi od rajdów.

Rozumiem ludzie oczekiwali poprawy do poprzedniego roku bo nowy dyrektor, a tu proszę zonk. Może to specjalnie się zadziało, żeby dyrektora zatopić. Zobaczymy za jakiś czas.

Jeszcze jedno jakby się dało to termin rajdu przesunać o tydzień lub 2 tygodnie wcześniej. Szkoda, że we wrześniu w Polsce taka pogoda deszczowa bo ten termin byłby lepszy i dla rolników i dla kibiców.

Widziałem numer Safeciarzy 550 czyli zakładam, że tyle ludzi było jak płacili po 70 zł do ręki + śniadanie + obiadokolacja i zakładam, że dla części spanie to koszt takiego jednego safeciarza wynosił z 200zł za dzień powiedzmy x 3 dni to daje 600 zł x 550 sztuk = 330 tyś zł za samych safeciarzy.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 6 lip 2015, 12:54 przez amigo, łącznie edytowano 1 raz
amigo
N1

Postprzez woocasch » poniedziałek, 6 lip 2015, 12:51

W tym roku na RP nie byłem, więc z własnego oglądu nie będę oceniał, ale z tego co piszecie o zabezpieczeniu i z tego co widać na wielu filmikach to w przeciwieństwie do Czechów mamy mega farta i jaśnie nam panujący delegat ds. bezpieczeństwa chyba często daje coś na kościół. Może te wszystkie plany na papierze wyglądają cudownie, ale trzeba mieć na prawdę ograniczoną wyobraźnię, żeby wymyślić, że jeżeli na danym odcinku będą dwa PW (do tego nie koniecznie ciekawe) to ludzie rozejdą się w inne miejsca. Gorzej pilnowane miejsca i przez to będą stać gdzie im fajnie i wygodnie. Pisałem to przed rajdem i napiszę jeszcze raz - oby ktoś z organizatorów to faktycznie pisał. Więcej dobrze zorganizowanych PW, z parkingiem blisko punktu, z gastronomią itd. i zobaczycie, że więcej ludzi kupi karnety. Nie będą chować się po krzakach, ale to trzeba myśleć i wyjść trochę na przeciw kibicom. Oby, tak jak jest zapowiadane, WRC gościło u nas w 2016 roku, może trzecie podejście pod rząd będzie jeszcze bardziej dopracowane :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 6 lip 2015, 12:58

amigo napisał(a):Fajnie, że nic się nie wydarzyło w całym rajdzie ale kiedyś takie szczęście może opuścić ludzi i organizatora.
Poprawka - jeden kibic w szpitalu z połamanym obojczykiem po dzwonie którejś załogi (niestety nie pamiętam jakiej)
amigo napisał(a):.... jak zaczął latać sędzia nad os i dawać sygnały to ludzie mówili, że OS odwołany bo tak samo było tam
mi tam się zawsze wydawało że śmigłowiec zabezpieczenia lecący nad trasą rajdu to standard... jak się okazało pierwszy raz ujrzałem go na drugich Wieliczkach... może był ciekawsze rzeczy do roboty...
amigo napisał(a):Co do tych zastawionych dróg to tak się zastanawiam co by było jakby trzeba karetką dojechać albo wozem strażackim
Przecież były inne dostępne drogi... te zablokowane... przecież blokady są ze względów bezpieczeństwa żeby głupi kibol czasem nie dojechał za blisko odcinka i nie stał tam gdzie nie potrzeba.

Sytuacja którą tu mamy i patologie związane z PZM przypominają mi tylko to co działo się w PZPN.... różnica jest tylko tak że niestety nic z tym nie zrobimy... bo zainteresowanie rajdami w Polsce jest znikome a TV i prasa mają to w dupie... a branżowcy siedzą cicho bo jeszcze w następnym roku akredytacji nie dostaną.

I jeszcze jedno: jeśli jaśnie szanownie panujący nam Pan Dyrektor Jarosław Noworól twierdzi że stref kibica nie mogło być więcej to ja ma jedno pytanie: Jakim cudem znalazło się miejsce dla stref VIP ??
Jeśli Pan Dyrektor podtrzymuje swoje słowa w kwestii punktów PW, ich małej ilości i ukształtowania terenu to jestem w stanie zabrać Pana Dyrektora na wycieczkę po odcinkach i udowodnić mu że jest inaczej.

Piknikowe oglądanie rajdu po raz kolejny się opłaciło bo nie musiałem brać czynnego udziału w całym tym około rajdowym syfie.

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez amigo » poniedziałek, 6 lip 2015, 13:17

Obrazek

Obrazek

Hopa nie oficjalna na Swietajno - czy leśne dziadki nie przejeżdżały tamtędy i nie widziały co jest.
amigo
N1

Postprzez ToKu » poniedziałek, 6 lip 2015, 13:37

Co do tych drzewek, to później staliśmy na takich zakrętach w lesie i tam RAJDOWA EKIPA, żadni przypadkowi kibice, pękała z dumy, jak to dzień wcześniej tą oglądarę zrobili (wykarczowali). Ręce mi opadły, ale to mogła być dywersja, bo goście byli z południa (Kraków chyba) i chcą mieć Polski na południu :wink: .
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez makki » poniedziałek, 6 lip 2015, 13:50

ToKu napisał(a):Co do tych drzewek, to później staliśmy na takich zakrętach w lesie i tam RAJDOWA EKIPA, żadni przypadkowi kibice, pękała z dumy, jak to dzień wcześniej tą oglądarę zrobili (wykarczowali). Ręce mi opadły, ale to mogła być dywersja, bo goście byli z południa (Kraków chyba) i chcą mieć Polski na południu :wink: .

Szkoda, że nie z Zakopanego - bo to jeszcze bardziej na południe :D :roll: :wink:
makki
N2

Postprzez seal » poniedziałek, 6 lip 2015, 14:10

Niektórzy piszą, czemu nie ma normalnie jak na innych rundach. Gratuluje takiego obiektywizmu, chyba że wiedza idzie z transmisji telewizyjnej.
Ciekawe czemu polskiemu kibicowi odpowiada oglądanie niemieckiej Giny ze 100 m, a ten sam kibic w PL miejscówkę MUSI mieć z odległości metra.
Kiedyś na WC były napisy "Żądasz czystości, zachowaj ją sam!", może podobną dewizę powinniśmy sami stosować, w stosunku do porządku i kultury na rajdach.
Jeśli na jakimś rajdzie Burdal pojedzie po kibicach to od razu tępy ch... itd., a jak nie zatrzyma się przy gąszczu obok kilku zakamuflowanych kibicach i nie rzuci kilku ch....-ów,
to bezmyślny nierób z kierownictwa. Ot taki nasz forumowy dualizm standardów.
seal
A5

Postprzez SZUMI » poniedziałek, 6 lip 2015, 14:22

Czy jest możliwość ściągnięcia piosenki, która leciała w radiu rajdowym: "Rajd Rajd Rajd", z podkładem muzycznym z tej piosenki: https://www.youtube.com/watch?v=i2TZ0aHSdHg
FOTOGRAFIA Z RAJDÓW ITP.

r.szumny@wp.pl

http://motorecords.pl/galerie_autor,111,0,Ryszard_Szumny.html
SZUMI
A5

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 6 lip 2015, 14:24

seal napisał(a):Nie wiem jak inne kraje mogą zorganizować rundę RSMŚ, bez wskazówek polskiego kibica.
Jedź zagranice to się dowiesz.
seal napisał(a):Niektórzy piszą, czemu nie ma normalnie jak na innych rundach. Gratuluje takiego obiektywizmu, chyba że wiedza idzie z transmisji telewizyjnej.
Ciekawe czemu polskiemu kibicowi odpowiada oglądanie niemieckiej Giny ze 100 m, a ten sam kibic w PL miejscówkę MUSI mieć z odległości metra.
Kiedyś na WC były napisy "Żądasz czystości, zachowaj ją sam!", może podobną dewizę powinniśmy sami stosować, w stosunku do porządku i kultury na rajdach.
Jeśli na jakimś rajdzie Burdal pojedzie po kibicach to od razu tępy ch... itd., a jak nie zatrzyma się przy gąszczu obok kilku zakamuflowanych kibicach i nie rzuci kilku ch....-ów,
to bezmyślny nierób z kierownictwa. Ot taki nasz forumowy dualizm standardów.
My tu mówimy o podstawowych standardach bezpieczeństwa ta lecisz ze skrajności w skrajność...
czego nie rozumiesz ?? że ludzie nie powinni tam w ogóle stać ?? tego że łażenie po os 5min przed startem odcinka to był standard i nikt z tym niczego nie zrobił... potrzebujesz trupa żeby stwierdzić że rajd był źle zabezpieczony (zresztą później i tak Pan Delegat ds. bezpieczeństwa powie że kibic stał w niedozwolonym miejscu po poza jednym z dwóch PW)... nikt nie chce stać 100m tylko jak najbliżej ale pewien rozsądek trzeba mieć, a jak go nie masz to po to jest Safety żeby Ci pewne rzeczy przypomnieć. Jak myślisz co powie FIA jak zobaczy tego typu ujęcia ?? Jedyny normalnie zabezpieczony odcinek na tym rajdzie to Baranowo. Nikt nie chce żeby ten rajd wyleciał z kalendarza ale wielcy organizatorzy robią wszystko aby tak było, a moje zniechęcenie do użerania i bycia częścią tej imprezy w tym roku było na najwyższym poziomie.

makki napisał(a):Szkoda, że nie z Zakopanego - bo to jeszcze bardziej na południe :D :roll: :wink:
Z Zakopanego robili dywersje na Szwecji i się im nie udało...

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez seal » poniedziałek, 6 lip 2015, 14:50

Mad Max napisał(a):My tu mówimy o podstawowych standardach bezpieczeństwa ta lecisz ze skrajności w skrajność...
czego nie rozumiesz ?? że ludzie nie powinni tam w ogóle stać ?? tego że łażenie po os 5min przed startem odcinka to był standard i nikt z tym niczego nie zrobił... potrzebujesz trupa żeby stwierdzić że rajd był źle zabezpieczony (zresztą później i tak Pan Delegat ds. bezpieczeństwa powie że kibic stał w niedozwolonym miejscu po poza jednym z dwóch PW)

Tego nie rozumiem, że wszyscy tu się mądrzą jak powinno być, a potem sami idą odcinkiem, bo sami lepiej wiedzą kiedy pojedzie rajdówka i leją na polecenia zabezpieczenia.
Co ma zrobić młoda osoba z zabezpieczenia, jak "wysokiej" świadomości kibic nie reaguje na polecenia i przesuwa taśmę kilka metrów do przodu bo mu tak wygodnie.
Oczywiście żaden z nas nigdy nie był światkiem takich zdarzeń, a jeśli by zobaczył jakiekolwiek naruszenie zasad bezpieczeństwa przez oglądających, bezzwłocznie wsparł by służby porządkowe.
W rajdowym radiu padł apel o pomoc zawodnikom w sprawnym przemieszczaniu się alternatywną drogą, po odwołaniu odcinka Mazury i chłopaki prosili abyśmy sami chcieli być częścią
tego widowiska, które nazywa się Rajd Polski. U nas niestety na rajdzie jest trochę tak jak na meczu.
seal
A5

Postprzez The Prisoner » poniedziałek, 6 lip 2015, 15:17

Oczywistą sprawą jest, że niektórzy kibice robią mocno pod górkę organizatorom. I tego nie negujemy.
Chodzi generalnie o standardy zabezpieczenia na tegorocznym 72. RP. Więcej PW i w newralgicznych miejscach rozumnych milicjantów i 90 % problemów by się rozwiązało.
Poza tym, dajmy na to, że kibice ulokowani są tylko i wyłącznie na PW - co by było z załogami mającymi kłopoty na trasie? Nie mówię już o mocnym dzwonie, ale na zwykłym wjechaniu do rowu. Kto załodze pomoże? Przecież to kibice są pierwszą instancją, która jest na miejscu i walczy o powrót załogi na trasę.
The Prisoner
N2

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 6 lip 2015, 15:22

seal napisał(a):Tego nie rozumiem, że wszyscy tu się mądrzą jak powinno być, a potem sami idą odcinkiem, bo sami lepiej wiedzą kiedy pojedzie rajdówka i leją na polecenia zabezpieczenia.
A którędy mają iść jak nikt ich nie goni... krzakiem i rowem... poza tym nikt tu nie jest hipokrytom...
seal napisał(a):Co ma zrobić młoda osoba z zabezpieczenia, jak "wysokiej" świadomości kibic nie reaguje na polecenia i przesuwa taśmę kilka metrów do przodu bo mu tak wygodnie.
Najpierw ta taśma i ten safety musi tam być żeby można było go wspierać... a w miejscach niebezpiecznych i tam gdzie będzie na pewno dużo ludzi powinno być więcej osób z zabezpieczenia... a w miejscach w których stałem nie było żadnego z tych dwóch czynników....
seal napisał(a):Oczywiście żaden z nas nigdy nie był światkiem takich zdarzeń, a jeśli by zobaczył jakiekolwiek naruszenie zasad bezpieczeństwa przez oglądających, bezzwłocznie wsparł by służby porządkowe.
Proponuję Ci na jakiś rajd zabrać moją siostrę i kilka os od mnie z ekipy, to zmienisz zdanie, na objawy skrajnej głupoty zawsze jest reakcja... z drugiej strony to zadaniem nadrzędnym organizatora jest zapewnienie bezpieczeństwa, nie wszyscy jeżdżą regularnie na rajdy żeby o tym wiedzieć... kibic powinien działania organizatora dot. bezpieczeństwa wspierać, ale skoro Ci pierwsi wyłożyli na to lachę to czemu do tych drugich się wymaga??

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez miki73 » poniedziałek, 6 lip 2015, 15:33

Tak czytam te wszystkie komentarze i cieszę się że w tym roku wybrałem Sardynię.Wejście na odcinki za darmo !!!!,pogoda niczego sobie a możliwość oglądania rajdu z perspektywy plaży bezcenna :D Polecam każdemu pojeździć trochę po europie i zobaczyć jak to wygląda <byłem 3x niemcy,polski 2009,sardynia 2015> wcale nie jest tak drogo jak by się mogło wydawać a można zobaczyć jak to wypada na tle naszego polskiego bagienka.....
miki73

Postprzez Mirek:) » poniedziałek, 6 lip 2015, 15:49

Mirek:)
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata