LOTOS 72. Rajd Polski

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 72. Rajd Polski

Postprzez madman » poniedziałek, 6 lip 2015, 01:59

Generalnie rajd niesamowity - sportowo. Organizacja leży i kwiczy, to co się działo woła o pomstę do nieba. W zeszłym roku wpadka z Litwą, w tym roku idiotyczne strefy kibica, które nie dość, że nie były atrakcyjne, to było ich za mało. Tylu kibiców w dwóch strefach na oesie ~20km to jest skandal. Pomijam pijaną hołotę, było sporo kibiców z Finlandii, Szwecji, najwięcej z Estonii i wstyd mi przed nimi za tych 'kibiców' naszych. Organizator kompletnie bez wyobraźni, miałem zaszczyt stać na odwołanych Mazurach, wróciłem do samochodu i... Włączyłem Radio Rajdowe, wyłączyłem silnik i dobre 40 minut czekałem sobie w samochodzie aż coś się ruszy. Na plus na pewno to, że wróciły oznaczenia dojazdu do oesów, czego zabrakło w zeszłym roku. Jakoś oesów - super, zero kolein, twarde drogi, fajnie, że byli w stanie posłuchać kierowców i coś z tym zrobić. Na minus sporo, ale najbardziej jednak wspomniana już organizacja. Idiotyczne strefy, zero zrozumienia dla kibica, kibic zło konieczne. Mógłbym zapieprzać te dwa kilometry do oesu, gdyby tylko zaoferowano mi coś ciekawego, a nie prostą, którą poprzedza rów zarośnięty trawą. Chyba jestem zbyt wymagający... :wink: Service Park in plus, chociaż w zeszłym roku jakoś dostępność kierowców czołówki była lepsza. Chyba miałem więcej szczęścia. W tym roku jakoś tak ściśnięte to wszystko. Dyrektor jakoś po 13 w Radiu Rajdowym przepraszał, jeżeli komuś nie podobała się organizacja, ale kurde - ja, my nie chcemy przeprosin. My chcemy czegoś, co pomoże tylko w promowaniu naszego ukochanego sportu, który na tych oesach, z tą atmosferą, w okolicznościach tej przyrody ma szanse stać się imprezą kultową i charakterystyczną tak bardzo jak Finka, czy Hiszpania. Jedyną w swoim rodzaju.

Co do zawodników - Ogier kosmita, patrząc na jego przejazdy... ach, wszystko idealnie, chociaż na jego przykładzie i RK doskonale widać było największą zaletę/bolączkę Roberta - zupełnie inna linia jazdy. Seb typowo rajdowo, Robert jak najciaśniej, jak najbliżej krawędzi, jak najpóźniej hamować, jak najwcześniej odejść z zakrętu. Typowo wyścigowa linia RK jest widoczna nawet dla laika (moja mama, którą udało mi sie zabrać od razu stwierdziła, że jedzie jakoś tak jak w F1 się jeździ - ciasno i na milimetry!). :) Lappi i Pontus robią wrażenie w Fabiach R5 - Fiesta może się bać, jeśli Fabie trafią do utalentowanych prywaciarzy, dominacja M-Sportu może być zachwiana. Hołek ewidentnie już zardzewiał, ale wierni kibice i ten kult Krzysztofa sprzed lat wyczuwalny w powietrzu daje się we znaki i to grzech nie poczuć dreszczy gdy widzisz samochód z jego nazwiskiem na szybie. Tanak super, kibicuję mu mocno. Jak to powiedział dziś Colin Clark - ''enfant terrible becomes golden boy of rallying'' - oby Colin, oby. :)

A Radio Rajdowe klasa sama w sobie. Bez nich nie ma tego rajdu, proste. :wink:

Mam nadzieję, że mimo wpadek organizacyjnych i debili, którzy mają gdzieś polecenia sejfciarzy i delegatów (abstrahując od idiotycznych stref i kulejącej organizacji), rajd w przyszłym roku i w następnych sezonach będzie miał rangę Mistrzostw Świata. Mamy potencjał, nie spie... przmy tego. :wink:
"To że trzeba hamować poznawałem po tym, że wszyscy kibice zaczynali uciekać." - K. Hołowczyc
madman
N3

Postprzez ToKu » poniedziałek, 6 lip 2015, 09:03

Tanak na hopie przed Rosochackimi:

https://www.youtube.com/watch?v=yfbwomFg_iI
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez rallyfun » poniedziałek, 6 lip 2015, 09:16

Jesli organizator zmieni podejscie do kibiców na takie jak ma Radio Rajdowe to jestem spokojny o przyszlosc Polskiego w WRC na dlugie lata.
rallyfun
N3

Postprzez seal » poniedziałek, 6 lip 2015, 09:29

Dlaczego jeździcie na tak nieudolnie zorganizowany rajd? Co runda to pomyje jadą po organizatorze.
Nie wiem jak inne kraje mogą zorganizować rundę RSMŚ, bez wskazówek polskiego kibica.
Każdy może pochwalić rajd, tylko nie Polak :(
seal
A5

Postprzez The Prisoner » poniedziałek, 6 lip 2015, 10:04

Najpierw plusy:
1. Następna eliminacja WRC w Polsce za nami - już czekam na kolejne.
2. Poziom sportowy bardzo wysoki - walka o czołowe lokaty do ostatniego OSu - oby częściej tak było.
3. S. Ogier - kosmita.
4. O. Tanak - pokazał, że Fordem też się da. Poza tym - można jechać efektownie i szybko.
5. R. Kubica - czysty rajd, są punkty, szkoda tylko kapcia na Baranowie 2.
6. A. Mikkelsen. Równe, dobre tempo.
7. Duet Fabii r5.
8. Pomyślano o oznakowaniu dojazdu do PW.
9. Park serwisowy.
Minusy:
1. Beznadziejne PW oraz ich ilość na odcinku.
2. Safety z łapanki.
3. Policja - wygląda na to, że w ogóle nie byli dogadani z organizatorem. Nawet więcej, nie wiedzieli kto jest z ekipy organizacyjnej, a kto widzem :) . Poza tym - rozstawić po 1, 2 funkcjonariuszy w newralgicznych miejscach i byłby spokój.
4. Chyba jednak zbyt łatwe trasy.
5. Citroen.
6. Ożarciuchy bełkotający farmazony, drący mordę i robiący syf totalny w miejscu przebywania, bo kibicowaniem tego nie nazwę. Ciężko pozbierać śmieci i wyrzucić do kosza na śmieci gdzieś po drodze lub w miejscu noclegowym, lepiej wyj...ać gdzieś obok siebie. Potem się to wszystko kisi na słońcu i wali na kilometr.

Luźne przemyślenia:

amigo napisał(a):OD delegata z FB faktycznie tu było sporo ludzi tylko czemu takie tłumy pojechały na najgorszy OS? :)

Bo bez spinki można było się przemieszczać 2x Mazury + 2x Świętajno.

Płacisz 150 zł za nic. Ja karnet kupiłem i chciałem raz w ciągu całego rajdu wejść na PW i to w ostatni dzień. Co się dowiedziałem - nie ma miejsc na parkingu :) kibli w ogóle, kosze na śmieci - a co to jest i jak to wygląda? gastronomia - proszę, ale we własnym zakresie.

Sytuacja z odwołanych Mazur - można się było spodziewać. Podczas 1. przejazdu byliśmy w lesie na prostej asfaltowej pochowani za drzewami, ale wielu było takich, którzy stali praktycznie na trasie. Biorąc pod uwagę liczbę ludzi, którzy tam na 2. przejazd przybyli - odwołanie OSu wisiało w powietrzu. Pytanie tylko - dlaczego po 1. pętli nikt nie zareagował, nie przewidział takiej sytuacji i tym samym nie obstawiono mocniej newralgicznych punktów?

Spotkałem wielu zagranicznych fanów - szczególnie Estończyków.

Żale wylewane przez Pana Piotra B. w Rajdzie Radiowym po przejechaniu Mazur 2 - bezcenne.

seal napisał(a):Dlaczego jeździcie na tak nieudolnie zorganizowany rajd? Co runda to pomyje jadą po organizatorze.
Nie wiem jak inne kraje mogą zorganizować rundę RSMŚ, bez wskazówek polskiego kibica.

Chodzi o konstruktywną krytykę - są powody do pochwał, ale niestety też są powody do "jeżdżenia po organizatorze". A na rajd jeździmy dlatego, że kochamy ten sport mimo wszystko.
The Prisoner
N2

Postprzez rallyfun » poniedziałek, 6 lip 2015, 10:10

seal napisał(a):Dlaczego jeździcie na tak nieudolnie zorganizowany rajd? Co runda to pomyje jadą po organizatorze.

Najlepiej udawać że organizacja była zajebista, nie było odwolanych odcinków, ostrzeżeń od FIA, zablokowanych rajdowek na dojazdowce, zablokowanych dróg do odcinków,za mało stref, za drogich karnetów, za mało safeciarzy itd. A inne kraje organizują tak jak należy i jak ktoś jeździ to widzi różnice i narzeka bo jest na co. Może przyzwyczaiłes się do prowizorek z kjsow ale to jest Wrc kolego. A pomyje jadą słusznie bo nic się nie zmienia. Powiem ci kiedy przestaną albo jak się poprawi albo jak stracimy Wrc. A na rajdy jeździmy dla kierowców nie organizatora.
rallyfun
N3

Postprzez karluum » poniedziałek, 6 lip 2015, 10:14

Chodzi o to, że mając rok na organizację nie poprawiono wielu rzeczy i nie zrobiono nic. Zeszłym rokiem Noworól dostał mało czasu na organizację rundy WRC, a w tym roku było go znacznie więcej. To chyba można pokusić się na konstruktywną krytykę. Za pijanych i za bydło na oesach organizator nie może odpowiadać, ale za ilość PW to z pewnością tak.

Nie byłem na rajdzie ale oglądając transmisję w TV to te oesy są urocze i mają wielki plus przebiegania w otwartym terenie. To jest kwintesencja rajdów płaskich - dzida przez pola!
karluum
A5

Postprzez pablo0109 » poniedziałek, 6 lip 2015, 11:30

ToKu napisał(a):Tanak na hopie przed Rosochackimi:

ToKu
Gdzie ta hopa była?
pablo0109
N2

Postprzez gorki » poniedziałek, 6 lip 2015, 11:37

pablo0109 napisał(a):

ToKu
Gdzie ta hopa była?

Tak myślę że za tę miejscówkę zabezpieczenie powinno dostać po głowie. Skrajnie niebezpieczne miejsce a kibice przy samej drodze.
gorki
N1

Postprzez wrc1600 » poniedziałek, 6 lip 2015, 11:48

Poczytaj komentarze po zeszłorocznym rajdzie i porównaj z tegorocznymi. Sam sobie odpowiesz na pytanie. Od strony kibica nic się nie zmieniło na lepsze. Nietrudno było przewidzieć tłumy w okresie urlopowym na rajdzie z Kubicą i wyznaczenie 2 stref na odcinku które muszą pomieścić kilkanaście tysięcy aut i kibiców to strzał w stopę organizatora.
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez ToKu » poniedziałek, 6 lip 2015, 11:58

gorki napisał(a):
pablo0109 napisał(a):

ToKu
Gdzie ta hopa była?

Tak myślę że za tę miejscówkę zabezpieczenie powinno dostać po głowie. Skrajnie niebezpieczne miejsce a kibice przy samej drodze.

Matka wszystkich hop to OS Świętajno. kilkaset metrów przed wsią Rosochackie.

Safety dostało po głowie ode mnie nawet i to nie jakieś kamizelkowe ludki, tylko gościu z terenówki. Jak Abbring skoczył to na nagraniu nawet słychać moje Jezus Maria, bo myślałem, że przyhaczył kibiców na skarpie za lądowaniem (kurz zasłaniał). Dużemu sejftiemu wszystko paluszkiem pokazywałem (nawet ze śladami po kołach) mówił, że zgodnie (częściowo) z moją sugestią zamkną całą lewą stronę hopy, ale... onboardy wrc nie kłamią. Na hopie na popołudniowym przejeździe było jeszcze więcej ludzi niż rano.

Może to dlatego, że już ledwo mówiłem od krzyków i zamiast sajftego basem opitolić, to mu szeptem wygarnąłem.

P.S. Tanak lądował (dosłownie) na kamerzystach (pro i amatorskich). Zgarnął co najmniej kilka kamer na statywach, bo te nie uskakują tak szybko jak ludzie.

W mojej ocenie, po prawej stronie hopy było bezpiecznie, natomiast po lewej za wierzbą powinna być koperta, drut kolczasty, miny i policja. I to ja mówię, gdzie moja filozofia rajdowa to jak najmniej kopert i taśmy, której notabene w tym roku bardzo oszczędnie używali.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 6 lip 2015, 12:02 przez ToKu, łącznie edytowano 1 raz
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez madman » poniedziałek, 6 lip 2015, 12:01

Ktoś słyszał tłumaczenie Noworóla w Radiu Rajdowym wczoraj po zakończeniu rajdu? Tłumaczył, że nie dało rady tworzyć więcej stref ze względu na... ukształtowanie terenu. Mocno się uśmiechnąłem i z przyjemnością dodałem gazu wyjeżdżając z Mikołajek. Naprawdę? Geografia im przeszkadza? Przenieśmy rajd na Żuławy, wszędzie płasko, bezpiecznie. Nie wierzę, że na kilkunastu kilometrach nie dało się utworzyć kilku stref. Zwłaszcza mając w poważaniu ich atrakcyjność.

Jakież było moje zdziwienie, gdy uradowany widokiem strefy gastro, zimnych napojów pan z dumnym napisem ZUBRZYCKI OCHRONA powiedział mi, że mu bardzo przykro, ale to strefa zamknięta dla gości Inter Cars. :roll: Oczywiście wszystko ogrodzone, mówię o strefie przy mecie OS Babki.

Lappi i Tidemand w Fabiach robili robotę. Pięknie jechali, widać, że Fabia staje się takim Polo wśród R5. :wink:
"To że trzeba hamować poznawałem po tym, że wszyscy kibice zaczynali uciekać." - K. Hołowczyc
madman
N3

Postprzez pablo0109 » poniedziałek, 6 lip 2015, 12:06

Hopa genialna uwielbiam takie miejscówki:)
ale muszę Ci przyznać rację meeeega niebezpieczne miejsce i i jak zobaczyłem pierwszy raz ten filmik to sobie pomyślałem że za rok na bank jej nie będzie ze względu jak ludzie tam stali :?
pablo0109
N2

Postprzez The Prisoner » poniedziałek, 6 lip 2015, 12:08

ToKu napisał(a):Matka wszystkich hop to OS Świętajno. kilkaset metrów przed wsią Rosochackie.

Safety dostało po głowie ode mnie nawet i to nie jakieś kamizelkowe ludki, tylko gościu z terenówki. Jak Abbring skoczył to na nagraniu nawet słychać moje Jezus Maria, bo myślałem, że przyhaczył kibiców na skarpie za lądowaniem (kurz zasłaniał). Dużemu sejftiemu wszystko paluszkiem pokazywałem (nawet ze śladami po kołach) mówił, że zgodnie z moją sugestią zamkną całą lewą stronę hopy, ale... onboardy wrc nie kłamią. Na hopie na popołudniowym przejeździe było jeszcze więcej ludzi niż rano.

Może to dlatego, że już ledwo mówiłem od krzyków i zamiast sajftego basem opitolić, to mu szeptem wygarnąłem.

P.S. Tanak lądował na kamerzystach (pro i amatorskich). Zgarnął co najmniej kilka kamer na statywach, bo te nie uskakują tak szybko jak ludzie.

W mojej ocenie, po prawej stronie hopy było bezpiecznie, natomiast po lewej za wierzbą powinna być koperta, drut kolczasty, miny i policja. I to ja mówię, gdzie moja filozofia rajdowa to jak najmniej kopert i taśmy, której notabene w tym roku bardzo oszczędnie używali.

To jest to miejsce:

https://www.google.pl/maps/dir/54.01059 ... 945737!3e0

Rzeczywiście był rozpiździel. I syf przeokrutny.
The Prisoner
N2

Postprzez ToKu » poniedziałek, 6 lip 2015, 12:14

Muszę częściowo zwrócić honor, bo po dokładnym przejrzeniu onboardów widzę, że jednak oczyścili lądowisko dla Tanaka.
ToKu
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata