Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez marciniak » środa, 26 paź 2011, 21:38

Co myślicie o takiej teorii, że Mikko ma większe szanse na tytuł w tym roku bo...
Po pierwsze w rajdzie Wielkiej Brytanii może być równie szybki jak Loeb
Po drugie Latvala jest szybszy ( w rozumieniu czystej szybkości) a jeśli tak, to tylko plus dla Mikko. Na pewno nie będzie problemu z przepuszczeniem Mikko na pierwszą pozycję, jeśli Jari będzie liderem, a Mikko drugi
Po trzecie Loeb może się strasznie spiąć, tym bardziej że Ogier na pewno będzie się chciał odegrać. Ostatnio Loeb się spina a w GB będzie nie tylko walczył z Fordami, ale z Ogierem
Po czwarte wiadomo, że Ogiera będą kontrolować w Citroenie, ale nie zdziwię się, gdy Ogier w ramach "podziękowania za współpracę" zrobi wszystko, aby napsuć krwi "koledze"
No i po piąte ostatnio silniki Citroena coś niedomagają

Podsumowując niby Loeb jest faworytem, ale dzięki silnemu i przede wszystkim zgranemu składowi Forda, Mikko ma duuuże szanse. Kto wie czy M-Sport nie szykuje wszystkich rajdówek prywaciarzy na top, po to, żeby wytoczyć całą armię przeciwko Francuzom
marciniak

Postprzez synek03 » środa, 26 paź 2011, 21:59

faktycznie, ostatni rajd szykuje się niesamowicie emocjonująco. ja będę trzymał kciuki za Forda, by wygrał i przerwał dominacje Loeba ;] Ciekawe jak będzie jechał Mikko i ogólnie w jakiej formie będzie Ford. mam nadzieję, że dopieszczą obie fiesty na ostatni guzik i wygrają ;]
rajd jest rajd ;]
synek03
N1

Postprzez MSG Racing » czwartek, 27 paź 2011, 07:31

Zauważcie, że jest 8 pkt różnicy między Loebem a Mikko a różnica między 1miejscem a drugim to 7pkt + power stage. Loeb jest bardzo szybki na każdej nawierzchni i pewnie będzie walczył o wygraną więc różnica między nimi będzie pewnie niewielka i myślę, że to już pokazuje kto będzie mistrzem.
Oczywiście to są rajdy i wszystko może się zdarzyć. Loeb jednak popełnia błędy i nie ma już tyle szczęścia co kiedyś (kapeć-Niemcy, dach-Australia, silnik-Francja) co może uratować Mikko. I tak jak wspominacie Ogier będzie chciał się pewnie odgryźć. Latvala też ma jakby wolną rękę choć przepuścił Mikko w Hiszpanii i tu może powtórka. Citroen ma też już Mistrza co za tym idzie mogą zostawić kwestię tytułu kierowców właśnie im.
Walka za pewne będzie niemiłosierna :)
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 27 paź 2011, 13:37

Będzie ciekawie, ja jako były fan Makinena liczę na Latających Finów wierząc, że Mikko odnalazł klucz do prowadzenia Fiesty i okaże się bardzo szybki na brytyjskich szutrach. Loeb jak dobrze MSG Racing określiłeś nie ma już tyle szczęścia co kiedyś, co więcej - zdarzają mu się błędy co dawniej było totalną rzadkością. O ile Mikko i Jari Matti będą w stanie przegonić Citroenów, może Ogier też coś namiesza, tytuł jest dla Mikko.
Warto zauważyć, że jeśli Mikko faktycznie przechodzi do Citroena, Quesnel i tak jest spokojny o to, że numer jeden zostanie u nich.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez deiman » piątek, 28 paź 2011, 12:10

Matthias Schmidt napisał(a): Loeb jak dobrze MSG Racing określiłeś nie ma już tyle szczęścia co kiedyś, co więcej - zdarzają mu się błędy co dawniej było totalną rzadkością.

Mikko rowniez moze stanac przez kapec czy awarie silnika. Poza tym, to ze Loeb nie mial szczescia w 3 rajdach nie oznacza, ze tym razem bedzie tak samo. Tutaj nie ma reguly.
A ile Matthias naliczyles tych jego bledow? Nie rozumiem skad liczba mnoga. Ja w tym sezonie widzialem jeden:P Co wiecej, nie potrafie znalezc zawodnika, ktory popelnich ich mniej w 2011.
deiman
A5

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 28 paź 2011, 13:28

Nie nie nie, chodziło mi o ostatnie sezony, nie tylko ten. Stąd liczba mnoga.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Qbek » sobota, 29 paź 2011, 10:05

http://rallyreportnews.wordpress.com/20 ... 12-2013-2/
Coś takiego znalazłem. :wink: Nie wiem co tam jest napisane ale zdjęcie może na coś wskazywać. Trzeba poczekać na jakieś artykuły po Angielsku itd... :)
Qbek
N3

Postprzez Stig » sobota, 29 paź 2011, 10:31

Qbek napisał(a):http://rallyreportnews.wordpress.com/2011/10/27/wrc-a-full-2011-2012-2013-2/
Coś takiego znalazłem. :wink: Nie wiem co tam jest napisane ale zdjęcie może na coś wskazywać. Trzeba poczekać na jakieś artykuły po Angielsku itd... :)

Google Translate Twoim przyjacielem ;)
"Bo po to jest warto na polu tym stać | I moknąć w deszczu, i w słońcu się grzać, | Włazić w pokrzywy i przez błoto brnąć, | By ujrzeć na szutrze bok"
Stig
N2

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 29 paź 2011, 12:08

Wow, Toyotka wygląda bombowo! No ale nie znam hiszpańskiego, nie wiem o co tam chodzi. ;)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez d-z rallyfans » sobota, 29 paź 2011, 12:32

a tak to tłumaczy google :)

Kilka dni temu powiedział wersje nowego interesie największego na świecie producenta w odniesieniu do produkcji samochodów, mówimy o Nippon producenta Toyota.

Już skromny plan pracy w Le Mans z zupełnie nową hybrydę klasy LMP1 interweniować oficjalnie w Endurance konkursu Świat w 2012 roku.

Ale to nie wszystko o tym ogłoszeniu Toyota Motor Corporation w poważne negocjacje z FIA na prowadzenie średnio-i długoterminowy zwrot z klasycznych marek, które celował w latach 90-tych z Celica i Corolla modele w zakresie dyscypliny pamiętać polecenie szwedzkiego Ove Andersson, który prowadził w tym przypadku potęgą TTE hiper.

Obecnie wydaje się, że dzięki wejście Volkswagen od firmy macierzystej Toyoty w Tokio opracowali pierwszą zasadę pracy, aby zacząć na powrót.

Z konwencjonalnym Pomysł zainstalowania nowej wersji Yaris przedstawi aktualny format Samochody World Rally 1.6, z którymi w najbliższych miesiącach zacznie oceny potencjału regulacyjnego projekt przedstawić komitet techniczny Międzynarodowej Federacji samochodu, a następnie rozpocząć proces montażu w odniesieniu do funkcjonalności Toyota ambitny bazą historyczną sportowych w Kolonii (Niemcy).

Wszystkie te wersje, które wynikają z zakonu kraju może krystalizować szybko i nie byłoby nierozsądne, aby zobaczyć japońskich menedżerów w mistrzostwach świata 2012 w końcowej Walii, jak w marcu z prowadzeniem w Rajdzie Portugalii.

To raz na zawsze intencji i Veridian to spotkamy się ponownie w sposób odnawiania umiejętności samochód, uczucie rewolucyjne przyczyną miłośników sportów motorowych, jak to się stało w latach 90-tych z Corolla WRC.

Uważamy, że nadszedł czas na walkę z Toyota Citroen, Ford, VW i oczekiwania Hyundai przyglądając się strukturze Fin Tommi Mäkinen TMR o przejęcie usług technicznych w WRC możliwości programu koreański, jak Saab również, że pomimo problemów finansowych, które masz w ręce fabryka potentata Władimir Antonow chce szwedzkiego producenta zintegrować uczestników przyszłych wynagrodzeń w tej kategorii.

Pitnej Toyota z Niemiec, pragnienie wszystkich, Yaris WRC wtyka nos w swojej platformie hipotetyczne.

Czy to złote marzenia, z widokiem na kryzys gospodarczy w Europie, Japonii, etc? Mam nadzieję, że tak się stanie dla dobra Świata.

d-z rallyfans
A5

Postprzez Qbek » sobota, 29 paź 2011, 12:57

Google to Ci dobrze przetłumaczy tylko wyrazy, a i tak nie zawsze jakbyś tego chciał. :wink:
Zdania raczej nie - chyba, że jakieś najprostsze. To tyle :D
Qbek
N3

Postprzez Stig » sobota, 29 paź 2011, 14:02

[offtopic]
Niekoniecznie. Dobre systemy MT, takie jak Google Translate, potrafią więcej niż tylko tłumaczyć pojedyncze wyrazy. Dobrze to widać np. w tłumaczeniu na angielski.

W każdym razie, najważniejsze, że z takiego tłumaczenia można wywnioskować, o czym w tekście jest mowa :)
[/offtopic]
"Bo po to jest warto na polu tym stać | I moknąć w deszczu, i w słońcu się grzać, | Włazić w pokrzywy i przez błoto brnąć, | By ujrzeć na szutrze bok"
Stig
N2

Postprzez Matthias Schmidt » poniedziałek, 31 paź 2011, 13:14

Coś niedobrze dzieje się w Mini WRC Team. Piszą nawet, że są plotki, jakoby Prodrive miał sam przygotowywać silniki do JCW WRC, gdyż BMW nie jest zadowolone, że Brytyjczycy nie znaleźli sponsora. Zaś kierowcy narzekają na silniki BMW.
Co sądzicie o tym? Czy to będzie dobre czy zgubne dla Mini??

Osobiście bardzo żałuję, że coś z tymi nowymi producentami źle. Suzuki było baaardzo słabe, Mini jest pozytywnie zaskakujące, ale zaś są kłopoty z współpracą między Prodrive, a BMW. Echhh....
Matthias Schmidt
N4

Postprzez marciniak » wtorek, 1 lis 2011, 17:24

BMW się żali, że nie muszą dokładać do interesu a kurcze Ford już chyba od bardzo dawna dokłada i jakoś nie zbankrutowali. Chyba to w interesie BMW (producenta) a nie Prodrive (tunera) powinno być żeby Mini zostało na trasach WRC.
A może po prostu BMW szuka pretekstu, żeby się wycofać i więcej kasy wlać do budżetu DTM
marciniak

Postprzez MSG Racing » wtorek, 1 lis 2011, 19:36

Z tego co wiem to Prodrive zaproponował żeby Mini wróciło do WRC a jako, że jego właścicielem jest BMW to musieli się dogadać. Umowa była taka jak za pewne wcześniej Prodrive-Subaru tyle że tam kasy więcej dawało Subaru a tu został dany silnik i jakaś kasa. Prodrive miał też znaleźć sponsorów. Nie ma sponsorów to się nie ma co dziwić, że BMW marudzi. Przy subaru sponsorów też nie było i projekt padł.
Ford myślę, że ma jednak więcej kasy od sponsorów a co za tym idzie są wstanie dłużej utrzymać zespół.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata