LOTOS 72. Rajd Polski

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 72. Rajd Polski

Postprzez deiman » niedziela, 5 lip 2015, 14:57

Nie rozumiem skad opinie, ze Latvala zegna sie z VW. Borowczyk ma to do siebie, ze lubi tworzyc jakies swoje teorie, ktore potem powtarza przy kazdych zawodach, a ktore sa kompletnie oderwane od rzeczywistosci. Kiedys np. ubzdural sobie, ze Trulli jest mistrzem kwalifikacji w F1 i przez kilka lat jak mantra powtarzal to przy kazdych Q. W zadnej zagranicznej prasie nie bylo takiej opini, w dodatku nie wskazywaly na to jego wyniki Trullego. Taka sama teorie wymyslil sobie z Jarim. Niby czemu VW mialby nie przedluzyc konkraktu z nim? Bo mu dwa rajdy nie wyszly? A kto w zeszlym roku cisnal Sebastiena prawie do samego konca? Ktore miejsce zajmuje teraz JML? Ile do konca sezonu zostalo rajdow, zeby teraz wydawac taka opinie? I najwazniejsze pytanie - na kogo niby mieliby go wymienic? Do konca jeszcze daleko. Jasne, ze jesli bedzie wypadac sytuacja stanie sie watppliwa, ale na ta chwile jest to wymysl w mojej opini. Oddawac jednego z najlepszych kierowcow w stawce konkurencji? Mysle, ze Toyota bardzo sie ucieszy.
deiman
A5

Postprzez DonCorrado » niedziela, 5 lip 2015, 18:03

To jest właśnie to, Borowczyk plecie co mu ślina na język przyniesie, ale jakby go zapytać, a kto lepszy za Latvale, to pewnie by już nie wiedział.
Pierwszy raz ogladałem Polsatowską relacje i gość z wiekem staje sie niestety coraz slabszy, entuzjazm i podnieta ta sama, w sumie zawsze mnie to drażniło choc ten gosc to "klasyk" ale w kilku punktach wykazal sie "nie wiedza" badz "nieprzygotowaniem" i to mnie juz najbardziej drazni w takich gosciach, dostaje wysokiej klasy relacje do prowadzenia, a słabo mu to idze, mogli by wziać jakiegoś noł nejma ktory nie ma znanego glosu, ale przygotowaniem by nadrobił wszystko.

https://www.youtube.com/watch?v=rIdywQ8-67w#t=40 Przyznam ze nie fajnie wyglada takie stanie w polu, moze tam jest punkt widokowy, nie wiem, nie orientuje sie, ale mnie osobiscie drazni takie niszczenie plonow. Sek w tym, ze pewnie Ci ludzie po prostu nie maja gdzie pojsc bo padli ofiara "slabej organizacji", a rolnik najbardziej wy**** jak zawsze.

Szkoda spadku o jedną pozycję, ale to nic w przypadku Roberta nie zmienia, tak ze nie rozpaczajmy.
Dobrze, ze Jarri dotoczył się do mety pomimo kary.
DonCorrado
A6

Postprzez ToKu » niedziela, 5 lip 2015, 19:19

Panowie!

Na hopie w krzaczorach przed Rosochackimi (OS Świętajno) skakali 45 m! Nawet parę metrów lepiej, bo przyjęliśmy najbardziej konserwatywne założenia co do miejsca startu i lądowania! Mierzyliśmy taśmą i GPSem. Jak przelatywali koło mnie w połowie skoku, to podwozie mieli jakieś 3 metry nad odcinkiem.

Rozstrzygnięcie konkursu o Uśmiech Prezesa Odciśnięty w Szutrze wkrótce. Zapowiada się pasjonująco i są niespodzianki!
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez hubertus_89 » niedziela, 5 lip 2015, 21:49

przejwzdza
DonCorrado napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=rIdywQ8-67w#t=40 Przyznam ze nie fajnie wyglada takie stanie w polu, moze tam jest punkt widokowy, nie wiem, nie orientuje sie, ale mnie osobiscie drazni takie niszczenie plonow. Sek w tym, ze pewnie Ci ludzie po prostu nie maja gdzie pojsc bo padli ofiara "slabej organizacji", a rolnik najbardziej wy**** jak zawsze.

jechałem tym odcinkiem w piątek wieczorem i strefa kibica była tam na trawie po lewej stronie jak Ci ludzie stoją.
hubertus_89
N1

Postprzez amigo » niedziela, 5 lip 2015, 22:24

DonCorrado napisał(a):Skad wezmiesz kase zeby pilnowac kto i kiedy wjechal w uprawy?
Wg mnie quad i cross to najlepsza opcja na taki rajd, ja osobiscie nie mial bym problemu z tym zeby jezdzic do okoła dłuzszymi drogami zamiast na wskroś przez uprawy, bo po prostu zdaje sobie sprawe ze to chleb tych ludzi, mysle ze najgorzej z takimi miastowymi pajacami co majac 30 lat kupili crossa i zachowuja sie jak psy spuszczone z lancucha, bo jakby byli ze wsi to od malego, komarka i wski byli by nauczeni by nie orać zboża czy ziemniakow :twisted:

https://www.youtube.com/watch?v=x5aFN_lW4NM No dobrze ze wrócił na 4 koła bo bylo by nie ciekawie w tym lasku.

Wiesz nie trzeba nie wiadomo jakiej kasy. Stoi tyle Safeciarzy ze smartfonami to wystarczy zapłacić im z 10-20 zł za taką fotke jak jedzie motorem po uprawach i już jeden tani sposób masz. Druga sprawa to w tamtym roku na Chmielewie były rozstawione takie siatki pomarańczowe plastikowe. Można rozstawić w takich newralgicznych miejscach, gdzie są uprawy. Bo nie oszukujmy się najwięcej jest zniszczeń przy trasie. Nie spotkałem nikogo kto by wędrował z 1-2 km po uprawach.

Rozmawiałem też wczoraj z rolnikiem na Wieliczkach co rok wcześniej udostępniał pole na strefę. Mówił, że rok temu to wcześniej przyjechali z umową podpisał zapłacili, a w tym roku cisza była i nikogo nie było. Patrzy rano przyjeżdżają ludzie grodzą mu łąke rozstawiaja budę z barem, stoliki itp. Poszedł do nich i mówi, że do niego nikt nie przyszedł w tym roku i nie zaproponował umowy itp. Więc mówi delikatnie wyp.... z mojego pola. To dopiero gość wyłożył kase i strefa została. Drugi przypadek to z kamerzystami chyba z WRC bo mówił, że gadali po angielsku i mieli tłumacza. Rozstawili się na jego polu, a umowy, żadnej to mu chcieli zapłacić 2F to im też delikatnie powiedział Wypi.... z mojego pola ale potem widziałem, że znów się rozstawili to może kasę wypneli.

Tak po patrzeć na tą organizacje to wcale to nie wygląda ciekawie. Ja się tym ludziom nie dziwię bo oni z tego Rajdu nie mają biznesu po za niszczonymi uprawami. Co nie liczni tam zarobią pare groszy za parkingi czy noclegi ale to już bardziej ludzie nastawieni na turystów.

Odziwo w tym roku mało spotkałem kibiców z zagranicy. Rok temu była masa samochodów na zagranicznych tablicach, a w tym jakoś tego nie było widać. Może na innych OS lub woleli stacjonować w Mikołajkach.

Jak się coś nie poprawi z organizacją to ciężko będzie z kibicami.
amigo
N1

Postprzez DonCorrado » niedziela, 5 lip 2015, 22:57

Mi chodzi o to, ze ciezko komus udowodnic ze to On, wtedy i wtedy jechał przez tą czy tamtą działke. Poza tym licze ze sa tacy co korzystaja tylko z drog, ale pewnie 1 na 10ciu :) jezeli mowa o quadach czy crossach.

Zawsze lokalny najbardziej wyruchany. Oni dopiero chca placic, jak ktos sie zacznie grubo stawiac, tak to licza, ze wiejski lud głupi i honorowo ugosci, bez pretensji. Teraz sie uda, za godzine sie uda, generalnie caly rajd sie uda ... kasa sie zgadza, to bedziemy sie martwic za rok co na to ludzie.
DonCorrado
A6

Postprzez neex » niedziela, 5 lip 2015, 23:02

amigo napisał(a):Odziwo w tym roku mało spotkałem kibiców z zagranicy.

Na OS Świętajno, w PW17 było sporo Estończyków i gości z Finlandii. Generalnie PW17 widokowo mi się podobał, chociaż nie równał się z punktem wybranym samemu na OS Wieliczki.
neex

Postprzez wrc1600 » niedziela, 5 lip 2015, 23:05

Coz wystarczy podpatrzec dobre sprawdzone rozwiazania i Rajd Polski moze byc mega impreza. Atmosfera znakomita, zawodnicy i zespoly zadowolone, media i graniczni kibice zauroczeni mazurskimi trasami, sam rajd sportowo absolutny top. Tylko jak zwykle organizacja lezy i kwiczy, niestety udalo sie przepchac wczesniejsze 2 rundy i dziadki lesne myslaly ze jakos to bedzie. Otóz nie, nie bedzie bo FIA na to nie pozwoli a i promotor ma swoje plany, glosno sie mówi ze rund europejskich jest za duzo a w kolejce stoja Chiny czy Brazylia. Polski mial szczescie ze Akropol zbankrutowal, Alzacja tez nie sypnela kasa a Korsyka nie jest pewna w przyszlym roku wiec z rok WRC pewnie wróci na Mazury. Tylko ze za rok konczy sie umowa z promotorem i jesli beda chetni na WRC w innych krajach a rajd bedzie tak slabo wygladal organizacyjnie to moze to byc ostatni WRC.
Co do rozwiazan to Francuzi chronili winnice grodzac je wysoka siatka, podbnie niektore winnice w Niemczech, strefy kibica podobnie grodzone siatka i obstawione sluzbami mundurowymi a nie mlodzieza z lapanki. Jesli strefy beda ciekawe to nikomu nie bedzie sie chcialo lazic po krzakach zeby miec lepsza fotke czy filmik, tylko nie moze byc tak ze na odcinku kilkunastu kilometrów gdzie jest kilkanascie dróg dojazdowych do odcinka organizuje sie 2 strey na poczatku odcinka obok siebie, z czego za wjazd do jednej z nich oraganizator powinien doplacac bo byla tak beznadziejna. Do tego spodziewajac sie dziesiatków tysiecy smochodów trzeba nie miec wyobrazni zeby nie przewidziec ze drogi i parkingi sie zakorkuja aludzie rozejda po lesie bo fizycznie sie nie pomieszcza. Na dodatek po odwolanym odcinku puszcza przejazd alternatywny tymi samymi drogami którymi przemieszczaja sie tysiace kibiców miedzy odcinkami zmiast wolnego przejazdu wyznaczona wczesniej trasa.
Prowizorka sie nie sprawdzila po raz kolejny, jakiekolwiek byly przyczyny czy to niekompetencja czy nie sluchanie kibiców którzy juz rok temu wyrazili swoje niezdowolenia co do cen karnetów, ilosci i lokalizacji stref czy tez nikt z organizatorów nie zadal sobie trudu zeby sie wybrac na kilka innych rajdów i podpatrzec jak to robia inni, pozostalo wrazenie ze kibic jest zbedny i chodzi tylko o napchanie sobie kieszeni.
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez Cendra » niedziela, 5 lip 2015, 23:09

Teraz w relacji na Polsacie mówili o tym, że JML zanotował spóźnienie 4 min i dostał kare 40 sek i spadł na 5 miejsce. W sumie nigdzie takiego info nie spotkałem...
Cendra
A6

Postprzez ToKu » niedziela, 5 lip 2015, 23:14

Na pewno w Radiu Rajdowym to słyszałem.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez Glitol » niedziela, 5 lip 2015, 23:16

No i po rajdzie. Ogier,Mikelsen, Tanak i JML szli niesamowicie, Paddon jednak trochę odstawał, Robert w niektórych miejscach bardzo szybko w innych jednak wolniej. Meeke bardzo nierówno, Lappi i Pontus pięknie.
Pogoda była straszna, kurzem do piątku będę kaszlał.
Ludzi mało, parkingi w dalszym ciągu daleko od oesów. Pojawiły się tabliczki przy drogach informujące o dojeździe do PW.
Ozdoba polskich dróg - pijany chłop w rowie przykryty rowerem
Glitol
A5

Postprzez neex » niedziela, 5 lip 2015, 23:30

Kibice są często bardzo "pomocni" :D
Czas 6:00 filmu
https://www.youtube.com/watch?v=gBnbUy-nqY8
neex

Postprzez amigo » niedziela, 5 lip 2015, 23:36

Na tym Rosochackie to były 2 dojazdy jeden blokowany zaraz za obwodnicą Olecka i na drugim miejscu nawet alternatywna droga ( tu był prywatny parking). Na drugim punkcie tu był PW bo pobierali bilety nie widziałem parkingu ale blokada była tak w połowie dojazdu więc jak ludzi zjeżdżali się z odwołanego OS MAZURY to było nie ciekawie. My parkowaliśmy zaraz przy głównej drodze. Czy nie można zrobić parking, a wczesniej postawić gościa z radiem, który będzie wpuszczał ludzi i kasował te 5 zł za parking? No nie można lepiej jak ludzie zablokują drogę i tyle z tego jest. Potem sobie dojdą ze 2 km.

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=5625AFD0

OD delegata z FB faktycznie tu było sporo ludzi tylko czemu takie tłumy pojechały na najgorszy OS? :)
amigo
N1

Postprzez Dani » poniedziałek, 6 lip 2015, 00:53

Jeśli chodzi o atmosferę rajdu, to coś wspaniałego, odcinki naprawdę mega, a szczególnie jak się miało dobrą miejscówkę, natomiast cała reszta do bani, katastrofa. Za mało PW, gdzie w większości były takie tłumy, że się oddychać nie dało, a w innych fajnych bezpiecznych miejscach wydawałoby się- duże pustki. Tylko tak to jest jak się chcę orgaznizować rajd jak najmniejszym kosztem- skandalicznie niskim kosztem!. Ci safeciarze strasznie niemrawi, pasywni, jakby się bali podjeść do spijaczonych ludzi, tam powinna być policja, bo safeciarzy nikt się nie boi. Mam nadzieję, że w przyszłym roku PZM nie będzie, aż tak oszczędzał.
Dani
N3

Postprzez rallyspeed » poniedziałek, 6 lip 2015, 01:08

Obejrzałem 1 oes i kawałek drugiego i takie miejsca znalazłem (2 z filmów znane) , jedo trochę dalej za miejscem, które ktoś tutaj wybieral na skarpie - Meeke) (jakby ktoś szukał za rok lub był ciekawy)
no ale jakoś high onboardów na wrc plus jest gorsza od tego co dają na stronie, mam łącze wyraźnie ponad 3Mb, tak jak bylo rok temu
Obrazek
Obrazek
rallyspeed
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata