przez deiman » wtorek, 25 paź 2011, 21:34
JML - Dobry rok, ale zabraklo szczescia. Osobiscie umiescilbym go na liscie najlepszych kierowcow na miejscu drugim, ex aequo z Ogierem. Zobaczymy jak wypadnie ich konfrontacja w przyszlym roku (chcialbym wierzyc, ze do niej dojdziew jednym zespole), ale nie stawialbym w ciemno na tego drugiego. Nie mowie tu tylko o szybkosci, ale o wpasowaniu sie w auto, ktore wydaje sie byc nieco inne.
Miko - sredni sezon, ale to wciaz jeden z najszybszych kierowcow na swiecie. Troche niedoceniany, ale chyba przez to, ze obecnie mamy 5 kierowcow, ktorzy moga walczyc o tytul mistrza, w tym 3 szybszych od niego, a jeden w slabszym aucie, ale wygrywajacy odcinki specjalne. Moze nie poradzil sobei z presja w tym roku. Ktos napisal, ze beda po nim oczekiwac wiele w Citroenie, ale przeciez nikt nie oczekiwal zwyciestw od Sordo. To moze stworzyc dla niego idealna sytuacje i nie zdziwie sie, jesli zaszkoczy w kilku rajdach wygrywajac z Loebem
Solberg - dziwne informacje o VW. Peter doplaca w tej chwili do wlasnych startow. Nie wiem jak mogl za wiele rzadac. Z jednej strony na pewno ceni swoje uslugi, ale z drugiej, w jego sytuacji, wydaje sie to nieco dziwne. Mam nadzieje, ze to tylko plotki bo start w kolejnym sezonie w prywatnym team'ie na pewno nie jest na miare jego ambicji i umiejetnosci
Ford vs Citroen - nie dziwia mnie wypowiedzi Novikova. Wystarczy obejrzec onboard'y z finlandii zeby zobaczyc roznice w prowadzeniu sie tych dwoch aut. Ten drugi jedzie jak po sznurku, podobnie jak C4, ale w rekach Ogiera wykonuje niekiedy bardzo glebokie, a zarazem spokojne "boki". Wydaje sie byc bardzo dobrze wywazone. Ford natomiast juz nie, jakby srodek ciezkosci byl nieco z przody. Widac jak JML w kazdym zarkrecie podchodzi do niego "kilka razy", uzywajac na przemian gaz-hamule, do momentu az auto bedzie ustawione pod odpowiednio duzym katem. Do tego na hopie przod zawsze spada pierwszy, czego nie widac w ogole w Citroenie.
Nadal uwazam, ze Citroen nieco lepiej wypada na tle blekitnego owalu w niektorych rajdach, a w pozostalych (procz Szwecji) jest przynajmniej na rowni z Fordem. Nie uwazam natomiast, ze w Fordzie nie da sie wywalczyc tytulu mistrza swiata. Po prostu Citroen ma obecnie delikatna przewage.
Co do Rajdy Wloch, rowniez pamietam informacje, ze w przyszlym roku ma powrocic do San Remo w MS.
Ciekawi mnie rowniez co zrobia z rajdem Hiszpanii, bo w tym roku pierwszy dzien nei wygladal za dobrze.
Ostatnio edytowano wtorek, 25 paź 2011, 22:06 przez
deiman, łącznie edytowano 3 razy