Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez Matthias Schmidt » wtorek, 25 paź 2011, 20:15

OK, dzięki :)
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez deiman » wtorek, 25 paź 2011, 21:34

JML - Dobry rok, ale zabraklo szczescia. Osobiscie umiescilbym go na liscie najlepszych kierowcow na miejscu drugim, ex aequo z Ogierem. Zobaczymy jak wypadnie ich konfrontacja w przyszlym roku (chcialbym wierzyc, ze do niej dojdziew jednym zespole), ale nie stawialbym w ciemno na tego drugiego. Nie mowie tu tylko o szybkosci, ale o wpasowaniu sie w auto, ktore wydaje sie byc nieco inne.

Miko - sredni sezon, ale to wciaz jeden z najszybszych kierowcow na swiecie. Troche niedoceniany, ale chyba przez to, ze obecnie mamy 5 kierowcow, ktorzy moga walczyc o tytul mistrza, w tym 3 szybszych od niego, a jeden w slabszym aucie, ale wygrywajacy odcinki specjalne. Moze nie poradzil sobei z presja w tym roku. Ktos napisal, ze beda po nim oczekiwac wiele w Citroenie, ale przeciez nikt nie oczekiwal zwyciestw od Sordo. To moze stworzyc dla niego idealna sytuacje i nie zdziwie sie, jesli zaszkoczy w kilku rajdach wygrywajac z Loebem

Solberg - dziwne informacje o VW. Peter doplaca w tej chwili do wlasnych startow. Nie wiem jak mogl za wiele rzadac. Z jednej strony na pewno ceni swoje uslugi, ale z drugiej, w jego sytuacji, wydaje sie to nieco dziwne. Mam nadzieje, ze to tylko plotki bo start w kolejnym sezonie w prywatnym team'ie na pewno nie jest na miare jego ambicji i umiejetnosci

Ford vs Citroen - nie dziwia mnie wypowiedzi Novikova. Wystarczy obejrzec onboard'y z finlandii zeby zobaczyc roznice w prowadzeniu sie tych dwoch aut. Ten drugi jedzie jak po sznurku, podobnie jak C4, ale w rekach Ogiera wykonuje niekiedy bardzo glebokie, a zarazem spokojne "boki". Wydaje sie byc bardzo dobrze wywazone. Ford natomiast juz nie, jakby srodek ciezkosci byl nieco z przody. Widac jak JML w kazdym zarkrecie podchodzi do niego "kilka razy", uzywajac na przemian gaz-hamule, do momentu az auto bedzie ustawione pod odpowiednio duzym katem. Do tego na hopie przod zawsze spada pierwszy, czego nie widac w ogole w Citroenie.

Nadal uwazam, ze Citroen nieco lepiej wypada na tle blekitnego owalu w niektorych rajdach, a w pozostalych (procz Szwecji) jest przynajmniej na rowni z Fordem. Nie uwazam natomiast, ze w Fordzie nie da sie wywalczyc tytulu mistrza swiata. Po prostu Citroen ma obecnie delikatna przewage.

Co do Rajdy Wloch, rowniez pamietam informacje, ze w przyszlym roku ma powrocic do San Remo w MS.

Ciekawi mnie rowniez co zrobia z rajdem Hiszpanii, bo w tym roku pierwszy dzien nei wygladal za dobrze.
Ostatnio edytowano wtorek, 25 paź 2011, 22:06 przez deiman, łącznie edytowano 3 razy
deiman
A5

Postprzez ictus » wtorek, 25 paź 2011, 21:35

chodzily tez plotki o Sycylii
http://www.slubfotki.pl - najszybszy fotograf slubny
http://www.ictus.go.pl - online portfolio
ictus
N3

Postprzez Matthias Schmidt » wtorek, 25 paź 2011, 22:37

Racja, plotki o Sycylii też były, o Sanremo też, ale...
wygląda na to, że zostanie jak było. Szczerze powiedziawszy mimo ogromnego sentymentu Sanremo mam nadzieję, że szutrowy rajd Sardynii zostanie, gdyż pięć asfaltów to trochę dużo. A raczej nie ma się spodziewać czego innego jak dominacji Citroena. No chyba że dołączy do nich Mini.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez MSG Racing » środa, 26 paź 2011, 06:35

Gdzieś był filmik promocyjny nowego rajdu Włoch. Był na nim asfalt i szuter chyba też ale już dokładnie nie pamiętam.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez kremer » środa, 26 paź 2011, 08:36

Ja dodałem w temacie San Remo link o Sycylii i chyba będzie to prawda. SR dalej w IRCu, wiec pewnie targa FLorio będzie w MŚ. Szkoda, bo San Remo... bliżej :)
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 26 paź 2011, 14:30

I faktycznie, masz kremer rację. Potwierdzili, że rajd Włoch przenosi się na Sycylię, gdzie kierowcy pojadą na asfaltach (o zgrozo - trzy ostatnie rajdy to asfalty, w sumie pięć). Będą to najprawdopodobniej trasy Targa Florio.
Piszą o tym choćby na rajdy.v10.pl

Tutaj zamieszczam link:
http://www.rajdy.v10.pl/Rajd,Wloch,przenosi,sie,na,Sycylie,70272.html
Matthias Schmidt
N4

Postprzez synek03 » środa, 26 paź 2011, 16:33

do czego ten świat dąży... nienawidzę asfaltów. dla mnie rajd to tylko szuter ;]
rajd jest rajd ;]
synek03
N1

Postprzez padre-mk3 » środa, 26 paź 2011, 17:19

a dla innych tylko asfalty.nikt nie nakazuje Ci ogladac rajdow asfaltowych :D
www.racebook.pl/polishmotorclub
padre-mk3
A5

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 26 paź 2011, 18:07

Wiecie co, ja uważam, że każda nawierzchnia jest potrzebna, ale moim zdaniem liczbę rajdów asfaltowych powinno ograniczyć się do 2 - 3 (choć nie wiem czy byłoby to możliwe). Tak samo - rajdy w śniegu też powinny być dwa, ale to szutry powinny zdecydowanie dominować. To szutry są największą kwintesencją rajdów, to szutry czynią rajdy sportem niezwykłym. Bo rodzajów wyścigów na torach jest dobre kilka, a rajdy są tylko terenowe i płaskie. To na szutrach możemy oglądać ten "balet" samochodowy.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez bimber » środa, 26 paź 2011, 18:48

ja osobiście uwielbiam asfalty, chociażby z powodu wyglądu rajdówki w takowym kicie :)
uważam że powinno byc te 4-5 rajdów asfaltowych, ale nie na szerokich asfaltach tak jak katalonia tylko zróżnicowanych trasach, raz szerokich równych, raz ciasnych, podbijających żeby było widac kto ma jajca :lol:
nie mówcie, że nie chcielibyście zobaczyc światowej czołówki na trasach np. zeszłorocznej Wisły, czy Elmotu?
myśle że też by w Was wywołało sporo emocji
bimber
N3

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 26 paź 2011, 19:04

Ooo tak, auta w asfaltowej specyfikacji wyglądają cudownie i wspaniale.
Faktycznie, te rajdy mogłyby być bardziej zróżnicowane, zwłaszcza, że i Francja i Niemcy i Hiszpania mają s t o s u n k o w o podobną specyfikę tras. Brakuje takich rajdów jak Sanremo, czy coś w tym guście. Ale i tak wolałbym mniej.
Co do polskich oesów, zbyt wiele wypowiedzieć się nie jestem w stanie, więc nie przyznam Ci racji :P
Matthias Schmidt
N4

Postprzez MaxiA7 » środa, 26 paź 2011, 20:50

Powinno być więcej rajdów asfaltowych w WRC, typowy kowalski kupując czy to cytryne, czy forda i mini,autem jeździ po utwardzonych drogach a nie po dziurach,piachu, nieurywa kół gnając po lasach bo wjazd do lasów jest zabroniony, drugi aspekt to piękny wygląd rajdówki w spec. asfalt, rajdy szutrowe ,rajdy po śniegu,lodzie,owszem ale o wiele mniej które bardziej służą do testów wytrzymałościowych dla danej marki
MaxiA7
N2

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 26 paź 2011, 21:17

No nie wiem... Chyba się z Tobą nie zgodzę. Owszem, typowy Kowalski czy też... Schmidt :) nie jeździ po szutrach, auta w asfaltowej specyfikacji wyglądają cudownie. Wszystko super, ale wydaje mi się, że rajdy to jednak najbardziej kojarzą się z szutrami. Chyba mało kto potrafi sobie wyobrazić rajdy bez szutrów i śniegów. Tak jak już mówiłem, to jest właśnie kwintesencja rajdów.
Na pewno z punktu widzenia jazdy drogowej szutry, czy gęste śniegi i lód to raczej wytrzymałościówka, ale rajdy to motorsport.

No ale po raz kolejny powtórzę standardowe zdanie w takim aspekcie: każdy ma inne zdanie i ma do tego prawo ;)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez synek03 » środa, 26 paź 2011, 21:28

dokładnie. ściana kurzu za samochodem, latające kamienie, no i ten dźwięk. wracasz z OS-a cały zakurzony :D czasem się gdzieś zakopią i jest klimat rajdów (a w finlandii co roku rajdówki prowadzą wycinkę lasu :D). dla mnie rajd na szutrach to klimat i wspaniała zabawa. aczkolwiek każdy ma swoje zdanie i trzeba je szanować ;]
rajd jest rajd ;]
synek03
N1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata