LOTOS 72. Rajd Polski

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 72. Rajd Polski

Postprzez mateusz_s » sobota, 4 lip 2015, 20:16

Co do tego odwołanego odcinka, byłem na nim i szczerze powiem że to była jakaś masakra. Na pierwszym przejeździe (stałem jakoś na początku oesu), kibice stali w takim miejscu, że gdyby jakiś kierowca nie daj boże by nie do hamował dobrze to by wpadł w nich(kibice miejscowi zresztą tak jak ja xD ale oni już podchmieleni...) A co w tym czasie robił Safety? Opalał się! Dopiero po przejeździe paru rajdówek poszedł i starał się odgonić tych kibiców dalej... Na tej części trasy wtedy było jeszcze spokojnie. Dużo osób po zakończonym pierwszym przejeździe po prostu zostało w tych samych miejscach w oczekiwaniu na kolejny przejazd...
Idę sobie na tę samą miejscówkę i już na stracie słyszałem że są groźby że mogą odwołać oes przez kibiców, jednak była nadzieja że wszystko będzie OK. Wraz ze mną szła chmara ludzi, naprawdę bardzo dużo ale i też duża część była pijana... Wiekszość już czekała na rozpoczęcie oesu (kibice bawili się bardzo dobrze raczej, piwko... muzyka z głośników itp.) Wjechał na trasę samochód delegata(?) czy jakiegoś dyrektora i pojawiła się informacja że oes został odwołany ponieważ jakiś kawałek za naszą miejscówką pijane typy nie słuchali się w ogóle safety i chodzili po trasie!! Takiego chamstwa to ja jeszcze na rajdzie nie spotkałem, naprawdę. Pełno ludzi wkurwionych wracało na start, "pocieszeniem" dla nas było to że kierowcy i tak przyjechali na start to mogliśmy chociaż sobie pooglądać samochody. Według mnie to lipe trochę odstawili na tym odcinku... brak słow na to, naprawdę...
mateusz_s

Postprzez Newmann » sobota, 4 lip 2015, 22:00

Jakieś dobre miejsce na Baranowie?
Może jakaś hopka?
Prędkość była OK, tylko zakręt za ciasny
Newmann
N2

Postprzez adamlen » sobota, 4 lip 2015, 22:29

Ogier jedzie z taką zuchwałością, że już nawet pierwsza pozycja na drodze mu nie przeszkadza i wygrywa raz za razem. Tanak trochę go tu podgonił, i co dziwne nawet bez przygód jedzie więc plus dla niego. Na pewno duża zasługa w tym, że drogi w Estonii są niemal identyczne jak na mazurach.
Latvala coś się tu nie może pozbierać, niby szybko, ale na regularne przegrywanie z Mikkelsenem nie może sobie pozwolić.
Paddon wyrósł tutaj na takiego Best of the rest, co jest dla mnie zaskoczeniem, bo myślałem, że w tym miejscu będzie albo Neuville albo ktoś z Citroena, tymczasem Citroen jest tutaj po prostu najsłabszy! Chyba jest coś na rzeczy z tym, co kiedyś zasłyszałem, że Citroen w szybkich trasach jest nie pewny w prowadzeniu.
Sordo chyba już się nie poprawi na szutrze, uwierzył bym że i20 nie domaga, gdyby nie Paddon.
Abbring słabo, ale on nie ma pozwolenia na jazdę na 100% więc nie ma go co oceniać. Moim zdaniem to jeden z lepszych zawodników na poziomie Lappi/Tidemand tylko mniej jeżdzący.
A Kubica - aż chce się oglądać taką jazdę. Mimo iż Rajd Polski jest jednym z najprostszych w sezonie, tym większe znaczenie ma 7 pozycja, gdy odpadła tylko 1 załoga, która i tak była z tyłu (Evans). Oby jutro tak samo i meta.

Pozostali Polacy chyba trochę zardzewiali i jakoś tak jadą w tle bez ryzyka. Skoda w RC2 tutaj wyraźnie góruje.

A co do odwołanego odcinka to zwyczajnie wstyd, bo już niektóre zagraniczne portale podchwyciły temat. Chociaż to nie pierwszy raz i nie tylko w Polsce dzieją się takie rzeczy to opinia idzie w świat.
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez Dani » sobota, 4 lip 2015, 23:19

Szkoda mi Tanaka. Najprawdopodobniej przegrał rajd tą nieszczęsną zmianą opon na piątkowej drugiej pętli, jakby wybrał te samo opony co reszta, to dziś pewnie conajmniej kilkanaście sekund byłby przed Ogierem.
Dani
N3

Postprzez maciotacio » niedziela, 5 lip 2015, 00:41

Trudno, Tanak miał takie same opony jak VW, wczoraj tylko Kubica, Paddon i Abring wzięli hardy. Każdy spodziewał się bardziej łagodnych warunków na trasach.
Aż się boje pomyśleć co będzie jutro na Baranowie, gdzie każdy kto jest w Mikołajkach i okolicy się zjedzie na jeden odcinkek. Oby organizatorzy to ogarnęli, bo zapowiada się zacna walka o pierwsze miejsce i o podium/
maciotacio
N2

Postprzez amigo » niedziela, 5 lip 2015, 01:00

Witam

Własnie ekipą wróciliśmy z Rajdu, który dziś się odbywał od rana. Byliśmy rano na OS Wieliczki i tu ludzi było malutko. Rozmawialiścimy z jednym gospodarzem, który udostępniał miejsce do oglądania dla kibiców powiedział, że ostatnio to ludzi było tu 10 razy tyle i sam był zaskoczony, że pogoda taka ładna, a ludzi tak mało. Po przejechaniu 30 załóg pojechaliśmy na OS Swietajno, gdzie chcieliśmy dostać się na Wielką HOPE z mapki niestety odrazu droga zablokowana i pojechaliśmy boczną drogą w pobliże OS Swietajno i tu tak samo ludzi garstka. Tu spotkaliśmy 2 gości na Crosach, którzy jeździli po uprawach. Szukalismy ww HOPY ale tylko znaleźliśmy taką w drzewach, gdzie było może ze 50 osób co było zaskoczeniem. Po otwarciu OS Switajno przejechaliśmy cały w poszukiwaniu ciekawej miejscówki to też przy trasie mało ludzi i względem tamtego roku to bardzo mało.

Teraz takie minusy dostrzeżone z obu stron:

- Mało Safeciarzy widziałem na OS Wieliczki i OS Swietajno tak Safeciarza co 400-500.
- Ludzi na Crosach jeźdżących po polach
- zero info, gdzie OS czyli dojazdy przy drogach
- na 2 OS tylko jeden parking i z tym kiepsko

- strasznie dziwnie zachowywali się safeciarze i ci w żółtych koszulkach
- jak jedzie ktoś od rajdu i coś jest nie tak to niech powie to przez megafon, a nie przejedzie i potem się okazuje, że coś jest nie tak
- Pan sędzi jak lata helikopterem to niech nie trąbi na ludzi tylko odpali szczekaczke i powie kilka dosadnych słów ludziom jak się nie dostosują OS odwołany i tyle

Pytałem Safeciarz dostaje 70 zł + śniadanie + obiadokolacje

- Nie rozumiem ludzi co przychodzą czekają 2h na OS przejedzie 10 załóg zwija się 50% przejadą WRC i zwija się kolejne 30% po przejechaniu kolejnych 10 aut zwija sie 90% ludzi i klimat odrazu pada na takim OS.

Myślę, że ktoś inny powinien wziąć się za organizacje tej imprezy oraz powinno się wprowadzić kary za niszczenie upraw i za wchodzenie do miejsc nie bezpiecznych.
amigo
N1

Postprzez DonCorrado » niedziela, 5 lip 2015, 10:48

Skad wezmiesz kase zeby pilnowac kto i kiedy wjechal w uprawy?
Wg mnie quad i cross to najlepsza opcja na taki rajd, ja osobiscie nie mial bym problemu z tym zeby jezdzic do okoła dłuzszymi drogami zamiast na wskroś przez uprawy, bo po prostu zdaje sobie sprawe ze to chleb tych ludzi, mysle ze najgorzej z takimi miastowymi pajacami co majac 30 lat kupili crossa i zachowuja sie jak psy spuszczone z lancucha, bo jakby byli ze wsi to od malego, komarka i wski byli by nauczeni by nie orać zboża czy ziemniakow :twisted:

https://www.youtube.com/watch?v=x5aFN_lW4NM No dobrze ze wrócił na 4 koła bo bylo by nie ciekawie w tym lasku.
DonCorrado
A6

Postprzez viper » niedziela, 5 lip 2015, 11:01

Pretensje do organizatora za to ze nie pilnuje bandy pijaków. No wybaczcie, ale jak bydlo w ludzkiej skórze nie potrafi sie zachować to na pewno nie mozna miec pretensji do organizatora. Mnie tylko szkoda ze przy podawaniu tych wszystkich informacji mowa jest tylko o jednym zawodniku tak jak by tylko on jechał w rajdzie. Ja rozumiem ze pozostali jada gorzej ale mozna by chociaz podawać nazwisko i pozycje na koncu tekstu.
viper
S2000

Postprzez andrzejn4 » niedziela, 5 lip 2015, 11:28

Panowie ma ktoś stema do power stage? jeśli tak proszę o linka
andrzejn4

Postprzez DonCorrado » niedziela, 5 lip 2015, 11:38

andrzejn4 napisał(a):Panowie ma ktoś stema do power stage? jeśli tak proszę o linka

http://www.soccer-live.pl/transmisje.php?id=motorsport

Sporty motorowe po prawej, potem 5 lipca i szukaj godziny, jest kilka streamow powinny dzialac
DonCorrado
A6

Postprzez TomMaz » niedziela, 5 lip 2015, 11:58

Na Polsacie o 12 jest , no chyba że ktoś nie ma zwykłego TV albo ma uczulenie na Borowczyka , zawsze można bez dźwięku :P
TomMaz
N3

Postprzez adamlen » niedziela, 5 lip 2015, 12:47

Trochę było mało emocji związanych z przygodami załóg na trasie w tym roku, ale dzisiejszy dzień to nadrobił.
Rolka Neuvilla - miał facet fart.
Kapeć Kubicy - miał facet niefart.
Latvala - oby dotarł do mety w tym stanie samochodu, widać, że stara się stara i czasem za bardzo. Ciekawe co na kolejny sezon. VW w niego wierzy, ale jak ma teraz Mikkelsena na tym poziomie to może mieć dylamet.

Szkoda, że Kubica nie obronił miejsca. Miał w tym rajdzie zasłużoną, czystą prędkość na 7 miejsce.
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez TomMaz » niedziela, 5 lip 2015, 12:52

adamlen napisał(a):Trochę było mało emocji związanych z przygodami załóg na trasie w tym roku, ale dzisiejszy dzień to nadrobił.
Rolka Neuvilla - miał facet fart.
Kapeć Kubicy - miał facet niefart.
Latvala - oby dotarł do mety w tym stanie samochodu, widać, że stara się stara i czasem za bardzo. Ciekawe co na kolejny sezon. VW w niego wierzy, ale jak ma teraz Mikkelsena na tym poziomie to może mieć dylamet.

Szkoda, że Kubica nie obronił miejsca. Miał w tym rajdzie zasłużoną, czystą prędkość na 7 miejsce.

Chyba można powiedzieć że to pierwszy rajd Kubicy w WRC gdzie cisnął i dojechał , oby więcej takich.

Tannak światny rajd i świetne tempo, nawet na Powet Stagu super pocisnął mimo takich samych warunków jak Ogier.

Latvala chyba powoli będzie się żegnał z VW , Mikkelsen już ma miejscami lepsze tempo i mniej przygód.

Citroenowi musiał zupełnie nie leżeć ten rajd bo obaj jego kierowcy zupełnie nie mieli tempa.

Sordo powinien dostać kolejny sezon tylko na asfaltach, a na sztury w jego miejsce ktoś młodszy i rozwojowy.
TomMaz
N3

Postprzez speedyzxz » niedziela, 5 lip 2015, 13:16

Brawa dla Tanaka, ładna jazda! :D
Ogier jak zawsze :)
Paddon ok - szybciej niż Thierry, jest w formie 8)
Czysty rajd Kubicy, coś z oponami nie pykło, no i kapeć, ale i tak dobry rajd! :D
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Cendra » niedziela, 5 lip 2015, 13:34

JML walczy o 4 miejsce... Strasznie źle musi mu się kojarzyć Polandia. :roll: Szkoda, mam nadzieję, że dojedzie do serwisu.
Cendra
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata