Rajd Sardynii

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Sardynii

Postprzez madman » niedziela, 14 cze 2015, 13:05

Coś tu cicho, a Rajd Sardynii już za nami! Ogier to kosmita, kolejny raz to potwierdził. Czapki z głów dla Paddona. Mówiąc szczerze, obstawiałem, że wczoraj z hukiem straci pierwsze miejsce, a tu niespodzianka - gdyby nie problemy, różnica na mecie wyniosłaby sekundy, nie minuty. Kubica zawiódł, choć rajd ciężki, o Meeku już nie wspominając. Latvala to ogromny pech i już na pewno sezon z głowy. Reszta po swojemu, fajnie, że tak po cichu Thierry wjechał sobie na podium mimo tylu problemów, ale w jego jeździe brakuje jakiegoś błysku. Nie mogę doczekać się Polski, chociaż w ciemno obstawiam zwycięstwo Ogiera, któremu szutrowa autostrada będzie sprzyjać - nawet jeśli pierwsze dwa dni będzie jechał jako przecierak. :wink: Jedno jest pewne - wszystko co za Ogierem, będzie cholernie ciekawe. :)
"To że trzeba hamować poznawałem po tym, że wszyscy kibice zaczynali uciekać." - K. Hołowczyc
madman
N3

Postprzez TomMaz » niedziela, 14 cze 2015, 13:32

Wszyscy jada i tak wygrywa Ogier , jak on pyknal ten cały rajd bez żadnego kapcia... ale widać ze się da. Paddon bardzo pozytywnie nie tyko On miał dobra pozycję na trasie, a tempo było świetne. Mnie tam Kubica nie zawiódł raczej nie liczyłem na czysty rajd biorąc pod uwagę warunki... moim zdaniem jakiś tam progres w stosunku do poprzedniego roku widać... Szwecja bez większych błędów, Portugalia to samo. Inaczej w Monte, Meksyku i tutaj. Samochód i tak nie wytrzymał , opony padały jedna za drugą... Oby w Polsce był ten co drugi lepszy rajd Kubicy a i opony powinny lepiej dawać sobie radę ponadto nie będzie takiego katu dla sprzętu jak na Sardynii... gdybać sobie można ale Pirelli szutrowe będą dobre chyba tylko na GB i może nasze piachy nie dadzą nam popalić, ciekawe jakie będą temperatury.
TomMaz
N3

Postprzez speedyzxz » niedziela, 14 cze 2015, 14:17

Pięknie, pierwsze podium Paddona w WRC. I nie uciułane, a zdobyte, choć pozycja pomogła, to jednak pokonał sporo rywali na podobnych pozycjach. A nawet dziś jeszcze wygrał oes. Szkoda kłopotów, choć jednak nie sądzę że Ogier by miał z nim przegrać :)
Poza tym, pierwsze pkt Fabii R5 8)
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 14 cze 2015, 14:20

No niestety, Sardynia, przypominajaca Dakar przysporzyla mase klopotow praktycznie wszystkim - poza Ogierem. To tez jest jego moc, a jednoczesnie fart. Nawet gdy nie jest w innej lidze, jesli chodzi o tempo (chociazby dlatego, ze otwiera trase) to i tak unika klopotow i wygrywa. Ale podobno szczescie sprzyja najlepszym, a nie ma watpliwosci co do tego, ze Ogier w tej chwili jest absolutnie najlepszy.
Gdyby nie on, dzialoby sie w kwestii tytulu bardzo duzo :wink:
Paddon wielka sensacja rajdu, bohater weekendu. Mial wprawdzie problemy, ale po kims, kto jedzie po pierwsze podium spodziewalbym sie raczej glupich bledow. On tymczasem nie jechal na sepa, a jednoczesnie wielkich bledow nie popelnial i dowiozl podium. Mozna gdybac co by bylo, bo widac, ze mial znakomite tempo. Moze gdyby nie te straty powalczylby z Ogierem i moze wygral? Tak czy inaczej, moim zdaniem, najwiekszy sprawdzian dla Haydena nadejdzie w kolejnych rajdach, ale i tak juz jestem jego fanem. Spisal sie fantastycznie.
Neuville mial bardzo dziwny weekend, mase klopotow, ale jednoczesnie na tyle konsekwentnie jechal i na tyle mimo wszystko szybko, ze podium udalo sie zdobyc. Osobiscie jestem jednak rozczarowany troche jego dotychczasowa forma. Nie ukrywam, ze jest to moj ulubiony kierowca w stawce i po 2013 liczylem na lepsze wyniki Thierryego. Tak jak madman piszesz, brakuje blysku w jego jezdzie. Moim zdaniem Neuville nie czuje sie najlepiej w i20. Widac to juz od zeszlego roku.
Latvala ma juz po mistrzostwach, bez watpienia, ale to przynajmniej umozliwia blyszczec kierowcom innych zespolow niz Volkswagen i to akurat mi sie podoba. JML jest szybki, ale rownoczesnie dosc chimeryczny i tego juz po prostu nie wyeliminuje.

Jeszcze jedna refleksja mi przyszla do glowy, obserwujac chocby poczynania Paddona. Czy jest jeszcze ktos przeciwny przepisom w kwestii kolejnosci startowej? Mozna mowic co sie chce, ale najlepszy i tak jest w stanie wygrac, a za to dzieki tej kolejnosci startowej jest wiecej nieprzewidywalnosci, wiecej walki. Gdyby nie to, pewnie mielibysmy procesje do mety w niemal kazdym rajdzie. Osobiscie jestem bardzo za tymi przepisami i wierze, ze promotorzy tez to widza i nie dadza sie zakrzyczec przez Ogiera. Seb moze jeczec ile chce, ale w koncu to on wygral 4 z 6 rajdow w tym sezonie :wink:
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Shaitan » niedziela, 14 cze 2015, 14:23

Niesamowite zwieńczenie rajdu dla Ogiera na Power Stage'u. Pewność siebie, szczerość i buta z pewnością rażą i zniechęcają wiele osób na niego, ale jako kierowca-pakiet jeździ w innej lidze. Fantastyczna kontrola tempa, brak jakichkolwiek przygód (chyba nikt nie ma wątpliwości, że to nie jest kwestia szczęścia) i kolejne 28 punktów na jego koncie. Tak jak kiedyś można się było zachwycać nad Loebem, tak chyba można dzisiaj bić pokłony przed Ogierem.
Francuz skradł nieco show Paddonowi, który moim zdaniem zaliczył jeden z najlepszych występów w tym roku w WRC z całej stawki. Widać już było przebłyski na kilku ostatnich rajdach, że z tej mąki będzie chleb. Gratuluję i trzymam kciuki za kolejne świetne występy, bo nie mam wątpliwości, że takie przyjdą. Myślę, że już w Polsce pokaże świetne tempo.
Zdanie jeszcze o naszym rodzynku. Znów emocje skończyły się zanim właściwie się zaczęły. Znów ogromnie szkoda, bo była szansa na zebranie większego doświadczenia i nawet podium przy normalnej jeździe. Gdyby nie było przygody w piątek, to jechałby przez 2 dni w najlepszych możliwych warunkach, a tak było odkurzanie. Smutne, że w tak głupi i błahy sposób znów rajd się skończył na samym początku pod katem wyniku. W Polsce musi być lepiej...
Shaitan
N3

Postprzez madman » niedziela, 14 cze 2015, 15:17

W Polsce musi być lepiej..

W zeszłym roku też miało być lepiej po serii niepowodzeń, ale jakoś już w to straciłem trochę wiary. Byłoby fajnie nawet dowieźć się w okolicach 10 miejsca, byle bez tak głupich przygód jak w Polsce rok temu, albo tu, ten pech z murkiem...
"To że trzeba hamować poznawałem po tym, że wszyscy kibice zaczynali uciekać." - K. Hołowczyc
madman
N3

Postprzez Hubertos » niedziela, 14 cze 2015, 17:15

Gdyby nie Ogier, to walka byłaby niesamowita, wystarczy popatrzeć na tabelę MŚ. Gość jest z innej bajki, wizualnie jego jazda wygląda najlepiej. Nie łapie kapci i nie popełnia błędów, jest jak cyborg. Ciekawe, czy będzie rajd, gdzie ktoś bez pomocy w pozycjach startowych powalczy z Francuzem. Wielki plus dla Paddona, obok Ogiera bohater rajdu, pokazał niesamowite tempo jak na swoje wcześniejsze dokonania.
Hubertos
A6

Postprzez JoostSchouten » niedziela, 14 cze 2015, 17:53

What a great rally we had! Had to take care of a lot of dust, but it was worth it! ;)

Enjoy the video! http://www.youtube.com/watch?v=P3HfXvjNvK0

Obrazek
Joost - Rallymedia.nl
JoostSchouten
N3

Postprzez Mad Max » niedziela, 14 cze 2015, 21:05

JoostSchouten napisał(a):Enjoy the video! http://www.youtube.com/watch?v=P3HfXvjNvK0
incredible video.... very good stuff... I hope that the Rally of Polnad will be even better :wink:
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez ryjas » niedziela, 14 cze 2015, 21:55

No cóż. Największe zaskoczenie to Paddon. Fakt, że on takie rajdy lubi, ale tak czy inaczej gośc pojechał praktycznie bezbłędnie.
Beznadziejny rajd dla wielu ekip, ale najbardziej żal Cytryny. Ostberg był baaardzo blisko pudła. Meeke skończył rajd "pierwszego" dnia.
Ford pokazał, że w tak trudnych warunkach odstaje aż nadto mimo nowego pakietu.
A VW pokazał, że ma super furę, super kierowce i właściwie może już odcinać kupony.
Szkoda, że Paddon nie wygrał. Byłoby conieco namieszane.

Co do RK. Opony Pirelli nie dają praktycznie żadnej przewagi skoro w kalendarzu tyle gorących szutrowych rajdów. Zrobili całkiem niezłe gumy do słabszych aut, bo R5-ki jeżdżą na Pirelkach nienajgorzej. Ale WRC wymaga jednak jakiejś kosmicznej technologii. Tu widać, że to zupełnie inna liga jeśli chodzi o sprzęt.
Jazda wg mnie całkiem niezła. Błąd przy mostku można mu wybaczyć. Bela w innym miejscu mogła go zmylić. W powtórkach widać, że wybiło go trochę z prawej strony gdy ciął ta stroną przy hamowaniu. Chciał pokonać ten nawrót mimo wszystko ciut za szybko.
Gdyby nie problemy z autem i oponami to bym rozpaczał nad tym zdarzeniem, ale tak to w sumie i tak byłoby pozamiatane.
Co do Fabii R5. Szczerze to się spodziewałem pogromu. Auto zawieszeniowo wygląda niesamowicie. A jednak Andreucci pokazał że 208 tez da się z nimi zwyciężać. Generalnie trzeba poczekać na nieco łatwiejsze rajdy, bo widac, że RRC na takie rzeźnie jest nadal najlepsze. Auto wygląda super, ale spodziewałem się mimo wszystko dużo większych różnic między dotychczasową stawką.
ryjas
N3

Postprzez jacko » niedziela, 14 cze 2015, 23:39

onboard Latavli z OS9 gdzie złapał kapcia na tym samym murku na którym RK rozwalił wcześniej zawieszenie, jak dla mnie JML uderzył w ten murek równie mocno jak nie bardziej, ale pojechał dalej jedynie z kapciem :) w końcu skądś się wział termin panzerwagen ;)

pamietam sytuacje z hiszpanii z zeszlego roku na tym samym zakrecie neuvile i mikelsen pojechali dalej jak gdyby nigdy nic a RK urwal tam koło, a wszystki 3 sytuacje wyglądały bliźniaczo..
jacko
A5

Postprzez TomMaz » poniedziałek, 15 cze 2015, 08:46

Może będzie jakaś przewaga opon Pirelli na asfaltowych rundach - pod warunkiem że nie będzie stojącej wody bo ponoć gorzej odprowadzają.

Co do szutrowych w Polsce i Finlandii powinny mniej dostawać w kość niż na dotychczasowych szutrach no i w GB powinna być przewaga bo Prokop w zeszłym roku miał dobre tempo.

Jakby nie patrzeć to Pirelli na pewno nie jest lepszym wyborem pod względem osiągów (biorąc pod uwagę układ kalendarza), ale ponoć coś dokładają od siebie do startów (albo przynajmniej dają opony za darmo) szkoda tylko że chyba nie mają w planach pracy nad nimi... Chińczycy przejęli ich przed czy po podpisaniu umowy z RK ?

Można narzekać że Fiesta się rozpada tam gdzie inni jadą dalej , ale Hyndai też potrafi gubić koła gdzie inni przejadą, zależy jak się akurat siły rozłożą. Latvala mógł mocniej walnąć w murek pytanie pod jakim kątem i ile siły poszło w koło, a ile w karoserie. Wiekszość jednak pojechała nie uderzając w nic,a u RK jednak było chyba zbyt szybko biorąc pod uwagę podbicia i przez to nie mógł odpowiednio zwolnić do zakrętu. Nie zmienia to faktu że bez lepszych wyników nie będzie lepszego samochodu - fabryki. Dla prywaciarzy tylko Fiesta ma sens co potwiedzał RK i Protasov. Co z tego że wyrwiesz prywatnego DS3 jak nie będzie komu i z czego tego serwisować.

Ciekaw jestem czy Kubica kupił tą Fiestę za własne pieniądze - tak można by wyczytać z wywiadów z nim czy Malcolmem, jeśli tak to biorąc pod uwagę że sam stara się poukładać zespół to raczej nie sądzę żeby się zwinął z WRC po tym sezonie - niezależnie od wyników. Teraz na Sardynii znowu samochód do zapoznań był prywatny, laweta też dołączona do dostawczaka RK WRT , przy wymianie skrzyni mechanicy M-Sport raczej tylko asystowali jako pomoc dysponująca fachową wiedzą, w fabryce M-Sport też niby oni składali samochód. Do tego w wywiadzie po mówi że szkoda piątku i doświadczeń na następny rajd za rok, już nawet nie dodaje "jeśli tu wrócimy" jak to miał w zwyczaju. Na fabrykę nie ma co liczyć a czy z tego zespołu + kierowca wyjdzie coś sensownego kto to wie...
TomMaz
N3

Postprzez kuba.es » poniedziałek, 15 cze 2015, 11:22

Rajd intensywny i wymagający, w pewnym stopniu także dla kibica. Stojąc przy odcinkach na żywo, miałem następujące odczucia:

RK: Mimo niefortunnych przygód robił fajne wrażenie. Na jednym z oesów dość mocno zweryfikował moje wyobrażenie o jeździe na kapciu - dopiero po dotarciu do hotelu dowiedziałem się o tym, że jedna z opon straciła powietrze niedługo po starcie. Sama jazda wyglądała tak jak zwykle czyli ogień. Widać, że Włochy to jego drugi dom, wszyscy tutaj bardzo go lubią i szanują. Szkoda wyniku ale jest meta i kolejne kilometry. Sądzę, że po takim treningu Robert i Maciek pokażą pazur w Mikołajkach :)

Ogier: Właściwie nie ma o czym pisać. Płakał, płakał i znów kolejne zwycięstwo, kolejny rajd bez przygód i awarii. Ok, jeździ jak po kresce i rzadko się myli ale mnie on po prostu nudzi. Na serwisie pełne gwiazdorstwo i szkoda było patrzeć na te zgromadzone tłumy, którym pokazywał cztery litery i uciekał. Ogi to Ogi, każdy wie jak jeździ i jaki jest, ten rajd był jak każdy inny.

Meeke: Szkoda chłopa, bardzo na niego liczyłem ale szybko się przeliczyłem. Ogólnie makabrycznie słaby weekend dla Citroena, niestety.

Ostberg: Jazda bez fajerwerków ale miał szanse na pudło. Nawywijał coś na oesie przy którym stałem i pudła nie ma.

Paddon: Tak jak wszyscy, muszę go bardzo pochwalić. Przez cały weekend max attack i było to widać na każdym kroku. Na serwisie pełna koncentracja i zaangażowanie. Chłopak naprawdę chciał powalczyć o najwyższe cele i szło mu całkiem nieźle. Szkoda problemów z autem bo sądzę że broniłby się przed Ogierem do samego końca. Jest jednak i tak świetne drugie miejsce, co jest dla niego i ekipy ogromnym sukcesem.

Neuville: Wynik i punkty dla zespołu całkiem solidne ale sądziłem że będzie bardziej błyszczał.

Latvala: Bardzo agresywna jazda kolejny raz niestety źle się dla niego skończyła. Wizualnie ciął pobocza chyba najgłębiej ze wszystkich dlatego nie dziwią mnie jego problemy z przebitymi oponami czy uszkodzonym zawieszeniem.

Ogólnie rajd super, choć według mnie ciężko było zobaczyć kika oesów w ciągu jednego dnia. Fajne podejście ludzi od zabezpieczenia, wjazd oczywiście za free.
Sporo rodaków, których miło było spotkać na rajdzie :)
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez jacko » poniedziałek, 15 cze 2015, 11:36

TomMaz napisał(a):(...)Latvala mógł mocniej walnąć w murek pytanie pod jakim kątem i ile siły poszło w koło, a ile w karoserie. Wiekszość jednak pojechała nie uderzając w nic,a u RK jednak było chyba zbyt szybko biorąc pod uwagę podbicia i przez to nie mógł odpowiednio zwolnić do zakrętu.(...)

wlasnie ta kwestia mnie nurtowala a wyjasnil ja sam zainteresowany RK mowiac o tym murku, powiedzial, ze po zapoznaniu nawet nie wiedział, że tam w ogóle jest jakiś murek, powiedział to w taki sposób jakby potwierdził to z innymi zawodnikami, że też nie wiedzili, prawdopodobnie musnął ta bale Tanak tyłem? w kazdym razie Paddon przejechal obok murka przed RK, Maciek rzucił "chudo zero w lewo", w momencie jak go podbija RK rzuca tylko "o ja pie**" zauważając murek i wiedząc, ze juz jest pewnie "po faworkach"..być może gdyby wiedział, ze tam jest murek (zakladajac ze mowi prawde) bylby tam ostrozniejszy, ale to juz tylko gdybanie

kuba.es napisał(a):(...)Sporo rodaków, których miło było spotkać na rajdzie :)

w przypadku zagranicznych rajdów wrc miło jest spotkać rodaków, w przypadku naszego polskiego, jest odwrotnie, z obcymi można miło pogadać a nasi to w większości zapijaczone bydło :/
jacko
A5

Postprzez kuba.es » poniedziałek, 15 cze 2015, 11:55

jacko napisał(a):w przypadku zagranicznych rajdów wrc miło jest spotkać rodaków, w przypadku naszego polskiego, jest odwrotnie, z obcymi można miło pogadać a nasi to w większości zapijaczone bydło :/

A z tym muszę się niestety zgodzić.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata