LOTOS 73. Rajd Polski 2016

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 73. Rajd Polski 2016

Postprzez djescape » sobota, 2 lip 2016, 21:31

Moim zdaniem takie zrównanie stawki dowodzi tego, że VW doszedł do takiego momentu w rozwoju samochodu że lepiej nie będzie a reszta go prawie dogoniła. W zeszłym roku mieliśmy taki sam system ustawiania kolejności i w większości rajdów Ogierowi nie przeszkadzała pozycja startowa, lub tracił bardzo mało. Moim zdaniem więc całe to zamieszanie z pozycjami nagłaśnianego przede wszystkim przez VW wynika z tego, że czują oddech reszty stawki za sobą i chcą w jakiś sposób ubezpieczyć się.

Moim zdaniem ten system powinien pozostać, gdyż chcąc nie chcąc, w tym sporcie akurat nigdy nie będzie tak sprawiedliwie, żeby wszyscy mieli takie same warunki, a takie ustawienie jest jeszcze najbardziej logiczne pod względem rywalizacji: jesteś szybki, udowodnij że potrafisz tak w gorszych warunkach.
"Straights are for fast cars, corners are for fast drivers..." - C. McRae
djescape
N3

Postprzez viper » sobota, 2 lip 2016, 22:01

djescape napisał(a):Moim zdaniem takie zrównanie stawki dowodzi tego, że VW doszedł do takiego momentu w rozwoju samochodu że lepiej nie będzie a reszta go prawie dogoniła. W zeszłym roku mieliśmy taki sam system ustawiania kolejności i w większości rajdów Ogierowi nie przeszkadzała pozycja startowa, lub tracił bardzo mało. Moim zdaniem więc całe to zamieszanie z pozycjami nagłaśnianego przede wszystkim przez VW wynika z tego, że czują oddech reszty stawki za sobą i chcą w jakiś sposób ubezpieczyć się.

Moim zdaniem ten system powinien pozostać, gdyż chcąc nie chcąc, w tym sporcie akurat nigdy nie będzie tak sprawiedliwie, żeby wszyscy mieli takie same warunki, a takie ustawienie jest jeszcze najbardziej logiczne pod względem rywalizacji: jesteś szybki, udowodnij że potrafisz tak w gorszych warunkach.

No co ty za bzdury opowiadasz. Zawsze mu przeszkadzała tylko różnica miedzy vw była większa niz dzisiaj, ale zawsze to podkreślał. Ma ci być trudniej tylko dlatego ze jesteś szybszy od konkurencji. Każdy z tych zawodnikow co prowadzą dzisiaj w rajdzie odwracając kolejność nigdy w życiu by tych pozycji nie utrzymali. Tu nie ma co ubezpieczać, bo ten system równie dobrze odpowiada zasadzie. Ty jesteś dobry to ci dołożymy np. 10 a ty jesteś trochę słabszy to masz 8 itd. Ja rozumiem jezeli co drugi rajd odwracamy kolejność. Wtedy według klasyfikacji gen. Wszystko sie w miarę układa sprawiedliwie?. Natomiast teraz to jest totalny bezsens z punktu widzenia w miarę obiektywnych warunków nie tylko w rajdzie ale przede wszystkim w całym sezonie.
viper
S2000

Postprzez nikt ważny » sobota, 2 lip 2016, 23:29

Jak myslicie czy to jest max tempo jak ma Kajto bo chyba ani razu nie miała czasu w pierwszej trójce w WRC2 przez 2 dni .Chyba jutro moze zaryzkowac i przyspieszyć ,może chociaż Fuchsa przejdzie i wskoczy na 5 te ..
"Mnie nie interesuje, co mówią inni ludzie, ponieważ ludzie tak naprawdę mówią wiele rzeczy, a tak naprawdę nie mają pojęcia o czym mówią." Robert Kubica
nikt ważny
N1

Postprzez DonCorrado » niedziela, 3 lip 2016, 00:26

Kajto mówi, że jedzie "na maksa", słabo jak na Mistrza ERC, lokalnego matadora objeżdżonego po tych trasach i zwycięzce z przed kilku lat, troche jestem zaskoczony, osobiście liczyłem na więcej, chodzi mi tu głownie o to, że zdobył by rozgłos, pokazał by się z dobrej strony jako mistrz ERC.
DonCorrado
A6

Postprzez posejdon » niedziela, 3 lip 2016, 00:51

DonCorrado napisał(a):Kajto mówi, że jedzie "na maksa", słabo jak na Mistrza ERC, lokalnego matadora objeżdżonego po tych trasach i zwycięzce z przed kilku lat, troche jestem zaskoczony, osobiście liczyłem na więcej, chodzi mi tu głownie o to, że zdobył by rozgłos, pokazał by się z dobrej strony jako mistrz ERC.

Po pierwszym os powiedział "ukończyłem" i myślę, że takie są wlasnie wytyczne - byc na mecie.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez Kajtofan » niedziela, 3 lip 2016, 07:32

Co tu dużo gadać. Fabie są poza zasięgiem Fiesty, skoro nawet Evans w Malcolmowej Fiescie nie może dogonić Lappiego Suninena czy Tidemanda.
Kajto jest mega szybki, ale widzi, że nie ma szans z Fabiami i Evansem to po co sie wygłupiać?
Kajtofan
N3

Postprzez Jersey » niedziela, 3 lip 2016, 07:54

posejdon napisał(a):Po pierwszym os powiedział "ukończyłem" i myślę, że takie są wlasnie wytyczne - byc na mecie.

Co to za wytyczne „być na mecie” dla Kajto. Przed rajdem myślałem, że będzie w ścisłym czubie, po porostu w to wierzyłem. Byłem na rajdzie przez 2 dni i wszystko widziałem, nie komentuję tego z pozycji tabelek na komturze. W tym rajdzie nie musi się wieźć i zdobywać żadnego doświadczenia, moim zdaniem lepiej by się zaprezentował gdyby jechał przez jeden/dwa dni pełną bombą i wygrywał odcinki i nawet gdyby wypadł gdzieś na odcinku wszyscy byli by pełni uznania, że Kajto potrafi cisnąć, a tak jest tylko cieniem dla obecnej stawki WRC2. Liczę jeszcze na dzisiejszy dzień może będzie w końcu pedał w podłogę.
Jersey
N1

Postprzez posejdon » niedziela, 3 lip 2016, 08:51

Jersey napisał(a):
posejdon napisał(a):Po pierwszym os powiedział "ukończyłem" i myślę, że takie są wlasnie wytyczne - byc na mecie.

Co to za wytyczne „być na mecie” dla Kajto.

Dla Kajta może i żadne ale dla Lotosu myślę, że może to miec jakieś znaczenie.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez bercik » niedziela, 3 lip 2016, 09:07

Panowie, będzie dziś jakiś live?
bercik
A5

Postprzez nahram1 » niedziela, 3 lip 2016, 09:14

Już leci. Polsat sport extra i tvp sport.
nahram1
N3

Postprzez viper » niedziela, 3 lip 2016, 09:21

Jak ktos myśli ze kajetanowicz jedzie na maksa to sie chyba na rajdach nie zna i bynajmniej nie chodzi o szybkość tylko o wytyczne od tych co dają kasę. Kajetanowicz miał ukończyć rajd, a o dobrym miejscu i tak mógł pomarzyć bo jak by ktos nie pamiętał zaraz na początku rajdu zmieniał koło i właściwie to przekreśliło szanse na dobry wynik. Kajetanowicz był u siebie i miał jak najdłużej zostać na "polu walki" ze względu na lotos a nie swoje ambicje choć pewnie osobiście miał wyższe aspiracje.
viper
S2000

Postprzez Jersey » niedziela, 3 lip 2016, 09:26

Co z tym organizatorem niech poprawią tą szykanę :/ Szkoda Daniego
Ostatnio edytowano niedziela, 3 lip 2016, 09:32 przez Jersey, łącznie edytowano 1 raz
Jersey
N1

Postprzez Jersey » niedziela, 3 lip 2016, 09:31

viper napisał(a):Jak ktos myśli ze kajetanowicz jedzie na maksa to sie chyba na rajdach nie zna i bynajmniej nie chodzi o szybkość tylko o wytyczne od tych co dają kasę. Kajetanowicz miał ukończyć rajd, a o dobrym miejscu i tak mógł pomarzyć bo jak by ktos nie pamiętał zaraz na początku rajdu zmieniał koło i właściwie to przekreśliło szanse na dobry wynik. Kajetanowicz był u siebie i miał jak najdłużej zostać na "polu walki" ze względu na lotos a nie swoje ambicje choć pewnie osobiście miał wyższe aspiracje.

Jaki to PR dla Lotosu jak np. teraz na Baranowo 1 Kajetan dostał w tyłek od Evansa pona 26s
Jersey
N1

Postprzez nahram1 » niedziela, 3 lip 2016, 09:47

Kuźwa mać co tam się dzieje?
nahram1
N3

Postprzez DonCorrado » niedziela, 3 lip 2016, 09:51

Cyrk!W dodatku w TVP Sport totalny odjazd !!! Jakość w internecie dobra, ale wszystko ściszone, tylko Chuchała z jakimś gościem nawijają co im ślina na język przyniesie włącznie z wrzutkami na temat pogody w Irlandii i jej wpływie na postawę Breena na tym odcinku :twisted:
DonCorrado
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata