LOTOS 73. Rajd Polski 2016

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 73. Rajd Polski 2016

Postprzez ZbyszekChaosu » sobota, 2 lip 2016, 09:43

Matthias Schmidt napisał(a):Tanak idzie pieknie, bylaby historia gdyby wygral, nie mowiac o tym, jak utarlby nosa Malcolmowi :wink: no ale do konca rajdu jeszcze sporo, Mikkelsen bedzie cisnac i sadze, ze Paddon tez moze wygrac. On jest mocny na tego typu trasach.

Tanak utarłby nosa? Gdyby nie zmiana w regulaminie to Malcolm by się cieszył jak dziecko z takiej wygranej bo oznaczało by to kolejny kontrakt z Dmack. Przypominam Ci, że M-Sport nie jest jednostką firmy Ford pracującą na jej reklamę czy prestiż tyko prywatną firmą dla której podstawowym celem jest zarabianie kasy.
Niestety Polacy wypadają dość blado biorąc pod uwagę, że jadą u siebie. Na pocieszenie mamy przeplatankę Ford, Hyundai, VW w czołówce. Mam nadzieję taki układ utrzyma się do końca rajdu. VW powoli traci formę jaką miał jeszcze w ubiegłym sezonie. Mam nadzieję że ten trend się utrzyma ;)
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez jarorajdy » sobota, 2 lip 2016, 10:35

Dobrze że Ogier spada :D
jarorajdy
N2

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 2 lip 2016, 11:09

Tak, ale jednak Tanak nie jest reprezentantem "fabrycznego" zespolu M- Sportu, a w zeszlym sezonie jeszcze byl. Stracil miejsce na rzecz Camilliego - i gdzie teraz jest jeden a gdzie drugi? Tanak i tak mial szczescie, ze zalapal sie do zespolu DMACKa, bo rownie dobrze mogl nie znalezc zadnej posady w zespole w WRC.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez ZbyszekChaosu » sobota, 2 lip 2016, 13:07

Matthias Schmidt napisał(a):Tak, ale jednak Tanak nie jest reprezentantem "fabrycznego" zespolu M- Sportu, a w zeszlym sezonie jeszcze byl. Stracil miejsce na rzecz Camilliego - i gdzie teraz jest jeden a gdzie drugi? Tanak i tak mial szczescie, ze zalapal sie do zespolu DMACKa, bo rownie dobrze mogl nie znalezc zadnej posady w zespole w WRC.

Jak dla mnie to nie było żadne wyrzucenie Tanaka, tylko raczej jego sprzedaż. Układ był prosty, Dmack daje opony i płaci za wystawienie samochodu a Wilson daje dobrego kierowce. Do wyboru miał jeszcze Evansa ale tego lepiej było dać do odradzających się mistrzostw GB, Ostberg pewnie jeszcze jeździł w Citroenie gdy były dogadywane warunki kontraktu. Przejście Tanaka było więc dla wszystkich z korzyścią- M-Sport miał dodatkowe auto, Dmack swój zespół a Tanak mimo średniego sezonu mógł jeździć dale w WRC.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 2 lip 2016, 14:08

Wiesz co, nie znam szczegolow tego transferu, dlatego oceniam z tego, jak to wygladalo. Bardzo mozliwe, ze bylo tak jak piszesz. Ciekawe BTW jak bedzie wygladac los DMACK World Rally Team od 2017, kiedy prywaciarze nie beda dopuszczeni do rywalizacji w WRC.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Altarir » sobota, 2 lip 2016, 15:50

Rajd rajdem, ale to co polsat odwala to też przesada. Brak relacji dzisiaj. Jakiejkolwiek. Nawet te pół godziny co zwykle.
Altarir
N1

Postprzez viper » sobota, 2 lip 2016, 15:53

Ja rownież jestem tego zdania, ze m sport tanak i dmack prędzej sie dogadali niz msport wywalił tanaka. Natomiast jedna rzecz coraz bardziej zaczyna mnie razić. Wszyscy sie cieszą z powodu spadku ogiera, ale hellą pozycja startowa dzisiaj w rajdach szutrowych zaczyna mieć większe znaczenie niz jaki kolwiek sprzęt i umiejętności. Jestem pewien ze ogier wolałby jechac Fordem z msport ale z nr 10 niz vw z 1. W rajdach szutrowych zaczyna robić sie komedia bo większe znaczenie zaczyna mieć nie to jak jedziesz i czym jedziesz tylko który jesteś na starcie. Każdy mówi ze ogier znowu płacze, ale ja mu sie nie dziwie, bo ileż mozna być karanym za to ze jesteś szybki.
Ostatnio edytowano sobota, 2 lip 2016, 16:28 przez viper, łącznie edytowano 1 raz
viper
S2000

Postprzez Nox2 » sobota, 2 lip 2016, 15:59

Altarir napisał(a):Rajd rajdem, ale to co polsat odwala to też przesada. Brak relacji dzisiaj. Jakiejkolwiek. Nawet te pół godziny co zwykle.

23:10 Polsat Sport News
Nox2
N1

Postprzez nikt ważny » sobota, 2 lip 2016, 16:07

bark relacji ? przecież Lotos sie wypiął i nie płaci a dziadki z PZM pewnie nie chcą ''dokładać'' ze swoich .....brak Lotosu ,brak Kubicy czyli równia pochyła .....
"Mnie nie interesuje, co mówią inni ludzie, ponieważ ludzie tak naprawdę mówią wiele rzeczy, a tak naprawdę nie mają pojęcia o czym mówią." Robert Kubica
nikt ważny
N1

Postprzez Nox2 » sobota, 2 lip 2016, 16:09

Jaki brak relacji. Wczoraj o 23:10 Polsat sport News dzisiaj tak samo. Jutro 2 os na żywo o 9:08 i 12:08 a po południu podsumowanie dnia.
Nox2
N1

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 2 lip 2016, 16:47

viper - niestety, ale musze sie z Toba zgodzic. Generalnie bardzo mi sie podoba to jak obecnie to wyglada, bo w kazdym rajdzie sa emocje i zawsze fajnie widziec, ze o zwyciestwo moze walczyc kilku gosci i trzech producentow, a ogladanie dominacji jednego kierowcy i patrzenie jak bije kolejne rekordy jest po prostu malo atrakcyjne. Jednak fakt jest faktem, przychodzi w koncu taki moment, gdzie zauwaza sie, ze jest to totalnie sztuczne, bo przeciez Ogier w normalnych warunkach wygralby kazdy rajd. Inna tez sprawa, ze jest taka roznica miedzy Ogierem a reszta. Kiedys tez takie przepisy byly, ale wygladalo to inaczej, bo kilku kierowcow moglo w normalnych warunkach walczyc, wiec wymieniali sie prowadzeniem w punktacji, a co za tym idzie - korzystniejsza pozycja na trasie. Teraz tego nie ma, bo nie ma nikogo, kto bylby regularny w takim stopniu jak Ogier. W ten sposob Seb nie wygrywa, ale powieksza prowadzenie w punktacji. Taki paradoks troche. Obstawiam jednak, ze w 2017 wrocimy do kwalifikacji, lub przecierania drogi tylko pierwszego dnia.
Z drugiej strony, przypomina mi sie, ze Loeb niejednokrotnie potrafil wygrywac nawet startujac jako pierwszy...
Matthias Schmidt
N4

Postprzez viper » sobota, 2 lip 2016, 17:05

Matthias Schmidt napisał(a):viper - niestety, ale musze sie z Toba zgodzic. Generalnie bardzo mi sie podoba to jak obecnie to wyglada, bo w kazdym rajdzie sa emocje i zawsze fajnie widziec, ze o zwyciestwo moze walczyc kilku gosci i trzech producentow, a ogladanie dominacji jednego kierowcy i patrzenie jak bije kolejne rekordy jest po prostu malo atrakcyjne. Jednak fakt jest faktem, przychodzi w koncu taki moment, gdzie zauwaza sie, ze jest to totalnie sztuczne, bo przeciez Ogier w normalnych warunkach wygralby kazdy rajd. Inna tez sprawa, ze jest taka roznica miedzy Ogierem a reszta. Kiedys tez takie przepisy byly, ale wygladalo to inaczej, bo kilku kierowcow moglo w normalnych warunkach walczyc, wiec wymieniali sie prowadzeniem w punktacji, a co za tym idzie - korzystniejsza pozycja na trasie. Teraz tego nie ma, bo nie ma nikogo, kto bylby regularny w takim stopniu jak Ogier. W ten sposob Seb nie wygrywa, ale powieksza prowadzenie w punktacji. Taki paradoks troche. Obstawiam jednak, ze w 2017 wrocimy do kwalifikacji, lub przecierania drogi tylko pierwszego dnia.
Z drugiej strony, przypomina mi sie, ze Loeb niejednokrotnie potrafil wygrywac nawet startujac jako pierwszy...

Ja tez tego trochę nie rozumiem dlaczego dzisiaj taka jest różnica miedzy zawodnikami na szutrach a kiedyś nie było. Być może wynika to z technologi. Jednak prawda jest taka ze dzisiaj średniak dzieki pozycji startowe jest wstanie wygrywać oes z fabryka. Dla mnie to chore. Jestem nawet za tym zeby zdecydowanie zwiekszyć ilośc rajdów asfaltowych. Jezeli nie potrafią sobie poradzić ze zdrowym systemem rywalizacji w rajdach szutrowych to bezsensem jest brnąc w cos co jest chorym tworem, , a przepis wprowadza sie tylko po to zeby zeby utrudnić życie szybszemu zawodnikowi.
viper
S2000

Postprzez deiman » sobota, 2 lip 2016, 17:23

A teraz wyobrazmy sobie scenariusz, w ktorym przez obecny system Ogier przegrywa w ostatnim rajdzie, Australii, walke o tytul. To dopiero byloby niesmaczne ;)

Jeden dzien czyszczenia moim zdaniem by wystarczyl, ale kto mogl przed sezonem przypuszczac, ze Hyundai zrobi tak mocny samochod? Trzeba im oddac, ze auto jest swietne.
Tanak juz rok temu jechal tutaj genialnie. Mozliwe, ze swoje tez robia nowe Dmack'i, ktore juz w poprzednich rajdach dawaly o sobie znac. Tam brakowalo troche wytrzymalosci, a tutaj przy miekkiej nawierzchni sprawa byc moze wyglada lepiej.
no i Ogier. Zastanawiam sie czy mistrz jest do zlamania? W pierwszych przejazdach traci, ale na drugich petlach juz nie deklasuje rywali, jak robil to chociazby na poczatku tego sezonu. Oprocz tego, ze czysci trase przez 2 dni, czuc tez mocne tempo reszty zawodnikow. Jak to mowia, poczuli krew i smak zwyciestwa.

PS. Dobra walka dwoch Citroenow ;)

EDIT: Ogier: " Było więcej luźnego szutru niż przed rokiem, nawet na drugiej pętli. Atakuję tak mocno jak mogę, a przez dwa dni nie wygrałem żadnego odcinka - oceniał Ogier."
Czyli jednak nadal czysci. Szkoda.
deiman
A5

Postprzez speedyzxz » sobota, 2 lip 2016, 18:34

Trochę muszę zmienić moje jutrzejsze plany, ktoś może polecić jakąś hopę na Baranowie lub jakiś zakręt czwórkowy ale tak żeby na wewnętrznej można było się jak najbliżej usadowić? :)
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Altarir » sobota, 2 lip 2016, 19:15

A, faktycznie jest relacja. Coś mi się pomieszało
Altarir
N1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata