Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Postprzez Cendra » poniedziałek, 17 sty 2011, 10:44

On powinien w mistrzostwach krajowych startować, tam pewnie odniósł by parę sukcesów, a w między czasie na tym polu mógłby testować pojazdy itp...
Cendra
A6

Postprzez kremer » poniedziałek, 17 sty 2011, 13:30

Wilson już pięć lat jeździ ? Wow. Pięć bitych lat za kierownicą wuerce :) Do tego dwa sezony w rajdach brytyjskich. No gość nic nie jedzie. Jego ojciec z tego co pamietam "cos" jeździł, ale podobne wyniki krecił. Wilson to taka zapchaj dziura na oesie. Dla mnie moze startowac w Mistrzostwach Andory, ale jednak to zawsze jeden wurc więcej. W każdym bądz razie cieńki WIlson i tak był lepszy od Hołowczyca na Polskim :) Więc aż taki zły nie jest :D
kremer
S2000

Postprzez bzinek » poniedziałek, 17 sty 2011, 14:32

Kankkunena tez objechał na fince i co z tego?? taki chojrak??

słaby kierowca z nabytymi przez lata przeciętnymi umiejętnościami na siłę wciśnięty przez ojca do rajdówki
Leszek Kuzaj - Powrót Króla Młynarzy
bzinek
N3

Postprzez MSG Racing » poniedziałek, 17 sty 2011, 18:32

Zdecydowanie bardziej wolę oglądać Pana X ostro idącego ośką lub eNką niż jakiegoś Wilsona i temu podobną łajzę w WRC !
Co w tym fajnego widzieć jak potwór się toczy a nie zap...... ?
Jeśli chce się oglądać ledwo jadące WRC to można na dojazdówkę iść, a stojącą to w parku serwisowym lub na PKC.
Przez min właśnie takich kaleczących driverów rajdy tracą na popularności.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Siadły » poniedziałek, 17 sty 2011, 18:42

MSG Racing napisał(a):Przez min właśnie takich kaleczących driverów rajdy tracą na popularności.

Tacy driverzy zawsze byli, są i będą. A mówienie ze przez nich rajdy tracą, to kpina (a no tak, zapomniałem, że mogliby finansować starty talentów zamiast się wozić...).
Siadły
N2

Postprzez redbull46 » środa, 26 sty 2011, 20:57

http://rajdy.autoklub.pl/news/petter-je ... isal,34095

Z tego co tutaj jest napisane wynika że, sezon będzie kosztować Pettera blisko 16.5 mln złotych. Wiedziałem, że w WRC są duże pieniądze, ale że, aż takie....? :)
BTW mam nadzieje, że Petter zaliczy wszystkie rundy i naklepie francuzom w tym sezonie :)
redbull46
N1

Postprzez adamlen » środa, 26 sty 2011, 21:08

redbull46 napisał(a):http://rajdy.autoklub.pl/news/petter-jeszcze-nie-podpisal,34095

Z tego co tutaj jest napisane wynika że, sezon będzie kosztować Pettera blisko 16.5 mln złotych. Wiedziałem, że w WRC są duże pieniądze, ale że, aż takie....? :)
BTW mam nadzieje, że Petter zaliczy wszystkie rundy i naklepie francuzom w tym sezonie :)

No właśnie, też myślałem, że w przypadku nowych mniejszych WRC będzie to trochę mniej. Pewnie znaczna część kosztów to koszty podróży po całym świecie. Ciekawe ile dla porównania kosztuje sezon w IRC w S2000.
adamlen
A6

Postprzez wanderer » środa, 26 sty 2011, 22:08

Koszty podróży to raczej jakiś ułamek procenta tej sumy. Pewnie poza samymi startami wliczone są jeszcze jakieś testy.

A tak w ogóle to mnie szokuje fakt, że w sumie najbardziej medialny kierowca w WRC ma problem ze znalezieniem budżetu na pełny sezon.
wanderer
A6

Postprzez MSG Racing » czwartek, 27 sty 2011, 07:58

redbull46 napisał(a):http://rajdy.autoklub.pl/news/petter-jeszcze-nie-podpisal,34095

Oj to jeszcze dużo nie wiesz :wink:
Rok temu Petter miał budżet ok 6 mln E.
Dla porównania Ford miał ok 30 mln E a Citroen ok 40 mln E.
Te kwoty są jednak stosunkowo małe w porównaniu do tych z Formuły 1 bo tam taki poziom to najczęściej mają biedniejsze zespoły.

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

MSG Racing
S2000

Postprzez kremer » czwartek, 27 sty 2011, 15:56

6 MLN E ? Robi wrażenie. No wiesz, ale Peter musiał kupic 2 auta w 2010. Wiec został teraz z autkami, które tez maja wartosc. Z tego wynika, że 2011 ma go kosztować 4 MLN E w DS3. Wiec jest taniej. Poza tym taki gosc jak Peter ma wiele sesji testowych (nawet wiecej niz jego brat Heniek), ktore pochalniaja 1/3 budzetu jak nie wiecej.
kremer
S2000

Postprzez Hubertos » czwartek, 27 sty 2011, 17:16

Nowikow wraca z Fiestą WRC na większość sezonu :twisted: .
Hubertos
A6

Postprzez fotorobart_pl » czwartek, 27 sty 2011, 17:25

kremer napisał(a):6 MLN E ? Robi wrażenie. No wiesz, ale Peter musiał kupic 2 auta w 2010. Wiec został teraz z autkami, które tez maja wartosc. Z tego wynika, że 2011 ma go kosztować 4 MLN E w DS3. Wiec jest taniej. Poza tym taki gosc jak Peter ma wiele sesji testowych (nawet wiecej niz jego brat Heniek), ktore pochalniaja 1/3 budzetu jak nie wiecej.

i jeszcze na nich zarobi :D na pewno są chętni wynająć "stare" WRC-e
Powyższy post jest opinią autora tylko w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyn.
http://www.fotorobart.pl/ Obrazek
fotografia rajdowa i nie tylko...
fotorobart_pl
A5

Postprzez bzyq » czwartek, 27 sty 2011, 17:46

tak naprawdę, to Solberg sprzedając swoje poprzednie auta (a jest tego trochę, chociażby 5 aut WRC) mógłby sobie podratować budżet.
ale wychodzi z tego, że to tylko szum medialny. Już pełni funkcję ambasadora marki Citroen w Norwegii ...
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez wanderer » czwartek, 27 sty 2011, 18:48

bzyq napisał(a):tak naprawdę, to Solberg sprzedając swoje poprzednie auta (a jest tego trochę, chociażby 5 aut WRC) mógłby sobie podratować budżet

Mógłby ale Solberg to nie jest jakiś Van Merkstein czy Al Khassimi który będzie wykładał kasę na starty z własnej kieszeni. On ma na tym zarabiać. :wink:

A tak przy okazji bardzo ciekawy news z rallyonline
Colin Clark doniósł wczoraj podczas audycji Total Rally, że Norweg jest blisko osiągnięcia porozumienia z Volkswagenem, który jest o krok od potwierdzenia wejścia do WRC. Partnerem Pettera miałby być Nasser Al-Attiyah, który właśnie wygrał dla Volkswagena Dakar i ma na koncie mistrzostwo w PWRC.
wanderer
A6

Postprzez MSG Racing » piątek, 28 sty 2011, 07:58

5 WRC Solberga to chyba lekka przesada. Wiem o 3. Xsara o której już powiedział "księżniczka nie jest na sprzedaż" i jest używana do pokazów itp.
Rok temu przed sezonem kupił dwa C4 WRC.
Aha zapomniałem na filmie na YT jest że ma w garażu Imprezę WRC ale też wątpię żeby była na sprzedaż.

MSG Racing
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata