No i po rajdzie, jednym slowem nic tu niemozna powiedziec , ten rajd uwazany byl z początku za taki wiekszy Warszawski i teraz wiem ze nic bardziej mylnego!!!
Po naszej wycieczce ( 3000km ) mam bardzo duzo wrazen, zaczne moze od najgorszych!!
brak kantorów i mozliwosci wymiany pieniedzy po uczciwej cenie za granicą, tamci ludzie to isne piranie !! Czesi w szczegolnosci, zalamala mnie cena benzyny w niemczech , srednio 1,11 euro , ( nigdzie niemoglem znalesc stacji z gazem). Straszna jakosc Paliw w czechach, gas bardzo slaby a benzyna strasznie smierdzi, normalnie jakby olej palilo !! naszczescie nietankowalismy tam nic oprocz gazu. drogi pozamiejskie bardzo dziwne, choc rowne i gladkie to fajna prosta i nagle ostry zakret !! mozna jobla dostac.
w Trier CENY SĄ ZABUJCZE !!!
Scieżki dla Widzów byly bardzo meczące, zazwyczej czeba bylo przejsc przez jakąś górke ale poprostu wiedze ze organizator chcial w ten sposob ograniczyc szybkosc ruchu kibiców po oesach , tak wiec nasza obecnosc na jednym oesie wykluczala mozliwosc zobaczenia 3ch nastepnych .
Zaletą jest dobra organizacja, pomoc policji w organizacji ruchu, przymykali oczy na zaniedbania kierowców, fajne mapki rajdu, bardzo dobrze jako pilot spisal sie CZAREKUSA , prawie od marszu zapamietal trier i okolice !! jako nawigator niezastąpiony.
Oesy byly naprawde kręte, głwnie bylismy na tych na winnicach , poprostu cos niesamowitego, mam okolo 1 h nagranych przejazdów na kamere po tych okolicach, bateria mi potem siadla, te winnice mają taką zalete ze prawie kazdy zakret to nawrót i z dobrego miejsca mozna by ich widziec ze 4 a nawet 5 .
Bardzo podobal mi sie Park Serwisowy , naprawa aut byla imponująca, pierwszy raz tez widzialem jak kierowcuy w specjalnej strefie wjezdzali na tankowanie . mam okolo 180 zdięć z oesów i stref.
super byl Parcferme, prawie z kazdym kierowcą mozna bylo sie sfotografowac, ja czekalem na Pasonena i makinena, niestety tylko Jani sie pojawil

ale mam z nim foto

.
Mieszkancy bardzo przychylni , zaskoczylo mnie to ze wielu udostepnilo swoje podwórka jako sciezki dojsc do oesów dla widzów, Miesamowite widoki tam są , uwazam ze zadna fotografia nieodda tego co tam mozna zobaczyc !!!
MIAZGĄ BYLO POKAZ OLDTIMERÓW
przejzdy lancji stratos, HF Integralle, rajdowego porshe, fiata , BmW opla ascony, wsyztkie te auta byly niesamowicie szybkie i zwinne, bardzo mocne i fajnei wyglądaly!! ale STRATOSKA TO BYL KOSMOS NAD KOSMOSAMI !!!!
Zawiodlem sie troche nad organizacją super Oesu!! ciezki dostep do dobeych miejsc , specjalne miejsca dla VIPÓW mimo iz sie wykupywalao maxymalnąprzepustke oni niechcieli wpuscic w fajne miesca, i tor niebyl równolegly tylko puszczano auta co jakis czas ale mijaly sie wiele razy na serpentynach i podjazdach bo ten superoes byl zrobiony na fragmecie autostrady i kilku zjazdów i podjazdów , ale mimo wszystko widowiskowosc oesów BYLA DUZA.
Szkda tylko ze takie drogie jak na polskie warunki byly gadzety do zakupu przy stoiskach w parku serwisowym!!.
ogólnei polecam ten rajd , tylko pamietajcie wczesniej by sprawdzic ceny wszystkich niezbednych rzeczy do zakupu w niemczech ! bo mozna sie tu niemile zaskoczyc :/