przez Matthias Schmidt » niedziela, 24 maja 2015, 13:14
Gratulacje dla Latvali, ogromne brawa dla niego. Prawde mowiac wczoraj wieczorem nie wierzylem w to, ze JML zdola powstrzymac Ogiera, a jednak. Mozna mowic, ze Ogier mial trudniejsze warunki i na tym stracil, co jest prawda, ale Latvala umiejetnie to wykorzystal, a to tez jest wazne. Dzisiaj pokonal go na tym najdluzszym oesie i moim zdaniem pokazal, ze jak ma dobry dzien, to jest w stanie walczyc o zwyciestwa z Ogierem. Nie przeklada sie to na walke o tytul, bo jego forma jest zbyt chwiejna, ale pojedyncze zwyciestwa zawsze moze ustrzelic.
Mikkelsen bardzo dobry rajd, to juz po raz czwarty na trzecim miejscu, czekam na cos wiecej. W Sardynii i Polsce moze byc mocny. Szkoda, ze Meeke nie zdolal powstrzymac Andreasa, troche pogrzebal sie tez ta przygoda dzisiejsza, ale czwarte miejsce jest ok. Lepsze czwarte miejsce niz kolejny rajd w Rally2. Wydaje mi sie, ze takiej stabilizacji Kris teraz potrzebuje - jak nie walczy o podium, to chociaz 4-5-6 moze byc. I o to chodzi.
Tanak bardzo pozytywne zaskoczenie, oby tak dalej. Moze Malcolm chociaz troche w niego uwierzy, bo obawiam sie, ze czesto takiej wiary mu brakuje. Sordo tez dobry rajd, teraz Dani to taka solidna marka i wrecz maszynka do zdobywania niezlych punktow - w tym roku 2x piaty i 2x szosty, wiec ok.
Troche zawiedziony jestem Ostbergiem, ze dopiero siodmy, ale u niego podobnie jak u Meeke - wazna stabilizacja wynikow. I lepsze siodme niz Rally2. Za to Paddon bardzo in plus, wydaje mi sie, ze zrobil co mogl i chcialbym widziec wiecej takich rajdow w jego wykonaniu.
Kubica pozytywnie zdecydowanie. Tempo nie bylo kosmiczne, ale za to bezbledny rajd, pierwsze punkty w sezonie, tego tez mu brakowalo. Osobiscie uwazam, ze Robert powinien jak najwiecej rajdow jechac w taki sposob - bo wtedy ma szanse na wiekszy progres. Zreszta mozna zobaczyc to na przykladzie Mikkelsena. Wiec moim zdaniem 9 miejsce RK jest jak najbardziej ok.
Bardzo rozczarowany jestem Neuvillem. Trzeci raz z rzedu 'przygodowy' rajd, a do tego kompletnie bez tempa. Thierry powinien sie zresetowac. Moze cisnie za mocno, probujac zrobic wynik w nienajlepszym i20 i stad te bledy. Odnosze wrazenie, ze samochod nie do konca mu pasuje i w tej chwili w dalszym ciagu jestem bardzo sceptyczny co do przyszlosci tego zespolu w WRC. Mam mala wiare w to, ze nowe i20 bedzie duzo lepsze.
Hyundai dostal troche po glowie po tym, jak po Szwecji bodajze oglosili, ze przed nimi jest juz tylko Volkswagen. Od Meksyku zaczelo sie wiecej klopotow, mimo tego, ze Thierry i Sordo niejednokrotnie blyszczeli tempem, to jednak ich wyniki wrazenia w tej chwili nie robia.
W Sardynii moze znowu byc nieco inaczej, bo Ogier znow odkurza, a tam jest to bardzo niewdzieczne zadanie. Moze znajdzie sie ktos (Latvala?) kto to skutecznie wykorzysta.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)