Rajd Portugali

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Portugali

Postprzez jarexcc » wtorek, 8 kwi 2014, 13:52

Mad Max napisał(a): a ja cały czas myślałem że cel na ten roku to nauka samochodu, opisu i szeroko pojętego rajdowania oraz bierania doświadczenia rajdowego

i właśnie to powinno być dla RK celem nadrzędnym... nic innego na 1 rok startów samochodem WRC a RMS
jarexcc
A5

Postprzez Aaltonen » wtorek, 8 kwi 2014, 14:25

To był cel ma zeszły rok.
W tym roku ma być nauka odpowiedniego tempa, na miarę czołówki.
Wiezienie się do mety może i sprawi, że dzwonów nie będzie , ale co z tego? Tak się nie nauczy jechać tempem Ogiera.

Kubica to nie jest gość którego zadowala 8 miejsce.
On albo coś robi na maxa albo wcale, czy wam się to podoba czy nie.
Aaltonen
N3

Postprzez jarexcc » wtorek, 8 kwi 2014, 14:41

Aaltonen napisał(a):W tym roku ma być nauka odpowiedniego tempa, na miarę czołówki.
Wiezienie się do mety może i sprawi, że dzwonów nie będzie , ale co z tego? Tak się nie nauczy jechać tempem Ogiera.

Kubica to nie jest gość którego zadowala 8 miejsce.
On albo coś robi na maxa albo wcale, czy wam się to podoba czy nie.

takim sposobem czekam tylko kiedy pojawią się zakłady na którym odcinku Kubica wydzwoni, pewna wygrana, co jest smutne bo cieszyć się nie ma z czego...
jarexcc
A5

Postprzez Zajcev » wtorek, 8 kwi 2014, 14:42

i to wszystko za państwowe pieniądze :lol: :lol: :lol:

:D
Zajcev
N4

Postprzez Aaltonen » wtorek, 8 kwi 2014, 14:47

Wolę się zakładać, o to czy wydzwoni czy wygra - niż zakładać się czy dowiezie du... na 14 czy 18 miejscu.

Zajcev napisał(a):i to wszystko za państwowe pieniądze :lol:

To jak inwestycja, która może się po stokroć zwrócić.

Co innego sponsorowanie wycieczek po świecie innemu zawodnikowi....bez szans na walkę z czołówką.
Aaltonen
N3

Postprzez Zajcev » wtorek, 8 kwi 2014, 14:52

Aaltonen napisał(a):Wolę się zakładać, o to czy wydzwoni czy wygra - niż zakładać się czy dowiezie du... na 14 czy 18 miejscu.

Zajcev napisał(a):i to wszystko za państwowe pieniądze :lol:

To jak inwestycja, która może się po stokroć zwrócić.

Co innego sponsorowanie wycieczek po świecie innemu zawodnikowi....bez szans na walkę z czołówką.

Hmm ja tam bym wolał, aby w tej tabelce pojawiło się nazwisko Kubicy: http://www.wrc.com/po/wrc/results/champ ... 90---.html
Bo na chwilę obecną to chyba lepiej wychodziły te wycieczki :)
Zajcev
N4

Postprzez wanderer » wtorek, 8 kwi 2014, 15:11

Zajcev napisał(a):Hmm ja tam bym wolał, aby w tej tabelce pojawiło się nazwisko Kubicy: http://www.wrc.com/po/wrc/results/champ ... 90---.html

Tak, tylko Kościuszko był praktycznie niewidoczny w oficjalnych relacjach. Pojawiał się głównie w tych, które Lotos kupował w TVP. A tabelą pomartwisz się na koniec sezonu. Na razie liczy się potencjał, a ten w przeciwieństwie do Kościuszki WCIĄŻ każe sądzić, że coś z tego może być. Może niektórzy tego niezauważyli, ale SEZON W WRC LEDWO SIĘ ZACZĄŁ. :)
wanderer
A6

Postprzez Aaltonen » wtorek, 8 kwi 2014, 15:47

Zajcev napisał(a):Bo na chwilę obecną to chyba lepiej wychodziły te wycieczki :)

Nie wydaje mi się....
Zresztą po co pchać pieniądze w mąkę, z której chleba i tak nie będzie...
Aaltonen
N3

Postprzez jarexcc » wtorek, 8 kwi 2014, 15:55

Aaltonen napisał(a):Nie wydaje mi się....
Zresztą po co pchać pieniądze w mąkę, z której chleba i tak nie będzie...

tutaj mamy dobrą mąkę która się zaczyna rozdrabniać a to nie najlepszy kierunek....bo z takiej mąki bułki wyjdą
jarexcc
A5

Postprzez Zajcev » wtorek, 8 kwi 2014, 16:30

wanderer napisał(a):
Zajcev napisał(a):Hmm ja tam bym wolał, aby w tej tabelce pojawiło się nazwisko Kubicy: http://www.wrc.com/po/wrc/results/champ ... 90---.html

Tak, tylko Kościuszko był praktycznie niewidoczny w oficjalnych relacjach. Pojawiał się głównie w tych, które Lotos kupował w TVP. A tabelą pomartwisz się na koniec sezonu. Na razie liczy się potencjał, a ten w przeciwieństwie do Kościuszki WCIĄŻ każe sądzić, że coś z tego może być. Może niektórzy tego niezauważyli, ale SEZON W WRC LEDWO SIĘ ZACZĄŁ. :)

Novikov też miał potencjał, były wygrane OS'owe, dwa razy stanął na podium, i co z tego, gdzie jest teraz?
Tak patrzę, to początki mieli podobne, w 2009 kiedy zaczynał w WRC, wygrał 4 odcinki specjalne, jednak dorobek punktowy był ubogi, na swoim koncie zapisał tylko 4... cały sezon to głównie przygody, ale nie jestem pewny czy zaliczał ich aż tyle podczas rajdu jak RK.
Bardzo bym chciał, żeby było inaczej, ale śmieszy mnie po prostu ciągłe tłumaczenie jazdy Kubicy, wydaję mi się, że nie potrzebuję on obrońców, to czego potrzebuje to skuteczności, ukończonych rajdów, zdobytych punktów, wtedy nikt nie będzie musiał go tłumaczyć. Może pora po prostu obiektywnie spojrzeć i nazywać rzeczy po imieniu.
Zajcev
N4

Postprzez żółtodziób » wtorek, 8 kwi 2014, 16:51

Panowie, dość tego dobrego, zaraz zacznę kasować posty. Tak samo jak uważałem za nonsens lamenty, że ten "beztalentny Kościuszko" jeździ sobie wycieczki za "naszą" kasę tak samo uważam, że o de pe się od Kubicy. Jak będzie za dużo dzwonił to straci sponsora, więc tak naprawdę to jest głównie jego problem i na pewno stara się go jakoś rozwiązać. Trudno jednak nie zgodzić sie z Zajcevem, że dziwnie te same osoby w podobnej sytuacji wyciągają kompletnie inne wnioski. Bo co, bo Kubica niby szybciej jeździ i lepiej rokuje? Kurde, przekonamy się za rok czy dwa ile te rokowania warte. Ja mu życzę jak najlepiej, ale sądze, ze wszelkie prognozy można sobie wsadzić głęboko w jelito grube, szlak którym podąża on sam dopiero przeciera i nikt nie wie jakie są szanse na finalny sukces. Nawet komplementujący go Wilson nie wypowiada się na temat szans Kubicy na tytuł mistrzowski, jak na razie obstawił tylko zwycięstwo w rajdzie asfaltowym. To samo argument, że pokażą go w migawce jak zrobi dobry czas na oesie i to jest wartośc dla sponsora. Tak, szczególną wartośc dla sponsora zapewne stanowi obraz oklejonego w jego loga samochodu zaparkowanego w rowie. Najlepiej jeszcze do góry kołami. Zapewne pęka z dumy jak widzi takie obrazki. Panowie, bądźmy poważni.

Ewidentne jest, że dyskusja straciła swój merytoryczny charakter, wszystko się zaczyna przypominać przedszkolną piosenkę o haftowanej husteczcze... "kogo kocham, kogo lubię". Sorry, ale nie zniżajmy się do poziomu stadionowych łysoli, którzy swój klubik kochają bezwarunkowo nawet jak spada do piątej ligi i nienawidzą wszystkich pozostałych, nawet tych z milionem tytułów mistrzowskich. Mamy więc święte krowy i mamy chłopców do bicia. Z viperem się nie zgadzam, ale on przynajmniej w swoich ocenach pozostaje konsekwentny, ocenia wszystkich jedną miarą, a nie że jak jest jakiś pupilek to stosuje dla niego odrębne kryteria. Koniec zatem z takimi dyskusjami, skoro ma być kolejna wojna religijna to uprzedzam że od tej chwili skasuję każdy post dotyczący Kubicy i jego problemu z dzwonami i nie zamierzam pisać w związku z tym żadnych dodatkowych wyjaśnień. W powietrzu wisi kolejna wielostronicowa połajanka przy akompaniamencie bicia piany i jestem tu po to, żeby do niej nie dopuścić. Temat ten zresztą dotyczy rajdu Portugalii a nie dopuszczalnych granic krytyki lub bałwochwalczego uwielbienia dla RK, więc choćby z tego paragrafu mam prawo takie rzeczy usuwać. Amen.
żółtodziób
A8

Postprzez wanderer » wtorek, 8 kwi 2014, 17:30

Zajcev napisał(a):Novikov też miał potencjał, były wygrane OS'owe, dwa razy stanął na podium, i co z tego, gdzie jest teraz?
Tak patrzę, to początki mieli podobne, w 2009 kiedy zaczynał w WRC, wygrał 4 odcinki specjalne, jednak dorobek punktowy był ubogi, na swoim koncie zapisał tylko 4... cały sezon to głównie przygody, ale nie jestem pewny czy zaliczał ich aż tyle podczas rajdu jak RK.
Bardzo bym chciał, żeby było inaczej, ale śmieszy mnie po prostu ciągłe tłumaczenie jazdy Kubicy, wydaję mi się, że nie potrzebuję on obrońców, to czego potrzebuje to skuteczności, ukończonych rajdów, zdobytych punktów, wtedy nikt nie będzie musiał go tłumaczyć. Może pora po prostu obiektywnie spojrzeć i nazywać rzeczy po imieniu.

Wszyscy tutaj nazywają rzeczy po imieniu - ja nie widzę problemu. ;) Doszukiwanie się analogii z Novikovem do pewnego stopnia ma sens, bo on miał więcej czasu na naukę sztuki rajdowania, próbował przez KILKA sezonów w WRC i nie wykorzystał szansy. Czas pokaże, czy Kubica pójdzie śladami Novikova, a ty piszesz w takim tonie jakbyś był już pewny, że jego kariera w WRC potoczy się tak samo.
wanderer
A6

Postprzez karluum » wtorek, 8 kwi 2014, 19:01

Porównywanie do Nowikowa jest kompletnie nie trafione, gdyż ten pan jeździł szybciej niż potrafił i jego dzwony wynikały ze zwykłego przesarżowania - najlepiej oddaje to reakcja Giraudeta, który po którymś dzwonie zwinął kwity i powiedział kilka razy Jewgienij, Jewgienij...
Robert popełnia błędy, ale nie ma również szczęścia - zeszłym rokiem było wiele wycieczek poza drogę bez większych konsekwencji, a w tym poza Jannerem szczęście wyjątkowo nie sprzyja....
karluum
A5

Postprzez żółtodziób » wtorek, 8 kwi 2014, 19:19

Panowie, ostatni raz proszę - kończymy wątek Kubicy i jego dzwonów, taka dyskusja nie ma szans skończyć się niczym dobrym. Skończmy to stwierdzeniem, że czas pokaże czy Kubica wykorzysta swoją szansę na ogarnięcie się czy nie. Trzymajmy kciuki, kibicujmy, ale odpuśćmy prorokowanie. Nie bronię również nikomu wyrażać swoich obaw związanych z tak licznymi dzwonami, ale to jednak co innego niż sugerowanie, że jest już pozamiatane.

I dodam jeszcze jedno - własnie dlatego z takim uporem broniłem honoru Kościuszki. Moja wyobraźnia już dwa lata temu bez problemu stworzyła obraz Kubicy "pojechanego" w taki sam sposób jak Kościuszko. Zarzut jest dokładnie takie sam - tyle czasu juź jeździ i ciągle bez rezultatu. Oczywiście ci kótrzy chcę się przejechać po jednym lub drugim kierowcy bez problemu znajdą sobie jakieś "logiczne uzasadnienie", przytaczając masę różnic, ale prawda jest taka, że po prostu zarzut oparty na zawyżonych oczekiwaniach jest zwyczajnie z d..., a wymyślanie różnic i uzasadnień jest jak dla mnie mało poważne. Dlaczego przewidziałem to już 2 lata temu? Bo to typowo polskie, że trzeba sobie znaleźć kogoś kto zawiódł nieuzasadnione oczekiwania i zrobić z niego kozła ofiarnego, a casus Kościuszki stał się precedensem na tym forum. Wystarczyło chwilkę poczekać, aż Kubicy lekko powinie się noga.
żółtodziób
A8

Postprzez viper » wtorek, 8 kwi 2014, 19:26

żółtodziób napisał(a):Panowie, ostatni raz proszę - kończymy wątek Kubicy i jego dzwonów, taka dyskusja nie ma szans skończyć się niczym dobrym.

E tam niech sobie pogadaja. Przynajmniej coś sie dzieje, a póki nie ma wulgaryzmow itp. To komu to szkodzi i Max ze dwa dni potem Świdnica i bedzie po temacie :D . Póki Kubica bedzie dzwonił póty temat bedzie wracał jak bumerang i tego nie zmienisz. No chyba ze będziesz kasowal wszystko w każdym innym rajdzie czy watku co dotyczy Kubicy.
viper
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata