Michał Kościuszko

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Michał Kościuszko

Postprzez scooby14444 » niedziela, 10 lut 2013, 10:08

Coś o facebooku kiepściucha.... Przedwczoraj po odcinku kwalifikacyjnym zamieścił komunikat że po ciężkich bojach jadą jako druga załoga. Napisałem komentarz, czemu nie napisał że był ostatni 16/16. Oczywiście mój wpis został usunięty i straciłem moliwość umieszczania komentarzy na jego profilu....
Nie ma co sportowiec pełną gębą, wkurw... się trochę.

Dlatego Kościuszko to dla mnie dno, - nie przez to że wlecze się na tle zawodników WRC, bo takich co miało załatwioną kasę, bajkowe warunki rozwoju i się wlokło było już w historii WRC wielu, - tylko przez to co mówi, i przez otoczkę jaką tworzy się wokół jego osoby. Kłamliwa propaganda jaką uprawia się wokół jego startów osiągnęła apogeum, przebija nawet 10 razy to co wyprawia nasz rząd, i to co wyprawiało się w mediach za komuny. Usuwanie obiektywnych wpisów z facebooka, buńczuczne wypowiedzi Kiepściucha o Kubicy, o jego nadprzyroddzonych umiejętnościach, porównywanie do następby Hołka, kłąmliwe relacje przesyłane do TVP i wiele innych przelewa czarę goryczy....
Nie pamiętam w historii polskiego sportu samochodowego zawijania gów...a w piękne opakowanie na tak masową skalę. Owszem było kilku, którzy mówili więcej niż robili, ale Kościuch przekroczył dawno granice dobrego smaku. Nie wiem czy to u nich rodzinne - to krętactwo, ale jak przypomne sobie posypywanie w nocy odcinków solą, czy załatwianie miejsca w teamie innemu zawodnikowi tylko po to żeby zwiększyć punktację za pierwsze miejsce, szukanie rozgrywek i rajdów gdzie jest najmniejsza konkurencja i jeszcze wiele przekrętów róznego rodzaju, to po prostu wyłania się obraz pana Kościuszki.
Z jednej storny cieszę się że wsiadł do WRC bo widać jak na dłoni jak "rozwinął" się przez te siedem lat. Gloryfikowana w mediach walką z cienizną w PWRC (przegrana z resztą) to nie to samo co walka z czołówką czy nawet z Prokopem, który zresztą zawsze był lepszy od naszego miszcza.
Myślę zę Kiepściuch ma szansę stać się (albo już się stał) najbardziej nielubianym rajdowcem w obeznanych z rajdami kręgach.
Ostatnio edytowano niedziela, 10 lut 2013, 10:46 przez scooby14444, łącznie edytowano 2 razy
scooby14444
N3

Postprzez viper » niedziela, 10 lut 2013, 10:11

tomson napisał(a):Tylko Loeb powiedział to na grubo przed startem w Var, a po nim niby fura spalona ale pomimo są zainteresowani Robertem. Jednorazowy występ, auto spalone, tempo jazdy z innej ligi. A szutry, jak się miata tak autami to i szutry nie są problemem, wielu nie uwierzy dopóki nie zobaczy, ja jestem spokojny o wyniki na luźnych nawierzchniach, kto nie pamięta niech przypomni sobie start Clio w odcinkach coś na wzór Monte Carlo, czasy byłby naprawdę dobre, im bardsziej ślisko tym trzeba mieć większą fantazję, więc potencjał jest spory. Spokojnie, na wszystko przyjdzie czas, nie zdziwi mnie fakt jak Kubica wystartuje w rajdzie asfaltowym WRC w tym sezonie. Ciekawe co na to wtedy PR lotosu, jaka wymówka? :)

Ja jestem pewien, ze Kubica równie, bedZie dużo szybszy od Kościuszki i to nie podlega dyskusji. Staram sie tylko spojrzeć na to ze strony doświadczenia zawodników wrc. Z reszta co tu dużo gadać. Zobacz na Nevilla hanninena. Goście w irc demolowali rywali, byli systematycznie szybsi od boufiera, a w wrc miedzy 5-10 miejscem, bo brakuje nie tyle szybkości co doswiadczenia, a jak chcą być za szybcy za wcześnie to widzimy jak to sie kończy, dlatego myśle trochę jako zawodnik, a nie kibic , który raczej mówi co chce widzieć. Jasne mogę sie mylić , ale w historii rajdów wrc nie było kogoś kto by pszyszedl i wygrywał wrc no pomijając Loeba, ale jego już dziś nikt nie bierze pod uwagę bo to wyjątek.
viper
S2000

Postprzez Domson » niedziela, 10 lut 2013, 10:32

A ja jestem optymistą jezeli chodzi o RK w starciu z czolowka WRC. Oczywiście mówię tutaj o asfalcie, nikt nie wie jak bedzie na szutrze, chociaż z talentem RK to i pewnie po szutrze będzie zasuwał ładnie :)
Natomiast wracając. Ktoś bardziej siedzący w temacie "od strony jazdy" jest w stanie chłodnym okiem ocenić jazdę RK w rajdówkach i dokładnie przeanalizować. RK po prostu jedzie na limicie (a czasami poza nim :D) tego co można pojechać. Fura wyrywa się do uślizgów, a jednak nadal się trzyma. W jego jeździe nie ma momentu, kiedy coś traci na jakimś odcięciu, po prostu gaz, hamulec i do przodu. I powiem jedno, RK w Du Var nie pokazał wszystkiego. Wygrywał po 1 dniu nadal wiekszosc oesow, ale juz bardziej utrzymywał przewagę 2 dnia.

Ktoś wyżej napisał, że RK "raczej" będzie szybszy od Kościuszko. Tu nie ma co nawet porównywać bo RK go zdemoluje :) Tylko nie wiem co wtedy PR wymysli :D

Ktoś ostatnio dobry artykuł popełnił. To, że RK jest Polakiem niektórym przesłania to jak naprawdę utalentowanym kierowcą jest RK :)

To tak ode mnie pare słów wtrącenia.

A Michał no cóż. Jest wielu słabych zawodników. Niestety Michał też zalicza się do średniaków i spoko, wszystko byłoby fajnie, mamy polaka w stawce. Ale jak przychodzi do wypowiedzi.....
Domson
A6

Postprzez Gąsior » niedziela, 10 lut 2013, 10:37

A ja tak myślę, że po ochłonięciu może lepiej, że jeździ. Trochę drogo to wychodzi, ale za te kilka baniek wydane na sezon juniora mamy relację, choćby mini (nomen omen) z WRC po wiadomościach w weekend, czyli jakby nie było prime time. Od kilku lat nie było nic o WRC, no ewentualnie w sezonie ogórkowym, jak już totalnie nic nie było do pokazywania w informacjach sportowych.
Dla mnie te relacje dzielą się na trzy części:
- wizualną,
- dźwiękową w kategorii kabaret,
- dźwiękową w kategorii informacja (jednak na końcu mówią co się dzieje w czubie).
Jak kogoś denerwuje kabaret to może wyciszyć albo sobie pośpiewać zagłuszając :)

Co do Kubicy to jest osobny temat i robi się powoli OT.
Gąsior
N3

Postprzez Domson » niedziela, 10 lut 2013, 10:42

Tylko te relacje w TVP to tak naprawdę news sponsorowany. Wczoraj postanowiłem obejrzeć i byłem w szoku co tam mówili :D
Domson
A6

Postprzez MotorsportNews » niedziela, 10 lut 2013, 10:52

viper napisał(a):No tak, ale zobacz jaka tam jest pomoc zawodników, którzy już coś osiągnęli, a u nas ta opcja nie wchodzi w grę , bo jeden na drugiego patrzy wilkiem, a o wałach na zapoznaniu nie wspomnę. Oczywiście, ze układy to niestety główny gwóźdź do trumny w naszych realiach i Ruta Kosciszko biskiniewicz czy Jakubowski to najlepsze tego przykłady, ale niestety póki nie zmieni sie podejście samych ludzi do tego tematu puty zostaje klawiatura.

Umieszczenie dwóch ostatnich panów na tej liście to naprawdę grube przegięcie... Nie dość, że sportowo nie ma im co zarzucić, to jeszcze dbają o rajdy w TV. Oczywiście, w większości pokazując siebie, ale mając taką możliwość czemu nie skorzystać? Tak samo w tym przypadku:

Jarek55511 napisał(a):Viper i to mnie najgorzej wkurza,że Ci co mają kase nie dają tym utalentowanym a sami robią z siebie pośmiewisko. I nie chodzi tu tylko o MK. Jak czytałem wywiad z kolesiem starszym który nie robi wyników i mówi że nieda kasy na sponsoring młodych bo niechce mieć ich na sumieniu jak się zabiją to jest dla mnie chore. Niech powie że jest sknerą i czego się dorobił sam chce wykorzystać a nie mydli oczy. To lepiej niech Ci młodzi jeżdżą po ulicach i zabijają nie winnych ludzi.

Czy to, że ktoś ma pieniądze na starty, od razu automatycznie oznacza, że musi wspierać "młodych zdolnych"? Fajnie tak zarządzać cudzym budżetem :) ale rajdy to zawsze taki sport, że ci "młodzi zdolni" mają mniejsze lub większe problemy z finansowaniem, a z kolei zawodnicy "z mniejszym talentem" mają budżet. Tylko tak działa świat, to jest biznes i dziwię się, że mimo wałkowania cały czas tego tematu niektórzy jeszcze tego nie zrozumieli.

A co do Kościuszki, podchodząć bardziej analitycznie i możliwie obiektywnie, to jest to ciekawy "przypadek". Warto zwrócić uwagę na trzy kwestie, abstrahując już od umiejętności. Po pierwsze jednak problemy z trzymaniem ciśnienia i błędy, błędy, błędy, nawet nie przesądzające o odpadnięciu z rajdu, ale powodujące stratę czasową. Inna kwestia to chyba niezbyt duża zdolność przyswajania wiedzy, zważywszy na tyle lat startów i efekty. A do tego ciekawe podejście jeżeli chodzi o wizerunek, z jednej strony znienawidzone przez wszystkich robienie z siebie "gwiazdy", a z drugiej tłumaczenie się na każdym kroku, debiuty, zdobywanie doświadczeń etc :)

Układ z Mini to jeden z wielu, jakie widzieliśmy na polskim podwórku i nie tylko. Ładne auto, ładne naklejki, ładna otoczka, a kompletny brak szans na jakąkolwiek walkę ze względu na kwestie techniczne i zaplecze serwisowe. Pewnie lepiej byłoby pojechać połowę sezonu topowym autem, no ale wtedy nie przeszłoby się do historii jako Polak startujący w pełnym cyklu WRC :)
całkiem nowy http://www.rajdy.net portal rajdowy | http://www.msfoto.info sporty motorowe | http://www.facebook.com/SportyMotorowe Motorsport na Facebooku
MotorsportNews
N1

Postprzez Witcher1990 » niedziela, 10 lut 2013, 11:46

Ci co mają kase nie dają tym utalentowanym a sami robią z siebie pośmiewisko. I nie chodzi tu tylko o MK. Jak czytałem wywiad z kolesiem starszym który nie robi wyników i mówi że nieda kasy na sponsoring młodych bo niechce mieć ich na sumieniu jak się zabiją to jest dla mnie chore. Niech powie że jest sknerą i czego się dorobił sam chce wykorzystać a nie mydli oczy.

Już Hołek pomagał tym młodym zdolnym i to nie finansowo a jedynie służył radami, nie pamiętam jak się nazywał ten jego związek. Po wypadku na rajdzie koleś trafił do szpitala a na Krzyśka zwalono całą winę za to.
Poza tym nie rządź tym co nie Twoje bo prawdopodobnie sam nie wrzucałbyś swojej kasy na czyjeś starty więc dlaczego wymagasz tego od innych? Co to ma być mecenat? Te czasy dawno minęły.
Witcher1990
A6

Postprzez Gąsior » niedziela, 10 lut 2013, 11:49

Domson napisał(a):Tylko te relacje w TVP to tak naprawdę news sponsorowany.

Tak samo jak relacja z RSMP by Platinium, info z kadry piłkarzy by Biedronka, czy też relacje z rejsu Vende Globe by Energa itd. Tak to obecnie działa i tyle. Ale coś pokazują i jest to największy plus z całej tej historii.
Gąsior
N3

Postprzez woocasch » niedziela, 10 lut 2013, 12:01

viper napisał(a):
woocasch napisał(a):A czy ktoś Kościuszce zabronił wystartować w jednym lub dwóch zimowych rajdach w tym roku, tak jak zrobili to niektórzy inni kierowcy? Po prostu są kierowcy którzy muszą mieć wymówki, a to brak doświadczenia, a to awaria lub zły setup, kapeć, zaspa, która go zaatakowała, a inny prostują prawą nogę i jadą do przodu i notują dobre czasy :)
Sołowow od 10 lat regularnie startuje w Szwecji (i w innych zimowych rajdach) i to jest jego profesjonalizm, w porównaniu do amatorszczyzny Kościuszki.

Kolego być moze sie mylę, ale start nawet w innyM rajdzie niczego nie gwarantuje jak nie ma dopuszczonego długiego kolca, bo w Polsce np. Nie było można to raz, a dwa. Nie wypowiadają sie w formie czy ktoś mu zabronił , bo to trochę nie fair. Tobie tez nikt niczego nie zabroni, a siedzisz w domu, a nie na Szwecji, bo kasy nie ma, wiec tak trochę realizmu.

A czy ja mówię o starcie w Polsce? Jak się ktoś rzuca na pełen sezon w MŚ w aucie WRC to musi mieć zapas kasy na testy i/lub dodatkowe starty w celu rozjeżdżenia się. A skąd wiesz ile ja mam kasy i na co ją przeznaczam? A może wolę pojechać na inny rajd WRC niż do Szwecji? A może kwestie zawodowe i rodzinne mi nie pozwoliły na taki wyjazd? Ja Tobie nie wypominam na jakich rajdach byłeś w tym lub w minionych latach, więc daruj sobie osobiste wycieczki. Jak ktoś tak jak Michał Kościuszko gada o swojej możliwości bycia Mistrzem Świata to niech do swoich startów podchodzi profesjonalnie a nie jak totalny amator, który uczy się auta na rajdzie, kombinuje z ustawieniami w czasie odcinków specjalnych. Na takie "zabawy" to jest czas przed rajdem a nie w trakcie.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez tomson » niedziela, 10 lut 2013, 12:02

Witcher1990 napisał(a):
Ci co mają kase nie dają tym utalentowanym a sami robią z siebie pośmiewisko. I nie chodzi tu tylko o MK. Jak czytałem wywiad z kolesiem starszym który nie robi wyników i mówi że nieda kasy na sponsoring młodych bo niechce mieć ich na sumieniu jak się zabiją to jest dla mnie chore. Niech powie że jest sknerą i czego się dorobił sam chce wykorzystać a nie mydli oczy.

Już Hołek pomagał tym młodym zdolnym i to nie finansowo a jedynie służył radami, nie pamiętam jak się nazywał ten jego związek. Po wypadku na rajdzie koleś trafił do szpitala a na Krzyśka zwalono całą winę za to.
Poza tym nie rządź tym co nie Twoje bo prawdopodobnie sam nie wrzucałbyś swojej kasy na czyjeś starty więc dlaczego wymagasz tego od innych? Co to ma być mecenat? Te czasy dawno minęły.

Chyba chodzi ci o Wojtka Zaborowskiego?
http://rajdy.autoklub.pl/news/zaborowski-zadowolony,282
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojciech_Zaborowski
tomson
N2

Postprzez Witcher1990 » niedziela, 10 lut 2013, 12:33

Tak dokładnie o tego pana
Witcher1990
A6

Postprzez żółtodziób » niedziela, 10 lut 2013, 12:48

Witcher1990 napisał(a):

Właśnie! Bez względu na to jak merytorycznie ocenimy jazdę Kościucha oczekiwaniew że odda komuś forsę którą ma na swojestarty jest niedorzeczne.

woocasch napisał(a):A czy ktoś Kościuszce zabronił wystartować w jednym lub dwóch zimowych rajdach w tym roku, tak jak zrobili to niektórzy inni kierowcy? Po prostu są kierowcy którzy muszą mieć wymówki, a to brak doświadczenia, a to awaria lub zły setup, kapeć, zaspa, która go zaatakowała, a inny prostują prawą nogę i jadą do przodu i notują dobre czasy
Sołowow od 10 lat regularnie startuje w Szwecji (i w innych zimowych rajdach) i to jest jego profesjonalizm, w porównaniu do amatorszczyzny Kościuszki.

Od razu chcę powiedzieć, że w tym występie Kościucha nie znajduję żadnych czynników uzasadniających aż tak słabą jazdę. Zwyczajnie nie umie. Natomiast argument, że trzeba było wystartować w innych rajdach to jest trochę na wyrost. Zawsze któryś start na pełnym kolcu będzie pierwszy i zawsze można będzie powiedzieć, że mógł się lepiej przygotować. Pewnie zresztą gdyby miał taką możliwość to by zrobił tak jak piszesz. Sołowow też nie jest tutaj dobrym punktem odniesienia. Owszem, występ Kościucha szczególnie na tle Sołowowa wypada blado, ale kasa jaką Sołek dysponuje jest nieporównywalna.
żółtodziób
A8

Postprzez Jarek55511 » niedziela, 10 lut 2013, 13:20

MotorsportNews napisał(a):Umieszczenie dwóch ostatnich panów na tej liście to naprawdę grube przegięcie... Nie dość, że sportowo nie ma im co zarzucić, to jeszcze dbają o rajdy w TV. Oczywiście, w większości pokazując siebie, ale mając taką możliwość czemu nie skorzystać? Tak samo w tym przypadku:

Jarek55511 napisał(a):Viper i to mnie najgorzej wkurza,że Ci co mają kase nie dają tym utalentowanym a sami robią z siebie pośmiewisko. I nie chodzi tu tylko o MK. Jak czytałem wywiad z kolesiem starszym który nie robi wyników i mówi że nieda kasy na sponsoring młodych bo niechce mieć ich na sumieniu jak się zabiją to jest dla mnie chore. Niech powie że jest sknerą i czego się dorobił sam chce wykorzystać a nie mydli oczy. To lepiej niech Ci młodzi jeżdżą po ulicach i zabijają nie winnych ludzi.

Czy to, że ktoś ma pieniądze na starty, od razu automatycznie oznacza, że musi wspierać "młodych zdolnych"? Fajnie tak zarządzać cudzym budżetem :) ale rajdy to zawsze taki sport, że ci "młodzi zdolni" mają mniejsze lub większe problemy z finansowaniem, a z kolei zawodnicy "z mniejszym talentem" mają budżet. Tylko tak działa świat, to jest biznes i dziwię się, że mimo wałkowania cały czas tego tematu niektórzy jeszcze tego nie zrozumieli.
hodzi o wizerunek, z jednej strony znienawidzone przez wszystkich robienie z siebie "gwiazdy", a z drugiej tłumaczenie się na każdym kroku, debiuty, zdobywanie doświadczeń etc :)

Viper napisał o Byśkiniewiczu bo też ma układy i też mówił o sobie mistrz. Np.wywiad Byśia z Kajtem rozmowa dwóch mistrzów.
Ja wiem że ten sport u nas tak wygląda ale za niedługo wrócimy do korzeni tego sportu i ciekawi mnie czy wtedy będziesz taki chętny oglądać te auta jak będzie jechał jakiś bogaty w wypaśionej furze i nawet minimum możliwości auta nie wykorzysta.
Wichter to było chyba Hołek Menagment,ale idąc tym tokiem dalej to np.prezes Marlboro w polsce nie dałby kasy św.p. Kuligowi tylko swojemu przydupasowi. Szef Mocne nie sponsorowałby Kuzaja, Sobieski Hołka,a w tych czasach Orlen tylko Rute bo jest układ z Polsatem. Kościuszko bo mają układ z Lotosem. Dobrze że dają jeszcze kase przynajmniej na RSMP dla Kajta(LOTOS)i Bębenka(PLATINIUM)
a jak tego nie będzie? To będziesz oglądał w RSMP
1. Sołka tu nic nie mam do niego
2. Rute
3. Kołtun
4. Byś
5. Oleksowicz i będzie walka może Sołka i Oleksowicza
Ostatnio edytowano niedziela, 10 lut 2013, 13:47 przez Jarek55511, łącznie edytowano 1 raz
Jarek55511
S1600

Postprzez adolfik9501 » niedziela, 10 lut 2013, 13:46

Jarek55511 napisał(a):(...) a w tych czasach Orlen tylko Rute bo jest układ z Polsatem. Kościuszko bo mają układ z Lotosem. Dobrze że dają jeszcze kase przynajmniej na RSMP dla Kajta(LOTOS)i Bębenka(PLATINIUM)

Pewnie doszli do wniosku, że układy układami, ale jakiś wynik sportowy trza mieć.
V8 Supercars, Rajdy, IndyCar, F1
adolfik9501
N2

Postprzez gumarally » niedziela, 10 lut 2013, 13:50

po monte mialem strasznego kaca po tym co Michal wyprawial na oesie a co bylo w jego PR . teraz na szwecji moglem sobie poogladac za sprawa relacji svtplay.se i to co zobaczylem bardzo mnie uspokoilo. niebede musial sie juz denerwowac jesli uslysze doniesienia z WRC o MK . moze i chce jechac , moze i nawet chcial by wygrac ale niestety tym czyms , zwanym "mini wrc"(z malej litery celowo) nieda rady , jedynie co moze to probowac dojechac do mety. auto na rut oka widac ze jest niedofinansowane , zle ustawione co bylo widac po dzisiejszej relacji z os 19-20 Kirkener 1-2 a do tego auto sie przegrzewa w zomowych warunkach . po starcie na 1 os pozostala plama oleju na mecie tego os'u MK wiedzial ze bedzie musial wymienic skrzynie . mialem sceptyczne wrazenia co do Jego startow w WRC , myslalem ze WRC2 bedzie leprza alternatywa ale wybrali tak jak wybrali. liczylem ze po tylu latach mozna liczyc co najmniej na walke o pkt. na kazdym rajdzie. niestety jesli nieznajdzie leprzego sprzetu bedie to niemozliwe. widac ze nawet tak duzy budrzet niegwarantuje sukcesow w tej lidze , bo mysle ze Michala stac na sprawianie nam niespodzianek lecz do tego potzrebny jest sprzet w gornej polki a to sie przestawia na kilkukrotnie wiekszy budzet .
gumarally

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata