Neste Rally Finland

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Neste Rally Finland

Postprzez Mad Max » piątek, 31 lip 2015, 20:17

mihu123 napisał(a):
Znowu co poniektórzy zaczynają zaginać czasoprzestrzeń...

No dokładnie, ale to chyba o sobie piszesz.
Może jeszcze podeprzyj to twierdzenie jakimś moim cytatem.

mihu123 napisał(a):
Ale jak Neuville wygrał rajd Niemiec to jednak każdy głośno mówił że to przez pecha konkurencji

Ale co w tym jest nie prawdziwego, bo nie rozumiem? O ile mnie pamięć nie myli to Neuville w tamtym rajdzie nie miał tempa na zwycięstwo. Wypadł Ogier, Latvala, Meeke i ktoś tam jeszcze, a Thierry po prostu wykorzystał sytuację, tak jak Kubica w Niemczech '13, czy wielu, wielu innych kierowców. Mierzmy po prostu wszystkich taką samą miarą.
I dokładnie to samo było w przypadku Kubicy, nikt nie kwestionował pozycji na mecie i każdy się cieszył z 5 miejsca... tylko że strata do lidera była 9min, a nad Evansem w R5 przewaga była 15s.

Mariusz napisał(a):Nie trzeba nic zaginać, bo był praktycznie bez testów:
http://eurosport.onet.pl/motorowe/rajdy-samochodowe/robert-kubica-w-finlandii-bedzie-trudniej-niz-w-polsce/jpe6wk
Praktycznie bez... ale jednak były... lubicie trzymać się faktów to się ich trzymajcie.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez viper » piątek, 31 lip 2015, 20:39

mihu123 napisał(a):
Znowu co poniektórzy zaczynają zaginać czasoprzestrzeń...

No dokładnie, ale to chyba o sobie piszesz.
Ale jak Neuville wygrał rajd Niemiec to jednak każdy głośno mówił że to przez pecha konkurencji

Ale co w tym jest nie prawdziwego, bo nie rozumiem? O ile mnie pamięć nie myli to Neuville w tamtym rajdzie nie miał tempa na zwycięstwo. Wypadł Ogier, Latvala, Meeke i ktoś tam jeszcze, a Thierry po prostu wykorzystał sytuację, tak jak Kubica w Niemczech '13, czy wielu, wielu innych kierowców. Mierzmy po prostu wszystkich taką samą miarą.

Najszybsze tempo to takie ktore dowiezie calo zawodnika i samochod do mety.

Ja wlasnie, mierze, a na koncu i tak licza sie punkty. Neville jest dzisiaj w najgorszej sutuacji, bo ma najwolniejszy samochod i jestem pewny ze ten hyundaj jest spokojnie wolniejszy od forda. Natomiast trzeba umiec wykorzystac to co sie ma tzn. Kazde miejsce powyzej 5 dla nevilla jest sukcesem, bo hyundaj to padaka. Neville poszedl do hyundaya bo nie mial innego wyjscia tzn. To byl jedyny zespol ktory gwarantowal mu pensje, a dla zawodnika na tym poziomie to jest najwazniejsze. Zobacz po kubicy jak zaczynal kariere w rajdach nawet nie marudzil o jakichkolwiek pieniadzach. Dzisiaj za kazdym razem podkresla ze ich brakuje.
Mariusz napisał(a):Nie potrzebujemy jednak więcej kierowców takich jak Prokop, którzy jadą na sępa po punkty. W taki sposób Neuville nigdy nie będzie mistrzem, ani nawet nie będzie blisko powtórzenia swojego osiągnięcia z 2013 roku.

Wiekszosc jest takich prokopow bo jak by nie oni to bys w rajdach ogladal 10% tego co jest.
viper
S2000

Postprzez Mariusz » piątek, 31 lip 2015, 20:48

Mad Max napisał(a):
Mariusz napisał(a):Nie trzeba nic zaginać, bo był praktycznie bez testów:
http://eurosport.onet.pl/motorowe/rajdy-samochodowe/robert-kubica-w-finlandii-bedzie-trudniej-niz-w-polsce/jpe6wk

Praktycznie bez... ale jednak były... lubicie trzymać się faktów to się ich trzymajcie.

Każdy lubi się trzymać faktów, mam nadzieję, że Ty również. Fakty są więc takie, że choć testy się odbyły, to praktycznie jest tak jakby testów nie było. Bo nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie jak ktoś pisze, że robi testy tuż przed rajdem to po to, żeby przetestować różne ustawienia samochodu, a nie po to żeby np. dotrzeć tarcze hamulcowe. Wszystko się więc zgadza, nie masz się co czepiać.

Paddon i Mikkelsen nie jadą jutro.
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez mihu123 » piątek, 31 lip 2015, 20:56

Może jeszcze podeprzyj to twierdzenie jakimś moim cytatem.

"Praktycznie bez... ale jednak były... lubicie trzymać się faktów to się ich trzymajcie."
Mariusz wkleił ci link do wywiadu o tych testach. Nawiązywałem do tego. Kubica sprawdził jedynie wszystkie systemy i inne podzespoły, które przeszły niedawno remont w Polsce. Jeśli to nazywasz testem to okej. Tak tylko przypomnę, że przed Portugalią także nie było testów. Roll-out wykonał dopiero w parku serwisowym, czyli praktycznie to samo, co na tych owocnych testach. Pokazuje to jaką wartość miały te testy, więc o jakim zaginaniu czasoprzestrzeni my tu mówimy.
Takie testy można porównać do okrążenia instalacyjnego w F1 podczas treningu. Okrążenia, które ma około czterech kilometrów pokonywanego w tempie spacerowym. Zero pracy nad ustawieniami, czyli głównych celem w testach.
mihu123
N1

Postprzez kuba.es » piątek, 31 lip 2015, 21:13

Panowie, grzeczna prośba ode mnie. Skończcie już niepotrzebną wojenkę zanim zacznie się na dobre.
Za chwilę wpadnie Żółtodziób i będzie zakaz pisania o RK w tym wątku - a tego bym nie chciał bo liczę na dobry występ chłopaków jutro i szkoda by było tego nie skomentować ;)

Tak bardziej serio, fajnie by było oglądać bratobójczą walkę VW do samego końca rajdu. Pytanie tylko, czy pozwoli na to ich szefostwo.
Kris chyba wziął sobie do serca publiczne żale na swój temat, wylewane przez Mattona bo jedzie bardzo ładnie i jako jeden z nielicznych walczy z VW o wygrane oesy. Zawsze wierzyłem w tego gościa i wierzę nadal. Liczę co najmniej na pudło w jego wykonaniu.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez DonCorrado » piątek, 31 lip 2015, 21:19

Kris umie jezdzic ale jest nie regularny, osobiscie licze na dobry wynik ale w dalszej perspektywie to raczej cudow bym sie nie spodziwal.
DonCorrado
A6

Postprzez viper » piątek, 31 lip 2015, 21:25

DonCorrado napisał(a):Kris umie jezdzic ale jest nie regularny, osobiscie licze na dobry wynik ale w dalszej perspektywie to raczej cudow bym sie nie spodziwal.

Wielu jest takich, a dzisiaj co najmniej kilku.
viper
S2000

Postprzez Mad Max » piątek, 31 lip 2015, 21:25

Dobrze Panowie Mariusz i mihu123 testów praktycznie nie było... 40km docierali hamulce... niech tak będzie, przyznaje wam racje.

kuba.es napisał(a):Panowie, grzeczna prośba ode mnie. Skończcie już niepotrzebną wojenkę zanim zacznie się na dobre.
Przecież to uprzejma wymiana zdań...
kuba.es napisał(a):Za chwilę wpadnie Żółtodziób i będzie zakaz pisania o RK w tym wątku - a tego bym nie chciał bo liczę na dobry występ chłopaków jutro i szkoda by było tego nie skomentować ;)
Ja też i nawet o tym pisałem... ale niektórzy wolą toczyć boje o jedno stwierdzenie w imię wyższej prawdy i udowodniania wszystkim dookoła o boskości jednego zawodnika... do reszty bzdury którą napisałem się jakoś nie odnieśli.

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez DonCorrado » piątek, 31 lip 2015, 22:12

viper napisał(a):
DonCorrado napisał(a):Kris umie jezdzic ale jest nie regularny, osobiscie licze na dobry wynik ale w dalszej perspektywie to raczej cudow bym sie nie spodziwal.

Wielu jest takich, a dzisiaj co najmniej kilku.

To prawda.
DonCorrado
A6

Postprzez Mad Max » piątek, 31 lip 2015, 22:16

apropo tertytek i napraw... naprawa w wykonaniu Evansa
Obrazek

historia jednego zakrętu
https://www.youtube.com/watch?v=noB-QzHXG7o

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez jacko » piątek, 31 lip 2015, 22:21

zobaczcie co evans zrobił z kluczem, pomysłowy skubaniec ;)
https://pbs.twimg.com/media/CLQraUEWgAAxbvq.jpg:large
jacko
A5

Postprzez mihu123 » piątek, 31 lip 2015, 22:42

ale niektórzy wolą toczyć boje o jedno stwierdzenie w imię wyższej prawdy i udowodniania wszystkim dookoła o boskości jednego zawodnika... do reszty bzdury którą napisałem się jakoś nie odnieśli.

Jak ktoś pisze głupoty, to chyba całkiem normalne jest, że znajdzie się ktoś, kto wyprostuje jego wypowiedź. I żaden z nas (mam na myśli mnie i Mariusza) nie próbuje stawiać Kubicy na siłę na piedestał. I nie popadajmy w skrajności, nie wrzucaj nas do jednego wora z tymi ślepo zapatrzonymi w Roberta. Od paru postów próbujemy ci wyjaśnić, że takie testy nic nie znaczą, co nawet sam zainteresowany tak stwierdził.
Co do drugiej części cytatu, to nie wiem o co ci chodzi. O wyniki z shakedownu i tej oczywistości, że one nic nie znaczą?
Z mojej strony temat jest już zamknięty, bo do niczego to nie prowadzi, a robi się jedynie syf.
mihu123
N1

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 1 sie 2015, 00:00

Troche nie rozumiem skad taki nagly najazd na Neuville'a. To jest bardziej typ Burnsie niz McRae i juz w 2013 bylo to widac. W obecnej sytuacji Thierry nie ma formy, dzisiaj nie czul sie pewnie na tyle, by bardziej cisnac, a wiedzial, ze wiele wiecej nie ugra(popatrzcie na strate), wiec jedzie jak jedzie. W tym momencie zarowno Thierryemu jak i zespolowi bardzo zalezy na punktach, wiec skoro miejsce jest ok, szansa na awans znikoma, a i forma nie szczegolna (nie ukrywajmy, wypadek na shakedown tez swoje zrobil) to dlaczego ma cisnac ponad limit? A porownywanie wicemistrza swiata do Prokopa tez jest lekka przesada :wink:
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez żółtodziób » sobota, 1 sie 2015, 01:21

mihu - z tymi "głupotami" to juz lekko za bardzo. Wymianę zdań będę tolerował, ale dopóki będzie trzymała jakiś poziom. Proponuję kubeł zimnej wody zanim będzie za późno.
żółtodziób
A8

Postprzez ZbyszekChaosu » sobota, 1 sie 2015, 08:40

jacko napisał(a):zobaczcie co evans zrobił z kluczem, pomysłowy skubaniec ;)
https://pbs.twimg.com/media/CLQraUEWgAAxbvq.jpg:large

To są te smaczki dnia bez serwisu :)
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata